Kontakt oss Hjelp Dagbladet.no  Weblogg
 

 RSS-tjenester

RSS 0.90 RSS 1.0
RSS 2.0 XML

SOHO - verdens beste romprosjekt?


Postet av: Pål Brekke, 06. april 2009 kl. 06:51
tema: Romfart
SOHO har gitt oss ny kunnskap om Solen (NASA)
SOHO har gitt oss ny kunnskap om Solen (NASA)


SOHO, romteleskopet som studerer Sola 24 timer i døgnet, har nådd finalen i NASAs 2009 Mission Madness. NASA har laget en online konkurranse der publikum har kunnet stemme frem det romprosjektet de mener er det beste og viktigste mission i historien. Avtemningen har foregått i hele mars og de er kommet frem til finalen.

Stemmegivning for finalen skjer 6-7 april og vi i Norge har en god grunn til å stemme for SOHO og dermed få en europeisk-bygget satellitt til topps. SOHO møter sterk motstand i SPB som klarte å få over 40.000 stemmer i forrige runde.


Det vil være artig dersom et ESA mission vinner NASAs sin egen konkurranse. SOHO er et samarbeidsprosjekt mellom ESA og NASA, der ESA stod for byggingen av hele satellitten, mens NASA stod for oppskytingen og stiller med kontrollsenteret.



Solen observert fra SOHO (ESA/NASA)
Solen observert fra SOHO (ESA/NASA)


FAKTA OM SOHO

SOHO - Solar and Heliospheric Observatory, romobservatorium utstyrt
med en rekke høyt spesialiserte instrumenter for observasjoner av Solen, bygd av
ESA og NASA. Norske forskere og norsk industri deltok aktivt i utviklingen og
byggingen av instrumenter og selve satellitten. Norsk industri leverte varer og tjenester for ca. 80 millioner kroner. Prosjektet hadde i mange år norsk nestleder og flere norske forskere bruker SOHO satellitten regelmessig.

SOHO ble skutt opp fra Cape Canaveral 2. desember 1995. Det ble
plassert i en avstand av 1,5 mill. km fra Jorden, i retning mot Solen hvor
gravitasjonskreftene fra Solen og Jorden gir en sentripetalkraft som holder den
i bane omkring Solen med en omløpstid på ett år. Fra denne posisjonen kan SOHO
observere Solen kontinuerlig.

SOHO inneholder 12 forskjellige instrumenter som til sammen gjør det
mulig å kartlegge forholdene fra Solens innerste kjerne til koronaen over
soloverflaten og videre ut til vår egen jord.

SOHO var i første omgang bare finansiert for to års drift, og var bygd for å kunne tåle seks år i rommet. Nytteverdien av SOHO har imidlertid vist seg å være så stor at driften nå er sikret frem til år 2011.





Imponerende


SOHO har en imponerende liste av nye, vitenskapelige oppdagelser. De inkluderer blant annet:

- De første bilder av konveksjonslaget i en stjerne og strukturen under solflekkene.

- De mest detaljerte og nøyaktige målinger av temperaturstrukturen, rotasjonen og strømningene av gass i solens indre.

- Målinger av akselerasjonen til både den langsomme og raske solvinden.

- Identifisering av kildeområdene til den raske solvinden.

- Oppdagelsen av dynamiske fenomener på solen, for eksempel koronabølger og solare tornadoer.

- Revolusjon i vår mulighet til å forutsi solstormer. SOHO er i dag den viktigste satellitten som varsler solutbrudd med kurs for jorden.

- Målinger av solens totale utstråling og variasjonen i mengden UV-stråling. Begge disse er viktige for å forstå solens mulige påvirkning av klimavariasjoner.

Solstormer - enorme skyer av gass og magntefelt kolliderer med jordas magnetfelt og forårsaker forstyrrelser rundt og på jorda. Dette kaller vi romvær.
Solstormer - enorme skyer av gass og magntefelt kolliderer med jordas magnetfelt og forårsaker forstyrrelser rundt og på jorda. Dette kaller vi romvær.


Klima og romvær
SOHO gir oss en bedre forståelse av hvordan solen bidrar til globale klimaendringer. Variasjoner i den totale energiutstrålingen og ultrafiolette strålingen fra solen innvirker på oppvarmingen av kloden og måles kontinuerlig.

SOHO har også vist seg å være den eneste satellitten som kan varsle kraftige solstormer med kurs for jorden. Disse kan forårsake store problemer, som brudd på radiosamband, forstyrrelse av navigasjonsutstyr, skader på elektronikk, strømbrudd, tap av satellitter og økt korrosjon av rørledninger.

Slike forstyrrelser kan også innvirke på geologiske undersøkelser, noe som er relevant for Norsk oljeindustri. Vi er i dag mye mer avhengige av følsom elektronikk sammenlignet med perioden 1988-1991 da sola sist hadde maksimum, og dermed også mer sårbare.



Kometen på vei mot sola. Bildet viser sola dekket til av en skive i teleskopet slik at det sterke lyste er blendet bort. Her ser vi og Venus og Mars.
Kometen på vei mot sola. Bildet viser sola dekket til av en skive i teleskopet slik at det sterke lyste er blendet bort. Her ser vi og Venus og Mars.


Dramatiske hendelser
I løpet av de åtte årene SOHO har vært i drift, har vi kommet ut for noen meget kritiske hendelser. Men med utrolig team spirit, dyktighet og spisskompetanse har SOHO-teamet likevel klart å snu de vanskelige episodene til bemerkelsesverdige redningsaksjoner.

I 1998 mistet vi for eksempel kontakt med SOHO i flere uker, men etter tre måneder klart vi å få kontroll over satellitten, og skru på alle instrumenter. Men så sviktet det siste gyroskopet. Mens vi kjempet mot klokken, klarte vi å omskrive dataprogrammene om bord og styre SOHO uten gyroer. Dette har ingen gjort før, i løpet av hele romfartshistorien.

Nylig oppdaget vi at hovedantennen til SOHO, som brukes til å overføre alle vitenskapelige data til jorden, satt fast. Den kunne ikke beveges slik at den pekte mot jorden. Igjen fant SOHO-teamet en elegant løsning. Ved å snu SOHO opp ned hver tredje måned, er det minimalt med data vi mister.

Slik ville Solen tatt seg ut med UV briller dersom Jorden ikke hadde noen atmosfære. (SOHO/ESA/NASA)
Slik ville Solen tatt seg ut med UV briller dersom Jorden ikke hadde noen atmosfære. (SOHO/ESA/NASA)


Priser
I høst ble også SOHO-teamet tildelt en prestisjetung pris fra The International Acadamy of Astronautics. Prisen The Academy Laurels for Team Achievements er tidligere blitt tildelt det russiske MIR rotasjon-teamet (2001) og det amerikanske romfergeteamet (2002).

For SOHO heter det i utnevnelsen bl.a.:

For the development and operation of a world-class mission leading to substantial advancements in understanding the Sun and the solar-terrestrial relationship. Mankind's knowledge and understanding of the dynamic processes within and around the Sun and the solar-terrestrial interactions have multiplied manifold since SOHO began its observations in 1995.


...
± Vis hele bloggposten

Om svangerskap, fødslar og småbarn i poesien til eit par menn


Postet av: Helge Torvund, 09. mars 2009 kl. 14:23
tema: Litteratur


I samanheng med at Cathrine Grøndahl har gitt ut diktsamlinga med den vakre tittelen "Jeg satte mitt håp til verden", som handlar om å det å føda barn og det å vera nybakte foreldre, har det igjen og igjen vorte påpeika at dette er eit oppsiktsvekkjande lite dekka område i diktinga. Påstanden har vorte lansert i Dag og Tid, på NRK , i Aftenposten og i Klassekampen. Det er jo litt avslørande, nå når det nett har vore 8. mars, kor kjønnssnevert dei tenkjer om dette å ha småbarn, dei som har skrive og uttalt seg om dette. Ein nemnar Halldis Moren Vesaas, Marie Takvam, Anne Karin Torheim og Gro Dahle, men ikkje eit ord om dei dikta Tor Obrestad har skrive om fødsel og småbarn.

Bilde
Tor Obrestad har skrive vakkert om fødsel.
Les "Nå er du her, min mørke song" i "Misteltein" (1987)! Det er eit vidunderleg dikt heilt tett innpå opplevinga i fødestova. Her er litt frå slutten av diktet:

Navlestrengen klypt i to.
Maskinens himmellyd er borte. Han er her.
Rommet gyngar og eg held i sengekarmen.
Barnet får ein dunk i ryggen og skriket
åpnar rommet, eit sprøtt signal om liv.
Vi gret, vi ler, du har ein duft av honning
i din kvite smil, du åpnar famnen.
Ein liten bylt blir lagt til kroppen,
Skriket stoggar, rommet roar seg.
Dagen funklar gjennomskinleg over oss som nåden.

Eg hugsar at du etterpå sa til meg: kjenn, her,
Kjenn dette. Og tok på meg med fingeren.
Det var det feittet som beskytter barnets hud.
Eg kjende at vi begge var blitt salva.

Og kva med desse linjene hans dikt om å ha småbarn i huset, frå same boka:

Når barna brukar romma kring i husets univers,
Då spiler det med fjørene som ein hane. Det er så stolt!
Og blir eit karneval av skarpe lydar, lått og fargar,
Mjuke føter tipp tapp trapper, tregolv, tepper.

I samlinga "Stå saman!" frå 1974 har Obrestad fleire fine dikt om spedbarn.
Eit av dei byrjar dramatisk og gjenkjenneleg slik:

Midt på natta vaknar mannen og høyrer ingenting
Han vekker mora: "Høyrer du noko?"
Det er heilt stilt
Har gutten slutta puste?
Uroa driv han over golvet
Gjennom rommet
Han bøyer seg over vogga

Og eit langt og vakkert dikt i fire delar i denne boka har den fantastiske tittelen: "Pusten frå spedbarnet fyller rommet med lyd kraftigare enn den sterkaste storm."

Og ja, det er nok sant, det. Det har ikkje vore skrive mykje poesi om dette. Men ein gjer ei svært einsidig lesing i og med at ein bare leiter hjå kvinnelege forfattarar. Ein treng ikkje, som Espen Stueland gjer i si bokmelding i Klassekampen den 28.2, gå attende til 1700-talets Lawrence Sterne eller til Nicolai Wergeland for å finna døme på dikting om dette.

Sjølv er eg ein mannleg poet som har skrive dikt etter dikt om svangerskap, det å ha små barn, og det å vera far til fem, både ute og inne, i dialog, observasjon, om morgon, om dag og om natta. Eg registrerer at det me menn har skrive omd ette av ein eller annan grunn ikkje vert rekna med, og eg stusser på dette. Men ein får jo bare prøva å læra av det. Er det altså slik det er å verta oversett på grunn av kjønn? Men det er jo ganske rart at Gro Dahle kan påstå i Dag og Tid (6.3.09) omkring dette med dikt om fødsel og småbarn, at "det som finst i mannesfæren er per definisjon litterært og kulturelt interessant. Det som finst i kvinnesfæren er per definisjon uinteressant, farleg, utfordrande, provoserande og ekkelt." Korleis meiner då ho at Obrestad sine og mine dikt om småbarn, svangerskap og fødslar skal oppfattast? Som interessante eller uinteressante? Som så utfordrande, farlege og ekle at ho ikkje ein gong vil nemna dei?

I boka "Dikt i Norge. Lyrikkhistorie 200 – 2000" av Ivar Havnvik på PAX, vert noko omkring denne teamtikken teke opp i kapittelet "Linjer og krysskoplinger 1965 – 2000. Eg siterer: "Betydningen av hjemmets verdier – inklusive problemer – var et sentralt motivfelt for de norske dikterne i den store tradisjonen." Etter å ha nemnt Bjørnson og Ibsen, skriv Havnevik: "Så fikk Arnulf Øverland dominere feltet inntil de kvinnelige lyrikerne overtok det: Halldis Moren Vesaas og Marie Takvam. Blant mannlige samtidspoeter er det bare én som har markert sin tilhørighet til denne tradisjonslinjen, og det er Helge Torvund, som på mange måter fører den opprinnelige, maskuline linjen sammen med den feminine i en familietotalitet, der poeten er far til døtre og mann for en kvinne og erkjenner tilværelsen ut fra denne posisjonen."

Eg kan her og peika på ei spesiell bok som i årevis har vore prenta i langt større opplag enn dei fleste diktsamlingar her i landet. Ho kjem ut i eit opplag på kring 70 000. I året! Denne boka har i mange år nå hatt tolv heilsider med mine dikt om svangerskap, fødslar og det å vera småbarnsforeldre. Boka kjem ut på forlaget Sandvik A/S, heiter "Svangerskapsboken" og blir delt ut gratis til dei aller fleste gravide her i landet. Avtalen min med forlaget har nyleg gått ut, og den siste utgåva inneheld difor ikkje desse dikta, men forlaget er ikkje avvisande til å fornya avtalen.

Bilde
Svangerskapsboken frå Sandvik AS.

Opplag 70 000.
Men seriøse lyrikarar og lyrikkmeldarar, kulturjournalistar og litteraturhistoriakarar som har uttala seg om dette, vil kanskje ikkje ta i ei bok som er utgjeven på reklamebasert måte? Mange nybakte mødrer og fedrar har likevel lese boka, for eg har fått mange fine tilbakemeldingar frå folk som ikkje vanlegvis les så mykje dikt. Og dersom ein har sterk aversjon mot ei slik bok, så finn ein uansett dei aller fleste av dikta i diktsamlingane mine. Dei er henta frå "På terskelen til morgonhuset", "Arm i arm med natta", "I vatn, i lys" (der tittelen spelar nettopp på overgangen frå fostervatn til dagslyset!) og "Den monotone triumf", som alle er komne ut på Gyldendal og Samlaget. Bare diktet "Den baktalte" (s. 24 i "Svangerskapsboken" i delen til far, er laga spesielt for denne publikasjonen.







Som far til fem døtrer har dette vore eit naturleg tema i mange av mine dikt, og den som leiter vil finna ganske mange fleire dikt enn desse i samlingane mine. Dette tyder sjølvsagt ikkje at det er skrive nok om dette. Heller ikkje at ein ikkje kan finne fleire dikt om temaet hjå andre poetar òg, om ein leiter litt. Men eg finn meg ikkje i å verta oversett bare fordi eg er mann!

Eg vil nedanfor gje att nokre av dei aktuelle dikta:



--

Bilde
Arm i arm med natta. Samlaget 1987

Lyset på yta

av den mjuke skallen

Den harde vinden

som ventar

Kjærleikens venger

i lungene

--


Kjærleiken er ei hand

med to bryst

Ho rører seg i mørkret

i ein ange

av melk

--


Ho held barnekinnet

inne i ei hand av dun

den mjukne som veks

på erfaringas hud

Dette er kvile

Dette er døgeret ditt

På ei hinne

Spirer

Syn av andlet

Kjærleikens mor

--


Ho rettar ryggen

inne i dagen

Barnet har kvsikra ho

noko muntert

i magen

--


For hans høgre øyra: natthav

For hans venstre øyra: barnepust

Imellom ligg han strak

inne i ein mørk koloss

Frå dette punkt i huset

skal hans kjærleik flyga

--


Han ser på klokka

av stål over huda

Ho mater barnet

steinaldermjukt

(Frå "Arm i arm med natta", Samlaget, 1987)



Diktsamlinga "Bare eitt spørsmål til", Samlaget, (1997) opnar med desse linjene:


Den minste jenta vekte meg

Klokka lyser 0300

Eg står opp med ho

Lagar ein stor kopp cafe au lait

Eg sit med ho i lenestolen

Ho sovnar på magen min

Valpelukt og runde kinn

Eg tenkjer nattankar

Annleis tankar

Utstrekte, drastiske

Den vesle varmt pustande tyngda

på brystkassa

Open sovande munn

Eg er open og tom mot morgonen

som beveger seg inn

gjennom vindauget

som eit dovendyrspøkelse

Under døs og aningar

kan eg kjenna ei avgjersle

stiga i meg

eller med dagen

--


Og i denne samlinga er mange av dikta baserte på samtalar med døtrene mine. Slik som dette:


Eg sit i stolen min

og les. Mørk stor rute

Ho kjem tassande inn

med flanellsmjuk

sengevarme kring seg

Set seg i sofaen

med store auge

Eg seier ingenting

men viser venting

"Det er bare ein ting

eg må spørja om"

seier ho

"Kvifor finst det

stolar, bord,

tre, vegar

og folk?"


Følgjande er tekne frå "Den monotone triumf", Samlaget (1989)


EIN FOR I MORGON

Skyene filtrerer sollys

Innover trebordet

Knausar knausar

geologiske kjærteikn

over din

dag

For at det ikkje skal

slutta her

mellom knausar

av sekund

ligg eit par nye auge

og ventar under di hud

--


EIT STERKARE MØRKER

Eg sit heilt stille

i det mørke huset

Huset står heilt stille

på den mørke delen av kloden

Du søv i varm lukt

med din klode

av dobbelt liv

under dyna

Eg sig heilt stille

ned

til eit sterkare mørker

og vert

små sjelegram

tyngre



Eg sluttar av denne gjennomgangen med eit par sitat frå samlinga "På terskelen til morgonhuset", Gyldendal, (1986) og diktmappa "I vatn, i lys" (Hå kommune, 1988).

Problemet med desse dikta er at dei bare kan nytast fullt ut i sitt grafiske oppsett. Eg har ikkje tiltru nok til det tekniske her på bloggen til å prøva å setja dei opp korrekt. Men tematikken kjem fint gjennom likevel:


Aprilfuglen

rører ved mitt øyra

Du søv på sofaen

med eit heilt barn

innanfor

huda

Snart vil eg sykla ut

på vegane

for å kjøpe

melk og mat

Og der i vinden

vil eg tenkja

på barnet

i vatnet

Der eg syklar

over soltørka sandstøv

vil eg helsa

på aprilsola

på Jæren

Ein fast gammal neve

--



Lyset svinger

sine skuggar

gjennom dagen

Ei grein

i hekken

er omgjeven

av tid

Glimt

av vinter

blinkar

i singelen

Du står

i lukt av te

innanfor

glaset

I cello

kroppen

veks

ein fiolin

November går

i sirkel

om vårt hus

med kvasse

konsonantar

og vokalar

av vind

Du står

i romet

og er

romet

der ein

spinkel ryggstreng

sakte bretter ut si tid

--


VAKEN I VATN

Ho søv

men

den

vesle

i magen

hennar

er

vaken

under

handa hans

Snart

vil hans

sovepust

bølgja inn

ved sida

av hennar

og ei stund

vil den ufødde

vaka aleine

medan regnet fell

der uta

bakom ryggtavla hans

--


VIDARE

Rygg

søyla

sin sving

Den store

dansen

er i gang

Vridinga på

kroppen

når fosteret

si skulder

presser

seg

ut

Den store

dansen

som svingar vidare

og vidare gjennom regn og hav

morgonbad

ein kropp

i dans

i vatn

i luft

i lys


...
± Vis hele bloggposten
annonse

Om Odd Nerdrum sitt dikt


Postet av: Helge Torvund, 03. mars 2009 kl. 07:15
tema: Litteratur
Odd Nerdrum: Fra en byråkrats notater. Et dikt

Av Helge Torvund

Odd Nerdrum. Foto: Tom Martinsen
Odd Nerdrum. Foto: Tom Martinsen
Dagbladet bad meg kommentera det diktet som står nedanfor. Dei har prenta det over to sider i avisa i dag 3.3., og slår det stort opp på framsida. Eg gjev ein rask respons på dette, slik eg er van med på Diktkammeret til dagbladet.no.

Ved gjennomlesinga av denne teksten, tenkjer eg at denne tematikken, om byråkraten som øydelegg menneskelege lagnader, verkeleg hadde fortent å vorte handsama litterært, dette er eit viktig og alvorleg tema, som kunne vorte opphav til vår tids Prosessen. Men dessverre er denne teksten er så slapp og vilkårleg, så heilt utan respekt for diktaren sitt handverk, at eg ville nøla både med å kalla det dikt, og hadde heller sitt at Dagbladet brukte så mykje plass til poesi av ein av våre verkeleg gode poetar. Her har det vore avgjerande at det er to kjendisar involvert, Nerdrum og Hjeltnes, som diktet er tileigna.

Ein kunne kanskje vera veldig snill, og tenkja at den som skreiv dette, prøver å framstille det som produktet til ein hjelpelaus og totalt mislykka diktar, nemleg byråkraten som er diktet sin eg-stemme. Men det held ikkje. Det blir uansett for plagsamt å lesa. Ein byråkrat ville trass alt ha sans for reglar og konsekvensar! Her durar det bare i veg med umotivert bruk av stor bokstav/liten bokstav, forfattaren nyttar komma ein stad, og droppar det ein annan og tilsvarande stad. Punktum puttar han inn der det ikkje burde vera, og droppar det der det kunne vore.

Som positivt kan ein peika på at diktet har eit relativt konkret språk og fortel ei historie. Men her er ikkje noko spennande som skjer på det språkelge planet, og her er ingen nyskapande poetiske bilete.

Frå byrjinga av vert det etablert eit mønster av parrim, men ved første motstand droppar forfattaren dette og går over til heilt vilkårlege, raske, spontane løysingar som får meg til å rista på hovudet.

Men sjølv desse dårlege og eigentleg unødvendige rima får lov å overstyra tanken på setning og linje. Slik oppstår det sære og unødvendige brot med vanleg skrivemåte.

Under en himmel stor og blek.

Og en sol som boltret seg i lek.

Over havets rand.

Det umogeleg å sjå at desse er motivert av anna enn å få understreka enderima. Eit totalt amatørmessig forhold til dei lyriske verkemidla vart lagt for dagen. Rim med ulikt trykk på vokalen som venn/sen forsterkar inntrykket av at forfattaren ikkje har gidda å leggja ned noko arbeid i dette, men bare går for første og beste naudløysing.

Rytmisk haltar det òg mange stader, sjølv om han ikkje etablerer noko fast metrisk mønster, så får ein lesar problem ved linjer som dette:

Og måtte stadig spørre

Om det rette svar.

Noe som var adekvat.

Fordi jeg ikke visste hvor jeg var,

Fulgte jeg ethvert diktat

Så ble jeg sosialist ... fordi

Det hadde stor verdi

Det gav posisjon i et

Demokrati.

Her finst brot ned tidsaspektet. Teksten etablerer eit fortidsperspektiv, for så brått å fleska til med eit verb i nåtid.

Nei... hvem var jeg ?

Mot hennes glans.

En larve stygg og grå

Mens sommerfuglen gleder seg

I sin lyse parringsdans.

Eg skal ikkje leggja vekt på at her er orddelingsfeil som "forfatter atributter", og/å feil: "Smiler vi å sier ... tenk på din neste" og reine ortografiske feil som "vell" for "vel".

Sjølvsagt fattar ein at det melodramatiske og ville i denne soga er gjort med ein energi som er ei blanding av indignasjon og ironi, og at det ikkje er meininga at me skal ta dette altfor seriøst. Men vurdert som ein litterær tekst, som eit dikt, fell det gjennom og landar med ein stygg lyd i makuleringsmaskinen. Og det er synd som sagt, for stoffet hadde fortent eit skikkeleg løft av eit kunstnarleg uttrykk.

Her er diktet:

Odd Nerdrum

Fra en byråkrats notater

Jeg husker ... som det var i går

Det var i mine barndomsår.

Under en himmel stor og blek.

Og en sol som boltret seg i lek.

Over havets rand.

Jeg moret meg med krabber små,

Fanget dem med nettingstav

ved den hvite sand.

Krabbene var lyse grå.

Og ble fanget i et lekespann,

Fylt med vann.

Men så var det en krabbesvenn

Som kløp meg hårdt i fingeren.

Den lille hadde en klo

Skarp og sterk.

Det kom litt blod ...

Den hadde gjort et manndomsverk.

Ai ... dette skal vi kappes om vi to

Og mens jeg lo ...

Måtte det sinte fenomen,

Bøte med sin klo.

Men oppsann ... den kløp igjen

Nå ble alle krabbeben

Revet bort

Så var det gjort.

Krabben ble veldig ... stille.

Hva var det nå den ville.

Den sinte rakker

Famlet plutselig i ring

Forsto ingenting !

Den var faktisk våt og vakker,

Der den strevde nå.

Men jeg passet på.

Så rev jeg av den siste klo.

Nå var vi skuls vi to.

Tilbake lå den amputerte krabbe.

Den hadde gjort en tabbe,

Som den knapt forsto.

Jeg husker mormors stemme

"kom , nå skal vi spise".

Jeg helte så min krabbefangst i sjøen

Der den hørte hjemme

Så løp jeg for å vise

At jeg var førstemann på øen.

2.

På skolen tok jeg rekorden

I å være ren og pen.

Jeg var lærenem...

Fikk aldri skjenn.

Var glad i orden,

Håret ble stusset,

Skoene pusset.

Og klokken var min venn.

Så jeg aldri ble for sen.

Universitet ble en Gud

Og jeg dens bud.

Deilig å være tro mot regimet

Der jeg svimet

Jeg måtte fylles av noe større

Og måtte stadig spørre

Om det rette svar.

Noe som var adekvat.

Fordi jeg ikke visste hvor jeg var,

Fulgte jeg ethvert diktat

Så ble jeg sosialist ... fordi

Det hadde stor verdi

Det gav posisjon i et

Demokrati.

Fellesskapet skulle styrkes

"Jeget" var et forræderi

Det var "viet" som måtte dyrkes

Mot alt galanteri

Av egennytteri.

Som lydig student ... så jeg henne

Hun jeg aldri skulle glemme.

En blond en som strålte

Med en skjønnhet som var umulig å begripe

Og mens de alle skrålte

Om revolusjon og likhet

Så jeg den skjønne pike

Stå der uanfektet

i sin rikhet.

For i hennes marmor blikk

Var alt ... de andre ikke fikk.

Jeg var rammet.

Kunne ikke forstå

At jeg var så lammet.

Skulle jeg forsiktig hilse på ?

Nei... hvem var jeg ?

Mot hennes glans.

En larve stygg og grå

Mens sommerfuglen gleder seg

I sin lyse parringsdans.

Og mens jeg slet med studieplikter

Endte den vakre med en dikter

Hun så bare han

Med et blikk så ømt

Mens de løp omkring

Som om de hadde rømt

Fra hverdagens ingenting

Ja de svevet sammen

Var ikke med ...

Sosialismens beskjed

Om å følge rammen

Brød de seg lite ved.

De var jo sammen.

3.

Jeg hatet det jeg så

Og dagene ble usle og små.

Men etter en haud, som var et dårlig resultat

Fikk jeg stilling i ...

Ja fikk endelig verdi

I skattevesenets sekretariat.

Der kunne jeg ta fatt

Med folk som jukser med sin skatt.

Særlig de berømte rike

Som fyller sine lommer uten like

Men slurvet de med tall

Gjorde de en feil

Og deres endelige fall

Kunne tjene meg.

Her er det 2 + 2 som gjelder

Ingen sang om vakre skoger

Men om trær man selger

Ja dette er en metafor,

For pedagoger.

For et enslig tall ... kan drepe ord

Ved sitt bevis

Det hjelper lite med en pengegris

Her skal alt på saksbehandlerens bord

Mitt kontor var stort og svalt

Pent og ryddig overalt

Jeg fikk noen saker

Levert av herr Breig

Men fikk også gløgg og kaker

Jeg tror han likte meg

"vær rask

alle julebrev skal ut

gi skurkene en liten dask

så de ikke glemmer

at det er herr skattefut

som bestemmer".

Herr Breig, forhenværende major

Var avdelingssjef ved vårt kontor.

Det er en fryd å sende trusselbrever

Sånn rett før jul

Der de sjelver

"mens engler daler ned i skjul".

Ja som han sa:

"gi meg en ærlig mann

og vi skal knekke han

i begynnelsen er han sta ...

men det finnes alltid noe galt

selv en liten regning som ikke er betalt

kan brukes mot alt

som ikke er korrekt nedtegnet.

Dermed kan en trussel bli godt beregnet.

Å true med fengselstraff

Gir full klaff

Og vips ... den redde skatteyder

Ender som forbryter.

"Det er her makten er

Ikke i kongens hær.

Mange av monarkens venner

Har endt som døde fluer

Under våre hender"

"Og mens de trygler i angst

Smiler vi å sier ... tenk på din neste

Og at alt er objektivt og sant

Dette er til fellesskapets beste."

"Det med skatt

Er kun en lek

Er av lite viktighet,

For en stat.

Vel...en byråkrat

Må ha noe å sysle med.

Så kontoret ikke blir et sovested ,

Men utover det...

Er saken, å tvinge folk i kne

Få optimismen kraftig ned.

Så de ikke lever med en selvtillit.

Som gjør verden til et mareritt"

"I stortinget sitter folk

som oss ...

deres talefoss

er kun for galleriet

men innerst inne

er pikanteriet

bare for å styrke

vårt soldateryrke

i skattehierkariet."

"Hør min gutt

Hvis du følger mine råd

Ender du som skattedirektør til slutt.

Du har allerede nådd

En posisjon som god rekrutt"

4.

Det første offer under mine hender

Begikk selvmord

Vel ... når tall beseirer ord.

Er det ofte slik det ender

Herr Breig gratulerte meg

"i dine angrep var det mye krutt

der gjorde du en jobb til slutt,

men betenk deg

vi fikk ikke saken ...

Se så ... Der har vi haken,

når vi ikke ser han ... stå der naken ...

vær varsom neste gang

så vi kan gledes

ved et under

når den arme mann

fornedres

i sitt skatteplunder".

Neste sak var grei

Forretningsmannen endte i den Norske rett.

Der fikk han svettet seg

Jeg sendte brev med mye kjeft

Som nok var grunnen

Til at mannen nådde bunnen

Og endte død av kreft

Nå ble jeg dyrket

Om jeg ikke fikk den syke i fengsel

Var min posisjon godt styrket

Jeg nådde nå min store lengsel

Kontorsjef var det første trinn

For en mann som vil opp og inn.

Jeg ble gift med en sekretær

Ikke vakker – men sexy i sine

Trange merkeklær

Vi hadde den samme fremskrittstro,

Når det gjaldt å bygge bro

Mellom dommerstand og skattevesen.

Ja det var den endelige syntesen.

Hun hadde en iver

Som imponerte

For hun kunne alt om statens direktiver.

Ja inntil det sofistikerte.

5.

Men så kom herr Breig

Med en sak

Til meg

"denne her er delikat

for mannen er en trussel

han skriver dikt på vers

rettet mot vår velferdsstat

ganske feig og ussel

-helt på tvers

mange avskyr denne mannen

i vårt parlament.

Hans gammeldagse dikt

er ille ment,

ja ... lite likt,

de svekker simpelthen forstanden".

"forsøk å finne en liten ting

som kan skade han

Vel ... telefonavlytting

men hold kjeft ... for faen"

Dikteren ... min rival

Det svimlet for mine øyne

Jeg ble lett og sval

Her gjaldt det å finne skjulte løyne

Det ble min hjertesak

Å gjøre dikteren til vrak.

Med telefonavlytting

Var lite å hente

Nærmest ingenting

Jeg måtte tålmodig vente

Bare kvasisnakk

Som ikke hjalp i en så alvorlig sak

Bare den skjønne som maste om kontanter

Til barnehavetanter

Hva var dette ?

Henne jeg aldri kunne nå

Jeg ble irritert med rette

Var det bare slikt hun tenkte på.

Men jeg fant en liten ting

En diktopplesning

Uten kvittering

Dette lille feilgrep

Kunne jeg bruke

Blåse det opp til et galgerep

Så den arme dikter

Ble knust av mine knep

Mine sinte brev

Var nå om skattesnusk

Hvor i jeg beskrev

Som alvorlig fusk

Rettsak og fengsling

Var ting

Som skulle skremme

Så han i neste sving

Satt i en klemme

Dikterens svar

Var fylt med angst

Jeg forsto at dette var

En svært lett fangst

Så truet jeg med tall

Som ikke eksisterte

Klusset til et regnskap som ikke lignet hans

Men som gav meg tid, mens jeg kommanderte

Dikteren skrev, med enda mere angst

At han ikke hadde råd til advokat

Da slo jeg til

Nå var jeg ikke snill

Jeg skrev at dette ble en sak

Strafferammen var fra fem til åtte år

Pluss to millioner til vår stat

En straff som skulle gjøre han til vrak

Ja gi ham onde sår

Mens det blomstret i den lyse vår

Selv en vårnattslatter

Skulle minne ham om ubetalte skatter.

6.

Men så skjedde det fatale

Dikteren skjøt seg selv, sin kone og sin datter

Dette var en finale

Som intet menneske fatter

Det sto i avisen

Stort slått opp

TV `en brukte 10 minutter

på hans forfatter atributter

Han hadde satt en stopp

For et mareritt

Som var umulig å bli kvitt

Dermed hadde saken tatt et skritt

Som svekket

Den ble simpelthen utslettet

Gudskjelov vårt kontor

Ble det ikke snakket om

I den offentlige taleflom...

Journalister er redd for slikt

Kan komme i konflikt

Med sine skattevenner

Der man sender

... lekkasjer

mot litt ekstra penger

det de kaller "svarte apanasjer"

fra en presse

som tier om en slik adresse

plutselig blir dikteren en martyr

ikke et borgerlig dyr ...

avisene beskrev han som sann anarkist

ja en poet som med list

helt på tvers,

brukte vers

for å trøste de i nød

med sin sang

gang på gang

før sin død

ja man snakket om en bauta stor

for den døde dikterbror

Jeg ble redd, fant lite ro.

For jeg forsto

hvor farlig dette var

jeg hadde vært for hard !

herr Breig møtte meg i korridoren

Han ville ikke snakke

der gikk den gamle majoren

mens jeg gled utfor bakke

jeg var en trist sersjant

som skulle fange mus

Men hadde skutt en elefant

Fra skattevesenets hus

Min kone ble fjern

Det var ikke bra

Og var hård som jern

Da hun sa;

"skattedirektøren er skilt og fri".

Så flyttet hun ... alt var forbi.

Jeg var faktisk like glad ...

Til tross for at jeg var bedratt!

Men fikk brev fra hennes advokat

hun fikk alt vi eide

Uten unødvendig feide

Skattevesenet skulle ommøblere

Jeg ble sagt opp ... med flere

Og kunne bare fantasere

Om hva grunnen var

Men min kropp fant svar

Jeg gråt for første gang

Som voksen mann

Ja ... skalv i smerte

Hvor var skattevesenets hjerte ?

Jeg slapp å møte herr Major

Da jeg forlot mitt kontor

Det ble ingen avskjedsord

Skammen var for stor.

Del 2. Byråkratens død

Nå låner jeg en liten

Leilighet

I annen etasje

Her er ingen verdighet

Jeg er preget av slitasje

Så ensom jeg er

Jeg er liksom ikke her

Det er stille nå

Går jeg ut

Har jeg solbriller på

Ganske lut.

Ofte må jeg løpe

Noe brød

Må jeg jo kjøpe

Før min endelige død.

En ladet pistol er anskaffet

Om jeg blir straffet ?

Vell .... hva så.

Mitt liv er lite nå

Ensomhet er det jeg trenger

Alt jeg håpet på...

Er der ikke lenger

Sommeren er gått

Med mye smått.

Det er høst ... og himmelen er grå

Det er en trøst

At jeg eksisterer nå.

Jeg vil bli dikter...

Som han ...

Ja, som skildrer den psykologi

Vi tapere lever i.

Og som er i disharmoni

Med det offentlige stygge

Som krangler med vår fantasi

Og som stjeler det varme trygge

Som jeg husker fra mormors hyttehygge

Der på øen.

Vi så sol gå ned

Ved vårt aftensbord

Som lå i mollstemt fred

ved sjøen.

Og så ... en enslig stjerne i nord.

For en helligdom jeg levet i

Men det var en harmoni...

det var lite fremtid i.

For en mann som vil ut i strid

I en verden .... full av kamp

Med liten tid...

blant samtids ramp.

7.

Mitt dikt må begynne

Jeg setter meg ved mitt bord.

Hva skal bli mitt første ord ?

Jeg er i svært godt lynne ...

Aftenhimmelen har kun en stjerne

Som skal verne

om mitt første dikterskap

Som må handle om mitt endelige tap.

Jeg ser på klokken,

Den er ett,

Jeg er ganske trett

Men fremdeles våken

Tenk ordene bare renner,

Merkelig, det er det underbevistte som bestemmer

Tall jeg måtte dyrke

Er kun et barneyrke

Nå ser jeg ut av vinduet

Hele stjernehimmelen vrimler

Med stjerneskudd så det svimler

jeg er fremdeles redd og kuet

Neste dag

Konjakken som hjalp mitt dikterfag

Kjennes tung

Men morgenen er frisk og ung

Så står jeg opp og griper til

Mitt manuskript

Som skal sluttes med mitt

Endelige dikt.

Jeg leser hvert ord.

Og gnir meg i det ene øyet

Vell ... mye bitterhet å lede

Men intet er forløyet

for det var dette jeg måtte gjennomleve.

Et trist dokument

Om et liv som skulle endt

I munterhet og glede

Merkelig så fornøyd jeg er

Mitt liv er her.

Jeg ser på min kjære stol ...

mitt kjære bord

Om jeg dør ?

Jeg ser på min pistol

Vell alt på gaten

Blir som før

Folket forstyrres litt i praten

Mens de driver til neste dør.

Alle disse null

Lever kun i tøys og tull

Slepes bare i ring ...

For å bli til ingenting.

8.

Jeg åpner vinduet ... det er sol

Jeg ser en mann som løper

Skal jeg prøve min pistol?

Vel ... det røper

Opphavsmannen

Nei ... jeg gir fanden

Trekker av ... pang!!

Han segner ...

Et kompliment

Til meg som beregner

Et skudd for første gang !

Mange løper for å se

Mannen ligger stille

En taushet henger ved

Men en dame skriker politi.

Det var ille !

for de andre stemmer i

Trappen opp er full av skrål

De fremmede har et mål

Som skremmer

Nå er det bærmen som bestemmer.

Jeg setter meg foran speilet

Godt opplyst av solen

I den ene hånden

Mitt endelige manuskript

I den andre pistolen.

Så ser jeg inn i speilet mitt

Våpenet putter jeg i munnen

Om litt

Har jeg nådd den endelige bunnen

Det ringens heftig på

Det sparkes så på døren

Jeg blir ganske øren

at folk kan bli så rå.

Jeg kikker på mitt ansikt siste gang

Men det ene øyet er hovent

Slapt og dovent

Før det endelige sprang

Er dette et problem

Jeg bør gjøre noe med ?

Jeg skriver dette ned.

Ansiktet er svett, ubarbert og rart

Jeg har manuskriptet i mitt fang

Og skriver i en fart

Det blir nok svart !!

Pang!!


...
± Vis hele bloggposten

Den "slappe" Sola hikket i går


Postet av: Pål Brekke, 11. februar 2009 kl. 11:04
tema: Generelt
Sola sett i UV observert fra en av STEREO-sondene (NASA). Det lyse området er eksposjonsstedet.
Sola sett i UV observert fra en av STEREO-sondene (NASA). Det lyse området er eksposjonsstedet.


I går, 10 februar, ble det observert en svak liten "flare" på sola. Dette var første eksplosjon på sola siden begynnelsen av november 2008. Dette var bare et lite puff, men kan likevel være et tegn på at sola endelig kommer i gang med lit mer action i den nye solsyklusen.

Slike flares fører til en økning i mengden UV- og røntgenstråling fra sola. Økningn i går var veldig svak, men under kraftige flares blir det en økning med en faktor over 10 000. Denne strålingen absorveres i jordens atmosfære og forstyrrer ionosfæren. Dette fører til store problemer for radiokommunikasjon og satellittnavigasjon.

Sol er som kjent inne i en meget "lat" periode. I 2008 var det 265 dager uten soflekker og vi må til bake til 1933 for å finne en tilsvarende rolig periode.


Sola observert 10 februar 2009. Ikke en liten flekk engang (SOHO)
Sola observert 10 februar 2009. Ikke en liten flekk engang (SOHO)



...
± Vis hele bloggposten

Godt nyttår og takk for følget!


Postet av: Sigurd Osberg, 12. januar 2009 kl. 16:46
tema: Livssyn

Kjære lesere av min blogg og dere som har kommentert mine bloggposter! Jeg ønsker dere et godt nytt år og håper at det nye året kan bringe en snarlig slutt på den forferdende krigen i Midt-østen der så mange uskyldige rammes. Det har vært spennende å få muligheten til å blogge i Dagbladet. Samtidig må jeg beklage at jeg - på grunn av reiser og andre gjøremål - ikke alltid har kunnet svare dere så raskt som jeg burde.

Men nå har jeg kommet til at det er riktig å takke for meg. Det skyldes mye min livssituasjon og mitt liv i en "storfamilie". Da min kone døde og jeg inngikk nytt ekteskap, fikk vi etter hvert en virkelig "storfamilie" som med barn,svigerbarn og barnebarn pt. teller 33 personer. Vi ønsker å prioritere familien. Jeg har også tatt opp et forskningsprosjekt som jeg måtte avbryte da det ble svært travelt i tjenesten om biskop. Taler fordrag og reiser krever også tid. Og ettersom jeg passerte 75-års merket på fjorårets siste dag, forstår dere nok at det kan bli for krevende å ta for mye på seg. Derfor sier jeg nå: Hjertelig takk for meg! Jeg takker spesielt redaksjonen i Dagbladet v/ Nanna Baldersheim for anledningen til å blogge i disse to årene!

+ Sigurd


Astronomiåret 2009 - en kosmisk feiring


Postet av: Pål Brekke, 10. desember 2008 kl. 17:58
tema: Generelt
Dette er en illustrasjon av planeten HD 189733b sett fra sin egen sol. Ill.: ESA, NASA, M. Kornmesser (ESA/Hubble) and STScI.
Dette er en illustrasjon av planeten HD 189733b sett fra sin egen sol. Ill.: ESA, NASA, M. Kornmesser (ESA/Hubble) and STScI.
Internasjonalt jubelår

Det internasjonale astronomiåret feirer astronomien som vitenskap. Bli med på å oppdage universet du også!

2009 blir det internasjonale astronomiåret. Da skal astronomien feires over hele verden, ved hjelp av ulike arrangementer og tilstelninger.

Astronomien har nemlig hatt en enorm betydning for både vitenskapene generelt og hele den vestlige kultur og historie.


Fra det første teleskopet ble tatt i bruk til menneskene landet på månen og sendte ut sonder til alle deler av solsystemet og enda lenger ut i universet, har det gått bare 400 år.

Utviklingen innenfor astronomien har mildt sagt vært rivende.Det internasjonale astronomiåret feires i 2009 fordi det da er fire hundre år siden italienske Galileo Galilei, som førstemann, begynte å utforske stjernehimmelen ved hjelp av teleskop.

Ved hjelp av teleskopet klarte Galilei å se Venus' ulike faser på himmelen, Jupiters fire største måner, samt solflekkene på sola. Oppdagelsene var med på å vise at jorda gikk rundt sola, og ikke omvendt.

Teleskop til alle
Det mest omfattende prosjektet er Galileoskopet, et teleskopbyggesett som gir barn og unge muligheten til å observere stjernehimmelen direkte. Teleskopet er av høy kvalitet og gir bedre observasjonsmuligheter enn hva Galileos' instrument gjorde for fire hundre år siden.

Kraterne på månen, fasene til Venus og Jupiters fire største måner er bare noe av det Galileoskopet kan se. Det er enkelt å bruke, kan monteres på et helt vanlig kamerastativ og kan kobles til webkamera og digitalkamera.


Galileoskopet kan lett settes sammen eller tas fra hverandre for å vise hvordan et teleskop virker, og det følger med et aktivitetshefte med oppgaver til undervisning.

Teleskopene er spesiallaget for feiringen og målet er å få finansiert 20,000 slike teleskoper i Norge slik at alle skolene kan få et klasseset.Astronomiåret blir et internasjonalt jubelår for astronomien der vi ønsker å stimulere til undring, interesse og fascinasjon over det vi kan observere på himmelen.

Det er også en unik mulighet for å øke interessen for naturfag og dermed styrke rekrutteringen til realfagene.

Krabbetåken observert med Hubble teleskopet (NASA/ESA)
Krabbetåken observert med Hubble teleskopet (NASA/ESA)
Les mer på den norske websiden Astronomi2009.noKontakt også unge fremragende forskere i "Astropanelet" om nyheter inne astronomi.

Life of D. Duck - Et spill du må prøve!


Postet av: Erik Fossum, 02. desember 2008 kl. 17:54
tema: Generelt, PC-spill, Rariteter


Bilde
Noen ganger må jeg bare riste på hodet av ting jeg finner på nettet. Andre ganger derimot, er det bare fordi siden er så genial at jeg får vondt!

Det er her D. Duck-siden til Bjørnar B. kommer inn i bildet. D. Duck er en mengde tegninger som parodierer Disneys Donald Duck-serie på en ganske unik måte; Kulepenntegninger som ikke ligner grisen, og en totalt elendig (men samtidig hysterisk) engelsk. Man må vel kanskje ha en ganske sær form for humor for å finne dette morsomt, men heldigvis havner jeg under den kategorien!

Men hvorfor ligger dette på DB.nos spillblogg? Det er det som er så genialt: Det finnes et D. Duck-spill. I den nøyaktig samme stilen som tegningene, med det gode gamle pek og klikk-systemet fra Sam & Max. Fantastisk ødelagt engelsk, god humor, en unik stil og Knut Borge gjør at Life of D. Duck faktisk er et av de bedre adventure-spillene utgitt i år, helt sant!

Jepp, hele spillet har denne visuelle stilen!
Møt den brus-avhengige Uncle Jubalon, Grand Mother Duck og Uncle Scrooche, og løs "logiske" gåter for å finne den ultimate oppskriften på å vinne Andecity-maratonet: Grøt.

Dette er rett og slett min humor!

Du kan laste ned spillet, samt sjekke ut flere av Bjørnars tegninger eller Knut Borge-tegneserier ved å klikke her. Eller her.

...
± Vis hele bloggposten

"Intelligent design" - et "gudsbevis" ?


Postet av: Sigurd Osberg, 28. november 2008 kl. 15:20
tema: Livssyn

Begrepet ”Intelligent design” – intelligent konstruksjon/skapelse – skal være formulert første gang da boken ”Of Pandas and People” ble utgitt i USA i 1989. Forfatterne Percival Davis og Dean H. Kenyon mente å kunne påvise at livet på jorden viser tydelig tegn på å være blitt til i en uhyre intelligent skapelsesprosess og ikke bare har utviklet seg tilfeldig fra en ureksplosjon. Det må stå en veldig intelligens bak utviklingen fra de enkleste livsformer frem til de høyerestående dyrearter og mennesket. Jordens og universets ”intelligent design” overbeviser dem om at Gud som svimlende intelligens og skaper står bak og er drivkraften i det hele. Davis og Kenyon og de som delte deres oppfatning og støttet dem, mente nok i denne beskrivelsen av utviklingen å kunne tilbakevise den evolusjonsteori som Charles Darwin hadde kommet med bl.a. i boken ”On the Origin of Species by Means of natural Selection” (London 1859). Og de mente i den utviklingshistorie de selv kunne konstatere, å finne en type ”gudsbevis”, dvs. at livet på jorden ikke er en tilfeldig prosess men villet av Gud som er skaperen av hele universet. Siden Davis og Kenyon utga ”Of Pandas and People”, har det utviklet seg en ganske omfattende strid og debatt om gyldigheten av en slik ”kreasjonistisk” tolkning. I en bloggpost som denne lar det seg ikke gjøre å gå grundig inn på denne striden som ganske visst kommer til å fortsette i lang tid.

Men her vil jeg peke på at skaperverket ikke er entydig. Det er ikke vanskelig å la seg imponere av den prosess som har foregått fra de enkleste livsformer og frem til i dag. Når vitenskapen gir oss innblikk i de kompliserte hendelsesforløp og de mange ”nære på” hendelser, kjenner jeg det jeg vil kalle ”ærefrykt for skaperverket”. Men samtidig med prosessen som skapte både pandaen og mennesket, foregikk det brutale omveltninger der både natur, mennesker og dyr gikk til grunne, ofte i store lidelser. Når vulkaner spyr ut sin glødende lava over frodig natur og dreper både dyr og mennesker, og orkaner, flom og pest herjer, er det ikke lett å få øye på den barmhjertige og gode Skaper. Og selv om forbrukermennesket i vår tid har sin del av skylden for fryktelige klimaødeleggelsene som truer jorden, finnes det stadig katastrofer som ikke kan tilbakeføres til menneskets vanskjøtsel av kloden.

Dermed blir det å tyde skaperverket ikke enkelt og overbevisende. Naturen er fascinerende og mange ganger ufattelig intelligent. Når en sommerfugl kan kamuflere seg som en ugle for å skremme fugler (A-mag. 26. nov.08), kjenner jeg ærefrykt for skaperverket. Men når naturkreftene raser og mennesker dør i hopetall, kan jeg forstå at mennesker opplever at ”Gud er død”.

Sannheten er at tro og viten ikke kan blandes sammen på denne måten. Vitenskap kan verken dokumentere eller avsanne at det finnes en Gud som har skapt universet og holder det oppe. Og troen kan på sin side ikke påberope seg retten til å tre inn på vitenskapens kompetanseområde. Det er ikke troen som skal gå i rette med Darwin. Det er naturvitenskapen, når den har kommet frem til bedre funderte resultater, som kan etterprøve Darwins teori om evolusjonen.

Mange mennesker opplever naturen slik at de blir styrket i troen på Gud som skaper. Men det finnes redelige mennesker som ikke opplever naturen slik. For naturen på vår klode og i universet er tvetydig.

+ Sigurd

Er det nødvendig å kreve sølibat av prester?


Postet av: Sigurd Osberg, 19. november 2008 kl. 20:34
tema: Livssyn

Den romersk-katolske pater Kjell Arild Pollestad skriver godt og spennende. Hans bok ”Peters svar. Kristendom for dannede hedninger og lunkne kristne” (2007) er intet unntak fra dette. Her lar han en ung mann føre samtaler med Peter om tro og kirke gjennom hele kristenhetens historie frem til i dag. Ikke minst dreier det seg om hvordan den kristne kirke skal være i vår egen tid. Det er vel verd å lytte til.

Men Peters svar kaller også frem uenighet. Hos meg skjedde det ikke minst der hvor forfatteren lar Peter svare slik (litt forkortet referert): ” Jeg deler fullt og helt lengselen etter en åndelig fornyelse blant de troende, men jeg tror verken mer liberale holdninger til sex, eller gifte eller kvinnelige prester vil være veien frem til noen slik fornyelse …Vi ser klare og til dels dramatiske tegn til splittelse og indre oppløsning hos dem som i disse spørsmål har forlatt tradisjonen og gitt etter for tidsånden”

Jeg kan være enig med ”Peter Pollestad” at det finnes visse ”liberale holdninger til sex” som stadig fører mennesker inn i fortvilelse, fornedrelse og elendighet. Men når Peter beskriver manglende sølibat for prester som et forfall til ”tidsånden”, blir jeg sterkt uenig! For det første fordi Pollestads Peter glemmer at han selv var gift, ikke bare da Jesus kalte ham til apostel, men også etter Jesu død og oppstandelse da han dro omkring som misjonær. Og det gjaldt ikke bare Peter, men flere av de andre apostlene. Den som bekrefter dette er ingen ringere enn apostelen Paulus. I sitt første brev til menigheten i Korint spør han med tanke på at han selv har gitt avkall på flere av sine rettigheter: ”Har ikke også vi rett til å ha med oss en troende søster som ektefelle, slik som de andre apostlene og Herrens brødre og Kefas (dvs. Peter)? (1.Kor 9,5). Sannheten er at pålagt sølibat for presteskapet er et relativt sent fenomen i kirken. Kirkehistorikere kan fortelle at først i det 4. årh. krevde noen kirkeledere sølibat. Og det var forskjell på Øst- og vestkirken. ”Om et alminnelig Krav om Cølibat for Gejstligheden var det dog ennu ikke tale… tværtimod afvistes Forslaget om et sådant i Nikæa (år 325), og man træffer paa Forbud for Biskopper, Presbytere og Diakoner imod at forskyde deres Hustruer. Praksis var dog Forskellig”…. I Vesten stilled man sig strengere… Gennomført blev det dog langt fra; det kom først i Middelalderen.” (Holmquist/Nørregaard Kirkehistorie bd I s. 177f.)

Jeg mener at det vil være klokt av den romersk-katolske kirke å åpne for at prester kan leve i ekteskap. Og jeg antar at noen av de overgrep som har rystet den romersk-katolske kirke i USA i de senere årene, kunne ha vært unngått på denne måten. Men jeg vet at dette bare kan skje ved at den romersk-katolske kirke selv tar dette opp. Det er allerede en slik prosess i gang uten at den hittil har fått stor virkning.

Men når jeg skriver dette er det fordi jeg vil friske litt på den bibelske hukommelse til Pollestads Peter.

+ Sigurd


Ny ukesrekord på klikk.no


Postet av: Jan Thoresen, 19. november 2008 kl. 20:17
tema: Redaksjonen blogger

I likhet med Dagbladet.no, satte også klikk.no ukesrekord forrige uke. På de offiselle målingene til TNS Gallup, som er offentlige nå, tikket vi inn 542.257 unike brukere. Det er ikke dårlig for et nettsted som ble offentlig lansert 1. september. Takk til alle dere som allerede har funnet oss og liker oss!

metrixgraph

Vi jobber kontinuerlig med videreutvikling og vet at det er en rekke ting vi kan bli bedre på. Følg med videre.

Astronomiåret 2009 - et løft for forskningsformidling


Postet av: Pål Brekke, 12. november 2008 kl. 16:05
tema: Generelt
Stjernespor på himmelen etter en lang eksponering
Stjernespor på himmelen etter en lang eksponering


FN har utpekt 2009 til å være det internasjonale astronomiåret. Året er også et astronomisk jubileumsår. I 1609 rettet Galileo Galilei, som første menneske, et teleskop opp mot himmelen. Oppdagelsen av den kraterdekte Månen, Venus sine faser, Jupiters måner og de mørke flekkene på Sola var begynnelsen på en vitenskapelig revolusjon som for alltid endret menneskenes verdensoppfatning. 400 år etter er det tid for en markering. Astronomiåret 2009 vil være en global feiring av astronomi som vitenskap og dens betydning for menneskenes kulturelle og sosiale utvikling.



Opp gjennom historien har astronomien hatt gjennomgripende innflytelse på verdens religioner, filosofi og grunnleggende vitenskaper. Visjonen for jubileumsåret er å stimulere til undring, interesse og fascinasjon over det vi ser og observerer på både dag- og nattehimmelen. Vi skal få muligheten til å gjenoppdage vår plass i universet, ikke minst gjennom egne observasjoner. Teleskoper vil bli gjort tilgjengelige rundt om i landet, både på skoler og hos de lokale astronomiforeningene, det vil være innslag i TV og radio, innlegg i avisene, aktivitetshefte for skolebarn, direktesendinger fra profesjonelle observatorier verden over, astronomiske bildeutstillinger og mange andre prosjekter for å nå ut til barn og voksne.


Astronomiåret vil gi publikum sjansen til å ta del i de seneste astronomiske oppdagelser og stimulere interessen for astronomi og naturvitenskap, spesielt blant barn og unge. Det er et faktum at naturfagene i norsk skole kommer dårlig ut i undersøkelser, samtidig som det er et skrikende behov i arbeidsmarkedet for personer med realfagskompetanse. Mange vil også mene at forskningen i Norge har trange kår. Et av de norske hovedmålene for Astronomiåret er å øke interessen for naturfag blant de yngre og bidra til å styrke rekrutteringen til realfag. En ønsker også å sette fokus på verdiene av grunnforskning og bevisstgjøre både politikere og folk flest.

Astronomiåret i Norges ledes av Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo på vegne av det norske Vitenskapsakademiet, i samarbeid med amatørastronomer, vitenskapsjournalister, regionale vitensentra, lokale astronomiforeninger og mange andre organisasjoner. I tillegg til den norske nettsiden (www.astronomi2009.no) har den internasjonale hovedsiden www.astronomy2009.org mye god og spennende informasjon.

En rekke forskere og amatørastronomer i hele landet vil bidra til at dette skal bli et løft for forskningsformidling og rekruttering til realfag.






...
± Vis hele bloggposten

"Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen"


Postet av: Sigurd Osberg, 30. oktober 2008 kl. 13:14
tema: Generelt

Fritt oversatt: „Den som foretar en reise har noe å fortelle“. Min far, som hadde studert i Tyskland, sa dette når han eller vi hadde vært på reise. Det stammer fra den tyske dikter Matthias Claudius verk "Urians Reise um die Welt". Sitatet dukket frem fra hukommelsen da jeg leste reaksjonene på min siste bloggpost. Mitt fravær fra bloggen kommenteres med berettigete og tildels i skarpe ordelag. Da jeg la inn min siste bloggpost, burde jeg har varslet om at jeg kom til å bli lenge på reise (Finland, Libanon, Syria og Frankrike) og ikke kom tilbake før sent i oktober.

Men reisene ga mange impulser. Spennende var det å delta på det nordiske bispemøtet i Finland for pensjonerte biskoper. Sterkest var det å lytte til de biskoper som hadde vokst opp i Karelen hvor hus og hjem ble fratatt dem og de selv drevet på flukt av den sovjetiske armé. Det var også verd å lytte til den pensjonerte svenske erkebiskop som er medlem av en forskergruppe ved Uppsala universitet. Han holdt foredrag om verdens miljøproblemer. ”Vet dere at det å produsere en ny bil forurenser like mye som denne bilen forurenser i hele sin levetid! ”

Ikke mindre spennende var det igjen å møte i det internasjonale, økumeniske bispemøtet med ca. 40 deltakere fra hele verden. Vi kommer fra mange kirker og ledes av kardinal i den romersk-katolske kirke, Miloslav Vlk som er erkebiskop i Tsjekkia. Vi møtes ikke for å krangle om alt vi er uenige om, men for å sette søkelyset på alt vi kan enes om. Og da vi møtte lederne for flere ortodokse kirker i Libanon og Syria, kunne vi glede oss over at de hadde den samme lengsel mot kirkelig enhet. Men den syrisk-ortodokse patriarken Ignatius Zakka ga oss en utfordring i samtalen etter søndagsgudstjenesten i Damaskus. Med styrke slo han fast at ”enheten kommer ikke fra teologene! ”

+ Sigurd


Utrolig lett å blogge på klikk.no


Postet av: Jan Thoresen, 21. oktober 2008 kl. 22:08
tema: Redaksjonen blogger

Med gratisprogrammet Windows Live Writer er det utrolig lett å poste til webloggen din på klikk.no. Denne bloggen er skrevet lokalt på min datamaskin og sendt til bloggen med et tastetrykk. Programmet fungerer omtrent som word. Når du trykker på publisert, blir innlegget oppdatert på bloggen din direkte. Mye lettere enn jeg hadde trodd.

Jeg er ingen erfaren bruker av dette programmet, men jeg vil tippe det også er lett å kryssposte, slik at du kan poste det samme innlegget til flere steder. Dette er kjekt dersom du allerede har en weblogg et annet sted, men likevel kunne tenke deg å poste innleggene på klikk i tillegg. Skal utforske disse mulighetene senere.

Det er også mye lettere å legge inn bilder og video i bloggen din. Dessuten kan du bygge ut programmet med en rekke plugins som gjør det lettere å bruke bilder du har på Flickr. Facebook eller Picasaweb i bloggen din.

Du finner også plugins for en hel rekke andre ting. 

Men det er ingen grunn til å ta mitt ord for det. Ta heller en titt på artikkelen Top 10 reasons for using Windows Live Writer for writing your blog posts.

(Hvis du bruker Mac, Linux eller bare har et annet favoritt bloggeprogram, klarer du sikkert å sette opp det til å poste til klikk også. Det eneste du trenger å vite er at vår adresse for å ta i mot spørringer fra MetaWeblog API er denne: http://cs.klikk.no/cs2008/blogs/metablog.ashx )

PS: For å teste om kryssposting virkelig fungerer, testet jeg å kryssposte denne til min weblogg både på Dagbladet.no og Klikk.no. Det funket fint også på Dagbladet.no men da måtte jeg ta bort bildet.

Denne måten å blogge på er helt udokumenter på Dagbladet.no. Men oppskriften kommer her. Du setter Windows Live Writer til pinge via Metaweblog API på adressen http://www.blogging.no/xmlrpc.php. Og du logger inn via ditt startpass og brukernavn.

Du treng ikkje vera god.


Postet av: Helge Torvund, 17. oktober 2008 kl. 12:14
tema: Litteratur
Bilde
Mary Oliver og hunden hennar
Av og til kjem ein borti poetar som seier ting med ei einste linje som er nok til å få ein til å stoppa opp og lytta. Ein lyttar til denne poeten si røyst, men samstundes lyttar ein innover i seg sjølv. Slik var det då eg las første linja av diktet "Wild Geese" av Mary Oliver. Diktet byrjar slik:

"You do not have to be good."

Bare det. Bare det at nokon skriv dette til meg. Så aksepterande og velgjerande å lesa denne linja.

Du treng ikkje vera god.

Kan eg bare vera meg?

Mary Oliver vart fødd i Cleveland, Ohio, den 10. september 1935. Alt som trettenåring oppfatta ho seg som ein alvorleg tenåring som ønskja å skriva. Ho var ein periode tilsett av søstera til den då nyleg avdøde poeten Edna St. Vincent Millay for å ordna opp i papira etter henne. Opphaldet i huset til Millay for å utføra dette arbeidet vart ei viktig inspirasjonskjelde. I over førti år budde Mary Oliver saman med fotograf, bokhandlar og gallerieigar Molly Malone Cook. Di var busette i Provincetown, Massachusetts. Cook var kjend som ein av dei store amerikanske bohemane. Saman laga dei boka "Our World", der fotografi av Cook og tekstar av Oliver fortel nært om livet og kunsten deira, om glede og kjærleik, og om andre personar i omgangskrinsen. Cook døydde i 2005. Mary Oliver bur framleis i Provincetown.

Dikta hennar minner i svært liten grad om noko bohemliv, men har oftast ei heilt spesiell haldning til naturen som utgangspunkt. Når dette vert kopla med ei suveren observasjonsevne og eit enkelt og presist språk, nærmer me oss det som er hennar særskilte varemerke. I dikta hennar finst det òg ei opning for det ho ikkje kan fatta og forstå, ein aksept av det som finst, konkret og tydeleg og gåtefullt. Det er noko meditativt over tekstane, og dei kan retta merksemda mot endringar og rørsler som kan fylla ein med takksemd og glede.

Frå den dagen eg kom over Oliver si diktsamling "House of light" i Stavanger Antikvariat, har eg skaffa meg fleire av hennar bøker; som "Dream Work", "American Primitive", "Thirst" og "Twelve Moons" Eg les mange av dikta hennar med glede og stort utbytte. Ho har fått mange prisar, og er mykje lesen og omtykt i USA.

Til saman har ho publisert 26 bøker, og den siste, "Red Bird", kom i år. Ho har òg skrive bøker om det å skriva dikt.

Her er diktet "Wild Geese" i eit forsøk på overdikting til norsk:

Villgjæser

Du treng ikkje vera god.

Du treng ikkje krypa på dine kne

gjennom ein endelaus ørken, angrande.

Du kan bare la det mjuke dyret, kroppen din,

elska det det elskar.

Fortel meg om fortvilinga, di eiga, og eg skal fortelja deg om mi.

Imens held verda fram.

Imens vil sola og dei tydelege runde steinane av regn

røra seg over landskapa,

over præriane og dei djupe trea,

fjella og elvene.

Imens er villgjæsene, høgt i den reine blå lufta

på veg heim igjen.

Same kven du er, same kor einsam du er,

så byr verda seg fram for fantasien,

roper på deg som villgjæsene, håst og opphissande -

og kunngjer gong på gong din plass

i tinga sin familie.


Hubble har problemer - etter 100.000 runder rundt Jorda


Postet av: Pål Brekke, 30. september 2008 kl. 08:11
tema: Generelt
Romteleskopet Hubble svevende rundt Jorda (NASA)
Romteleskopet Hubble svevende rundt Jorda (NASA)
Lørdag sluttet romteleskopet Hubble å sende tilbake bilder og data. Det er elektronikken som lagrer data og sender disse tilbake til jorda som sviktet. Når slikt skjer vil datasystemet kommandere hele teleskopet og alle instrumentene til å gå i dvale. Det har ikke lykkes å starte opp enheten som sender data.

Heldigvis har romteleskopet, som mange forskningssatellitter, to sette av slike viktige komponenter. Helt siden oppskytingen i 1990 har en brukt A-siden av elektronikken. Nå jobber de med å starte opp den identiske B-siden slik at romteleskopet kan gjennoppta normal drift. Selv om dette er en relativt komplisert operasjon, siden flere av instrumentene også må rekonfigureres på samme måte, regner teknikerne med at romteleskopet er i drift i løpet av uken. Litt spennende blir det siden denne elektronikken ikke hav vært skrudd på siden 80 tallet og tidlig 1990 under testing før oppskytingen.

Galaksen Messier 83 observert med Hubble (ESA/NASA)
Galaksen Messier 83 observert med Hubble (ESA/NASA)

Problemene vil imidlertid føre til at den planlagte reparasjonsferden til Hubble 14 oktober blir utsatt til tidlig neste år. Her skulle astronautene bytte ut viktige komponenter slik som: nye og bedre digitale kameraer og bytte ut dårlige batterier og gyroskoper. Stadig sviktende gyroskoper har vært et stort problem og dersom enda et gyroskop svikter vil Hubble bli ubrukelig.

Det er osså mulig at en vil bytte ut den ødelagte dataenheten som nå sviktet. De har en i reserve på NASA GFSC som nå skal testes.
Polarlys observert på Saturn fra Hubble teleskopet (NASA)
Polarlys observert på Saturn fra Hubble teleskopet (NASA)
Flott nordlys sett far Hubble. Les mer om nordlys her.



Fakta:

I løpet av 16 år har Hubble gått over 100,000 ganger rundt jorda. Dette tilsvarer 2,7 milliarder kilometer, 18 ganger avstand til Sola eller 5.700 ganger tur/retur Månen. Sagt på en anne nmåte så er det like langt som alle amerikanere tilsammen kjører i løpet av 3 timer!!. Ikke dårlig med tanke på at Hubble ikke bruker noe drivstoff. Til sammenligning ligger Saturn omtrent 1,25 milliarder kilometer fra jorda.

Det er gjort over 840,000 eksponeringer med kameraet, og 14 terabyte med data er lest ned på bakken. Over 7,500 vitenskapelige artikler har blitt publisert.
Romteleskopet Hubble Space Telescope
Teleskopet ble designet allerede i 1970 årene og ble skutt opp 24 april 1990 som et samarbeidsprosjekt mellom ESA og NASA. Romteleskopet er det største optiske teleskopet i verdensrommet. Det svever ca 580 km over Jordens overflate og ser universet mange ganger skarpere enn de største teleskopene på bakken - selv om disse er mye større enn romteleskopet. Dette skyldes at Hubble har fri sikt ut mot stjerner og galakser, mens fra bakken blir lyset fra verdensrommet forstyrret av turbulens i jordatmosfæren.

Navnet kommer fra den amerikanske astronomen Edwin Hubble.
Da de første bildene fra teleskopet ble tatt i 1990 var skuffelsen stor da det viset seg at bildene var uskarpe. Dette skyldtes en meget liten feil i slipingen av speilet. Selv om feilen i krumningen til speilet var over 100 ganger mindre enn et menneskehår var dette nok til å gi uskarpe bilder. Likevel leverte Hubble bilder som var bedre enn de fleste bakketeleskoper.

Et unikt sett med linser ble bygget og ble installert i Hubble under den første reparasjonsferden med romfergen i 1993. Utstyrt med "briller" fikk teleskopet nå skarpt syn og dermed åpnet et helt nytt univers seg.

Hubble Gallery:
http://hubblesite.org/gallery/


...
± Vis hele bloggposten
plog
Start-pass LOGG INN


Glemt passord?


 

 Kalender

desember 2010
man tir ons tor fre lør søn
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

 Nye bloggposter

 Artikkelsøk


 Stikkord

 
 Forsida | Nyhet | Sport | Kultur | Kjendis.no | På din side | Kunnskap | Magasinet | Bildeserier | Været | Blink | TV-program | Til toppen

 © 2010 DB Medialab
 Dagbladet.no:  Postadresse: Boks 1184 Sentrum, 0107 Oslo   Besøksadresse: Langkaia 1, 0150 Oslo    Tlf: 24 00 10 00.    Tips oss
 Ansvarlig redaktør Dagbladet/Dagbladet.no: Lars Helle

 Utviklet av: db medialab