- rb200.jpg -->I Sverige vil man nå finne ut om energidrikken Red Bull har ført til at tre ungdommer er døde. Folkehelsa i Norge advarer mot høyt inntak av drikker med høyt koffein-innhold.

Ved tre tilfeller har Södersjukhuset i Stockholm tatt i mot unge mennesker som hadde drukket Red Bull. To av dem hadde blandet drikken med sprit. Tredjemann var en ung mann som hadde drukket flere bokser av drikken etter en treningsøkt. Like etter ankomst døde de. Nå vil svenske leger finne ut av sammenhengen mellom inntaket av energidrikken og dødsfallene.

Red Bull er forbudt i Norge. Drikken inneholder høye verdier av stoffet Taurin, som helsemyndighetene er skeptiske til, og har svært høy konsentrasjon av koffein. Energidrikken blir likevel konsumert i større mengder av nordmenn ved at den smugles over fra Sverige. Drikken selges også ulovlig, «under disk», på flere mindre butikker og kiosker i Norge.

Red Bull drikkes ofte i forbindelse med fest, fordi den har en oppkvikkende effekt.

Her i landet er koffein-grensa satt til 160 milliliter per liter. Red Bull inneholder dobbelt så mye, og er regulert i samme kategori som legemidler i Norge.

- Gift

- Koffein er et giftstoff som vi bare tåler i små doser. Tre gram er dødelig dose, sier forsker Helle Margrete Meltzer i Folkehelsa til Dagbladet.no. Tre gram tilsvarer 30 kaffekopper. Ved høyt inntak av koffein reagerer kroppen med hjertebank, svette og skjelvinger. Tre kopper kaffe er nok til å framkalle disse symptomene.

- Det er veldig individuelt hva vi tåler, men de fleste vil reagere på doser på over 400-500 milligram per dag, sier hun. Høyere inntak er farlig.

Advarer unge

Meltzer ber unge mennesker være forsiktig med inntaket av energidrikker, også de lovlige.

- Kroppen venner seg til koffeinet i en viss grad. Derfor er store mengder farligere for unge enn for voksne.

Lovlige energidrikker som Battery, Dark Dog og Magic inneholder 150 milligram, det samme som Cola. Tre bokser Battery tilsvarer halvannen kopp kaffe.

Kjøper man de lovlige norske energidrikkene i utlandet er verdiene ofte høyere. Meltzer oppfordrer folk selv til å sjekke med innholdsfortegnelsen hvor mye koffein drikken har.

Energidrikk blir frarådet som tørstedreper i sommervarmen.

- Drikk vann! råder Meltzer.

 

Søk i skattelistene