Musik- och teaterbiblioteket

Anpassad sökning


RISM - Svenska sektionen


Kia Hedell
tel. 08-5195 54 33
email: rarecoll@muslib.se

Mattias Lundberg
mattias.lundberg@musik.uu.se


RISM (Répertoire international des sources musicales) är en internationell inventering och katalogisering av noter i tryck och handskrift samt skrifter om musik, allt före ca 1800. Varje land katalogiserar sina egna källor, och materialet sammanställs vid en internationell central i Frankfurt am Main. RISM är ett av fyra stora internationella dokumentationsprojekt som startats och drivs inom ramen för den internationella musikbiblioteksföreningen, IAML, tillsammans med International Musicological Society.

Ett bra översikt över RISM (på tyska) från 2004 av Silja Geisler-Baum finns tillgänglig från Fachhochschule Köln, Institut für Informationswissenschaft


Den svenska sektionen av AIBM (som föreningen då förkortades) grundades 1953 med Gösta Morin som ordförande och Cari Johansson som sekreterare. Båda verkade hela sitt yrkesaktiva liv på dåv. Kungl. Musikaliska akademiens bibliotek, som därmed 1954 blev och sedan dess varit centralen för RISM-arbetet i Sverige. Efter Cari Johansson övertogs arbetet av Anna Lena Holm, som nu gått i pension. Arbetet har fortsatts av följande raritetsbibliotekarier Mattias Lundberg och Kia Hedell.

Inventeringen, som för Sveriges del genomfördes 1954-1977, gällde material i offentliga bibliotek och institutioner (dvs inga privata samlingar) av tonsättare/författare födda före 1770. Repertoaren är flerstämmig "konstmusik" (dvs ej liturgik eller folkmusik) i tryck och handskrift före 1800 (fragment ej medtagna). Tabulaturer finns redovisade av Jan Olof Rudén i Music in tablature, utgiven i bibliotekets skriftserie (1981).

En kortkatalog med alla svenska titlar som anmälts till den internationella RISM-centralen finns på Statens musikbibliotek. Här finns även en textincipitkatalog och ca 60 000 notincipit över katalogiserade handskrifter och de tematiska förteckningar som använts vid identifieringarna. Detaljerad information om principer m.m för registreringarbetet finns i  artikeln "RISM i Sverige" av Anna Lena Holm, tidigare publicerad i Svensk tidskrift för musikforskning 1985.

De tryckta musikalierna och skrifterna finns endast redovisade i flera serier publicerade kataloger. Handskrifterna däremot registrerades redan från början i en databas, placerad vid den internationella centralen i Frankfurt am Main. Delar av basen finns på CD-ROM och som betaltjänst online. Dessa två versioner är i princip identiska. Båda är tillgängliga vid biblioteket. Svenska handskrifter som rapporterats till RISM ingår numera komplett i den publicerade databasen, både på Internet och CD-ROM.  

RISM-centralen på biblioteket arbetar kontinuerligt med rättelser och katalogiseringar av nyinkommet material. Så har t.ex. några volymer som inte fanns på plats vid inventeringen av Stifts- och gymnasiebibliotekets samling i Kalmar på 1970-talet vid överflyttningen till dess stadsbibliotek kommit till rätta och nyligen befunnit sig i Stockholm för katalogisering. Vid detta tillfälle återupptäcktes en ny svensk tonsättare.




Musik- och teaterbiblioteket ingår i Statens musiksamlingar tillsammans med
Musik- och Teatermuseet och Svenskt visarkiv.

Besök: Torsgatan 19, 113 21 Stockholm.
Post: Box 16326, 103 26 Stockholm. exp@muslib.se
Frågor eller synpunkter på sidan?
Kontakta webmaster (e-post)
Cookies