Новините

Бразилия, президентски избори и Дилма Русеф

назад | напред Видео (1)   |  Снимки (1)

Изминалата седмица мина под знака на изборите в Бразилия, които следеше нашият специален пратеник там Николай Колев. Той беше единственият български журналист, който успя да вземе блиц интервю от Дилма Русев. Ето какво разказа той:

България очакваше с интерес интервю с нея, но тя реално не даде нито едно подробно изявление за бразилските медии, да не говорим за чуждестранните. Всички колеги се бореха за нейното внимание по публичните прояви. Имахме принципна уговорка да говори с българските медии там, но ако я изберат, а това не стана на първия тур.

Дилма е изключително сърдечен човек.

Както беше изморена от политическото говорене и прекратяваше пресконференцията, аз се провикнах, Дилма, въпрос от България, тя се спря и грейна.

С оператора Борис Пинтев станахме известни сред бразилските си колеги. Всъщност не само ние, а и другият български екип там се радвахме на голям интерес. След кратката ми среща с Дилма обаче, веднага ме наобиколиха няколко колеги и разпитваха какво ми е казала.  

Този интерес на Бразилия към нас е много важен защото Дилма върви към победа на изборите и кръвната й връзка с България е от значение. Екипът ни се срещна с почетния консул на България в Бразилия, Жоао Вас, който обобщи представата на България за Бразилия така:

"Много повече от трите С - Сокър, Самба и Секс. Все още мнозина смятат, че Бразилия е само музика, танци и кафе, но това се промени коренно за последните десет години. Сега Бразилия е една от най-силните икономики и може да бъде много ценен партньор на България".  

Попитан как можем да направим тези три С-та в три Б - Бразилия, България, Бизнес, той отговори: "В "област Б" имаме голям успех. Бразилците и българите са много сходни като хора, те мислят по един и същ начин и се разбират много добре, когато правят бизнес.

Това е фантастичен момент за България и Бразилия. Неслучайно, кандидатурата на Дилма Русеф ви доведе тук и мисля, че тя ще е най-добрият избор за президент на Бразилия във всички аспекти, социален, икономически и международен”, добави Жоао Вас.

В Бразилия живеят около 65 000 българи, но в столицата има много малко, броят се на пръсти.

Екипът ни имаше възможността да изживее една изключително топла и емоционална среща с художника Бисер Христов, който е решил да остави голяма следа след себе си в Бразилия.

Бисер Най - така се представя, с част от презимето си, защото обича да се шегува, че е най-най. От около четири години живее в Бразилия и се радва на небивал успех. Страната се развива като държава и икономика, но й липсват специалисти, които да подкрепят прогреса. Това е и задачата на повечето чужденци в Бразилия, включително и на Бисер.

"Имам ученици на различна възраст, които са полудели да ми помагат, защото тук нямат професор за академична форма, не спазват методиката, технически не са грамотни и няма как да натрупат база. Нивото е като във втори клас, съжалявам, че го казвам”, обяснява художникът.  

Той е посланик на България, дори и без дипломатическа мисия. Иска да построи музей на изобразителното изкуство, като след смъртта му, сградата ще бъде дарена на бразилската държава.

"Търся точната дума - щастлив съм тук. Чувствам се оценен, не искам да говоря за работата си в България и особено нещата, които чух за пловдивската опера, съкратили са балета и не знам как издържат, това е тъжно”, казва още Бисер.

За Бисер политиката е на заден план, но кандидатурата на Дилма Русеф е успяла да го впечатли.

„Относно Русеф, за всеки българин е така - да знаеш, че има българска кръв е много голямо. Кара те да се чувстваш специално. Дори като имаш нужда от помощ, не финансова, административна примерно, и името ти е българско и звучи като на президента, това е много важно и хубаво”, смята Христов.  

Като художник, Бисер пожела успех на Дилма на изборите, защото така образът на България ще изглежда по-близък, усмихнат и хубав, за всички българи в Бразилия.

inaumov 10.10.2010 / 23:35
Пет-лю-бен,
писах "само да не забравяме, че Дилма Русеф е тясно свързана с няколко леви партии и има добра марксистка закваска." Иначе, като личност, ми изглежда наистина достойна за уважение.
Пет-лю-бен 10.10.2010 / 14:19
Фенкаааа........./май само на себе си/...с този речник ,изрази и правопис- къде си тръгнала да коментираш? Друг пък решава да пише,представлявайки нацията....да потъне човек от срам,заради такива писания.Да, има хора,които имат повече впечатления за Дилма Р.,както и за Бразилия....и там има цигани, но тя си е половин българка.Вместо да се радвате,че зад океана има наша кръв,упорита,борбена,пробивна...
Браво на БТВ за инициативата,поздравления на Николай Колев за успешните репортажи! Не са много поводите,поради които да се чувстваме горди- това с Дилма Р.е един от малкото.
Успех, Дилма!
fenkaaaaaaa 10.10.2010 / 13:19
Божидаре да не сте близки приятели с Дилма или си някой роднина от България на госпожата откъде знаеш колко и дреме на Дилма за България и колко ни дреме на нас би трябвало да си нясно 4е ако не ни дремеше нямаше да живеем в България и дали Дилма знае на кой континент се намира родината на баща й или знае само 4е е надале4е от интервютата взети от български медии тя сама показва колко е трогната и щастлива припомни си думите и и после говори
Bozhidar Popov 10.10.2010 / 05:14
Факта обаче е, че на "въпросната госпожа", въпреки неродена в България, и "дреме" много повече отколкото на някой от вас - драги сънародници! Аман от нихилисти и мизерници!
inaumov 10.10.2010 / 00:24
Да не забравяме, че Дилма Русеф е тясно свързана с няколко леви партии и има добра марксистка закваска. Покрай голямата ни симпатия към нея май забравяме на какво са способни левите првителства и партии. Тъй като в момента Бразилия е бързоразвиваща се икономика, на това не се обръща много внимание, но пък си имаме и жив пример - малко по насевер - във Венецуела
fenkaaaaaaa 09.10.2010 / 21:45
prestanete s taq brazilska ciganka Dilma Rusev na koi mu dreme za taq kakvo 6te stane ili ne na nikoi ne mu dreme napravo mi pisna na koito i kanal da oburna vse za neq govorqt sqka6 6te izbirat prezident na Bulgariq aman namrazih q taq
tiotio 09.10.2010 / 21:23
На въпросната госпожа и дреме на рейтинга за България, с какво право се ангажира нацията ни с бразилските избори???

Интернет емисии


Анкета

Какво да се направи с луксозните незаконни имоти?

Курс на БНБ за 11.10.2010

Валута Стойност Промяна
EUR 1.9558 0.0000
USD 1.4097 0.0097
GBP 2.2350 -0.0011
CHF 1.4574 -0.0005