Här börjar del ett av Att köra ånglok i Bergslagen.
Del 2 kan du läsa här.


Nu vänder vi på steken. Vi ska titta in i förarhytten på ett svenskt E2-lok och vara med om alla procedurer från kallt lok, vi lättar på bromsen och tar en tur på banan, tills loket parkeras på kvällen.



E2-loket är stark teknik, på flera sätt. Det är uppenbart att maskinen har dragkraft så det räcker och blir över, men bara man tar på den känner man att den är ”stark”. Det är som att klämma på en Cray-dator, det är råstyrka man kan ta på.

Glöm den där lådan av glas och plast som du sitter och tittar på och dröm dig tillbaka till 1900-talets början, den tid då 90 ton kallt stål var en faktor att räkna med. Då fanns inga mobiltelefoner, öppningsavgifter, e-brev eller skrålande tv-apparater. Det som var av betydelse för människans kommunikationer då, var järnvägen. Ett ånglokomotiv kan tyckas vara en död klump, men matad av en skicklig eldare och styrd av en lokförares känsliga hand blir det till en svart, rytande hulk som griper tag i spåret under sig och kastar sig framåt. Ånglokomotivet var under många decennier en del av den livsnerv som förde ut den svenska industrins produkter och de svenska gruvornas malm över hela världen.


Vad vore äventyrsfilmerna utan en kolskyffel slängd i kolintaget från tendern?

Inte förrän man sitter i lokförarstolen och känner det kalla stålet vibrera mot rälsen förstår man kraften som loket kan åstadkomma. Det kan vara svårt att begripa att åtta små kontaktpunkter mellan hjul och räls kan överföra så mycket kraft. Och när den inte får tag blir det inget litet klädsamt hollywood-gnissel utan hela kolossen protesterar med ett våldsamt skakade och dånande.

Säg efter mig: Tåg är kul.

För att bevisa att tåg är kul har vi hälsat på hos Nora Bergslags Veteran-Jernväg (NBVJ) som bland annat har elva ånglok och ett stort antal mindre fordon i drift på sina museibanor mellan Bofors, Nora Stad och Ervalla i Västmanland. NBVJ har Sveriges längsta bana, totalt 60 kilometer. Den är dessutom utförd med normalspår, 1435 mm spårvidd (Obs! Mäts på insidan av rälerna!).

Innehåll

Del I
Grunddata om Ånglok E2
Tender
Ångloksteori
Lokets delar
Systemskiss
Hyttinteriör
Mystiska mojänger – injektorn
Mystiska mojänger – bromsteori
Förberedelser – påeldning
Förberedelser – utsmörjning
Körning – start
Körning – lokförarens uppgifter
Körning – eldarens uppgifter
Körning – signaler, rapportering och behovet av uppsikt
Körning - signalering
Del II
Avställning och parkering
Hollywoodmyter
Så blir man lokförare
Allmänt om banan och signalanläggningen
Signalsystem och klarering
Grafiska tidtabeller
Banavdelningen
Renoveringsbehov
Verkstäderna
Mekanisk verkstad
Reservdelsförrådet
Lokverkstaden
Vagnverkstaden
Historik om förening, bana och lok
Nora Järnvägsmuseum
Trainspotting, trainscratching
Annat att se i trakten
Läs mer
Epilog






Författaren under yrkesutövande. Bild: Audrone Städje