Skip to Content

second opinion

Ursprunglig artikel publicerad i: www.nsd.se 04 November 2009 / Media
Rösta på second opinion: Lyft upp den här! +(11)     Begrav den här! +(2)

TT Spektra säljer glättig Victoria-sida

bröllopdump.jpg

Inför det stundande prinsessbröllopet mellan Victoria och Daniel satsar många redaktioner på ökad hovbevakning. TT Spektra har gått ett steg längre och byggt upp en hel internetsida som tidningar som saknar egna resurser för bröllops- och hovbevakning kan köpa in och lägga upp på sina egna webbsidor. Men vilken kvalitet håller materialet?


HOVSERIE. En titt på sidan visar att det inte handlar om speciellt djupblodade analyser av Sveriges kungahus eller monarkin. Under rubriken ”Victorias Bröllop” berättas om allt från kungens magra älgjakter till internationella nyheter som ”Här kapsejsar prinsen”, om Danmarks prins Frederiks segeläventyr, eller ”Prinsessan Diana som seriefigur”. Allt som rör det kungliga samlas under sidan.

Uppe i högra hörnet på TT Spektras ”Victorias Bröllop”-sida finns en klocka som räknar ner till bröllopsdagen. Vid publicering var det 228 dagar, 6 timmar, 23 minuter och 32 sekunder kvar till dagen D. Varje artikel, oavsett om det rör bröllopet eller inte, flankeras av Victorias personliga sigill.

– Vi paketerar befintligt innehåll från TT som rör de kungliga under denna sida. Sedan har vi en redaktör som jobbar halvtid som även gör eget innehåll såsom bildspel. Vi drog igång sidan när förlovningen blev offentlig men sedan blev det en väldigt lång förlovningstid. Intresset kommer att öka ju närmare bröllopet vi kommer, så vi började med ganska låg ambitionsnivå som sedan kommer att stiga, säger TT Spektras redaktionschef Eva-Britt Andersson till Second Opinion.

Hon berättar att TT Spektra förväntar sig en ordentlig tillströmning i material och kunder under våren, då de även planerar att utöka resurserna.

Just nu finns det artiklar om danska prinsar som ramlar av segelbåten och hur elak någon prinsägd hund är. Kan man göra mer utmanande hovjournalistik än så? 
 – Denna sida handlar just nu om kungligheter i allmänhet. Det beror på att materialet rörande bröllopet är ganska begränsat fortfarande så här långt innan. Det kommer att förändras framöver. Då flyttas fokus mer till bröllopet.

Om du jämför med er normala journalistiska kvalitet, vilken klass håller detta material?
– Det beror på vad du menar. Detta är ju en samproduktion mellan TT och TT Spektra. Det är en blandning kan man säga.

Men ni har ju en redaktör som sitter och väljer ut vad som ska komma upp på sida, är urvalet av bra eller dålig journalistisk kvalitet i er åsikt?
– Jag tycker inte den befinner sig på den skalan. Det är en blandning mellan lättare och tyngre material. Sådana här sidor är ofta drivna av bilder, det ska finnas ett bra bildmaterial.

Exempel på olika bildspel på sidan är tillexempel "Det hänger på skorna”, ”Här är souvenirerna!” och ”En härlig dag i skogen”.

Kommer ni göra mer djupblodade reportage eller granskningar längre fram?
– Det är jag rätt övertygad om att vi kommer. Nyhetsbyrån gör normalt sådant, men de har bedömt att det fortfarande är för tidigt. Vår ambition är att ha en mångfald, med ett brett innehåll. Både lättsamt och tungt – vilket är den typiska nyhetsbyråambitionen. Men hittills har det inte funnits speciellt mycket stoff om bröllopet. Det är inte vår ambition att hålla det enbart lättsamt.

Ovetandes om kvaliteten

TT har hittills tio kunder på Victorias Bröllop-paketet. En av dem är Norrländska Socialdemokraten, vars chefredaktör Anders Ingvarsson verkar lite osäker på att sidan existerar på NSD.se när vi ringer upp.

– Jag har jobbat här i sju veckor och har inte riktigt koll på alla delar än.

Han motiverar tidningens beslut att köpa in tjänsten med att det finns ett stort allmänintresse för bröllopet. Beslutet att ta in TT Spektras Victoriasatsning togs redan en vecka efter förlovningen. Samtidigt skapas inget eget material om kungahuset av redaktionen för att komplettera ”Victorias Bröllop”-sidan.

Vad tycker du om den journalistiska kvaliteten på sidan?
– Jag har själv inte tittat på den, förutom nu lite snabbt. Vi bedriver ingen egen hovjournalistik i den bemärkelsen. Det här bara ett särskilt evenemang som vi tycker har allmänintresse. Jag vet inte vilka kravspecifikationer vi hade för sidan när beslutet togs om att ta in den.

Det kan inte vara värt att lägga lite redaktionella resurser för att komplettera med mer granskande eller analyserande material?
– Det kan man tycka. Men nu har vi valt den här nivån, och då är det den här nivån vi håller.

Skulle du själv ha köpt in den här sidan om du varit chefredaktör vid förlovningstillfället?
– Det kan jag inte svara på. Förlovningen var ju en mycket stor nyhet och jag har ingen kritik mot att man tog beslutet. Men jag kan inte redogöra för de tankar som rådde när man köpte in sidan.

Relaterade länkar:
Expressen1, Expressen2, Expressen3, SVT

Erik Durhan Erik2.JPG
erik.durhan@second-opinion.se

Rösta på second opinion: Lyft upp den här! +(11)    Begrav den här! +(2)
4 + 11 =
Lös den här enkla matematiska uppgiften och skriv in ditt svar. Exempelvis 1+3, skriv 4.
Kommentarer. Kommentatorn har juridiskt ansvar för sina inlägg.