hirek.csillagaszat.huA Magyar Csillagászati Egyesület hírportálja
      
 
 
Főoldal arrow Naprendszer arrow Föld és Hold
     
Hírek
Főoldal
Naprendszer
Asztrofizika
Tejútrendszer
Extragalaktikus csill.
Kozmológia
Technikai újdonságok
Aktuális égi események
Magyar kutatások
Egyéb témák
Asztroblog
Archívum
Hasznos
Programajánló
Csillagászati klubok
A hét csillagászati képe
Képeslapküldés
Háttérkép letöltés
Időjárás-előrejelzés
Apróhirdetés
Részletes keresés
Írjon! Válaszolunk!
Olvasóink kérdezték
Írja meg kérdését!
Csillagászati tudásbázis
Közösségi oldal
Fórum
 
1%-ot az MCSE-nek!
A legfrissebb
Éjszakai időjárás
Budapesti időjárás:
09.12. TisztaÉNy14°C
09.13. Többnyire felhősÉNy15°C
09.14. Részben felhősNyugat13°C
Klubkereső
 
Képeslapküldés
Képeslapküldés
Háttérképek
Háttérkép
Szakmai díjak
Az Év Honlapja 2008 különdíj után 2009-ben elnyertük az "eFestival 2009" eTudomány kategóriájának 1. helyezését, valamint a Felhasználóbarát honlap 2009-2010 címet is. Köszönjük!

 

Nyomtatás Elküldés e-mailben

Grafit a Holdon

Szerző: Tóth Imre | 2010. szeptember 09., csütörtök
Az Apollo-17 holdexpedíció során gyűjtött kőzetmintákban mai korszerű  laboratóriumi módszerekkel grafitot találtak, ami a Naprendszer korai szakaszában lezajlott Kései Nagy Bombázási időszakról hoz  hírt.
felhívás

A washingtoni Carnegie Intézet és a NASA Sugárhajtómű Laboratóriuma (JPL) kutatóinak vezetésével egy nemzetközi kutatócsoport ismét laboratóriumi vizsgálatnak vetette alá az Apollo-17 űrhajósai által a Holdról a Taurus-Littrow vidékről 1972-ben a Földre hozott kőzetminták egy részét. Már a hetvenes évek óta nyitott kérdés, hogy a holdkőzetekben talált szén honnan származik. Korábban úgy gondolták, hogy a napszélben levő szén ágyazódott be a holdi sziklás anyagba atomos formában, de a modern kutatási eszközökkel és módszerekkel elvégzett friss laboratóriumi vizsgálatok ennél sokkal nagyobb, többmikronos méretű kristályos szerkezetű grafitot mutattak ki az Apollo-17 által hozott becsapódási eredetű breccsában (ez az egyik jellegzetes holdkőzet-típus, amely magas hőmérsékletű folyamatban alakul ki).

Grafit a Holdon

Az Apollo-17 leszállóhelyének környezete a Taurus-Littrow térségben. A grafitot tartalmazó kőzetminta lelőhelye a Déli Masszívum (S. Massif) jelzésű terület a SELENE japán holdszonda felvételén. Egyébként az Apollo és más holdprogramok leszállóhelyeinek kis távcsővel való megkeresése érdekes amatőrcsillagászati megfigyelései program lehet (kép: Kaguya/SELENE JAXA).

Grafit a Holdon

Az új vizsgálatokat inspiráló 72255 számú kőzetminta lelőhelye (jelzővel) a leszállóhely közelében lévő Déli Masszívum lábánál egy nagyobb sziklatömb közelében (kép: NASA AS17-137-20900).

A most elvégzett laboratóriumi vizsgálatok során a kőzetmintát az infravörös tartományban konfokális Raman-féle két- és háromdimenziós korszerű képalkotó spektroszkópiával (CRIS) elemezték. A Raman-spektroszkópia alkalmas a molekuláris, illetve kristályos anyagokban az atomok finom rezgési (vibrációs) átmeneteinek vizsgálatára, amelyből a kémiai összetétel megállapítható és a kristályszerkezet is kimutatható, tanulmányozható. A vizsgált holdkőzet kristályos grafitot tartalmaz, ami elnyújtott alakú tömbökben, szemcsékben figyelhető meg. Az egyes grafitszemcsék átmérője 2-6 mikron és 9-10 mikron, de akár ennél hosszabbak is lehetnek. Jellemzőik alapján a szemcsék magas, mintegy 1273-3900 K hőmérsékleten alakultak ki, tehát sem a holdkőzetek begyűjtése, szállítása, tárolása, illetve laboratóriumi vizsgálatokra való előkészítése (szeletek, metszetek készítése) során nem képződhettek, hanem még a Holdon, természetes folyamatok által alakultak ki. A napszél is kizárható a holdi grafitszemcsék forrásái közül. Egyébként a vizsgált kőzetminta kora 3,84 milliárd év, ami a Taurus-Littrow leszállóhely szomszédságában levő nagy holdi becsapódási medence, a Mare Serenitatis kialakulásának ideje is egyben.

Grafit a Holdon

A holdi kristályos grafit többmikronos hosszúkás sárga színű tömbökben látszik a mesterségesen átszínezett képen. A zöld a feldspart, a vörös a piroxént, a kék az olivint jelöli (kép: NASA/JPL és Science 329, 51, 2010).

A kutatók eredményei szerint a holdi kristályos grafit magas hőmérsékleten való keletkezése becsapódási eseményre utal, de itt két lehetőség is elképzelhető: 1) a Serenitatis-medencét létrehozó becsapódott égitest széntartalmú eredeti kristályos anyaga épült be az holdkőzetbe, illetve 2) a becsapódáskor keletkezett magas hőmérsekletű és széntartalmú gáz lehűlésével kristályosodott ki a grafit. A Mare Serenitatis és a vizsgált holdkőzet egyformán 3,8 milliárd éves kora egybeesik a Naprendszer Kései Nagy Bombázási időszakával, amikor kisbolygók, sőt magas széntartalmú kis égitestek nagy számban ütközhettek a bolygókba és holdjaikba. A most kimutatott holdi grafit erről tanúskodik.

Az eredményeket részletező tudományos közlemény a Science folyóiratban jelent meg.

Források:

Kapcsolódó internetes oldalak:

Érdemes elolvasni kapcsolódó cikkeinket is!
Fiatalabb lehet a Föld-Hold rendszer

Fiatalabb lehet a Föld-Hold rendszer

Az elmélet szerint a Föld és a Hold két bolygóméretű test ütközésének eredményeként keletkezett a Naprendszer kialakulása után mintegy 30 millió évvel. Egy új tanulmány azonban 120 millió évvel későbbre teszi az eseményt.

Műholdgyilkos elektronok előrejelzése

Műholdgyilkos elektronok előrejelzése

Kínai kutatók vezetésével rámutattak arra, hogy milyen mechanizmus lehet felelős a világűrben keringő műholdakra és az ott dolgozó űrhajósokra potenciális veszélyt jelentő nagyenergiájú elektronok gyorsításáért.

Hasznos linkek:
Hozzáadás a Netvibeshoz
Ha az előző gombra kattint, személyes Netvibes kezdőlapján keresztül azonnal értesülhet portálunk legfrissebb cikkeiről. Ha még nem ismeri, a Netvibes személyes kezdőlapját a www.netvibes.com cím alatt próbálhatja ki. A Netvibes már magyar nyelven is elérhető!
Ha az előző gombra kattint, személyes Google kezdőlapján keresztül azonnal értesülhet portálunk legfrissebb cikkeiről. Ha még nem ismeri, a Google személyes kezdőlapját a www.google.com/ig cím alatt próbálhatja ki.
Ha az előző gombra kattint, személyes Yahoo kezdőlapján keresztül azonnal értesülhet portálunk legfrissebb cikkeiről. Ha még nem ismeri, a Yahoo személyes kezdőlapját a my.yahoo.com cím alatt próbálhatja ki.
Add a Startlaphoz
A Startlap saját linkek szolgáltatása segítségével könnyedén eltárolhatja az Önt érdeklő oldalak linkjeit.
RSS:
RSS
RSS-csatornánk tartalmazza a portál összes legfrissebb hírének címét, rövid leírását, valamint egy linket a teljes cikkre. Segítségével hatékonyan nyomon követhető, hogy az oldalon mikor jelenik meg új anyag. Az RSS-formátum olvasását a Mozilla Firefox, az Opera és az Internet Explorer (7.0 verziótól) böngészők beépített módon támogatják, de az internetről számos erre a célra készített ingyenes célszoftver is letölthető.
Linktér:
Linkter.hu
A Linktér segítségével könnyedén megoszthatja másokkal az interneten fellelt cikkeket, írásokat. A Linktéren a beküldött cikkeket az olvasók rangsorolják, ily módon az olvasók szerkesztők is egyben.
Linkek.hu:
Linkek.hu
A Linkek.hu egy olyan népszerű weboldal, ahol az interneten fellelt oldalak linkjeit elmenthetjük és igény szerint megoszthatjuk azokat másokkal.