Τα φυσικά καλλύντικά για όλη την οικογένεια

ΒιοΥγεία ΕΠΕ

BioNews ----- πρώην BioKosmos News

 

το αρχείο του έτους

| 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 |

 

 

 

   Το εθνικό κολατσιό για την Ελλάδα είναι η ντομάτα με ψωμί κι ελιές. Οι μαγειρεμένες τομάτες, όπως για παράδειγμα η σάλτσα τομάτας για ζυμαρικά, έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δύναμη, καθώς η θέρμανση παρά το γεγονός ότι καταστρέφει ένα μέρος της βιταμίνης C, αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα άλλων ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών. Επιστήμονες από το τμήμα επιστήμης τροφίμων του πανεπιστημίου Cornell των ΗΠΑ, μελέτησαν την επίδραση της θέρμανσης στις τομάτες και παρατήρησαν ότι αυξάνεται σημαντικά η αντιοξειδωτική δράση της τομάτας, καθώς το λυκοπένιο, η ουσία που δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στην τομάτα, απορροφάται πολύ καλύτερα με τη θέρμανση. Να προτιμάτε τους οργανικούς τοματοπολτούς, τοματοχυμούς και τα επεξεργασμένα προϊόντα ντομάτας, διότι είναι ότι πιο υγιεινό και νόστιμο!

 


«TROFINO»

               

«Επιτέλους! Ένα γευστικό τοματάκι σε κονσέρβα!»

   Αυτό το σχόλιο ακούγεται απο ολοένα και περισσότερους καταναλωτές που δοκιμάζουν το νέο, βιολογικό, ψιλοκομμένο τοματάκι TROFINO. Η γεμάτη γεύση του, συνεισφέρει στην απογείωση της νοστιμιάς των πιάτων που φτιάχνετε χρησιμοποιώντας Βιολογικά Όσπρια, Ρύζι και Ζυμαρικά TROFINO.

TROFINO, κάντε την φυσική επιλογή. 

 


«ΑΝΥΔΡΟ»

 

   Τρία προϊόντα ιδιαίτερης γεύσης και μοναδικής ποιότητας από βιολογική καλλιέργεια άνυδρης τομάτας, στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης. Το έντονο άρωμα και η «γλυκιά γεύση» των προϊόντων «Άνυδρο», απορρέουν από τις υψηλές συγκεντρώσεις σε στερεά διαλυτά, ιμβερτοζάχαρο και αρωματικά λίπη, που χαρακτηρίζουν το άνυδρο τοματάκι της Σαντορίνης. Είναι εφικτή η άνυδρη -χωρίς πότισμα- καλλιέργεια της τομάτας στη Σαντορίνη, γιατί το έδαφος της που είναι μίγμα ηφαιστειακής στάχτης, θραυσμάτων μαύρης λάβας, ελαφρόπετρας και πορσελάνης, χαρακτηρίζεται από μεγάλη υδατοϊκανότητα, που αποδίδει την αποθηκευμένη υγρασία τμηματικά στην καλλιέργεια. Στο νησί στις αρχές του 20ου αιώνα, η καλλιέργεια της τομάτας ήταν πολύ διαδεδομένη και λειτουργούσαν 14 εργοστάσια τοματοπελτέ. Παρακινούμενος από την ιστορία της καλλιέργειας της τομάτας στο νησί, αλλά και από τη μοναδικότητα της ποιότητας του προϊόντος, ο κ. Πέτρος Οικονόμου, ξεκινά το 1997 να πειραματίζεται με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, για να καταφέρει σήμερα να παράγει με επιτυχία βιολογικό τοματάκι Σαντορίνης.

   Το λιαστό Τοματάκι είναι ένα ξεχωριστό ορεκτικό ή ένας ιδανικός μεζές για ούζο ή τσίπουρο, μπορεί όμως να αποτελέσει το δικό σας μυστικό γεύσης για πρωτότυπες σάλτσες και ποικίλες άλλες συνταγές. Το γλυκό Τοματάκι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα που μπορεί να συνοδεύσει τον ελληνικό καφέ, το γιαούρτι, αλλά και να κλείσει ένα ωραίο γεύμα. Ο Τοματοπολτός είναι μια πολύ παλιά ιστορία - γίνεται λόγος γι’ αυτόν από το 1927, όταν το Γενικό Χημείο του Κράτους με εγκύκλιό του τον αναφέρει ως Τοματοπολτό τύπου Θήρας, ιδιαίτερης αξίας, η οποία απορρέει από τις υψηλές συγκεντρώσεις (>45%) σε στερεά συστατικά, ιμβερτοζάχαρο (γλυκόζη - φρουκτόζη), αρωματικά λίπη. Το λιαστό Τοματάκι και γλυκό Τοματάκι, παράγονται σύμφωνα με το Κοινοτικό Κανονισμό για την παραγωγή των βιολογικών προϊόντων και πιστοποιούνται από τον ελληνικό Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ.

   Ειδικά στη Σαντορίνη, η βιολογική καλλιέργεια της τομάτας ευνοείται από τις ξηροθερμικές συνθήκες - λιγοστές βροχοπτώσεις (300 mm κατά καλλιεργητική περίοδο), πολύ ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο νησί το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Οι συνθήκες αυτές δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση και την ανάπτυξη παθογόνων, καθώς και την ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου των εντόμων. Επιπλέον η ύπαρξη ενός σημαντικά μεγάλου αριθμού ωφέλιμων ειδών (αρπακτικών ακάρεων), βοηθά άμεσα στην ισορροπία της πανίδας της περιοχής, αποτρέποντας εξάρσεις προσβολών εντόμων.

   Η καλλιεργούμενη ποικιλία είναι μικρόκαρπη και θαμνώδης. Η σπορά γίνεται στα τέλη Φεβρουαρίου (αφού προηγηθεί χλωρή λίπανση με φακή) απ’ ευθείας στο χωράφι, σε λάκκους διαμέτρου 30-35 εκατ. Τον Απρίλιο γίνεται αραίωμα των φυτών, αφήνοντας ανά θέση 2-3 φυτά. Στη συνέχεια γίνεται παράχωμα των νεαρών φυτών για προστασία τους από τους ισχυρούς ανέμους. Στα μέσα Ιουνίου αρχίζει η συγκομιδή και οι αποδόσεις.

   Από τη Σαντορίνη με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, γαστρονομικές λιχουδιές «Άνυδρο» που υπερέχουν.

 


 

«ΜΟΝΟ ΝΤΟΜΑΤΑ»

 

   Το προϊόν «μόνο ντομάτα», παράγεται από την οικογένεια του Αλέξανδρου Γκουσιάρη στον Ηλιά, ένα μικρό χωριό της Καρδίτσας εδώ και μισό αιώνα περίπου, καλύπτοντας τις ανάγκες της σε φρέσκια ντομάτα. Το 1999, άρχισε σιγά - σιγά να παράγεται σε πιο μεγάλες ποσότητες και να εξάγεται στην Αγγλία, ενώ το 2004, 32 στρέμματα καλλιέργειας μπήκανε στο καθεστώς της βιολογικής γεωργίας.

   Η ονομασία «μόνο», δημιουργήθηκε κατ’ αρχήν για να δηλώσει ότι τα προϊόντα δεν περιέχουν κανενός είδους συντηρητικά ή πρόσθετα και κατά δεύτερον για να καλύψει μεταφραστικά την λέξη «just», που είναι το logo με το οποίο τα προϊόντα κυκλοφορούν στο εξωτερικό.

   Η καλλιέργεια (αν εξαιρέσουμε την προετοιμασία του χωραφιού και το πότισμα), συλλογή, διαλογή και παστερίωση, γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο χωρίς μηχανικά μέσα, όπως ακριβώς γινότανε πριν από πολλά - πολλά χρόνια στη περιοχή και ο σπόρος που χρησιμοποιείται φυλάσσεται με φροντίδα από γενιά σε γενιά, αποτελώντας τον πολύτιμο θησαυρό της γης μας.

   Ένα κιλό τοματοπολτός, προκύπτει από πέντε κιλά φρέσκιας ντομάτας και με την άμεση παστερίωση συνεχίζει να διατηρεί αυτή τη φρεσκάδα, καθώς και όλα τα θρεπτικά συστατικά. Ανοίγοντας το βάζο, η μυρωδιά που ξεχύνεται μας ανακαλεί μνήμες γεύσης και όσφρησης των παιδικών μας χρόνων, παραπέμποντας μας σε εποχές άλλες, δυστυχώς μακρινές. Το προϊόν διατίθεται σε γυάλινα βάζα 330gr. (χαρτοκιβώτια 6 τεμαχίων με χαρακτηριστικό καπάκι ύπαρξης ή μη vacοum, διατηρείται εκτός ψυγείου για 2 χρόνια και για 3-4 ημέρες αφού ανοιχτεί στο ψυγείο). Ο τοματοπολτός «μόνο» ντομάτα, μπορεί να συμπληρώσει τη γεύση στα λαδερά και όσπρια, δίνει τέλεια βάση για όλες τις κόκκινες σάλτσες και η υφή του είναι ιδανική για «ντάκο».

Διάθεση Αλέξανδρος Γκουσιάρης. Ηλιάς, Ιτέα Καρδίτσας, τηλ. & fax: 2444032379.

www.gousiaris.gr


 

«ΒΙΟΥΓΕΙΑ»

 

   Από τις βιολογικές καλλιέργειες της Ιταλίας και εκλεκτής ποιότητας ντομάτες, γίνεται ο τοματοπολτός που εισάγεται από την ΒΙΟΥΓΕΙΑ ΕΠΕ. Ο χυμός της ντομάτας, από υλικό μαγειρικής, μέχρι χυμός που πίνεται ευχάριστα σκέτος ή σαν βασικό συστατικό ενός ποτού Bloody Mary, περιέχει βιταμίνη C και μεγάλες ποσότητες κιτρικών και οξαλικών οξέων. Είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό και απαραίτητο στοιχείο στη διατροφή μας. Εξαιτίας της σύστασης της ντομάτας, προτρέπει τα νεφρά να φιλτράρουν μεγάλες ποσότητες λίπους συγκεντρωμένου στο αίμα.

ΒΙΟΥΓΕΙΑ ΕΠΕ, ΣΟΦ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 10, ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ. Τηλ.: 210 2848522.

 

 


 

«ΒΙΟΦΑΡΜΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ»

 

   Ο τοματοχυμός, το ψιλοκομμένο τοματάκι, η σάλτσα τσατσοπέλι, η λιαστή τομάτα, και το πράσινο τοματάκι τουρσί, είναι μερικά από τα είδη που παράγουν. Προερχόμενα από τομάτες δικής τους παραγωγής, με ήπια επεξεργασία και πολύ μεράκι. Σας προτείνουμε να τα δοκιμάσετε μέσα σε φαγητά ως σάλτσες ή με το ουζάκι σας.

ΤΟΜΑΤΟΧΥΜΟΣ

Φυσικός χυμός από αποφλοιωμένη και χωρίς σπόρους τομάτα. Ελαφρά συμπυκνωμένος.

• ΚΟΝ ΚΑΣΕ

Ψιλοκομμένη αποφλοιωμένη τομάτα, με ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας.

• ΤΣΑΤΣΟΠΕΛΙ

Παραδοσιακή Ποντιακή σάλτσα, ελαφρά καυτερή. Περιέχει τοματοχυμό, πιπεριά, κρεμμύδι, μαϊντανό, ελαιόλαδο, ζάχαρη, ξύδι, αλάτι, μπαχαρικά.

• ΛΙΑΣΤΗ ΤΟΜΑΤΑ

Τομάτα αφυδατωμένη με ηλιακή ενέργεια, με αλάτι και μπαχαρικά, μέσα σε λάδι.

• ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟΜΑΤΑΚΙ ΤΟΥΡΣΙ

Τομάτα πράσινη σε άλμη.

 


 

«ΗΛΙΟΓΕΝΝΗΜΑ»

 

   «Ηλιογέννημα», εμπορικό όνομα των βιολογικών προϊόντων που διατίθενται από την οικογένεια Π. Ραχμάνη στην αγορά. Τα πρώτα αγαθά έχουν σαν βασικό προϊόν τη ντομάτα, που καλλιεργείται από την οικογένεια στην Ανάβρα του Δήμου Ταμασίου, στον Νομό Καρδίτσας. Είναι το πρώτο μεταποιημένο βιολογικό προϊόν του νομού.

   «Την καλλιέργεια των κηπευτικών και ειδικά της ντομάτας, τη γνωρίζαμε από τα παιδικά μας χρόνια, που την καλλιεργούσαμε ανελλιπώς για να συμπληρώσουμε το οικογενειακό μας εισόδημα, στην αρχή σαν περιβολάρηδες, που διοχετεύαμε τα προϊόντα μας νωπά στην τοπική αγορά, και αργότερα τη βιομηχανική ντομάτα στις βιομηχανίες ντοματοπολτού.

   Στα χρόνια αυτά, γνωρίσαμε καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα της καλλιέργειας, τόσο τα οικονομικά (έξοδα - έσοδα) όσο και τα ποιοτικά. Τα χημικά λιπάσματα (νιτρικά), τα ζιζανιοκτόνα - μυκητοκτόνα - εντομοκτόνα, είχαν τον πρώτο λόγο στο λεγόμενο συμβατικό τρόπο καλλιέργειας. Το έδαφος χρόνο με το χρόνο έχανε τη γονιμότητά του, με αποτέλεσμα τις ποσότητες λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, αλλά δεν πετυχαίναμε αυξημένες αποδόσεις.

   Την περίοδο αυτή άρχισαν να ακούγονται και στην κοινωνία μας οι πρώτες οικολογικές και περιβαλλοντολογικές σκέψεις, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου, εξελίχθηκαν, ειδικά μετά τα γεγονότα του Τσερνόπμπιλ, των τρελών αγελάδων και των διοξινών, σε σοβαρό οικολογικό και περιβαλλοντικό κίνημα», αναφέρει η οικογένεια Ραχμάνη.

   Όλα αυτά επέδρασαν θετικά στην οικογένεια και από το 1998 άρχισε δειλά - δειλά να ασχολείται με τη βιολογική καλλιέργεια της ντομάτας και παράλληλα να αποκτά τη βασική τεχνογνωσία της. Η εντατική καλλιέργεια αντικαταστάθηκε με την αμιψεισπορά. Τα χημικά νιτρικά λιπάσματα έδωσαν τη θέση τους στο βίκο (ψυχανθή - όταν ο βίκος ανθίσει οργώνεται το χωράφι και με αυτόν τον τρόπο το οργανικό άζωτο αναμειγνύεται με το χώμα). Η ζιζανιοκτονία γίνεται με πολύ τσάπισμα και κάλυψη του εδάφους, όπου είναι εφικτό με μαύρο πλαστικό, το οποίο μετά το πέρας της καλλιεργητικής περιόδου απομακρύνεται από το χωράφι. Τα μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα καταργήθηκαν και τη θέση τους πήραν τα εκχυλίσματα - εμβρέγματα και τα βάμματα από διάφορα βότανα και αγριόχορτα (τσουκνίδα - στεκούλι - φτέρη - πολυκόμπι κι άλλα), τα οποία είναι άφθονα στη φύση και με μηδαμινό κόστος παρασκευής έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα κατά τη χρήση τους. Σε έντονες προσβολές υπάρχουν στην αγορά βιολογικά σκευάσματα, η εφαρμογή των οποίων έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

   Η καλλιέργεια της ντομάτας αρχίζει από τον μήνα Μάρτιο - Απρίλιο, όπου τοποθετούνται οι σπόροι σε ειδικές πολυθήκες μαζί με κοπριά και με τη σχετική υγρασία και την ανάλογη θερμοκρασία, οι σπόροι βλαστάνουν και αρχίζουν σιγά - σιγά να αναπτύσσονται τα νέα σπορόφυτα. Η εργασία αυτή γίνεται σε θερμοκήπιο που έχει η οικογένεια ειδικά για την ανάπτυξη των φυτών.

   Εφ’ όσον οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν Απρίλιο – Μάιο, θα γίνουν οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες στο πιστοποιημένο από τη ΔΗΩ αγρόκτημα. Τα φυτά αναπτυσσόμενα και φτάνοντας στο μέγεθος που απαιτείται, μεταφυτεύονται στο καλλιεργημένο κτήμα με το χέρι ή με φυτευτική μηχανή.

   Τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όταν ωριμάσουν οι ντομάτες, συλλέγονται με το χέρι μια - μια. Εκεί γίνεται και η πρώτη διαλογή. Στη συνέχεια μεταφέρονται με πλαστικά τελάρα των 20 κιλών στο εργαστήριο.

   Η ποσότητα που συλλέγεται καθημερινά μέχρι το μεσημέρι, μεταποιείται αμέσως. Με το πλύσιμο της ντομάτας γίνεται και μια δεύτερη διαλογή και στη συνέχεια, το καθαρό πλέον προϊόν, με μεταφορική ταινία, σε ανοξείδωτο πλαίσιο, μεταφέρεται στον σπαστήρα όπου και πολυτεμαχίζεται.

   Με τη βαρύτητα οδηγείται στη ραφινέζα. Εδώ συνθλίβεται το προϊόν και με τη φυγόκεντρο δύναμη διαχωρίζονται οι σπόροι και ο φλοιός της ντομάτας από το χυμό της, που με ανοξείδωτη αντλία και ανοξείδωτους σωλήνες μεταφέρεται στον προθερμαντήρα, όπου θερμαίνεται ο χυμός στους 80 - 85 βαθμούς Κελσίου. Στην συνέχεια, πάντα με τη βοήθεια της αντλίας, κατευθύνεται ο χυμός σε περιστροφικό ψιλό κόσκινο, όπου μια ποσότητα περίπου 35 - 40% αποβάλλεται κι έτσι πετυχαίνουμε τη συμπύκνωση του χυμού, ο οποίος τοποθετείται σε γυάλινες φιάλες που έχουν ήδη αποστειρωθεί και αφού εμφιαλωθεί παστεριώνεται στους 100 και πλέον βαθμούς Κελσίου για 25 λεπτά της ώρας. Αφού μειωθεί η θερμοκρασία των φιαλών σε αυτήν του περιβάλλοντος, κολλιούνται οι ετικέτες και τοποθετούνται στα αντίστοιχα χαρτοκιβώτια.

   Πέραν του χυμού παρασκευάζεται και έτοιμη σάλτσα μαγειρεμένη με βασιλικό – κρεμμύδι - σκόρδο - μαϊδανό - πιπεριά πράσινη και φλωρίνης - καρότο - αλάτι και φυσικά ελαιόλαδο, όλα αυτά βιολογικά, σε πλήρες στάδιο όπως και ο ντοματοπολτός. Επίσης παρασκευάζονται μικρές ποσότητες αποφλοιωμένο ντοματάκι με χυμό ντομάτας, καθώς και κέτσαπ.

   Όλες οι εργασίες που αναφέρονται κατά τη μεταποίηση,  γίνονται αποκλειστικά από τα μέλη της οικογένειας.

 


 

«ΒΡΩΣΙΣ – ΒΙΟΦΡΕΣΚΟ»

 

   Οι έτοιμες σάλτσες τομάτας της FERTILIA από την εταιρεία ΒΡΩΣΙΣ – ΒΙΟΦΡΕΣΚΟ, παράγονται από βιολογικές πρώτες ύλες και είναι πλούσιες σε φυσικές γεύσεις και υλικά: λαχανικά, αρωματικά βότανα, καρότα, πιπεριές, πρωτεΐνες σιταριού, ελαιόλαδο κ.λ.π. Ελέγχονται και πιστοποιούνται από τη SKAL και οι συνταγές είναι πρωτότυπες και υγιεινές, ενώ συμπληρώνουν με τον καλύτερο και ευκολότερο τρόπο ένα απολαυστικό γεύμα ζυμαρικών.

   Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, κάθε Έλληνας μια φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, επιλέγει ζυμαρικά για το τραπέζι του. Η FERTILIA με έδρα την Ιταλία, εδώ και πολλά χρόνια προσφέρει ζυμαρικά υψηλής ποιότητας και αποδοχής από το ευρύ κοινό, γιατί παράγονται από βιολογικές πρώτες ύλες, επεξεργάζονται σύμφωνα με παραδοσιακές μεθόδους χωρίς την προσθήκη χημικών συντηρητικών και πρόσθετων και κυρίως είναι νόστιμα. Την ίδια υψηλή ποιότητα σε προσιτές τιμές, η FERTILIA επεδίωξε και στα βιολογικά προϊόντα τομάτας.

   Κυκλοφορεί ο τυποποιημένος βιολογικός ντοματοπελτές Fertilia για οποιαδήποτε συνταγή, αλλά και οι έτοιμες σάλτσες FERTILIA, που χρειάζονται ζέσταμα μόνο μερικά λεπτά. Οι σάλτσες κυκλοφορούν σε επτά μοναδικές γεύσεις: μπολονέζ, με ρίγανη, προβένσιαλ, 4 λαχανικών, για πίτσα, παραδοσιακή και με βασιλικό. Οι έτοιμες σάλτσες FERTILIA, αποτελούν από καιρό απαραίτητο συμπλήρωμα στο τραπέζι κάθε Ιταλού. Τώρα πια και για κάθε Έλληνα φίλο της μακαρονάδας…


 

«ΑΡΟΤΟΣ»

 

   Εδώ και πέντε χρόνια, ο «ΑΡΟΤΟΣ» δραστηριοποιείται στο χώρο παραγωγής και τυποποίησης βιολογικών προϊόντων. Είναι μια καθετοποιημένη οικογενειακή επιχείρηση, με έδρα το χωριό Καταχάς του νομού Πιερίας, που παράγει σε δικά της αγροκτήματα όλα τα προϊόντα που τυποποιεί στο καινούργιο εργαστήριο της εταιρείας, κάτω από συνθήκες άριστης υγιεινής. Σήμερα κατέχουν ξεχωριστή θέση στη βιολογική αγορά, τα προϊόντα τομάτας της εταιρείας που είναι:

Α) Πολτός τομάτας 550gr.

Συμπυκνωμένος πολτός τομάτας στραγγισμένος σε τουλπάνι, χωρίς σπόρους και φλούδες, χωρίς αλάτι.

Β) Χυμός τομάτας 700gr.

Χυμός τομάτας χωρίς σπόρους και φλούδες.

Γ) Έτοιμη σάλτσα τομάτας με ελαφριά γεύση με δάφνη, βασιλικό, πιπέρι, αλάτι, ελαιόλαδο.

   Οι τομάτες συλλέγονται μία - μία με το χέρι από το κτήμα, μόνο οι πολύ ώριμες και κόκκινες, εξασφαλίζοντας έτσι την υψηλή ποιότητα του πολτού, πλούσιου σε λυκοπένια και με το άρωμα της φρέσκιας τομάτας. Η οικογένεια Καλαουζίδη μας είπε: «Σ’ ένα μικρό χωριό της Πιερίας, με παράδοση και ιστορία στη γεωργία, τον Καταχά, καλλιεργούμε και σας προσφέρουμε προϊόντα ποιότητας, χαρίζοντάς σας σπιτικές γεύσεις και άρωμα. Όλα μας τα προϊόντα προέρχονται από τα δικά μας κτήματα, που τα καλλιεργούμε με βάση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Σεβόμενοι το περιβάλλον και χρησιμοποιώντας φυσικές διεργασίες (αμειψισπορά, κομπόστ, χλωρολίπανση, συγκαλιέργεια μεταξύ των φυτών κ.λπ.), δημιουργούμε ένα άριστο και υγιές οικοσύστημα, επιτρέποντας έτσι στα φυτά μας να μεγαλώνουν χωρίς ασθένειες. Για την ενίσχυση της άμυνας των φυτών μας, χρησιμοποιούμε φυσικά παρασκευάσματα από τσουκνίδα, σκόρδο, χαμομήλι, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό, κάθε επικίνδυνη ουσία από τα προϊόντα που παράγουμε.

   Η μεταποίηση των προϊόντων μας γίνεται στο εργαστήρίο μας σε συνθήκες άριστης υγιεινής, με παραδοσιακές μεθόδους χωρίς τη χρήση συντηρητικών.»

 


 

«ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ»

 

   Το «Πράσινο Μονοπάτι» είναι οικογενειακή επιχείρηση και έχει έδρα τον Καταχά Πιερίας. Δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των βιολογικών προϊόντων από το 2000. Καλλιεργούν τα αγροκτήματά τους προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα, με βιολογικά προϊόντα (βάση του καν. 2092/91) της Ε.Ε., με πιστοποίηση της Φυσιολογικής Ε.Π.Ε. Όπως οι ίδιοι δηλώνουν, παντρεύουνε την Υγεία με την Παράδοση για να δημιουργήσουν σπιτικές γεύσεις. Η οικογένεια Σταυρούδη, στο βιοτεχνικό χώρο, επεξεργάζεται τα προϊόντα της με παραδοσιακό τρόπο, κρατώντας τη γεύση τους και διατηρώντας αναλλοίωτες όλες τις θρεπτικές τους αξίες. Ξεκινώντας με βασικό προϊόν την τομάτα, παρασκευάζουν τοματοπολτό, τοματοχυμό, σύσπορο χυμό τομάτας, κύβους τομάτας (κον κασέ), σάλτσα (τσατσοπέλι, παραδοσιακή ποντιακή συνταγή) σε 3 γεύσεις, απαλή, πικάντικη, πικάντικη με σκόρδο. Στην προσπάθεια να στηρίξουν τη μεσογειακή διατροφή, από φέτος παρασκευάζουν και τραχανά γλυκό, τραχανά ξινό και χυλοπίτες ολικής αλέσεως. Πολλά από τα προϊόντα τους μεμονωμένα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, μπορούν να αποτελέσουν ένα όμορφο επαγγελματικό ή εορταστικό δώρο. Για τη συνεργασία με εστιατόρια και ξενοδοχεία διατίθενται και επαγγελματικές συσκευασίες. Στόχος της οικογενειακής επιχείρησης είναι, τα οικολογικά προϊόντα «Πράσινο Μονοπάτι», να βρεθούν και στις αγορές της Ε.Ε. για να διαδοθεί και να στηριχθεί η Μεσογειακή διατροφή με γεύσεις Ελληνικές.

 

BioKosmos News 04/2005

 

Οι πληροφορίες που παρέχονται στο   έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα

και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της παρούσας ιστοσελίδας,
χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
All Rights reserved Stamatis Fergadis 2000-2010