header onderwijs

Wetenschap op school

De Universiteit Utrecht stelt zich betrokken en verantwoordelijk op als het gaat om het realiseren van goed basis- en voortgezet onderwijs. De bijdragen die de Universiteit Utrecht levert, komen tot uiting in verschillende initiatieven en activiteiten.

Wetenschapsknooppunt Universiteit Utrecht

Om talenten van leerlingen in het basisonderwijs te ontdekken en te ontwikkelen is, in het kader van het Orionprogramma, het Wetenschapsknooppunt Universiteit Utrecht (WKUU) opgericht. In het Wetenschapsknooppunt werken basisscholen, Universiteitsmuseum en faculteiten samen om wetenschap en basisonderwijs duurzaam met elkaar te verbinden.

Junior College Utrecht (faculteit Bètawetenschappen)

Ambitieuze en talentvolle 5 en 6 vwo’ers kunnen op het Junior College Utrecht een speciaal tweejarig bètaprogramma volgen. Het Junior College fungeert ook als laboratorium voor onderwijsvernieuwing, waarin nieuwe vormen van aansprekend bètaonderwijs ontwikkeld worden. Meer dan 80% van de leerlingen kiest na het JCU voor een bèta- of biomedische vervolgstudie. 

Masterclasses bèta

Voor vwo-leerlingen met het profiel 'natuur en gezondheid' of 'natuur en techniek' organiseert de Universiteit Utrecht diverse masterclasses. De masterclasses gaan over actuele onderwerpen van de verschillende opleidingen van de faculteit Bètawetenschappen. Universitaire docenten geven hoorcolleges, practica en werkcolleges. Een masterclass duurt 2 dagen, inclusief een avondprogramma.

YES-USE (Utrecht University School of Economics)

Young Economics Students (YES) van de Utrecht University School of Economics (USE) biedt getalenteerde en gemotiveerde leerlingen uit 5 en 6 vwo een extra uitdaging. In samenwerking met scholen uit de regio heeft YES-USE een studieprogramma ontwikkeld voor leerlingen die in economie zijn geïnteresseerd, om de overgang van het vwo naar de universiteit soepeler te laten verlopen.  

Het Universiteitsmuseum

Met rondleidingen, online ontdekkingstochten, een wetenschappelijke werkplaats, origineel lesmateriaal voor in de klas en het interactieve Jeugdlab maken scholieren uit het basis- en voortgezet onderwijs in het Universiteitsmuseum op een leuke en interactieve manier kennis met facetten van de wetenschap.

 

Examentraining

Leerlingen in 5 havo of 6 vwo die zich extra goed willen voorbereiden op het eindexamen kunnen terecht bij het James Boswell Instituut. Onder begeleiding van een ervaren docent en studentassistenten bereiden zij zich intensief voor op een eindexamenvak. 

Het Scholennetwerk

In het Scholennetwerk werken veertig scholen uit de regio samen met vrijwel alle faculteiten. Het Scholennetwerk is opgericht om de aansluiting tussen voortgezet onderwijs en wetenschappelijk onderwijs te verbeteren, onder andere door elkaar te informeren over de nieuwste ontwikkelingen en activiteiten. Meer informatie: Scholennetwerk of via scholennetwerk@uu.nl    

Werkstuksite

Op de Werkstuksite kunnen scholieren terecht voor inspiratie en ideeën voor het schrijven van een (profiel)werkstuk. Verder kunnen zij hulp vragen bij het uitvoeren van een experiment en voorbeelden van anderen bekijken.

Oktober Kennismaand

Oktober Kennismaand biedt bezoekers gedurende een hele maand een kijkje in de wereld van wetenschap en technologie. Het thema in 2010 is ‘Leve(n) de variatie!'. en sluit aan bij het Internationale Jaar van de Biodiversiteit. Oktober Kennismaand is voortgekomen uit de voormalige WetenWeek.