Ledaren?
Publikation: Aftonbladet
Publiceringsdatum: 1998-02-02
Sida: 10 - 11
Författare: Aschberg RichardHan är 'pappa' för nazisterna
Hans Carling är musiker, jurist - och rådgivare och medhjälpare åt rasisterna.

I helgen slog polisen till mot ett hundratal nynazister i Rosersberg. Tidigare har Aftonbladet avslöjat nynazisternas hot mot kända svenskar. Aftonbladets Rickard Aschberg har kartlagt bakgrunden till en rörelse som försöker locka till sig ungdomen. De unga nazisterna har en äldre ledargestalt som styr i bakgrunden: musikern och juristen Hans Carling, 55. Han är fadersgestalt för unga nazister och rasister i Sverige.


Hans Carling, 55 - jurist och skivartist.
Aftonbladet har kartlagt hans verksamhet. Han har varit med om att planera och förbereda flera av de uppmärksammade rasistmötena de senaste åren.
- Jag blev mottagen som en stor Führer, berättar Carling om ett möte där han under hakkorsflaggor höll tal för skinnskallar. Hans Carling har de senaste åren blivit allt mer intressant för Säpo. Säkerhetspolisen har granskat hans omfattande kontakter med olika nazistiska grupper.

Aftonbladets kartläggning avslöjar att han har en central roll i den nynazistiska rörelsen i Sverige. Han är den ende av en äldre generation fascister som har kontakt med och kan påverka de unga nynazisterna. Han hjälper dem i juridiska frågor och förhandlingar med polisen om hur rasistiska sammankomster och demonstrationer ska planeras.

Hans Carling har ett förflutet som jazzmusiker i Malmö. I början av 1960-talet spelade han tillsammans med Mikael Wiehe, Göran Skytte och nuvarande justitierådet Johan Munck.
- En av anledningarna till att jag slutade spela med honom var att han hade Hitler på väggen. Jag sa upp mig i hans band på grund av hans politiska inställning, berättar Mikael Wiehe.


God vän med Per Engdahl
Hans Carling har även gjort flera framträdanden i Sveriges Television, men han har då aldrig skyltat med sin politiska uppfattning. Redan i slutet av 1960-talet började han liera sig med fascistiska grupper. Han kom i kontakt med Per Engdahl, ledare för Nysvenska rörelsen och den svenska fascismens starke man under flera decennier.

Carling har genom åren varit mycket avog mot massmedia och inte velat uttala sig. Nu säger han:
- Jag kastade mig över olika böcker som Per Engdahl hade. Det var litteratur som påminner om tidningen Nordland i dag. Där finns artiklar mot judar - exempelvis familjen Bonnier.

Hans Carling har haft fullmakt från unga nazister att förhandla med polisen inför olika rasistiska arrangemang. Han hjälpte bland annat en nynazist i Stockholm att ordna praktiska detaljer inför en nazistdemonstration i Trollhättan i augusti 1996. När Carling förhandlade med poliserna konfererade han per telefon med ungnazisten om hur det hela skulle läggas upp. Efter den uppmärksammade demonstrationen var han med under polisförhören med en man som misstänktes för hets mot folkgrupp.


Frågade polisman om han var jude
Det hela slutade med att polismännen fick köra ut Carling. Det gick inte att hålla ett förhör så länge han var kvar i rummet. Polismännen hade aldrig träffat ett ombud som varit så aggressivt som Carling. Vid förhöret hade han bland annat frågat ut den ene polismannen om han var jude.
- Jag tycker du ska lägga korten på bordet och säga som det är. Det kan vara jäv, sa Carling enligt polismännen.

En rasistisk konsert på Västerlanda bygdegård samma år slutade i polishuset för Hans Carlings del. Han berättar hur det hela började:
- Det ringde några skinheads hem till mig och frågade om jag kunde hjälpa dem att köra öl till Västerlanda. Carling körde till Systembolaget i Frölunda där skinnskallarna lastade på tusen starköl. Polisen stormade senare bygdegården och grep Carling som misstänkt för olaga ölförsäljning.
- Jag sattes i häktet och förhördes hela natten. Men jag hade bara kört dit ölen, jag hade ingenting med kassan att göra. Det blev aldrig något åtal.

Hans Carling uppger att han tog juristexamen i Lund och att han därefter gjorde tingstjänstgöring i Boden.


Misshandlade kvinna - dömd till fängelse
På 1970-talet flyttade han till Göteborg och tog anställning som trädgårdsarbetare på bostadsbolaget Poseidon. Anställningen fick dock ett hastigt slut våren 1993. Carling hade i arbetsplatsens lunchrum hamnat i bråk med en kollega om att skruva ner ljudet på en radioapparat. Hans Carling gav sin kollega flera knytnävsslag i ansiktet. Offret blödde och fick svullnader i ansiktet. Samma dag gav sig Carling på sin chef och utdelade ett knytnävsslag i ansiktet.

Den 10 oktober 1993 dömdes Carling för de två fallen av misshandel till villkorlig dom och 100 dagsböter. Han dömdes också att betala tusen kronor i skadestånd till ett av offren.
- Jag har inte betalat pengarna ännu och tänker inte göra det heller, säger Hans Carling. I samband med bråket fick han sparken från sitt jobb.

Fyra år tidigare, i juni 1989, hade Carling dömts till en månads fängelse efter att ha misshandlat en kvinna. Kvinnan var medlem i dåvarande vpk och Carling ringde en dag på hennes dörr. Han var upprörd och menade att kvinnan hade beskyllt hans familj för att dela ut nazistpropaganda. Det hela slutade med att Carling gav kvinnan ett knytnävsslag över näsan. Slaget tog så illa att kvinnan fick en fraktur på näsan och ett fyra centimeter långt sår.

Många av de unga nazister och rasister som Hans Carling nu kommer i kontakt med har dömts för grova våldsbrott.
- Jag vet att det finns en slagsida där, säger han. Det finns flera stycken som jag känner som gör förvånansvärt stora grejer. Carling är bland annat personlig vän med den nynazist som har varit med vid två homosexmord i Göteborg. Det ena offret jagades en dag 1990 från gaydiskoteket Touch och mördades därefter med en bajonett. Det andra offret råkade passera en mötesplats för homosexuella i Göteborg i juni 1995. Carlings vän och en annan nazist trodde att mannen var homosexuell och sparkade ner honom. Männen hoppade sen på offrets huvud. Polisen hade spaning på den nu dömde nazisten och såg hur han gjorde flera besök i Hans Carlings villa i Göteborg.


"Jättetrevlig och intelligent" mördare
I samband med mordutredningen förhördes också Carling om sina kontakter med den misstänkte mördaren.
- Vid den här tiden var den här killen hemma hos mig ett par, tre gånger. Han och en kompis kom hit för att de ville ha datorhjälp, de skulle göra flygblad. Vi satt och pratade och hade jättetrevligt. Förra året dömdes mannen som hade besökt Carling för mordet vid Nya Allén i Göteborg.
- Jag känner honom mycket väl. Som person kanske han kan bli lite våldsam. Men han är jättetrevlig när man pratar med honom. Han är intelligent och kan göra intressanta analyser av samhället.

Hans Carling har också träffat en av männen som var med och utförde mordet på John Hron i Kode den 16 augusti 1995. De möttes i Spekeröds Folkets Park 1994. Carling höll tal under hakkorsfanorna.
- Det var inget nazistiskt, det var ett politiskt anförande jag höll, hävdar Carling. Han beskriver hur han blev mottagen "som en stor Führer".
- Jag hade skrivit ett tal där jag skällde en hel del på samhället. Jag tänkte att det var skinheads i publiken så det var lika bra att ösa på.
- Efteråt började alla ropa sieg heil, sieg heil. Det var trevligt och polisen stod utanför. Hans Carling var hela tiden med och övervakade nazistmötet.
- Det är bra med någon äldre som säger till dem att ta det lugnt, säger Carling. Det kan ha ett symboliskt värde om det blir något gurgel.

Polisen är väl medveten om Carlings roll bland unga nazister och rasister.
- Han är i bakgrunden och en fadersgestalt för många skinnskallar, berättar en polisman som jobbar med kartläggning av de nazistiska grupperna.
- Skinnskallarna kommer till Carling när de hamnar i trångmål, när de vill ha juridisk hjälp och eller råd i olika frågor. Hans Carling medverkar även i den nynazistiska pressen. Han berättar hur han skrivit en artikel om "hets mot folkgrupp" i tidningen Framtid. Tidningen ges ut av Nordland och riktar sig till skolungdom.


Talade i Lund på Karl XII:s dödsdag
Hans Carling har fungerat som en länk mellan Per Engdahls Nysvenska rörelsen och dagens nynazister. Per Engdahl hade under andra världskriget omfattande kontakter med Nazityskland. Han hyllade Hitler och föreslog registrering av alla judar i Sverige. Efter krigsslutet blev Per Engdahls Nysvenska rörelsen en central länk i den internationella fascistiska rörelsen. 1970 blev han god vän med Hans Carling. Fascistledaren bodde också hos familjen Carling de gånger han var på besök i Göteborg.

Den 30 november 1992 gjorde Hans Carling sitt första offentliga framträdande bland skinnskallar. Han hade blivit kontaktad för att hålla tal i Lund den 30 november och hylla Karl den XII på dennes dödsdag. En rad motdemonstranter var på plats och Carling läste upp en av Per Engdahls dikter om Karl den XII.
- Det var massor med skinheads som lyssnade. Per Engdahl fanns också på plats och efteråt åkte den gamle fascistledaren, Hans Carling och alla skinnskallar till ett värdshus.
- Där skulle Per läsa en dikt. När han stod och pratade så vände han sig mot väggen hela tiden, säger Carling.
- Ingen hörde riktigt vad han sa, men det blev en jävla succé. Skinheadsen tjöt som om det hade varit en rockgala. Det var naturligtvis bara för att det var han. I maj 1994 dog Per Engdahl. Hans Carling hade en tid efter detta kontakt med Ragnarock som ger ut rasistiska skivor.


Höjde armen och skrek sieg heil, sieg heil
- Jag tonsatte Per Engdahls kampsånger som vi spelade in. Texterna är patriotiska och elaka både mot vänstern och demokratin. Hans Carling anser inte att han är någon provokatör som hetsar unga rasister till att begå våldshandlingar.
- Jag häller inte bensin på lågorna, jag är emot sånt. Han har emellertid visat sig ute i frontleden vid olika rasistiska demonstrationer.

Den första maj 1993 stod han vid Rosenlundskajen i Göteborg och skrek mot ett stort demonstrationståg. Han höjde sin arm och skrek sieg heil, sieg heil, sieg heil.
- Då var det tryck i stan, minns han. Efteråt publicerade en tidning en bild där Carling gjorde Hitlerhälsning.
- När skinheadsen såg bilden så tänkte de: fan vilken häftig gubbe den där gamla nazisten. Så jag har fått en häftighetsstämpel.

Hans Carlings allt öppnare och starkare engagemang bland rasistiska grupper har lett till att han har tappat många av sina tidigare vänner. Jazzmusikern Stefan Kärfve som skötte bokningen på jazzklubben Hot House i Malmö berättar:
- Eftersom han uppträdde som en officiell representant i nazistiska sammanhang tog alla vi musiker som hade haft med honom att göra avstånd från honom.

I somras var Hans Carlings familjeorkester inbokad på en musikfestival i Maribo i Danmark. En rad företag sponsrade de olika orkestrarna. Den danska kooperativa livsmedelskedjan Super Drugsen skulle sponsra Carling. Samtidigt gjorde danska media avslöjanden om nynazismen i Skandinavien och Hans Carlings namn dök upp.
- Arrangörerna ringde upp och bokade av mig. De sa att de hade en demokratisk tradition och att jag var nazist, säger Hans Carling. Han intervjuades sedan i dansk TV. Carling anser att han inte fick tala till punkt och att hela programmet var vinklat till hans nackdel.
- Massmedia i Danmark är värre än i Sverige. De skulle ha en bomb, hela det där TV-huset, hotar Carling.
- Det blir alltid en liknande ram när de ska ta upp sånt här. När de har nazistprogram i Sverige så trummar de som fan och visar likhögar och sen kommer man själv in. Då sitter man i skamvrån redan från början.

Hans Carling spelar numer under andra orkesternamn och lyckas på så sätt lura arrangörer. Men det blir ändå allt färre spelningar. På 1980-talet då det gick som bäst för hans orkester fick han vara med i uppmärksammade program i Sveriges Television och var ute på de stora scenerna runt om i Europa. Han började sin musikkarriär redan på 1960-talet med sitt jazzband Cooling's Traditional Jazzmen.


"Han har varit nazist länge - nu har han sin skördetid"
En man som kände honom under flera år vill av rädsla för Carling och nazisterna vara anonym:
- Det skulle förvåna mig om inte Carling har ett stort inflytande över de här nynazisterna. Han är inte den som står vid sidan om. Han har varit nazist länge och nu har han sin skördetid. Jazzmusikern Stefan Kärfve berättar att Hans Carling hade en väldig makt över sina medmusikanter.
- Han saknar varje form av ödmjukhet. Och han skulle aldrig i något läge tillstå att han har fel, säger Kärfve. Hans Carling fnyser åt kritiken. Han hävdar samtidigt att det är lögn att han hade porträtt av Adolf Hitler på sina väggar i ungdomen:
- Jag hade frimärken med Adolf Hitler, jag vill minnas att jag kanske också hade något vykort.

Han vill i dag inte svara på vad han tycker om Adolf Hitler eller om han betecknar sig som nazist.
- Men jag kan säga att jag är lite kritisk till det demokratiska systemet. Carling följer de nazistiska tidskrifterna och läste med stort intresse judehataren Ahmed Ramis lista och kommentarer över judar i Sverige.
- Jag kände flera stycken där som hade varit med lite i jazzen. Jag skrattade gott när jag såg det. Hans Carling berättar att han har en stark förankring i de nynazistiska grupperna i Sverige.
- Jag är den ende som har kommit in i dessa grupper. Det finns ingen annan från min generation där.
- Grupperna är slutna. Polisen och pressen får inte reda på någonting, medan jag sitter här och vet allt. De berättar för mig vad som ska hända.

En av Hans Carlings funktioner är att sköta rasisternas kontakter med polisen och andra juridiska angelägenheter. Han rådgör också med rasisterna hur långt de kan gå i demonstrationer med hakkors och annat. Många nynazister försöker sprida påståenden om att Förintelsen av sex miljoner judar under andra världskriget aldrig har ägt rum.
- Det här med Förintelsen ska man inte ta upp, det är farliga saker. Jag säger det till alla, kör inte med det.


"För helvete, lägg ner det här mot homofilerna"
Carling uppger att han också försöker få nynazisterna att låta vissa grupper vara i fred.
- Jag försöker hela tiden säga till skinheadsen att för helvete lägg ner det här mot homofilerna, det är fullständigt meningslöst.

De senaste åren har Hans Carling gjort en rad JO-anmälningar mot polisen. Han har även anmält Högsta domstolen och anklagat justitieråd för jäv efter att en man hade fällts för hets mot folkgrupp.
- Men jag får inte rätt hos JO, säger han. En av Hans Carlings äldsta vänner, Johan Munck, är i dag justitieråd i Högsta domstolen. De var barndomskamrater och spelade i samma jazzorkester.
- Jag har träffat honom någon enstaka gång de senaste åren, berättar Johan Munck. Men någon närmare kontakt har vi tyvärr inte haft. Johan Munck minns inte hur det var med Hitlerporträtt hemma hos Hans Carling på 1960-talet.
- Det kommer jag inte ihåg. Men så vitt jag kan komma ihåg hade han inga påtagliga nazistiska sympatier i ungdomen.
- Men tyvärr har det blivit annorlunda senare, säger Johan Munck.


Tillbaka till Artiklar...
SORTERING EFTER
ÄMNE NAMN KÄLLA
(NYA ARTIKLAR)