Ανοικτή επιστολή για την ACTA

Η πρωτοβουλία digitalrights.gr συνυπογράφει την ανοικτή επιστολή της οργάνωσης La Quadrature du net και άλλων ευρωπαίκών οργανώσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την υπό διαπραγμάτευση μυστική συμφωνία ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), καλώντας το Ευρωκοινοβούλιο και τους διαπραγματευτές της Ένωσης να αντιταχθούν σε κάθε ρήτρα που υποσκάπτει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών στην Ευρώπη και διεθνώς.

(more…)

Πρόστιμο από ΕΕ για Καθυστέρηση Ενσωμάτωσης της Οδηγίας για την Παρακράτηση Δεδομένων

(Αναδημοσίευση από In love with life)

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη η Ευρωπαϊκή μηχανή παρασκευή αντιτρομοκρατικών νόμων πήρε, έστω και καθυστερημένα, μπροστά. Στις 15 Μαΐου 2006 ψηφίστηκε από τους θεσμούς της ΕΕ η πιο αντικοινωνική Οδηγία μέχρι τώρα, η Οδηγία 2006/24/ΕΚ για την παρακράτηση δεδομένων από τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες. Η Οδηγία αυτή υποχρεώνει τα κράτη – μέλη να περάσουν νόμους, με βάση τους οποίους οι εθνικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα παρακρατούν το σύνολο των δεδομένων κίνησης και θέσης (όχι περιεχομένου) από τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες όλων μας (σταθερή, κινητή, διαδίκτυο). Τα δεδομένα επικοινωνίας θα παρακρατούνται από 6 ως 24 μήνες. Τα έξοδα θα επωμισθούν οι κοινωνίες.

Τέτοιες αποκρυσταλλώσεις Μεγάλου Αδελφού σε νομοθεσίες έρχονται σε αντίθεση με τις έννομες τάξεις των κρατών της Ηπειρωτικής Ευρώπης και με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, στο κοινοτικό δικαιϊκό σύστημα είναι δυνατές, καθώς το σύστημα αυτό στερείται μίας χάρτας αυστηρώς καθορισμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων (πέραν των οικονομικών, τα οποία επιμελείται με ιδιαίτερη εξειδίκευση και σε βάρος όλων των άλλων).

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Η Οδηγία 2006/24/ΕΚ έρχεται σε αντίθεση με το Ελληνικό Σύνταγμα και συγκεκριμένα με τα άρθρα 9α, 19, 20, σε συνδυασμό με τα 5 παρ. 1, 2 παρ. 1 και 1 παρ. 1. αλλά και με τα αντίστοιχα ανθρώπινα δικαιώματα, που θεμελιώνονται στην ΕΣΔΑ. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία, γιατί το Κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του Συντάγματός μας. Εδώ και αρκετούς μήνες η προθεσμία για να γίνει η συγκεκριμένη Οδηγία νόμος του κράτους έχει εκπνεύσει, πιθανότατα από έλλειψη κονδυλίων για την υλοποίηση της γιγάντιας επιτήρησης, που αυτή προβλέπει. Η νομοπαρασκευαστική βέβαια επιτροπή υπάρχει κανονικά κάπου σε κάποιο Υπουργείο.

Έτσι, στις 26 Νοεμβρίου το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μας καταδίκασε για αυτή την καθυστέρηση. Εμείς υποσχεθήκαμε ότι θα συμμορφωθούμε άμεσα. Άρα, να περιμένουμε την ενσωμάτωση της κατάπτυστης αυτής Οδηγίας εντός των επόμενων μηνών.

Ποιος είναι ο εχθρός ;

Ποιος είναι ο εχθρός ;
του Νίκου Κοσσυφίδη

Έχουν περάσει περίπου 4 μήνες από τη ψήφιση του νομοσχεδίου περί “Ταυτοποίησης των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας” κι επειδή φαίνεται πως παρά τις επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί το θέμα ξεχάστηκε, είναι σκόπιμο να δούμε λίγο αναλυτικότερα γιατί τέτοια μέτρα είναι στη λάθος κατεύθυνση σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και των πολιτικών. Ας μη ξεχνάμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προωθούνται μέτρα μαζικής παρακολούθησης, ήδη στην Ευρώπη ισχύει για παράδειγμα το μέτρο της διατήρησης δεδομένων κίνησης αλλά και η Συνθήκη Prum, που προβλέπει μεταξύ άλλων “ανταλλαγή προσωπικών και μη δεδομένων” μεταξύ των κρατών μελών και κοινές βάσεις στοιχείων (συμπεριλαμβανομένων των αναλύσεων DNA), δράσεις τις οποίες είχε στηρίξει και η Ελληνική κυβέρνηση. Φαίνονται ξεκάθαρα πλέον οι πολιτικές κατευθύνσεις που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια και πρέπει να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Stockholm programme (περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ) που αναμένεται να έρθει σύντομα στο προσκήνιο.

Στη τεχνική ανάλυση που ακολουθεί επιχειρούμε να παρουσιάσουμε με εκλαϊκευμένο τρόπο τις αδυναμίες των διαφόρων μεθόδων παρακολούθησης και τα σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Ελπίζουμε να αποτελέσει έναυσμα για προβληματισμό και να αποβεί χρήσιμη ως σημείο αναφοράς και για μελλοντικές κινητοποιήσεις σε αντίστοιχα θέματα. Ξεκινάμε απ’ τα κινητά τηλέφωνα που είναι και το κυρίως αντικείμενο του νόμου και κατόπιν θα επεκταθούμε και στα υπόλοιπα μέτρα παρακολούθησης που έχουν προταθεί ή εφαρμοστεί διαχρονικά.

(more…)

Μέτρα “Μεγάλου Αδελφού” με κλειστή τη Βουλή προωθεί η κυβέρνηση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ DIGITALRIGHTS.GR

Η πρωτοβουλία digitalrights.gr εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις ολοκληρωτικές νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι και μάλιστα με κλειστή τη Βουλή.

(more…)

Η θερινή καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών

Ακολουθεί αναδημοσίευση συνοπτικής παρουσίασης από τον E-Lawyer των ρυθμίσεων που προωθούνται μέσα στο καλοκαίρι και στρέφονται κατά των ατομικών ελευθεριών.

(more…)