Remember me! | REGISTER | Forgot password

You need to upgrade your Flash Player This is replaced by the Flash content.

Godinu i pol bez izravne linije Sarajevo - Ploče


Admir
26.07.2010
595

Pruga zatvorena 10 sati

Do polovice 2011. Mostarci neće moći prometovati željeznicom prema ustaljenom rasporedu na koji su navikli posljednjih godina zbog remonta pruge na relaciji Konjic – Čapljina – DG.

Naime, spomenuti radovi će trajati 18 mjeseci, a trenutno se izvode radovi na području Raške Gore. Investicija vrijedna 51 milion eura započeta je kada je na osnovi projektnog zadatka Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije urađena projektna dokumentacija za glavnu opravku pruge 11 (obnova kolosijeka i signalizacije) za dionicu Konjic – Čapljina - DG, potvrdili su u Informativnoj službi Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine.

Zbog izvođenja radova na spomenutoj dionici došlo je do promjene režima prometa, vezanog za putnički vlak koji iz Sarajeva za Ploče kreće u 7.05 sati, a obratno u 17 sati. Kao rješenje, putnicima je ponuđen alternativni prijevoz, odnosno za putnike je organizirano presjedanje i prijevoz autobusima od Konjica do Čapljine i obratno, a daljnje putovanje je vlakom do Ploča, odnosno do Sarajeva.

Kako su nam kazali, ovaj vid prometa je bio neizbježan, jer pruga je u dnevnom terminu zatvorena po 10 sati. U Informativnoj službi Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine ističu kako su projektnu dokumentaciju uradili Željezničko projektno društvo d.d. Zagreb i IPSA Institut Sarajevo.

"Nakon prihvaćene projektne dokumentacije raspisan je međunarodni natječaj za izbor konzultanta na kojem je pobijedio JV Obermeyer-IPSA. Konzultant je na osnovi projektne dokumentacije pripremio tendersku dokumentaciju za izbor izvođača radova, a sve prema pravilima EBRD-a, EIB-a i FIDIC-a. Kao najpovoljniji ponuđači, odabrani su Joint Venture SWIETELSKY Baugesellschaft GmbH/ ALPINE Bau GmbH i tvrtka Thales", kazali su u Informativnoj službi ŽFBiH, dok su za podizvođača izabrani REMONT PRUGA d.d. Sarajevo i STEP d.d. Sarajevo.

Konjic - Grabovica

Nakon radova na dionici Raška Gora - Bačevići, slijedi remont dionice Konjic -Grabovica, zatim Bačevići – Čapljina - DG i četvrta i posljednja dionica Grabovica -Raška Gora u 2011. godini, najavljuju u spomenutoj službi.

Naime, najveći problem putnicima predstavlja to što temperature već danima, otkako je novi režim vožnje, dosežu i više od vrtoglavih 45, pa presjedanje iz autobusa u vlak na pola puta ne čini put nimalo ugodnim. Međutim, jedino što ih u tom trenutku ohrabruje jest pomisao da će za godinu i pol imati mnogo sigurniji, brži i ugodniji put na relaciji Konjic – Čapljina - DG.

(sa-c.info / Dnevni list)
Comments:
From: Saraybosna | at: 26 Jul 2010, 10:51

Super vijest, samo, koliko kilometara je taj dio koji ce se rekonstruisati? Da li ce se mijenjati samo pragovi ili i sine? Da li ce se mijenjati i stubovi, stanice, signalizacija itd?
From: Fache | at: 26 Jul 2010, 10:57

Sve ce se mijenjati oci moje lijepe. Bice sve novo, promjenjeno, bice ludilo
From: bhfnino | at: 26 Jul 2010, 16:27

Sine su extra kvaliteta!!!!!

Slike na: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=834332
From: Saraybosna | at: 26 Jul 2010, 19:30

Ima li neko tacne informacije- duzina koja ce se raditi i sta ce se raditi, ovaj novinski clanak daje nema osnovne informacije..
Add comment:

Copyrighted © Sarajevo Construction, owned by Althea Global 2007 - 2010 | All rights reserved
Optimized for screen resolution 1024*768 with 32bit color and for Firefox web browser | Tested also in IE and Opera