Search Santorini
Blog

Blog post

Το «Άνυδρο» σαντορινιό τοματάκι στην κορυφή των προτιμήσεων

Τον έχουν φιλοξενήσει από το αμερικάνικο Cosmopolitan έως την εκπομπή του Ηλία Μαμαλάκη στο Mega αλλά και έγκυρες ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά, όπως η «Καθημερινή» και το «ΒΗΜΑgazino». Ο λόγος για τον Σαντορινιό παραγωγό Πέτρο Οικονόμου ο οποίος καλλιεργώντας το άνυδρο τοματάκι κατάφερε να πάρει το διαβατήριο για τα καλύτερα καταστήματα γαστρονομίας, αλλά και να κερδίσει εύσημα από τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

 

Η Σαντορίνη είναι γνωστή για πολλά πράγματα. Οι φυσικές ομορφιές, η αρχιτεκτονική και το ηφαίστειο της είναι μερικά μόνο από αυτά. Τα τελευταία χρόνια όμως, τη δική του θέση ανάμεσα σε αυτά που κάνουν γνωστό το νησί διεκδικεί το άνυδρο τοματάκι της Σαντορίνης της φίρμας «Άνυδρο» από τον παραγωγό και γεωπόνο κ. Πέτρο Οικονόμου. «Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει μεγάλη γεωργική παραγωγή διαθέτει όμως μια τέτοια βιοποικιλότητα και τόσα ποιοτικά προϊόντα που μπορούν να δώσουν ένα πολύ καλό εισόδημα στους αγρότες», μας είπε ο κ. Οικονόμου. Ο ίδιος ασχολήθηκε με το τοματάκι της Σαντορίνης. Έχοντας αποφοιτήσει από το τμήμα Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης εγκατέλειψε την Αθήνα αποφασίζοντας να έρθει στη Σαντορίνη προκειμένου να δοκιμάσει την τύχη του. Ανήσυχος ως άνθρωπος δεν αρκέστηκε στο εμπόριο γεωργικών εφοδίων και άρχισε να καλλιεργεί πειραματικά το 1997 το τοματάκι της Σαντορίνης. Στη συνέχεια άρχισε να ξεραίνει την παραγωγή στον ήλιο με τον παραδοσιακό τρόπο και ύστερα από πολλές προσπάθειες κατάφερε να πετύχει τη σωστή συνταγή. Το συσκευασμένο σε γυάλινα βάζα προϊόν τοποθετήθηκε στα ράφια ενός καταστήματος στην Οία και η υποδοχή από τους καταναλωτές ήταν κάτι παραπάνω από θερμή. Η συμμετοχή σε πολλές εκθέσεις, έκανε γνωστό το προϊόν στους κύκλους της γαστρονομίας με μια εξαιρετική πορεία στην αγορά. Μεγάλη προβολή απέσπασε επίσης το «Άνυδρο» στο πλαίσιο των δύο συνεδρίων για τη μικρόκαρπη τομάτα της Σαντορίνης που διοργάνωσε ο Ηλιότοπος το 2002 και το 2005. «Μαζί με τη φήμη μεγάλωσε και η καλλιεργούμενη έκταση. Όταν άρχισα να καλλιεργώ το τοματάκι ξεκίνησα με μισό στρέμμα και σήμερα ξεπερνάμε τα 30», μας δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτρος Οκονόμου.

 

Οι διακρίσεις
Μαζί με την αύξηση της παραγωγής και την εξάπλωση της φήμης του προϊόντος δεν άργησαν να έρθουν και οι διακρίσεις. Καταναλωτές από τη Γερμανία και την Αμερική ζητούν το εξαιρετικής γεύσης έδεσμα, ενώ το περιοδικό «BLUE» της Aegean ανακηρύσσει το τοματάκι της φίρμας «Άνυδρο» έβδομο στα εκατό καλύτερα προϊόντα ή αξιοθέατα που διαθέτει η Ελλάδα. «Μόλις διάβασα αυτό το δημοσίευμα, ένιωσα ότι δικαιώθηκα», μας λέει ο κ. Οικονόμου, ο οποίος αμέσως μετά προχώρησε στο επόμενο βήμα, παρασκευάζοντας και συσκευάζοντας τον περίφημο πελτέ της Σαντορίνης. Και αυτή του η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία, αφού δεν ήταν λίγοι οι ειδικοί που χαρακτήρισαν το νέο προϊόν της επωνυμίας «Άνυδρο» ως το χαβιάρι της Σαντορίνης. Από την πρώτη στιγμή ο πελτές κέρδισε τις εντυπώσεις κάνοντας ακόμα και τις αυστηρότερες γευσιγνωστικές γραφίδες να γράφουν διθυράμβους. Πρόσφατα μάλιστα το έγκυρο περιοδικό της εφημερίδας «Το Βήμα», «ΒΗΜΑ Gourmet» το συμπεριέλαβε στα 100 καλύτερα ελληνικά προϊόντα, ενώ άλλα περιοδικά γεύσης το αναφέρουν ανάμεσα στα 3 καλύτερα μετά το μαστιχέλαιο και το αβγοτάραχο.

 

Ο τοματοπελτές
Ο ίδιος ο κ. Οικονόμου αποδίδει την επιτυχία και του νέου αυτού προϊόντος στην εξαιρετική πρώτη ύλη. «Η Σαντορίνη είναι ένα άνυδρο νησί. Αν δεν είχε την ηφαιστειακή λάβα και την ελαφρόπετρα που συγκρατούν την υγρασία, θα ήταν κρανίου τόπος», εξηγεί. Η συνταγή του στηρίζεται στον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής του τοματοπελτέ Σαντορίνης, τότε που αυτός αποτελούσε τον καλύτερο της Ελλάδας και με βάση τον οποίο καθόριζαν την τιμή τους και οι παραγωγοί από την υπόλοιπη χώρα. «Μετά την επανάσταση στη Ρωσία, σταμάτησε το εμπόριο του κρασιού και έτσι οι γεωργοί στράφηκαν στη τομάτα. Ο τοματοπελτές τότε ήταν ο κορυφαίος της Ελλάδας. Δυστυχώς όμως από κάποια στιγμή και μετά οι παραγωγοί άρχισαν να νοθεύουν το προϊόν με αποτέλεσμα να απαξιωθεί, η ζήτησή του να πέσει και τα εργοστάσια να κλείσουν», καταλήγει. Κάποτε στο νησί υπήρχαν 14 εργοστάσια τομάτας, ενώ σήμερα απομένει μόνο αυτό της Ένωσης Συνεταιρισμών. Σήμερα ο κ. Οικονόμου αποτελεί το θεματοφύλακα αυτής της παράδοσης και συγχρόνως κατακτά τον κόσμο της γεύσης κάνοντας το νησί μας γνωστό για έναν ακόμα λόγο ο οποίος ακούει στο «Άνυδρο» τοματάκι!  

 

 

 


Submitting your vote...
Not rated yet. Be the first who rates this item!
Click the rating bar to rate this item.