21 maj 2006

Vad händer med dansbandsutgivningen när Bert säljer?

Med försäljningen av Mariann Grammofon ser det sista helägda svenska skivbolaget ut att hamna i utländska händer.
Det är en epok som avslutas och jag kan inte låta bli att känna ett visst vemod.
Från köparen, enligt obekräftade källor multinationella Warner Music Group, har ännu inga kommentarer kommit.
Marianns webbplats ligger nere sen några dagar, beskedet surfaren får är att sidan är under konstruktion.

Trots att det är Bert Karlssons digra artistkatalog som lockat den nya ägaren, känner jag oro för den fortsatta utgivningen av skivor med svenska dansband. I backspegeln finns Vikingarnas 70- och 80-talsplattor, och klassiska album med artister som Carola, Herreys, Barbados och Kikki Danielsson.
Det jag hoppas på är en massiv serie återutgivningar på cd.
Samtidigt finns inga försäkringar om att den nya ägaren till Mariann Grammofon kommer att fortsätta att satsa på svensk dansmusik. Vi vet att skivförsäljningen gått ner och de senaste plattorna med Matz Bladhs och Kikki Danielsson har säkert inte varit några kassakor för Bert Karlsson.
Ändå finns det ett starkt kulturvärde i dansmusiken, ett värde som jag hoppas tas tillvara även i framtiden.
Bert Karlsson säger i gårdagens Göteborgs-Posten att ett av skälen till att han säljer är den ökande illegala nedladdningen av musik.
Jag kanske är naiv här, men hur vanligt kan det vara att dansbandens skivor rippas och läggs ut på nätet? Jag inbillar mig att den svenska dansmusiken är en sällsynt produkt på piratsajterna, och har ofta gnällt över att skivbolagen kopieringsskyddar plattorna helt i onödan.
Jag tror att dansbandens primära målgrupp betalar för skivorna, och inte sitter och laddar ner Matz Bladhs senaste på The Pirate Bay.
Men det har jag förstås inga belägg för.
Många har inte ens cd-spelare hemma eller i bilen – det är därför som exempelvis Lasse Stefanz och Torgny Melins senaste går att köpa på kassett.
En sak är dock säker: utan Bert Karlssons brinnande engagemang och intresse för den folkliga kulturen hade musiklivet i Sverige sett helt annorlunda ut. Därför är det bra att han finns kvar som konsult i bolaget i ytterligare några år.
Och trots farhågorna och vemodet har jag svårt att tro att Bert skulle sälja sitt livsverk till nån som inte är dansbands- och schlagerkonnässör.

6 kommentarer:

Micke sa...

Hej Michael!
Kan styrka din insändare med att vi har ca 500 klick till Ginza.se varje månad, så folk köper skivor genom nätet.

Jag gjord een test och kollade bla Pirate Bay!

Fick max 2 träffar :)
Så Berras kommentar om fildelning kan han lägga ner!

Tack för mig!
/ Micke
Dansbandsdax.se

Göran Nolander sa...

För att utveckla och producera ny svensk Dansmusik måste folk köpa nya CD.
Nya CD:n Danspärlor 4 är på G. MEN - det största problemet gällande Dansband är inte nedladdning utan ren kopiering, från CD till CD. Om en person köper t e x Danspärlor 3 och gillar den så blir effekten många ggr att en (eller flera) kompis/släkting(ar) får en kopia på Cd:n, inte att person B köper ett eget ex.
Å de e bara så - köper inte folk nya CD finns ingen marknad (pengar) för att utveckla ny Dansmusik...
Jag har en förhoppning om att folk som gillar Dansband och artister går och ser sina favoriter spela + köper Cd. Då stöder ni ny musikverksammhet! Det finns så många duktiga artister/musikstudios/låtskrivare idag som har det jättetufft.

Macondax Blogg sa...

Får faktiskt ursäkta era förra inlägg, men dansbandsmusiken finns att ladda ner på nätet. Alldeles för mycket. Provade för skojs skull att söka på DC, på nya Matz Bladhs album 1 dag efter att den släpptes, och den fanns direkt. Så tyvärr, men Bert Karlsson har rätt som många gånger förr.

MVH
Marcus
www.macondax.se

Michael Nystås sa...

Ja, Marcus, eftersom Matz Bladhs album släpptes i januari måste det vara ett tag sen du sökte och fann den ;-).
Som du kanske såg skrev jag i mitt inlägg öppet om min naivitet och oskuldsfullhet på området, så jag tackar för din kommentar, som visar att det är vanligare än jag trodde.

Men Göran Nolanders synpunkter är också mycket intressanta och pekar på en problematik man inte hör om lika ofta längre - att folk helt enkelt bränner kopior till vänner och bekanta.

Samtidigt verkar det ju som om dansbandsvänner är mer måna om att betala för musiken, att döma av Mickes upplysningar i sin kommentar.

Sanningen ligger väl, som vanligt, nånstans mittemellan.

/Michael

Micke sa...

Jag tror personligen INTE en massa folk laddar hem dansbandsmusik från nätet, möjligen någon enstaka låt.. Se bara på Ginza.se, man kan köpa ett eget album för endast 49 kr, gamla godingar. Varför tanka det på nätet och få kass kvalitet och dessutom inte ha en skiva i skivarkivet..

Dansbandsmuiken tror jag som sagt inte ligger så illa till, dock är det mer artister som Carola och andra större artister som ligger dåligt till..

Kan berätta att våran servrar stoppar ca 5 personer dagligen, de rippar musiken från oss och blir avstängda, tyvärr finns det program som löser även det så man kommer inte åt alla, men jag vet att många som har rippat och hör en "kanonbra" låt köper skivan sedan.. Iaf vad jag fått erfara..

Jag tro dessutom på Görans inlägg, han är dessutom insatt i det hela så.. :)

Tack för mig, igen! :)

P.s Michael, när ska du börja komma ut i etern? Hade varit kul och höra dig sända "favoriterna" lär ju bli ett helt kvällsnöje :)

Macondax Blogg sa...

Så kan det ju vara också, och så tror jag också Micke. Kollade samtidigt upp kvaliten och filerna (mp3) låg på exakt samma kvalite som på en vanlig cd-skiva.

Håller också med om att dom stora som typ Carola och dom ligger risigare till än Lasse Stefanz och dom när det gäller piratkopieringen.

Skicka en kommentar