Historien om FlyMe

lördag, mars 3, 2007

Flygbolaget FlyMe hann vara uppe i luften 3 år och 1 dag innan konkursen var ett faktum. Under denna tid genomförade man ett antal nyemissioner för att få in mer pengar till verksamheten och varje gång utlovade ledningen att denna nyemission var den sista som behövdes för att få flygbolaget att gå med vinst. Ledningen och VD’n presenterade gång på gång usla trafiksiffror och kvartalsredovinsningar men varje gång lovades förbättringar och att nu var vinsten nära. Trots det ökade förlusten för varje år och i februari 2006 tog bolaget återigen in 270 miljoner kronor i en nyemisson.

I augusti 2006 höll pengarna återigen på att ta slut och bolaget ville ta in 1.3 miljarder kronor i en nyemission för att sattsa sig ur krisen, men tvingades minska emissionsbeloppet till först 194 miljoner och slutligen 148 miljoner. För att få dom små aktieägarna att återigen våga sattsa på pengar i bolaget så garanterade storägaren Cognition att gå in med upp till 130 miljoner för att emission på 148 miljoner skulle lyckas.

Den 10 november 2006 skickar FlyMe ut ett pressmeddelande med detta innehåll “Nyemissionen i Fly Me Europe AB (publ) har sammanräknats och totalt inkom MSEK 147,9 i teckningsanmälningar.”
Underskrivet av “Björn Olegård, styrelseordförande Fly Me Europe AB” och “Finn Thaulow, koncernchef Fly Me Europe AB”

Den 7 decemeber 2006 skriver DI att nyemissionen inte registrerats hos bolagsverket och det börjar spekuleras i media att FlyMe har ekonomiska problem.

Den 13 december 2006 får VD’n Finn Taulow frågan “Är det säkert att boka resor hos Flyme?” i Aftonbladet och svarar “– Ja, absolut, vi har full kontroll över vårt ekonomiska inflöde och går in i 2007 med 17 000 nya aktieägare och det är många som bokar hos oss, så det behöver man inte oroa sig för.”

Den 10 januari 2007 registrerar bolagsverket att aktiekapitalet i FlyMe ökat med 115 miljoner. Pengar som kommer från småsparare. Resterande 33 miljoner upp till garantibeloppet 148 miljoner som huvudägaren Cognition skulle sattsa har inte kommit in.

Den 28 februari är sista dagen för att registrera nyemission hos bolagsverket och resterande 33 miljoner från Cognition har inte kommit in. Samma dag ska även bokslutskommunikén för 2006 presenteras på bolagsstämman. Men ingen bokslutskommuniké finns att vissa för aktieägarna när bolagsstämman startar och istället beslutas att FlyMe ska köpa 25% av det engelska flygbolag River Don för 40 miljoner kronor. River Don ägs av britten John Robert Porter. Och samma John Robert Porter är storägare i Cognition som är äger FlyMe.

På kvällen dagen efter bestämmer sig styrelsen för att försätta bolaget i konkurs.

Sammanfattning: Styrelsen i FlyMe vill ta in mer pengar till bolaget och genom att storägaren Cognition (John Robert Porter) lovar att sattsa pengar i nyemissionen får man småspararna att sätta in pengar. Cognition (John Robert Porter) sätter inte in en enda krona. Istället tar man 40 miljoner av pengarna som småsparana satt in och köper 25% av ett engelskt flygbolag från John Robert Porter.

Styrelsen lovar även en vinst under 2007 trots att man vet att bolaget gör rekordförlust och är nära konkurs. VD’n går ut i media och ljuger om att ekonomin är under kontroll när man egentligen håller på att tömma bolagt på de sista pengarna som småspararna satsat. Genom diverse kampanjer, öppnandet av ett 10-tal nya flyglinjer och billiga biljetter som även uppmärksammats på kvällspressens löpsedlar lyckas man även få Svensson att sattsa semesterkassan på biljetter som man aldrig kommer få användning för.

Det är ingen tvekan om att brott har begåtts och frågan är bara om och när de ansvariga kommer sättas dit. Bevisen för alla brott som begåtts finns kvar och ligger på FlyMeEuropes hemsida, bara läsa pressmeddelande för pressmeddelande och man ser vilka lögner som målas upp gång på gång för att lura av småspararna mera pengar. FlyMe pressmeddelanden

Mer läsning: DN, DN, DN, SVD, SVD

6 Svar på “Historien om FlyMe”

  1. Ulrika Says:

    Tack för den här artikeln, så himla bra!

  2. Christer Hedberg Says:

    Bra summering.

  3. Jesper Says:

    Bra artikel! Så jävla taskigt mot personalen och resenärerna bara..

  4. A Says:

    bra skrivet

  5. Toni Nilsson Says:

    Kunde inte skrivit det bättre själv

  6. BMW Says:

    Utmärkt sammanfattning. Det är förvånande att maffiagubben Ager-Hansen med sin advokat Staffan Edh fått hålla på så länge med sina svindlande affärer. Agendan har hela tiden varit att via nyemissioner få in småspararnas pengar i bolaget och sedan genom rena företagsplundringen tömma kassan. Vad har vi för tandlösa revisorer och myndigheter i ankdammen Sverige?

Svara på posten