Έκθεση ράπισμα κατά Ισράηλ για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/09/2009

Με τη σκληρότερη ίσως διεθνή καταδίκη που έχει εισπράξει ποτέ το Ισραήλ ισοδυναμεί το πόρισμα της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για την εισβολή του περασμένου χειμώνα στη Λωρίδα της Γάζας. Με ασυνήθιστα αιχμηρές διατυπώσεις, οι επιθεωρητές του διεθνούς οργανισμού, καταγγέλλουν το Ισράηλ για "δυσανάλογη χρήση βίας", "συλλογική τιμωρία" των Παλαιστινίων και "εγκλήματα πολέμου".

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το πόρισμα της επιτροπής του ΟΗΕ υπό τον νοτιοαφρικανό δικαστικό Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το "Ισραήλ διέπραξε ενέργειες που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, ενδεχομένως και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" στη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξήγαγε στη Λωρίδα της Γάζας από τις 27 Δεκεμβρίου ώς τις 18 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για "σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισράηλ στη διάρκεια της σύγκρουσης της Γάζας". Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ κάνουν λόγο και για "δυσανάλογη χρήση βίας" από τον Ισραηλινό στρατό, ενώ επισημαίνουν ότι ο αποκλεισμός της περιοχής που προηγήθηκε της επίθεσης "ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία" του πληθυσμού της Γάζας.

Συλλογική τιμωρία ήταν όμως και η ίδια η επίθεση του Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, καθώς σύμφωνα με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ "στρεφόταν εναντίον του πληθυσμού της Γάζας ως σύνολο και ερχόταν να συμπληρώσει μια ενιαία και διαρκή τακτική που αποσκοπούσε στην τιμωρία του πληθυσμού της Γάζας με τη σκόπιμη χρήση δυσανάλογης ισχύος σε βάρος του άμαχου πληθυσμού".

Παρότι σε γενικές γραμμές αποφεύγει τη λογική των ίσων αποστάσεων, το πόρισμα αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι "εγκλήματα πολέμου, ενδεχομένως και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διέπραξαν και οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις" με τις ρίψεις ρουκετών σε πόλεις του νότιου Ισραήλ από τη Γάζα, καθώς οι δράστες δεν διαχώριζαν τους στρατιώτες από τους αμάχους.  Ζητεί τέλος την απελευθέρωση του Ισραηλινού δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ που παραμένει αιχμάλωτος στη Λωρίδα της Γάζας από το 2006.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ -που όπως αναμένετο απέρριψε αμέσως το πόρισμα των επιθεωρητών- είχε αρνηθεί να συνεργαστεί στην έρευνα κατηγορώντας την Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για "προκατάληψη" εναντίον του. Οι Παλαιστίνιοι και πολλές διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις υπολογίζουν σε 1.400 τους Παλαιστίνιους που έχασαν τη ζωή τους από την ισραηλινή επίθεση, ενώ το Ισραήλ κάνει λόγο για 1.166 θύματα.

Η έκθεση των 574 σελίδων συνιστά στις ισραηλινές και παλαιστινιακές αρχές να διερευνήσουν περαιτέρω τις κατηγορίες και να υποβάλουν τα συμπεράσματα τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα σε έξι μήνες. Η πλήρης έκθεση που βασίζεται σε 188 συνεντεύξεις και αποτελείται από περισσότερες από 10.000 σελίδες καταθέσεων και 1.200 φωτογραφίες θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στα τέλη του μήνα.