Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Kehitys ei toteudu ilman tasa-arvoa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Tasa-arvo

Verkkojulkaisu, UM kehitysviestintä, Kanavakatu 3, Helsinki, puh. (09) 1605 6370
tilaa_uutiskirje delicious flickr facebook
reuna

Kehitys ei toteudu ilman tasa-arvoa

Maissa, joissa naisten pääsy koulutukseen, työhön ja päätöksentekoon on heikkoa, jää käyttämättä puolet väestön osaamisesta ja mahdollisuuksista ja siten myös puolet taloudellisesta ja yhteiskunnallisesta kapasiteetista.

Tasa-arvoon on vielä matkaa. Piirros: Anna SeppoTasa-arvoon on vielä matkaa. Piirros: Anna Seppo

Sukupuolten välisellä tasa-arvolla tarkoitetaan naisten ja miesten yhtäläisiä oikeuksia, velvollisuuksia ja mahdollisuuksia niin kotona, työelämässä kuin yhteiskunnassakin.

Naisten ja miesten tasa-arvo ei kuitenkaan toteudu täysin missään maailman maassa. Koska naiset ovat kaikkialla maailmassa heikommassa asemassa kuin miehet, juuri naisten asemaa tulisi parantaa sukupuolten tasa-arvon saavuttamiseksi.

Kehitysmaiden naisilla heikoin asema

Naisten tasa-arvon edistäminen on ihmisoikeuksien edistämistä. Myös miehet hyötyvät yhteiskunnasta, jossa naiset ovat tasa-arvoisia miesten kanssa. Miesten toiminta on avainkysymys tasa-arvon saavuttamisessa.

Perheissä, joissa naiset ovat koulutettuja ja saavat omia tuloja, suurempi osa varoista käytetään lasten ja koko perheen hyvinvointiin. Tasa-arvoisen naisen perhe on koulutetumpi, pienempi ja terveempi, mikä vauhdittaa myös yhteiskunnan taloudellista kasvua.

Myönteistä kehitystä

Naisten mahdollisuus osallistua yhteiskuntansa päätöksentekoon, toimintaan ja vastuunjakamiseen on oleellisen tärkeää. Viime vuosina on kiinnitetty erityistä huomiota naisten mahdollisuuksiin ja asemaan konfliktien yhteydessä (YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1325). Naisten osallistuminen työmarkkinoille on vauhdittanut taloudellista kehitystä Aasiassa ja vahvistanut heidän asemaansa yhteiskunnassa.

Viime vuosikymmenten aikana on saavutettu huomattavaa myönteistä kehitystä tasa-arvon edistämisessä. Tärkeä viesti onkin, että sukupuolten välinen tasa-arvo on saavutettavissa maailmassa.

YK: tasa-arvo ja vuosituhattavoitteet

Sukupuolten välinen tasa-arvo ja naisten aseman paraneminen on yksi YK:n kahdeksasta vuosituhannen kehitystavoitteesta. Naisten tasa-arvon toteutuminen edistää myös muiden kehitystavoitteiden saavuttamista: köyhyyden sekä äitiys- ja lapsikuolleisuuden vähenemistä, hiv:n/aidsin torjumista sekä ympäristön kestävää kehitystä.

Naisten oikeuksia turvaa vuonna 1979 solmittu naisiin kohdistuvan syrjinnän kieltävä YK-sopimus, joka velvoittaa allekirjoittajansa säätämään lakeja syrjinnän lopettamiseksi ja tasa-arvon saavuttamiseksi.

Suomi: tasa-arvo ja kehitysyhteistyö

Suomi on sitoutunut sukupuolten välisen tasa-arvon sekä naisten aseman ja oikeuksien edistämiseen huomioimalla tasa-arvonäkökulman kaikessa kehitysyhteistyössään.

Suomi kiinnittää huomiota naisten mahdollisuuksiin osallistua poliittiseen ja taloudelliseen päätöksentekoon ja toimintaan niin rauhan kuin konfliktienkin aikana. Naisten rooli ympäristöön ja ilmastonmuutokseen liittyvissä kysymyksissä on Suomelle tärkeä. Suomi toimii aktiivisesti naisten oikeuksien ja seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämiseksi kansainvälisesti.

Faktoja

  • Yli kaksi kolmesta maailman miljardista köyhästä on naisia ja tyttöjä.

  • Lukutaidottomuus on huomattavasti yleisempää naisilla (26%) kuin miehillä (15%) (2000)

  • Arviolta joka kolmas nainen maailmassa kärsii parisuhdeväkivallasta.

  • Noin 650 000 naista ja tyttöä joutuu vuosittain ihmiskaupan uhriksi päätyen useimmiten seksimarkkinoille.

  • Kehitysmaissa kuolee vuosittain yhteensä puoli miljoonaa naista joko raskauden tai synnytyksen aikana.

  • Sahelin alueella Afrikassa hiv-tartunta on nuorilla naisilla jopa kaksi kertaa niin yleinen kuin miehillä.

  • Monien maiden lainsäädäntö tai perinteinen laki, jota noudatetaan virallisesta laista huolimatta, ei tunne naisten oikeuksia perinnön suhteen tai anna naisen omistaa maata.

  • 18 % maailman kansanedustajista on naisia.

  • Naisten palkat ovat keskimäärin 25 % pienemmät kuin miesten.

 

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 12.7.2010


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi