Főoldal     regiment levelezés     hm.gov levelezés   


Almenü: Kiadványok


Nyomtatható verzió Továbbküldés e-mailben

Magyar-izraeli megbeszélés

2010.06.30.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter június 29-én hivatalában fogadta Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet asszonyt. A megbeszélés során egyetértettek abban, hogy az országaink közötti kapcsolatokhoz hasonlóan a fegyveres erőink és a védelmi tárcáink közötti együttműködés is problémamentes és több területen van lehetőség a kapcsolatok fejlesztésére.

A honvédelmi miniszter elismerően nyilatkozott a Magyar Honvédségnél ez évben rendszeresített – az izraeli Elbit System Ltd. által gyártott kis hatótávolságú pilóta nélküli repülőeszközre (SUAV) épülő – felderítő rendszerről, amelynek fő feladata a műveleti területen alkalmazásra kerülő erők védelmének fokozása. A beszerzéssel egy időben a cég végrehajtotta a kijelölt kezelőállomány kiképzését is. A honvédelmi miniszter a hónap elején tett látogatást az Afganisztánban szolgáló magyar kontingensnél, ahol személyesen is meggyőződhetett az eszközök alkalmazásáról.

Nagykövet asszony elmondta, hogy az izraeli fél továbbra is rendelkezésre áll a pilótanélküli repülőeszközökkel kapcsolatos bármely igény esetén, illetve a további technikai fejlesztésekkel kapcsolatban. A nem polgári célú átrepülésekre utalva elmondta, hogy a jövőben is lesznek olyan kérelmeik, amelyek az ország légterében történő mozgásra vonatkoznak, és ahogy eddig is, továbbra is megadják a kért adatokat a megfelelő kormányzati szervnek. Hende Csaba honvédelmi miniszter jelezte, hogy a Magyar Köztársaság illetékes hatósága mindig a magyar jogszabályok által meghatározott módon fog eljárni az elkövetkező időszakban is.


Németh Zoltán őrnagy
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária