Híradó - Több mint internet!

2010. november 28. vasárnap, Stefánia

Nézze most a rövidpályás úszó Eb-t az MTV-ben és a telesport.hu-n!

A Magyar Televízió, a hirado.hu és a telesport.hu élő közvetítése az eindhoveni rövidpályás úszó Európa-bajnokságról

Kultúra > Kulturális hírek 

Tisztújító közgyűlést tart a Magyar Írószövetség

2010. november 27. 11:49


Vasy Géza leköszön, új elnököt választanak helyette

Oldal nyomtatása Szövegméret növelése Szövegméret csökkentése Oldal továbbküldése

A magyar irodalmi kultúra ápolása nemzetstratégiai kérdés, ezt jelzi az egymilliárd forintos kerettel induló Márai-program is - hangsúlyozta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Magyar Írószövetség szombati budapesti tisztújító közgyűlésén mondott köszöntőjében; az ülés alkalmával a szervezet új választmányt, elnökséget és elnököt is választ.

Az írószervezet közgyűlésén a meghirdetett 9 órás kezdésre nem jelent meg a határozatképességhez szükséges számú tag, ezért az ülés az alapszabály szerint csak egy órával később vette kezdetét.

"Dolgunk egyszerű: vissza kell hódítanunk az olvasót, a színházat, a mozit, a könyvkiadást, folyóiratot, nemzeti irodalmunk szolgálatába kell állítanunk a médiát, az internetes világot" - hangoztatta az eseményen felszólaló Lezsák Sándor. Az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett, "van kire alapozni", mert írótárs vezeti a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkárságát, valamint az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságát is.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Magyar Írószövetség szerepét méltatva felidézve: a szervezet a magyar irodalom és a magyar társadalom szolgálatát vállalta és vállalja immár évtizedek óta, többi között 1956-ban is; "valóságos művelődési központként működik", a határon túli alkotóknak is otthont adva. "Ahhoz kell hozzásegíteni az írókat, hogy megtalálják olvasóikat, és művészeink ne állami kegyekért álljanak sorba, hanem független alkotóként tudják megélni az írói létet" - szólt a tárca feladatairól Réthelyi Miklós. Mint hozzátette, ebben segít majd az évi egymilliárd forintos keretből gazdálkodó Márai-program. A Nemzeti Kulturális Alap felügyelete alatt jövőre induló nagyszabású projekt célja az olvasáskultúra fejlesztése lesz, és "egyaránt jól jár majd az író, a kiadó, a könyvtáros, de leginkább az olvasó" - emelte ki a miniszter.

Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: tudomása szerint Budapest vezetése először képviselteti magát a Magyar Írószövetség közgyűlésén. A várospolitikus hangsúlyozta, hogy az országhatárhoz kötődő megosztottság mellett fel kell számolni a főváros-vidék megosztottságot is.

A szombati közgyűlésen Marsall László költő, Tamás Attila író és Szalay Károly író, irodalomtörténész vehette át a Magyar Írószövetség örökös tagja elismerő oklevelet. A szövetség elnökségének döntése alapján ebben az évben posztumusz örökös tag oklevelet adományoztak Déry Tibornak, Illyés Gyulának, Németh Lászlónak, Tamási Áronnak és Veres Péternek. A közgyűlésen adták át a Hieronymus-díjat Hárs Ernő és Kodolányi Gyula költőknek műfordítói munkásságuk elismeréseként.

Az elnöki, a titkári és a felügyelőbizottsági beszámolókat Szentmártoni János választmányi tag A Magyar Írószövetség jövője című előadása, majd az új választmány tagjainak megválasztása követi. Az írószövetség alapszabálya értelmében az 56 fős választmány saját tagjaiból választja meg a szervezet új elnökét és a szervezet hattagú elnökségét.

Vasy Géza, az írószövetség leköszönő elnöke már korábban jelezte, hogy három év után nem vállal újabb ciklust.

A tervek szerint az új választmány alakuló ülését követően, késő délután mutatják be a Magyar Írószövetség új elnökét, akinek mandátuma 2013-ig szól.


MTI


Hír értékelése 1 szavazat alapján: 1.0

Hír értékelése:

Oldal nyomtatása Szövegméret növelése Szövegméret csökkentése Oldal továbbküldése

Oldal továbbküldéseMatolcsy: a kormány elősegítené az öngondoskodást

A nemzetgazdasági miniszter a nol.hu-nak azt mondta, ha az állami rendszerbe visszalépők a reálhozamot önkéntes pénztárba utaják, akkor azt adómentesen tehetik

A magyar kormány puccsot hajtott végre a magán-nyugdíjpénztárak ellen - Le Monde

A mértékadó francia lap szerint Budapest nyugati partnerei növekvő nyugtalansággal figyelik a hatalmi ellensúlyok felszámolását

Hárman voltak a kispesti bankrablók, de a harmadik nem a később körbezárt házba menekült

A rendőrség hajtóvadászatot indított a harmadik bankrabló kézre kerítésére, a lelőtt bűnöző román állampolgár volt

Phenjani elmebaj: Észak-Korea rakétákat helyezett kilövőállásba

Föld-föld rakéták vannak indítóállásban, egyidejűleg pedig föld-levegő rakétákat toltak előre az ország nyugati partjainál a Sárga-tengeri határ közelébe

A baloldal nyerte a szlovák helyhatósági választásokat

Az eddigi nem hivatalos eredmények szerint több mint 120 település élén MKP-s, mintegy 60 élén pedig a Híd színeiben indult polgármester fog állni. A két párt által támogatott közös jelölt pedig több mint tucatnyi helyen szerzett polgármesteri tisztséget

Vilmos nem akarja beelőzni a trónon a papát

Hiába támogatná a britek többsége a generációs ugrást, a herceg tisztelettudóan kivárja sorát


Időjárás

Időjárás

Inkább esős, mint havas lesz a vasárnap

A legmagasabb nappali hőmérséklet 0, +7 fok között valószínű

Az M1 mai műsora

16:00
Julius Caesar (julius ceasar)
angol filmdráma
1970.
korhatár: 12 éven aluliaknak csak felnõtt felügyeletével
17:55
Panoráma korhatár: 12 éven aluliaknak csak felnõtt felügyeletével
18:25
Elisa lánya - Visszatérés Rivombrosába olasz tévéfilmsorozat
16/10. rész
2007.
korhatár: 12 éven aluliaknak csak felnõtt felügyeletével
(16/11. rész: december 4.)

Az M2 mai műsora