Петък, 26 Ноември 2010
  Търсене   
  Бизнес
Начало
Greenpool
България
Бизнес
Спорт
Имоти
Балкани
Свят
Европа
Общество
Специални Проекти
Справочник
Форум
Контакти

До година и половина ще се изясни дали, как и с кого продължава проектът
Растат неизвестните за АЕЦ “Белене“ след отказа на RWE
Борисов: Не искат да купят котка в чувал, БСП иска оставката на енергийния министър

Германската компания RWE официално обяви пред “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) в сряда решението си да се оттегли от проекта за изграждане на АЕЦ “Белене“. Това бе разчетено като провал от страна на БСП, чието ръководство поиска оставката на министъра на икономиката , енергетиката и туризма Трайчо Трайков, защото явно не можел да провежда политиката в сектора. Самият Трайков е в Австралия, като част от делегацията на президента Георги Първанов.

Премиерът Бойко Борисов пък призна, че немците заявили намерението си да се откажат от проекта още преди месец и половина, защото не искали да купуват “котка в чувал“, но технически изчаквали да изтече крайният срок за потвърждаване или отказ от ангажиментите си по придобиването на 49 на сто от ядрения проект.

За официалния отказ на RWE, която подписа в края на декември 2008 г. споразумение за включване в проекта като съакционер на НЕК, съобщи директорът на БЕХ Галина Тошева на свикана за целта пресконференция. Това няма да коства на германците никакви неустойки, тъй като такива не са предвидени в принципната договорка, допълни тя. В писмото си за отказ RWE са посочили, че остават отворени за бъдещото им участие в този и други инвестиционни проекти в България, каза още Тошева.

Направено било всичко да се спасят закопаните 1.2 млрд. лв

Борисов пък заяви, че правителството му е направило “действително всичко възможно тези закопани 1.2 млрд. лв. да не отидат в земята, а да ги спасим“, визирайки изхарчените досега пари по проекта за поръчка на оборудване, подготовка на площадката и за консултанти.

“Те и немците посочват, че сегашното правителство е направило всичко възможно да спаси проекта, но тъй като в миналото не са направени финансовите разчети, те не искат да купят котка в чувал, са точните им думи“, каза премиерът. Перспективите пред АЕЦ “Белене“ той коментира с незавършеното “След като най-голямата енергийна компания в Европа се оттегля от проекта, за съжаление...“

Като мотив за решението на RWE се изтъква финансово-икономическата криза в световен мащаб и непостигането на два от етапите по проекта, залегнали в принципното акционерно споразумение с НЕК - окончателен договор с изпълнителя "Атомстройекспорт" (АСЕ) и финансово структуриране на проекта, което по график трябваше да стане до октомври 2009 г.

Руската компания, която преди седмица поиска бързо и политическо решение на въпроса с реализацията на ядрения проект, тепърва ще бъде уведомена за промяната на обстоятелствата и ще се водят разговори какво да се прави с поръчаното оборудване и плащанията по проекта оттук насетне.

Предстоящи разговори

Ще търсим гъвкава и за двете страни позиция, така че времето, в което ще се преструктурира проектът, да се използва за уреждането на въпросите с оборудването и обема работи, които трябва да са извършват и плащат, заяви Тошева.

Тя коментира, че е още рано да се говори за неустойки по подписания в края на 2006 г. договор с АСЕ за 4 млрд. евро. Преди време евентуалните руски претенции за неспазване на ангажиментите на България бяха изчислени от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на 800 млн. евро, а руснаците обявиха, че ще търсят обезщетение в случай, че проектът се провали.

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова каза, че до два месеца ще бъде обявен конкурс за избор на консултант, който да изработи процедура за избор на инвеститор и да представи визия за финансово преструктуриране на проекта. миналата седмица Трайков заяви, че конкурсът ще бъде обявен до месец.

Подготовката на самата процедура за избор на инвеститор ще отнеме 2-3 месеца и още поне една година ще продължи търсенето на нов партньор.

Това означава поне година и половина отлагане на проекта за втората българска атомна централа, чието изпълнение бе замразено от новото правителство, за да се направи оценка на неговата рентабилност.

Споразумението с RWE за стратегически партньор на НЕК в "Белене" бе подписано през декември 2008 г. Тогава немската компания бе предпочетена пред белгийската “Електрабел“, с която след това RWE се опита да договори подялба на 49-процентния дял, но“Електрабел" се отказа.

Сега българската държава ще търси наново инвеститори, като зам.-министър Христова каза, че интерес има и той не е само на две-три компании.

Към момента официално обаче интерес е завила само Русия, която вече прояви готовност да изкупи част от българския държавен дял. Той досега беше 51%, но след оттеглянето на RWE отново е 100%. Новото правителство изрази позиция, че държавният дял трябва да остане до около 20 на сто. Сега Христова каза, че крайното решение какъв дял да си запази държавата ще бъде взето съвместно с бъдещия консултант.

Нямало провал, а нова възможност

Мая Христова каза, че следващата година и половина ще се използват за придвижване на техническата част и процедурите по лицензирането на проекта. В кратки срокове предстоят разговори с консултантите - финансовия “Делойт“, инженеринговия “Уорли Парсънс“ и структуриращата банка БНП-Париба за преразглеждане на договорите им.

“Надяваме се в тази година и половина да е отминала и кризата и да са стабилизирали финансовите пазари, за по-лесно осигуряване на кредити за централата“, допълни Тошева. Христова пък коментира, че ако технически проектът напредне във времето на отлагането на финансирането, е възможно и да не се стигне до голямо просрочие на първоначално заложените времеви граници за построяване на централата.

“Това не е толкова провал на проекта, колкото необходимост от преосмисляна не неговото структуриране и изпълнение“, каза Тошева. И според Христова оттеглянето на инвеститор и отлагането на проекта не може да се коментира като провал.

“В момента сме в ситуация, в която може вече да поставим проекта на икономическа основа и първо да намерим инвеститорите, после да се движи изпълнението му“, допълни шефът на БЕХ.

БСП поиска оставката на енергийния министър

Новото развитие на нещата около ядрения проект предизвика БСП да поиска оставката на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. В разпространено от “Позитано“ 20 изявление се посочва, че “с неясната си политика в енергетиката българското правителство проваля стратегически национални интереси“ и че.Трайчо Трайков трябва да си подаде оставка заради неспособността да реализира и провежда националната политика в сектора.

Според ръководството на БСП хаотичните и необмислени действия на управляващите в енергийния сектор, както и разнопосочните и негативни сигнали за неефективността на АЕЦ “Белене“ са причина за оттеглянето на RWE от проекта.

“Забавянето или провала на изграждането на АЕЦ Белене ще доведе до финансови негативи от милиарди евро. В условията на икономическа криза това ощетява националния интерес и отблъсква потенциални бъдещи инвеститори. Това е изключително тежък удар за българската икономика и енергетика“, се посочва в становището на социалистическата партия.Вашите коментари
 Inovazia
ING PARVANOV --- 1 Ноември 2009 22:10
 Елена
жана д`арк --- 29 Октомври 2009 22:15
 До Факт
Без име --- 29 Октомври 2009 14:38
 До Елена
Без име --- 29 Октомври 2009 14:29
 Котарака в чизми
Котка в чувал --- 29 Октомври 2009 14:05
 АЕЦ Белене
Наблюдател --- 29 Октомври 2009 12:46
 факт
Демократ --- 29 Октомври 2009 12:21
 Здравей Захариса!
Елена --- 29 Октомври 2009 12:09
 Костоващината и АЕЦ
Факт --- 29 Октомври 2009 12:07
 Да сбърках, разбрах.
Алекс --- 29 Октомври 2009 12:02
Страница 1 от 17 Следваща страница 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Вашето мнение

Уважаеми читатели,
Екипът на Mediapool ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

 Автор :
 Относно :
 Коментар :


Още по темата 

   Руснаците продължават АЕЦ “Белене“, чакайки условията за инвеститор
29 Октомври 2009

   АЕЦ “Белене“ остава "на трупчета" за неопределено време
23 Октомври 2009

   Сигурни за АЕЦ “Белене“ остават само руснаците
29 Септември 2009

   RWE може да се откаже от участието си в АЕЦ "Белене"
25 Септември 2009

   Русия готова да вземе дял от АЕЦ “Белене“
16 Септември 2009

   Президентът торпилира преговорите на кабинета с Москва
10 Септември 2009

   Богомил Манчев: "Белене" е най-атрактивният ядрен проект в света
8 Септември 2009

   София обяви, че търси инвеститори за АЕЦ "Белене"
31 Август 2009

© Copyright Mediapool