Wondere Wereld van Zand

[Home]

 

[Wat is zand?]     [Strand & duinen]     [Gebruik van zand]     [Plezier met zand]

 

Strand & duinen

 

  Ontstaan van duinen

  Drinkwater uit de duinen

  Lekker op het strand

  Dieren in het zand

  Zandsuppletie

 

 

Schelpenverzameling

 

 

Duinen & Strand

 

 

Ontstaan van de duinen

De duinen zijn ontstaan door de werking van de natuur. De zanderige bodem van de Noordzee is steeds in beweging. Miljarden zandkorrels worden door het stromende zeewater meegevoerd in de richting van het strand. Hoe dichter het water bij de kust komt, hoe langzamer het water stroomt. Vlakbij de kust zakken de zandkorrels naar beneden. Als het water zich bij eb weer terugtrekt, blijven de zandkorrels op het strand achter. Maar ze blijven daar niet voor altijd liggen: de zon droogt de zandkorrels en de westenwind blaast ze het land in. Niet ver, want ze worden tegengehouden door planten die op het strand groeien. De blaadjes en wortels van die planten houden de korrels goed vast. Zo ontstaan kleine hoopjes zand, die steeds groter worden. In de loop van honderden jaren zijn zo onze duinen gegroeid.

strandduinen.jpg (110608 bytes)

De Nederlandse duinen zijn dus begonnen als kleine hoopjes zand. Nog dagelijks voert de zee de zandkorrels aan.

Duinafslag

Soms steekt er zon zware storm op dat het water een stuk van de duinen wegslaat. De duinen kunnen zo gedeeltelijk of helemaal verdwijnen. Dit heet duinafslag. Een aantal jaren geleden zijn er bij Egmond aan Zee hele stukken duin door herfststormen weggeblazen. De mens helpt de natuur nu een beetje, door middel van zandsuppletie. Zo worden o.a. de duinen bij Egmond kunstmatig weer gerepareerd.

 

De Zand QUIZ al gedaan ?  Kijk op de Home pagina !

Drinkwater uit de duinen

Als het regent en het regenwater valt op de duinen, zakt het water in het zand weg. Het water uit de duinen is schoon, want het zand houdt vuil tegen. Het water blijft in de grond, totdat het er op speciale plaatsen uit wordt gehaald met behulp van pompen.

Door een zuiveringsinstallatie wordt het laatste vuil er uit gehaald. Daarna gaat het water door allerlei buizen naar je huis. Als je dan dorst hebt, draai je aan de kraan en komt er schoon drinkwater uit!

Tegenwoordig gebruiken ze vaak rivierwater, uit bijvoorbeeld de rivier de Rijn en uit het IJsselmeer. Dat water brengen ze via kanalen naar de duinen. Dan wordt het water in de grond gepompt in plaats van eruit. Door het zand in de bodem wordt het water extra gezuiverd. Tussen de n en drie maanden blijft het water in de grond zitten. Dan wordt het terug-gewonnen uit de duinbodem.

 

 

Pinkeltje2.jpg (96832 bytes)

 

 

Lekker op het strand

In de zandbak spelen is heerlijk als je nog klein bent. Maar klein n groot hebben plezier met het zand van het strand.

Wie houdt er nou niet van het strand? Iedereen toch! Op het strand kun je heel veel doen, zoals:strandspelen.jpg (157118 bytes)

Zandkastelen bouwen

Daarover vind je heel veel op deze site. Klik maar eens op de titel hierboven !

Vliegeren

Je kunt op het strand heel lekker vliegeren. Met een kleine, zelfgemaakte vlieger, f met een hele grote: op het Vliegerfeest in Scheveningen werd deze zomer de grootste vlieger ter wereld opgelaten. De vlieger is 64 meter lang en 22 breed. Groot genoeg om er bijvoorbeeld 1200 mensen in te kunnen laten lopen, of om er 6 vrachtwagens in te parkeren. Vliegen doet hij dan niet meer!

 

Spelen met een balStrand laila.jpg (58364 bytes)

Bijvoorbeeld beachball, beachvolleybal of beachvoetbal (waarbij soms ook spelers van het Nederlands voetbal-elftal meedoen aan toernooien).

Strandzeilen, met een boot op wielen.

 

paard fred.jpg (54132 bytes)

Paardrijden

Een rit op het strand is heel leuk om te doen, als je paardrijden tenminste leuk vindt. Als je nog niet zo goed kunt rijden kan je toch al naar het strand, dan moet je gewoon samen met iemand die ernaast loopt rustig stappen en af en toe even draven. Als je al redelijk ervaren bent, dan kan je ook lekker galopperen. Dat vindt het paard zelf ook heel leuk; ze gaan het liefst in rengalop, tot ze niet meer kunnen.

 

nijn1.jpg (111684 bytes)

Let op dat je op het strand niet verdwaalt!

Als je op het strand bent, wil je natuurlijk spelen in het water. Zoals visjes vangen met een schepnet, zwemmen, of over de golven surfen met een bodyboard. Als je iets leuks ziet, ga je daar even kijken en dan zie je weer iets en ga je dr weer even kijken. Voordat je het weet, ben je een heel eind verder dan waar je ouders zitten op het strand. Als je dan weer uit het water komt, weet je niet meer precies waar je bent.

Hier wat tips wat je kan doen om dat te voorkomen:

  • blijf heel dichtbij je familie op het strand
  • let op de kleur parasols
  • kijk welk viskraampje of restaurantje aan de boulevard zit boven jullie plekje
  • bouw een hele grote berg van zand en leg je handdoek er boven op
  • nijn2.jpg (96457 bytes)onthoud het nummer of plaatje van de dichtstbij zijnde strandpaal. Dick Bruna was zo slim om niet nummers op een paal te zetten, want als je heel klein bent, weet je niet wat dat voor tekens zijn. Op het Nederlandse strand staan nu fel gekleurde palen met plaatjes uit de boeken van Nijntje. Zo kan je heel makkelijk onthouden waar je zit.

 

 

 

  Wil je ons een reactie sturen of een vraag stellen ? Klik dan op deze    en stuur een e-mail !