System.IO.FileNotFoundException: Could not find file 'C:\Inetpub\Sitecore60\Website\xsl\Risoe_dk_TopImages.xslt'.
File name: 'C:\Inetpub\Sitecore60\Website\xsl\Risoe_dk_TopImages.xslt'
   at System.IO.__Error.WinIOError(Int32 errorCode, String maybeFullPath)
   at System.IO.FileStream.Init(String path, FileMode mode, FileAccess access, Int32 rights, Boolean useRights, FileShare share, Int32 bufferSize, FileOptions options, SECURITY_ATTRIBUTES secAttrs, String msgPath, Boolean bFromProxy)
   at System.IO.FileStream..ctor(String path, FileMode mode, FileAccess access, FileShare share, Int32 bufferSize)
   at System.Xml.XmlDownloadManager.GetStream(Uri uri, ICredentials credentials)
   at System.Xml.XmlUrlResolver.GetEntity(Uri absoluteUri, String role, Type ofObjectToReturn)
   at System.Xml.XmlTextReaderImpl.OpenUrlDelegate(Object xmlResolver)
   at System.Threading.CompressedStack.runTryCode(Object userData)
   at System.Runtime.CompilerServices.RuntimeHelpers.ExecuteCodeWithGuaranteedCleanup(TryCode code, CleanupCode backoutCode, Object userData)
   at System.Threading.CompressedStack.Run(CompressedStack compressedStack, ContextCallback callback, Object state)
   at System.Xml.XmlTextReaderImpl.OpenUrl()
   at System.Xml.XmlTextReaderImpl.Read()
   at System.Xml.XmlLoader.Load(XmlDocument doc, XmlReader reader, Boolean preserveWhitespace)
   at System.Xml.XmlDocument.Load(XmlReader reader)
   at System.Xml.XmlDocument.Load(String filename)
   at Sitecore.Web.UI.WebControls.XslFile.LoadXsl(XmlDocument xsl, String path)
   at Sitecore.Web.UI.WebControls.XslFile.DoRender(HtmlTextWriter output, Item item) Xsl file could not be processed: /xsl/Risoe_dk_TopImages.xslt
08.11.2010

Fremtidens vindmøller flyder i havet på dybt vand

Flydende havvindmøller som hver producerer mindst 20 MW: Det er den vision, der skal undersøges nærmere i et spændende, nyt samarbejde mellem DTU og internationale partnere fra både erhvervslivet og forskningsverdenen. Det 4-årige projekt, som kaldes DeepWind, har fået et tilskud på 3 millioner Euro fra EU’s 7. rammeprogram.

DeepWind
Projekttilskud på 3 millioner Euro fra EU FP7 Cooperation Work Programme: Energy, Topic ENERGY.2010.10.2-1: Future Emerging Technologies for Energy Applications (FET).

Konsortiet:
Risø DTU (Project Manager), DTU Mekanik (DK), TUDelft (NL), Institut for Energiteknik / Aalborg Universitet (DK), DHI (DK), Marintek (NO), SINTEF Energiforskning (NO), Nenuphar SA (FR), Statoil (NO), Universita Degli Studi di Trento (IT), Marin (NL), National Renewable Energy Laboratory (NREL) (USA), og en stor dansk vindmølleproducent.

Projektleder: Uwe Schmidt Paulsen, Risø DTU, Tel. 4677 5044, e-mail DeepWind@risoe.dtu.dk.

Se også: www.deepwind.eu 

DeepWind blev lanceret den 1. oktober 2010. Risø DTU er koordinator, og konsortiet består af 12 internationale medlemmer.

"Vores mål er at udvikle mere omkostningseffektive MW offshore vindmøller ved at udnytte dedikeret teknologi frem for at bygge videre på eksisterende koncepter, der er baseret på at onshore-teknologien overføres til offshore. Offshore vindkraft i dag er dobbelt så dyrt som onshore-teknologier. Det betyder, at der er masser af plads til forbedringer, "siger DeepWind’s projektleder Uwe Schmidt Paulsen fra Risø DTU.

Undersøgelser viser, at når der er tale om havdybder på mere end 30-60 meter, er flydende konstruktioner mere økonomiske end de nuværende offshore-teknologier der er baseret på pælefundering, jack-ups, eller direkte funderinger. Udgifter til materiale og logistik anvendt i disse offshore-konstruktioner er simpelthen for højt. Desuden vil flydende vindmøller give mulighed for at placere offshore vindmølleanlæg med fremragende vindpotentiale i nærheden af store byer som har en kystlinje med en stor vanddybde sådan som fx i Europa, Asien og Nordamerika.

Vindmøller på dybt vand
DeepWind handler om et helt nyt havmølle-koncept, der bygger på en vindmølle med vertikal akse, ny vingeteknologi, effektomsætning og kontrolsystem, og en roterende og flydende offshore konstruktion (se billedet).

Grundlaget for at vælge den vertikal akslede rotor er det veludforskede Darrieus-design. Dette design handler om en meget enkel MW vindmølle, men designet indebærer også udfordringer, ikke mindst fordi konceptet kræver en meget lang aksel. Konceptet omfatter også en direkte drevet MW generator med et elektronisk kontrolsystem dybt under vandlinjen og med el-transmissionsledninger i bunden af akslen. Ved at kombinere de relevante teknologier og designe komponenterne hensigtsmæssigt, bliver det muligt at revurdere omkostningerne og dermed konkurrenceevnen af det ny havmølle-koncept i forhold til eksisterende teknologier.

"Teknologien bag det foreslåede koncept giver store udfordringer og kræver teknologiske gennembrud. Vi har brug for eksplicit forskning på en lang række områder, både hvad angår teknologier og materialer. For eksempel forventer vi forskning i systemets dynamik, af de pultruderede vinger med velegnede materialeegenskaber, af generatorer og – omformere på dybt vand, af kontrol- og sikkerhedssystemer, belastning fra bølge- og strømforhold på den roterende og flydende aksel, og også detaljeret viden om fortøjningssystemet og om at balancere drivmomentet, forklarer Uwe Schmidt Paulsen.

Et af de konkrete resultater af dette futuristiske projekt vil være demonstration af en kW-størrelse vindmølle som skal placeres i Roskilde Fjord ud for Risø DTU. I denne fase vil der blive udført dedikerede forsøg og udviklet simuleringsværktøjer til konstruktionsmæssige formål. Disse vil blive anvendt til at designe et 5 MW koncept og vurdere mulighederne for en skaleret, fremtidig 20 MW mølle.

Samarbejde mellem industri og forskning
Den Europæiske Union har udpeget offshore vindenergi som en af fremtidens nøgleteknologier for produktion af vedvarende energi, og mener at Europa bør være førende i verden på denne teknologi.

"DeepWind er et udfordrende og gennemtænkt projekt. Projektet rækker videre end blot at overføre en teknologi baseret på landfaste vindmøller til havs. Det indebærer en radikalt løft af eksisterende offshore vindmølleteknologier og vil kunne udgøre et reelt gennembrud i energisektoren ", forklarer Risø DTU direktør Henrik Bindslev.

DeepWind kombinerer flere forskningsområder, især vindenergi, offshore miljø og materialeteknologi. I DeepWind-projektet kombineres disse teknologier med den seneste offshore teknologi på dybt vand og med avanceret storskala vingepultruderingsteknologi for at etablere et nyt felt inden for F&U. På dette nye område arbejder forskere og industrien sammen i et internationalt partnerskab mellem forskningsinstitutioner, små og mellemstore virksomheder (SMV'er), større virksomheder og slutbrugere.

Siden er opdateret  af   08.11.2010

Troels Friis Pedersen
Forskningsspecialist
Vindenergi (VEA)
Dir tel 4677 5042


Uwe Schmidt Paulsen
Seniorforsker
Vindenergi (VEA)
Dir tel 4677 5044