Tillbaka

En historisk överblick

Klubbens födelse
Gårda Bollklubb bildades den 1 november 1919, efter att några personer sammankallat till ett möte på Café Sparven i Gårda. På mötet deltog 17 personer som omgående  antecknade sig som medlemmar i den nya klubben som hade haft en föregångare mellan 1902-1912 som dock hade upplösts.

Omkring 1918 var det några grabbar i yngre tonåren som kallade sig för Gårda BK, men p.g.a. sin unga ålder var de blygsamma nog att kalla sig Gårda BK's tredjelag. Det var dessa småpojkar som ville att "de större pojkarna" skulle ta hand om dem, och man kan säga att det var detta som var upprinnelsen till Gårda BK's tillblivelse.

Starten blev bra och under 1920 spelades det många vänskapsmatcher och 1921 deltog klubben för första gången i Göteborgsserien med en andra plats i klass 4 som resultat.

Allsvenska tiden
Söndagen den 28 juli 1935 var för klubben ett historiskt datum. Det var debut i allsvenskan mot AIK på Ullevi och publiksiffran var 11860 personer, vilket naturligtvis var rekord. Tyvärr föll man i den matchen med 1-3. Publikrekord genom tiderna sattes dock 31 oktober 1937 när den höstens sensationslag Brage gästade Göteborg. 26 178 personer sökte sig till Ullevi den gången och de fick se Gårda vinna med 1-0. Matchen var både en ekonomisk och sportlig succé för klubben och publikrekordet stog sig i många år på Ullevi.

mbildullevi38.jpg (29770 bytes)
Bild: Hemmamatch på Gamla Ullevi 1938. Spelaren som nickar är Mauritz Åkerwall och t.v. ser man VM-målvakten Henock Abrahamsson (se text nedan)

Våromgången 1938 blev Gårda det första lag som i en seriematch besegrade AIK på deras hemmaplan Råsunda. 2-1 skrevs segersiffrorna till och den säsongen blev den blev den allra framgångsrikaste med en slutlig femteplats. Med det blev Gårda bästa göteborgslag den säsongen. Örgryte blev 10:a, IFK 11:a och GAIS 12:a.

Kort info om Gårdas tid i allsvenskan:
- Största segern: 4-0 mot Degerfors, 20 april 1941
- Största förlusten: 0-6 mot Helsingborg 1941 och 1-7 mot Hammarby 1940, Landskrona BoIS 1939 och AIK 1943.
- Bästa allsvenska målskytt: backen Gustav Söderberg, 26 mål på 134 matcher.
- Bästa allsvenska målsnittet: Holger "Proppen" Bengtsson 24 mål på 36 matcher.

Under den allsvenska perioden figurerade en mängd profiler i klubben. Bl.a. gjorde Gunnar Gren debut som 17-åring 1938 och "Svarte-Filip" avslutade sin karriär i klubben 1936. Den enda Gårda-spelaren som representerat svenska landslaget i VM som Gårdas spelare var målvakten Henock Abrahamsson som gjorde 3 matcher i 1938 års världsmästerskap. Gårda har dock haft fem landslagsmän i klubben. Förutom Henock Abrahamsson (6) har Gunnar Gren (54), Einar Karlsson (3), Harry "Båten" Johansson (2) och Roland Lindberg (1) varit blågula.

Efter Allsvenskan
Gårda återkom aldrig till allsvenskan (i och för sig är inte chansen borta än), men tiilhörde ändå de bästa klubbarna i Göteborg under en period. Man var t.ex. först att besöka Norge efter andra världskriget. Man mötte Sandåker i Oslo och vann med 6-3.

"Gårda-säcken"
Gårda-säcken är ett klassiskt uttryck i svensk fotboll som lever än idag och det härstammar från Gårdas allsvenska sejour. Journalister i landets dagstidningar fann detta som ett uttryck för ett tätt "säck-försvar" där Gårda samlade poäng i match efter match. Det var framförallt målvakten Henock Abrahamsson och halvorna Werner Andersson och Harry "Båten" Johansson motståndarna fruktade...

Ishockey
Hösten 1946 beslöt man på ett möte att ta upp ishockey på klubbens program: Detta efter påtryckningar från yngre medlemmar som saknade någon idrott att syssla med vintertid. Första laget blev ett juniorlag som deltog i serie och DM-spel.

Man tränade på Heden på barmark till en början och flyttade träningarna till isbanan på Gamla Ullevi när den färdigställts. 21 januari 1947 spelades första träningsmatchen mot Fellows och man blev besegrade med 1-7. Första seriematchen spelades mot Surte 28 januari och man lyckades då bärga klubbens första poäng i ishockey genom att spela 0-0.

1955 upphörda ishockeyverksamheten i klubben.

Damfotboll och handboll

Under åren har det figurerat även handboll, dock en kort sejour 1980-81, och damfotboll. Damlaget startades 1981 och lades ner 1992 och hade då en tredjeplats i div 4 som främsta merit.

Historisk överblick
Statistik
Kända profiler
"Roffe" berättar
Gamla bilder