ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ

Πρώτα θα δούμε τη γεωγραφική του θέση.

Ο Πηνειός ποταμός βρίσκεται στο νομό Ηλείας. Πηγάζει από τον Ερύμανθο και τα όρη Λάμπεια και μετά από μια μεγάλη διαδρομή χύνεται στον κόλπο Χελωνάτα κοντά στην πόλη μας, το Βαρθολομιό.

Ο Πηνειός αποτελείται από δυο παραπόταμους, τον κυρίως Πηνειό (ο οποίος ονομάζεται και άνω Πηνειός), και τον Λάδωνα (ο οποίος δεν έχει σχέση με τον Λάδωνα της Αρκαδίας).

Αυτοί οι δυο παραπόταμοι ρέουν με διεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά με πολλούς ελιγμούς και συναντιούνται στη μέση της κοιλάδας της Ήλιδας κοντά στο χωριό Αγραπιδοχώρι.

Ο άνω Πηνειός είναι μακρύτερος και αφθονότερος σε νερό από τον άλλο παραπόταμο και έχει τις πηγές του κοντά στον Κόμβο του όρους Ερύμανθος. Από εκεί συνεχίζει την πορεία του περνώντας κοντά στο χωριό Σκιάδα και αφού δέχεται και άλλους χείμαρρους ενώνεται με τον Λάδωνα. Ο Άνω Πηνειός λέγεται και ποτάμι της Ξενίας.

Ο Λάδωνας (το Λαγανέϊκο ποτάμι) όπως λέγεται διαφορετικά, πηγάζει λίγο νοτιότερα από τις πηγές του Άνω Πηνειού και συγκεκριμένα από τα απόκρημνα βουνά της Δίβρης. Περνάει από το Οροπέδιο της Φολόης προτού ενωθεί με τον Άνω Πηνειό.

Οι πλουσιότερες πηγές του Λάδωνα είναι πάνω από το χωριό Ανδρώνι.

Πριν να γίνει το φράγμα ο Πηνειός συνέχιζε την πορεία του περνώντας στα δεξιά της Αρχαίας Ήλιδας, κατά μήκος μιας μεγάλης και εύφορης κοιλάδας για να καταλήξει στην μεγάλη πεδιάδα του κόλπου της Γαστούνης.

Από εκεί ακολουθεί πορεία προς Ν.Δ. μέχρι το Βαρθολομιό και κατόπιν στρέφεται προς Ν.Α. και εκβάλει στον κόλπο Χελωνάτα.

Η σημερινή πορεία του Πηνειού σταματάει στο Φράγμα το οποίο έχει αλλάξει ριζικά τόσο τη μορφή του Πηνειού όσο και την οικονομία των κατοίκων της Ηλείας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΕΛΙΔΑΣ ΖΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΣΙΣΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ