20
Jun , 2010
Sunday

ICP Blog

Blog de l'Institut Català de Paleontologia

Anoiapithecus brevirostris, un nou homínid

Publicat per moline El 2 - juny - 2009

Investigadors de l’Institut Català de Paleontología descobreixen un homínid d’11,9 milions d’anys que aporta llum a l’origen de la nostra família, els Hominidae.

Un equip d’investigadors de l’Institut Català de Paleontología, coordinats pel director del centre, en Salvador Moyà-Solà, ha publicat un estudi sobre una part d’un crani d’homínid de 11,9 milions d’anys d’antiguitat trobat a un jaciment de l’Abocador de Can Mata, als Hostalets de Pierola.

Abocador de Can Mata (Imatge realitzada per en Magí Miret)

Abocador de Can Mata (Imatge realitzada per en Magí Miret)

Aquest crani pertany a un individu d’una espècie desconeguda fins ara, i que ha estat batejada amb el nom d’Anoiapithecus breverostris. El nom ve donat per la comarca on va ser trobat (l’Anoia) i pel fet que tingui el musell molt curt. A l’individu en concret, l’equip de paleontòlegs l’ha batejat amb el nom de Lluc, que en llatí vol dir “el que il·lumina”, fent referència al munt de dades i de respostes que ha aportat a l’estudi de l’evolució dels homínids a la zona del Mediterrani.

En aquest sentit, l’estudi morfològic dels fragments del crani d’en Lluc demostren que es tracta d’una espècie de transició. Tot i conservar aspectes com l’esmalt gruixut o la mandíbula robusta dels que se suposa que són els seus avantpassats, ja presenta aspectes considerats “moderns” i per tant, indicadors d’un canvi evolutiu com poden ser el musell curt o la base de l’obertura nasal ample.

Restes fòssils dAnoiapithecus brevirostis

Restes fòssils d'"Anoiapithecus brevirostis"

Basant-se en aquestes característiques i en altres dades recollides i obtingudes d’anteriors descobriments dels mateixos investigadors, com per exemple en Pau, publicat l’any 2004, en David M. Alba, membre de l’equip responsable del descobriment, argumenta la importància de la troballa: Fins ara se suposava que el grup dels homínids, en el qual estem inclosos els humans, provenia dels keniapitecins, un grup amb presència majoritària a Àfrica però també a Euràsia. Tot i aquestes evidències de l’emigració d’aquests, el dubte es trobava en si aquests keniapitecins que havien arribat a Euràsia (concretament els gèneres Kenyapithecus i Griphopitecus) havien estat la branca que havia acabat portant als homínids actuals o, al contrari, aquesta branca europea s’havia perdut i els nostres avantpassats tenen el seu origen en els kenyapitecins que van romandre a l’Àfrica. A partir d’aquí, veient les característiques primitives combinades amb les més modernes que presenta Anoiapithecus, en David considera que aquest descobriment reforça la hipòtesi que els keniapitecins serien el grup més proper evolutivament parlant als homínids actuals.

Per tant, les conclusions del treball que aquests científics de l’Institut Català de Paleontologia han publicat a la prestigiosa revista nord-americana Proceedings of the National Academy of Sciences USA, són que les característiques de transició d’en Lluc, a no ser que siguin una convergència evolutiva, permeten ubicar amb força certesa l’origen de la família Hominidae en l’àrea Mediterrànea, des d’on, posteriorment, haurien radiat de “tornada” cap a l’Àfrica.

Pots deixar un comentari, o fer trackback des de la teva web/blog.

1 Resposta

  1. Alfred Rosenberger visita l’ICP | ICP Blog Diu:

    [...] publicades d’hominoïdeus de l’Abocador de Can Mata (com ara l’holotip d’Anoiapithecus), en Rosenberger ha dedicat especial atenció a parlar amb els membres del Departament de [...]

    Publicat el 8 juny 2009 a les 18:42

Deixa un comentari




Darrers Comentaris

Us volem donar les més càlida benvinguda al blog de l’Institut Català de Paleontologia.

El blog pretén ser un lloc de trobada, comunicació i participació de tota la comunitat i, de forma addicional, un punt d’enllaç amb altres indrets i comunitats agermanades en la divulgació científica del món de la Paleontologia.

Darrers Comentaris

Un nou investigador arriba a l’ICP

el 26-nov-2009
Publicat per moline

Excavant l’estepa russa IV

el 25-set-2009
Publicat per Irene

La peça del mes? Aceratherium incisivum

el 10-nov-2009
Publicat per Irene

El Museu de Cinctorres estrena Iguanodon

el 16-jun-2009
Publicat per moline

Molta feina a Preparació i Conservació

el 3-nov-2009
Publicat per moline

Darrers Articles