Dokumentation


Krillens unika egenskaper
Den korta historien: En effektivare omega-3-källa
Omega-3 rekommenderas eftersom Omega-3 har goda hälsoeffekter. Krillolja innehåller Omega-3 i fosfolipidform. Enskilda studier antyder att Omega-3-fosfolipider absorberas effektivt i tunntarmen och därmed också fördelas mer effektivt ut i kroppsvävnaden jämfört med Omega-3 från fiskolja (Omega-3-triglyserider). Detta indikerar att Omega-3-fosfolipider kan vara en bättre Omega-3-källa för cellerna i kroppen än Omega-3-triglyserider.


Den fullständiga historien om Omega-3-fosfolipider från krill

Omega-3 – oumbärliga fettsyror i kosthållet
De långkedjade, fleromättade Omega-3-fettsyrorna DHA och EPA är det vi i dagligt tal kallar Omega-3. Tillskott av Omega-3 rekommenderas till alla som inte får i sig tillräckligt med Omega 3 via kosthållet. Omega-3 har en rad nyttiga effekter på hälsan, det är t.ex. bra för hjärtat, hjärnan och huden. Studier kan tyda på att Omega 3 bland annat kan verka lätt blodtryckssänkande och svagt triglyseridsänkande. Studier antyder även att Omega-3 kan ha betydelse för utvecklingen av kognitiva färdigheter, ge bättre koncentrationsförmåga, samt påverka huden positivt. Forskning tyder på att man i framtiden kommer at hitta ännu flera nyttiga hälsoeffekter av Omega-3, och att ett ökat intag kommer att förbättra det allmänna hälsotillståndet i den västliga, industrialiserade världen.

Antarktisk krill – en viktig källa till omega-3
Krillolja - utvinns från den antarktiska krillarten Euphausia Superba, som är rik på Omega-3. Krillolja innehåller Omega-3 huvudsakligen i fosfolipidform. Forskning tyder på att detta är en god administrationsform i kosttillskott. Omega-3 till kosttillskott utvinns normalt från fisk och innehåller Omega-3 i triglyseridform (som i fiskolja, sälolja och tran). Ett kosthåll med fet fisk, som t.ex. lax, innehåller Omega-3 både i fosfolipidform och triglyseridform. Krillolja innehåller med andra ord Omega-3 i ett mer naturligt och balanserat förhållande jämfört med fiskolja, som bara innehåller Omega-3 i triglyseridform.

Triglyseridfett = energi och lagring
Fettsyror i triglyseridform används antingen som energi eller lagras. Triglyseridfett lagras huvudsakligen i fettvävnadens specialiserade celler och fungerar som kroppens energiförråd. Eftersom Omega-3 inte kan syntetiseras av kroppen, kommer intaget i kosthållet att påverka koncentrationen av Omega-3 i fettvävslagren.

Fosfolipidfett = struktur
Centrala cellfunktioner i alla vävnader och organ påverkas av vilka fettsyror som ingår i cellmembranen. Fettsyror i fosfolipidform spelar en nyckelroll just för att de ingår som strukturella och funktionella beståndsdelar i kroppens alla cellmembran. Kroppens celler, vävnader och organ påverkas av tillgängligheten på fettsyror i fosfolipidform.



















Ändringar i västvärldens kosthåll – reducerat intag av fosfolipider
I den västliga världen har matkällorna och deras näringsvärde ändrat sig mycket över tid. Medan de mänskliga generna troligen har ändrat sig obetydligt under de senaste 10 000 åren, är matvarorna i industrialiserade länder nu långt ifrån det kosthåll som mänskligheten har baserat sig på under årtusenden. Det är inte orimligt att anta att så kallat ”primitivt kosthåll” innehöll större mängder fosfolipider än dagens västliga kosthåll, och att mänskligheten därmed utvecklat sig så att fosfolipider blev den föredragna källan till Omega-3. Dagens västliga kosthåll innehåller bara små mängder fosfolipider, och utgör bara 5 % av det totala lipidintaget. Andelen Omega-3 i fosfolipidform är därför marginellt.

Krillolja – en rik källa till omega-3-fosfolipider
Omega-3-fosfolipider utgör en stor del av krilloljans Omega-3, som för det mesta innehåller fosfolipidat fosfatidylkolin. Studier tyder på att Omega-3 i fosfolipidform fördelas runt i kroppen annorlunda än Omega-3 från triglyserider och att detta kan påverka cellfunktioner. Vidare ser man också en ökning av utnyttjandet av Omega-3 i enstaka vävnader när fettsyrorna tillförs i form av Omega-3-fosfolipider. Dessa observationer tyder på att krillolja kan vara en mer effektiv Omega-3-källa än traditionella Omega-3-produkter som tran, fiskolja och sälolja.

Matsmältning och absorption av Omega-3-fosfolipider
Triglyserider och fosfolipider behandlas och absorberas på olika sätt av tunntarmen. Omega-3-fosfolipider är vattenlösliga, något som kan vara en förklaring till den högre absorptionen/upptagningen från tarm till blodbana än vad som gäller för Omega-3-triglyserider. Följaktligen har Omega-3-fosfolipiderna en annan absorption och fördelning än Omega-3-triglyserider.

Bild av Omega-3-fosfolipid- och omega-3-triglyseridmolekyler. © K. Toverud.

















Fosfolipider kan spontant skapa miceller i en vanlig miljö. Fosfolipider tas upp i tunntarmen efter enzymatisk nedbrytning. Fosfolipidernas enkla nedbrytningsprocess i tunntarmen för upptagning kan vara en förklaring till att omega-3-fosfolipider har högre biotillgänglighet i människokroppen än Omega-3-triglyserider. En annan möjlig faktor är att fosfolipider kan absorberas direkt av tarmens epitel och distribueras via blodplasma, medan transporten av triglyserider sker via lymfsystemet.

























Bild av upptagning av Omega-3 i matsmältningen. © K. Toverud.



























Bild av levern. © K. Toverud.

Efter att lysofosfatidylkolin har absorberats i tunntarmen, syntetiseras det på nytt (med tillägg av en fettsyra) till fosfatidylkolin. Fosfatidylkolin är en viktig strukturell beståndsdel i cellmembran och deltar i transporten av fettsyror i blodet och mellan cellmembran. Eftersom fettsyror inte är vattenlösliga, kan de inte transporteras i blodet i sin fria form. I stället fungerar lipoproteinkomplex som transportör av fettsyror i blodet. Fosfolipider längs ytan på lipoproteiner spelar en viktig roll i fettsyretransporten i blodet. Lipoproteiner hos människor omfattar kylomikroner, HDL, LDL och VLDL.












Bild av olika lipoproteinkomplex. © K. Toverud.

Storleken på lipoproteinpartikeln varierar i förhållande till mängd och typ av fett som transporteras. Större partiklar levererar fettsyror till olika vävnader runt om i kroppen, medan små lipoproteinpartiklar transporterar överskott av fettsyror och kolesterol till levern. Omega-3-fosfolipider i lipoproteinerna kan påverka fördelningen av lipoproteiner i kroppen och därmed fettsyrornas tillgänglighet. Man har påvisat ökad transport av Omega-3 till olika vävnader när Omega-3 tillföras i form av fosfolipider. Till exempel observeras ökad koncentration av Omega-3 i organ som hjärna, hjärta och lever när Omega-3 levereras i form av Omega-3-fosfolipider. Intag av Omega-3-fosfolipider i kosthållet verkar därmed spela en viktig roll i fördelningen av fettsyror till olika kroppsvävnader.

Omega-3-fosfolipider – en mer effektiv Omega-3-källa
Omega-3 rekommenderas eftersom Omega-3 har goda hälsoeffekter. Krillolja innehåller Omega-3 i fosfolipidform. Omega-3-fosfolipider absorberas effektivt i tunntarmen och fördelas därmed också mer effektivt ut i kroppsvävnaden jämfört med Omega-3-triglyserider. Detta antyder att Omega-3-fosfolipider kan vara en bättre Omega-3-källa än Omega-3-triglyserider.

Källor:
Amate L, Gil A, Ramírez M. Feeding infant piglets formula with long-chain polyunsaturated fatty acids as triacylglycerols or phospholipids influences the distribution of these fatty acids in plasma lipoprotein fractions. J Nutr. 2001: 131 (4); 1250 – 5.

Lagarde M, Bernoud N, Brossard N|, et al. Lysophosphatidylcholine as a preferred carrier form of docosahexaenoic acid to the brain. J Mol Neurosci. 2001; 16: 201-4.

Lagarde M, Bernoud N, Brossard N|, et al. Blood compartmental metabolism of docosahexaenoic acid (DHA) in humans after ingestion of a single dose of [(13)C]DHA in phosphatidylcholine. J Lipid Res. 1999; 40(10): 1867-74.

Ramirez M, Amate L, Gil A. Absorption and distribution of dietary fatty acids from different sources. Early Hum Dev. 2001; 65 Suppl: S95-S101.

Tou JC, Jaczynski J, Chen Y-C. Krill for human consumption: nutritional value and potential health benefits. Nutrition Nutr Rev. 2007; 65(2): 63-77.