Datum 2010-04-19 19:30
Omgång F3
1-2
Voutilainen matchhjälte i tredje finalen

Globen kokade och HV71 storspelade. Så skulle man kunna sammanfatta tredje finalen mellan Djurgården och HV71. Stor matchhjälte blev Jukka Voutilaien som avgjorde 17:34 in i den fjärde perioden! HV har nu sex segrar i sudden death, och ingen förlust.HV:s första mål gjorde Mattias Tedenby.

Redan efter 4:54 fick HV David Petrasek utvisad. Under efterföljande power play skapade Djurgården egentligen ingenting utan HV gjorde istället ett mycket bra box play.
HV power play, bra spel. Skapade ett visst tryck mot Gustaf Wesslau som var tillbaks i djurgårdsmålet.
Ställningen 0-0 berodde inte så mycket på spelarnas oförmåga att göra mål, som på att de båda målvakterna Wesslau och Stefan Liv storspelade.

I andra periodens inledning växlade lagen chanser. Bästa HV-chanserna hade kedjan med Johan Lindström, Kris Beech och Teemu Laine.
När HV väl fick chansen i power play efter drygt halva perioden, Mike Zigomanis utvisad, skapade gästerna ett bra tryck, men utan att lyckas göra mål. Men, till skillnad från de tidigare matcherna mot DIF så var ändå spelet mycket bra från HV:s sida.
Periodens farligaste chans hade dock Djurgårdens Kyle Klubertanz då stolpen räddade en storspelande Stefan Liv.

Även den tredje perioden präglades av böljande spel. Chanserna avlöste varandra, även in det skulle dröja över tio minuter innan det riktiga drömläget kom. Mattias Tedenby, Adam Almqvist och Andreas Falk fick varsitt läge, men Gustaf Wesslau höll sin nolla intakt.
Efter 13 minuter ungefär så lugnade spelet ner sig betydligt. Lite som att de båda lagen väntade på sudden death.
Men, sista fem hände det mesta. 15:13 in i perioden kunde kvällens hetaste kedja göra 1-0. Andreas Falk och Oscar Sundh slet fram pucken, och Mattias Tedenby kunde sprätta in pucken bakom en liggande Gustaf Wesslau.
Sista 2:30 spelade DIF utan målvakt. Dessutom fick HV Johan Davidsson utvisad. Djurgårdens press blev kompakt mot Stefan Liv, och med bara 51 sekunder kvar kvitterade hemmalaget. Med fem sekunder kvar hade Djurgården ett skott i ribban! Men 1-1 stod sig perioden ut.

HV var helt klart laget som började förlängningen bäst. Gustaf Wesslau fortsatte dock sitt storspel och efter ungefär fem minuter fick hemmalaget chansen att åter komma in i matchen då HV drabbades av två utvisningar inom kort tid, men box playspelet funkade fortsatt bra.
Och när det bara återstod drygt två minuter av den fjärde perioden drev Martin Thörnberg in pucken till vänster i Djurgårdens zon. Han passade en diagonal pass in till Jukka Voutilainen som kunde överlista Gustaf Wesslau.
Ett fullsatt Globen, 13 850 åskådare, har nog aldrig varit tystare men den tillresta HV-klacken hördes desto mer.
Nu har HV två raka hemmamatcher i Kinnarps Arena, onsdag och torsdag.