Plaça Major porxada i nucli antic

foto de Plaça Major porxada i nucli anticCopons
Espais urbans

La plaça major, centre neuràlgic de la vida coponenca, constitueix un exemple de típica plaça amb porxos en dos dels seus quatre costats. Els porxos combinen els arcs de mig i els arcs rebaixats. Des dels seus inicis la plaça de Copons albergà el lloc de fira i de mercat. Cal destacar que el rei Jaume II concedí a la vila el dret de fira de deu dies a partir de la festa de sant Bartomeu, coincidint amb la d’Igualada -de cinc dies de durada-, concedida per Alfons el Benigne l’any 1333, que se celebrava cinc dies després de la festa del patró. El litigi es resolgué amb una concòrdia, ratificada el 1409 pel rei Martí l’Humà que retirà la concessió als coponencs de celebrar els cinc últims dies de fira. Però, si la plaça Major havia estat un punt cabdal en la seva història, aquesta importància es veié reforçada els segles XVII i XVIII coincidint amb l’ expansió econòmica i comercial de la vila de Copons. La plaça era el punt de sortida dels grups de traginers i comerciants de la vila. Així es configurà la fesomia de la plaça, que s’envoltà de cases notables, d’entre les quals destaca cal Poldo. Afavorit pel moviment dels traginers, a la plaça Major hi hagué un hostal que perdurà fins ben entrat el segle XX.

 
Curiositats:

Avui la Plaça porta el nom de Ramon Godó Lallana (1864-1931), primer comte de Godó (1916), personatge nascut a Bilbao, però que tenia una casa a Copons.   Ramon Godó Lallana era fill d’en Carles Godó Pié, el qual juntament amb el seu germà Bartomeu, també igualadí com el primer, havien fundat el diari La Vanguardia l’any 1881. Entre d’altres fets, Ramon Godó va crear la paperera Godó per a subministrar el paper al seu diari i va ser diputat a les Corts Espanyoles per Igualada entre 1898 i 1905, seguint la carrera política de la seva família. Cal recordar que diversos avantpassats seus foren alcaldes d’Igualada: Joan Godó Llucià (1887-1890 i 1930), Joan Godó Pelegrí (1906-1914) i diputats a les Corts: Joan Godó Llucià (1910), Leopold Godó Llucià); el seu pare Carles (alcalde d’Igualada i diputat a Corts) i el seu oncle Bartomeu (alcalde d’Igualada i diputat provincial), foren membres actius del partit liberal de Sagasta.

També hem de parar atenció a una de les façanes de la plaça on localitzem una interessant creu incisa damunt un pedestral en baix relleu (s.XVIII)

 
Accés:

Molt fàcil

 
Visita:

Lliure i exterior

Com arribar-hi desde: