Skriv ut

Kultur, sevärdheter och besöksmål

Smålandet
Öppettider: 10.00-18.00
Telefon 0433-103 49 Hemsida: www.smalandet.se 

Hannabadsåsen med naturreservat (rullstensås) Väster om sjön bildar åsen en hög, kullig åsrygg, som bildades för drygt 12.000 år sedan. På sydvästra delen växer bokskog, i nordost blandskog och mindre områden med ren tallskog. (Karta)

Hembygdsparken i Strömsnäsbruk Här har ett naturskönt kulturområde kring ett gammalt köpmanshus bevarats. I parken finns ett museum inrymt i en högloftstuga från 1700-talet samt ett lantbruksmuseum och ett radiomuseum i en nyuppförd byggnad. Byggnaderna från 1860 som hörde till gården används till ett välbesökt vandrarhem. (Karta)

Hembygdsparken med Ediinska paviljongen och fornstugan, Markaryd Ryggåsstuga från 1700-talet, Ediinska paviljongen med omfattande samlingar. Vacker utsikt över Jetesjön med möjligheter till avkoppling. (Karta)

Hinneryds kyrka invigdes år 1886. Från den gamla medeltidskyrkan finns bevarat ett triumfkrucifix från 1400-talet samt vackra träskulpturer. (Karta)

Järnvägsmuseet i Strömsnäsbruk. Skåne-Smålands Jernvägs-Museiförening disponerar de gamla lokstallarna. Här finns ett järnvägsmuseum samt flera tågsätt, med vilka man trafikerar delar av den gamla bandelen.

Konst- och Hantverksrundan Kartor finns på turistbyrån. (Karta)

Markaryds kyrka Uppfördes 1853-54 på samma plats som en tidigare kyrka som brann ner 1851. Här finns de kungaporträtt som tidigare hängde i Ulvsbäcks prästgård. Hunestenen (se bilden) utanför kyrkan är enligt sägnen rest över smeden Hune, som använde sin hammare som vapen i orostider. (Karta)

Markaryds Södergård Den enda kvarvarande av Markaryds ursprungliga tre gårdar. Gammal bebyggelse med Gamla Posthuset och en fungerande vattenkvarn. Tidigare gästgivaregård med anor från 1600-talet och känd från snapphanefejderna under Brodde Jakobssons och Markaryds-Nisses tid. (Karta)

Minnessten i Sjöared över freden i Knäred 1613. Stenen restes av Hallands museum 1925. (Karta)

Rutehall En flera tusen millioner år gammal sten i Hinneryd som består av ett mycket stort block som spruckit i två delar, med ett märkligt rutmönster som bildats då bergarten krympt vid sin avsvalning. Föremål för geologisk undersökning 1996 av Geologiska Institutionen, Lund.Vägbeskrivning; Hinneryd kör österut mot Hamra, vidare mot Hökhult. Innan Ni kommer fram till Hökhult kör av mot Kärringelida. Skyltar finns. (Karta)

Skagaholm, Skararp Resterna efter en medeltidsbefästning i Skararp på en landtunga mellan sjöarna Exen och Visjön. Upptäcktes på 1920-talet vid sjöarnas sänkning. Utgrävning och undersökning gjordes 1933. I anslutning härtill ligger järnåldersgravfältet Sissi hage. (Karta)

Skeensgården Vivljunga (Karta)
Skeensgården hade långt ner i 1700-talet sin plats som "patronsbostad" på Skeens pappersbruk vid sjön Bolmen. I mitten av 1900-talet utbjöds gården för en symbolisk summa, på vilkor att den flyttades och "värdigt återuppfördes" Vivljunga Hembygdsförening antog erbjudandet och därför finns gården här idag.

Skeppssättning i Kvarnagården, Luhrpasset, Strömsnäsbruk Härrör från bronsåldern, då det var brukligt at begrava stormän inom resta stenar i form av ett skepp. Här finns också en tjärbränna eller tjärdal. I sådana tillverkades byns behov av trätjära, men stora mängder gick på export till skeppsbyggerier i kuststäderna. En lyckad bränning kunde ge upp till 2000 kg tjära. (Karta)

Traryds hembygdspark med skansar (Karta)
Traryds djurpark Gränsar till Traheryds hembygdspark med Vaktenstugan från 1700-talet. I parken finns rester av en skansanläggning från 1600-talet.

Traryds kyrka byggdes åren 1859-60. Färgsättning i rött, blått och vitt. I kyrkan finns ett triumfkrucifix från 1300-talet, en dopfunt i sandsten från tidig medeltid, en dopfunt vackert snidad i trä från 1694 samt träskulpturer från tidig medeltid. (Karta)

Ulvsbäcks prästgård Den var vid flera tillfällen under 1600-talet kvarter för Gustav II Adolf och hans stab. En minnessten erinrar om ett möte med den danske kungen Kristian IV år 1629. Gravar från Bronsåldern. Bakom prästgården ligger en märklig ekhage. Även i övrigt rik fauna och flora. (Karta)

Ulvsbäcks Trädgård
Ruth & Bo Johanneryd
Ulvsbäck 4015, 285 93  Markaryd
0433 100 50, 073 76 32 237
ruth.johanneryd@swipnet.se        
http://home.swipnet.se/solros
Gör en trädgårdsvandring kring Ulvsbäcks gamla prästgård i rofylld, lantlig miljö, ta gärna med kaffekorg.
Det finns också en bod där man kan köpa egen honung, samt en plantskola. Fri entré.

  Senast ändrad 2009-10-29 - Vibeke Andersson , E-post: turism@markaryd.se
Copyright Markaryds kommun | Drottninggatan 11 - Box 74 - 285 22 Markaryd | 0433-720 00 | ks@markaryd.se