OPRET INDHOLD
HER PÅ AOK
 
NYHEDSBREVE
DIREKTE I DIN MAILBOKS
 
 
 
 
 
Photo: PR

Fallulah og de sorte katte

3. Marts 2010 15:20af Anne Mette Hancock | amha@berlingske.dk
 
 
Share Print Send

Debutalbummet »The black cat neighbourhood« ramte gaden 8. februar og fik anmelderne til at falde fladt på halen.

Danske Fallulah, som til dagligt lystrer det borgerlige navn Maria Apetri, imponerer. Lad os slå det fast med det samme. Men den 25-årige sanger og komponist har også øvet sig i lang tid. Som femårig begyndte hun at masseproducere digte og småhistorier. Og da hun var elleve, kom der toner på den første sang.

»Den hed »Never ending search« og handlede om grådighed. Jeg var meget weltschmerz-agtig på det tidspunkt og syntes, at de ting, jeg så i nyhederne var forfærdelige. Det er måske lidt underligt, at jeg tog fat på sådan et stort emne, når jeg var så ung. Men på det tidspunkt havde jeg ikke rigtig fundet ud af, at man også kunne skrive om de personlige følelser, som var indeni mig.«

Følelser om at føle sig anderledes og udenfor, hvilket titlen på debutalbummet er er en hentydning til.

»The black cat neighbourhood er betegnelsen for et miljø, som er indspist og indelukket. Hvor man kun kan være med, hvis man ligner, snakker og opfører sig som de andre,« siger Fallulah.
 
Men hun er ikke som de andre. Fallulah sidder på den anden side af bordet på Ricco’s Kaffebar i Pisserenden i Indre By og ligner en smuk sigøjnerkvinde i en blodrød pufærmeskjorte med bombastiske guldsmykker om halsen og spænder i det lange, mørke hår.

Hun ligner ikke den gennemsnitlige unge danske kvinde, og hendes opvækst var også alt andet end ordinær.

Som datter af en ung dansk mor og en meget ældre rumænsk far kom hun til verden i 1985 og boede med sin familie i Tårnby på Amager.Faren var koreograf i balkandans og moren dansede i hans forestillinger.

»Det var en meget hektisk opvækst. Mine forældre arrangerede en masse danseture til Rumænien, Bulgarien, Ungarn og Makedonien, hvor vi optrådte på dansefestivaler og udvekslede med andre dansegrupper, som så kom til Danmark bagefter,« siger Fallulah om den spraglede verden, hun voksede op i. Et cirkusliv, som hun ikke altid følte sig godt tilpas i.

»Der var mange morgener, hvor jeg stod op til synet af fem fremmede rumænere, der lå og sov i stuen. Og jeg syntes sgu ikke, det var så sjovt dengang. Nu, når jeg ser tilbage på det, er det da morsomt at have prøvet noget, der var så anderledes. Men jeg tror nok, at jeg dengang bare gerne ville være lidt mere ligesom alle de andre.«
 
Men da chancen for at gå i ét med det menneskelige provinstapet bød sig, var det alligevel ikke så spændende. Som niårig mistede Fallulah sin far og flyttede to år senere med sin mor og storebror fra det gaderå Amager til det landlige Jyderup. Her blev hun introduceret til en verden med borgerlige sengetider og strømlinethed.

»Det var en kæmpe omvæltning for mig at flytte på landet, fordi jeg skilte mig rigtig meget ud. Jeg passede ikke ind. Og jeg havde pludselig heller ikke lyst til at være som de andre,« siger Fallulah.

»Alle de andre piger på min alder gik til håndbold, mens jeg gik til dans. Og folk i byen brød sig ikke om, at jeg var anderledes. Det skal man helst ikke være i et lille samfund. Jeg har også oplevet problemet i forbindelse med musikken, hvor det har været svært at få en fod inden for døren i branchen, fordi jeg laver noget, der lyder så anderledes«, siger hun.

»Men man kan vende det til sin egen fordel.« Og det har Fallulah gjort. Med en lyd, ingen rigtig har hørt før, og inden for en genre så udefinerbar, at hun end ikke selv aner, hvad den kaldes.

»Men jeg vil da meget gerne, som det er tilfældet, kaldes det nye indie-håb. Det er til gengæld også helt okay, hvis folk kalder mig det nye pop-håb. Jeg har hørt mange forskellige genrebetegnelser for min musik, og jeg synes kun, det er fedt, at folk er så meget i tvivl om, hvad det egentlig er. Jeg laver rocket og dansabel folk-music. Tror jeg nok,« siger hun og griner.
 
Hvad det end er, så virker det i hvert fald. For det fik Sony Music til at ringe til Fallulah i sommeren 2009 med beskeden om, at hun ikke måtte love sig væk til andre. De ville signe hende! En besked, der kom bag på mange omkring hende. For trods hundredvis af sangtekster i bagagen og drømmen om det store gennembrud i hjertet, havde hun ikke delt sine tanker med mange.

»Alle troede, at der var lagt i ovnen til den store dansekarriere, fordi jeg som 21-årig var taget til New York og gik på Broadway Dance Center, hvor jeg var rimelig seriøs om dansen. Jeg havde jo danset, siden jeg kunne gå. Og i årevis havde jeg kun sunget for mig selv på mit værelse. Det var for eksempel heller ikke mig, der havde solistrollerne til gymnasiets årlige musicals. Jeg turde simpelthen ikke kaste mig ud i det. Men i USA fandt jeg ud af, at jeg var nødt til at prøve at satse alt på musikken. Fordi det eneste, der holdt mig tilbage, var min egen frygt for at fejle. Og hvor ville det være ærgerligt at ende som en bitter gammel kvinde, som fortryder, at hun aldrig satsede.«

Det var med dirrende hånd og stemme, at Fallulah vendte hjem til København. Her ventede de første live-optrædener sammen med frygten for at ende som en fiasko. Efter en intimkoncert på spillestedet Dunkel, hvor sætlisten kun talte tre numre og salen en halv snes af hendes nærmeste venner, stod hun på plakaten i Huset i Magstræde. Den første rigtige koncert.

»Jeg var skrækkelig nervøs og var ved at bryde hulkende sammen under hele koncerten. Jeg syntes, at det var det mest forfærdelige, jeg nogensinde havde udsat mig selv for og kunne slet ikke forstå, at jeg havde meldt mig frivilligt. Det var rendyrket sceneskræk - jeg fik bare så meget præstationsangst,« mindes Fallulah.

Dagen før havde hun øvet med sit nyerhvervede band hjemme i stuen, og nu stod hun pludselig i spotlyset på en scene i et hus fyldt med forventningsfulde fremmede, som skulle vurdere hende.     
»Det var alt for meget for mig,« griner hun.

»Bagefter havde jeg en følelse af at være en kæmpe falliterklæring og var sikker på, at alle syntes, jeg var elendig. Men heldigvis havde en af mine venner filmet koncerten, og da jeg så optagelsen, det gik op for mig, at man faktisk hverken kan se eller høre på mig, når jeg er nervøs. Jeg vidste jo også inderst inde, det bare var noget, jeg skulle komme mig over. Det er en irrationel frygt, man har, og alt bliver bare forstørret og blæst op til noget, det ikke er. Og hvad er det værste, der kan ske? Det er, at der er nogen, som synes, at jeg ikke rammer tonerne rent, eller at mine numre ikke er melodiske. Det kan jeg jo ikke tage mig af.«


Hun så bestemt også både rutineret og selvsikker ud, da hun 10. februar optrådte med singlen »I lay my head« i live-programmet Go’morgen Danmark på TV 2. De indledende kampe er vundet.

Hun har modtaget en stor buket langstilkede anmelderroser, og spillestedet hedder nu Store Vega. Det går vist meget godt. Der var jo slet ikke noget at være så bange for.

»Nej, åbenbart ikke. Men når man udskyder det, man egentlig virkelig gerne vil, tror jeg, det handler om, at hvis det ikke lykkes – hvad så? Så er den drøm jo væk. Hvad skal man så? Det er faktisk ret skræmmende at forsøge at realisere sig selv, fordi det ville have været et kæmpe tab, hvis jeg havde fejlet.«

Hvad: Fallulah
Hvor: Store Vega, Enghavej 40, Kbh. V
Hvornår: Tor. 11. marts
Hvordan: Billetter via Billetlugen

Læs mere om koncerten.

 
 

Det mener læserne

0 kommentarer
 
 

Indsend kommentar

 
 
 
 
Mollom CAPTCHA
Indtast bogstaverne vist på ovenstående billede. Hvis du ikke kan læse dem, så klik på "Indsend..." og et nyt billede vil blive vist.
*Felter markeret med stjerne er obligatoriske og skal udfyldes

Kommentarer

 
 





 
 
 
 
 
 

guides til byen

 
Koncerter på vej Se, hvem der er på vej til byen i AOKs liste over de største kommende koncerter.
Koncertlister AOKs samlede indgang til byens spillesteder.
Ugens udgivelse Tue West - Lige Ved Og Næsten
Liden Tue kan vælte stort læs, siger et gammelt ordsprog. Og disse ord passer glimrende på Tue West nyeste udspil.
Mest hørte lige nu Hvad er in og hvad er out? Her kan du se, hvad danskerne lytter mest til netop nu.
Så er der Fredagsrock Tivoli er klar med en ny omgang Fredagsrock. Der er musik på Plænen hver fredag frem til 24. september.
Crowded House indtager Amager Bio Crowded House var i mange år en af New Zealands bedste og mest populære leverandører af iørefaldende pop-rock melodier. Nu er de klar med et nyt album og en koncert i Amager Bio.
København var Paradise City for en stund Guitarikonet Slash forvandlede København og byens nye en-dags rockfestival til Los Angeles med sine ørehængende riffs og cool attitude.
Whitney Houston gentog skandale Flere skulle have lyttet til Berlingske Tidendes musikanmelder, Thomas Søie Hansen, der så Whitney Houstons første optræden i Forum torsdag aften.
Roskilde Festival afslører program Roskilde Festivalens samlede line-up for 2010 er netop offentliggjort. Se de nye, offentliggjorte hovednavne og det samlede program her.
Umættelige heste Alternativ countryrocks pendant til Coldplay. Usædvanligt melodiøse og svære at modstå. Amerikanske Band of Horses dropper ydmygheden og vil kaldes et monster med deres tredje album, »Infinite Arms«.
»Jeg er jo bare sådan en rolig, glad og afbalanceret gut« »Selvom jeg elsker mit publikum, skal de ikke diktere, hvad jeg laver,« lyder det fra en af Skandinaviens mest hyldede sangskrivere, Thomas Dybdahl.
RebekkaMaria: Husmor og popstjerne RebekkaMaria træder på sit tredje album helt ud på egne ben. Hun har droppet ”As In” i kunstnernavnet, for nu tør hun stå ved sin musik for alvor. Sangerinden har skrevet en række kvindeportrætter på sit nye album, men ’Sister Sortie’ indeholder ingen feministiske slagsange.
Mika - Musikalsk sprællemand Sangeren, pianisten og komponisten Mika er på turné med sit album nummer to. Med 20 millioner solgte album, er Mika i dag en velanset kunstner, men han er stadig svær at sætte i bås. AOK tog en snak med den sprælske sanger.
»Søren tog mig med på Nasa da jeg var 15« Fredag 12. marts giver familiebandet Hej Matematik koncert i Pumpehuset. Onkel Søren og nevø Nicolaj, begge med efternavnet Rasted, er aktuelle med deres andet album og singlen »Party i provinsen«.