Radio Netherlands Worldwide

Home
Zaterdag 2 april | Wereldomroep.nl is de website voor Nederlandstaligen in het buitenland, expats en emigranten.
afbeelding van Heleen Sittig
Map
Hilversum, Nederland
Hilversum, Nederland

Recordaantal Nederlanders in buitenlandse cel

Gepubliceerd op : 29 maart 2011 - 10:25 am | door Heleen Sittig (Foto: branewbs)
Lees meer over:

Gevangen in het buitenland

Foto c. RNW
Duitsland
383
Spanje
330
Frankrijk
169
Dominicaanse Republiek
166
Peru
116
Verenigd Koninkrijk
108
VS
91
Italië
88
Brazilië
86
België
85
Turkije
57
Marokko
50
Venezuela
45
Noorwegen
40
Argentinië
38
Zwitserland
33
Suriname
29
Zweden
28
Colombia
25
Ecuador
25
Portugal
25
French Guiana
23
Greece
17
Polen
17
Bolivia
16
Ghana
14
Ierland
13
Indonesië
13
Hongarije
12
Luxemburg
12
Oostenrijk
12
Panama
12
Bulgarije
11
Cuba
11
Malta
11
Thailand
11
Denemarken
10
Japan
10
Mexico
10
China
9
Costa Rica
9
VAE
9
Guadeloupe
8
Kaapverdië
8
Serbia
7
Australië
5
Kroatië
5
Oekraine
5
Roemenië
5

Bron: ministerie van Buitenlandse Zaken; cijfers van 2009.

Meer over Nederlandse gevangenen in het buitenland

Waar je ook komt, overal zitten Nederlanders in de gevangenis. Nederland neemt een 'trieste toppositie' in als het gaat om het aantal onderdanen in buitenlandse gevangenschap. Dat zegt Peter Middelkoop, directeur van Epafras, een Nederlandse oecumenische organisatie die zich bekommert om Nederlanders die wereldwijd in de gevangenis zitten.

Dominee Middelkoop sprak met de Wereldomroep over zijn ervaringen en zijn missie. De medewerkers van Epafras bezoeken gevangenen voor een gesprek en geestelijke steun. Daar hebben ze veel werk aan, want er zitten ongeveer 2.500 Nederlanders in gevangenissen wereldwijd. 

Nederland is één van de belangrijkste herkomstlanden van gedetineerden in gevangenissen wereldwijd. Er zitten bijvoorbeeld meer Nederlanders in buitenlandse gevangenissen dan Fransen of Duitsers, terwijl Frankrijk en Duitsland veel meer inwoners hebben dan Nederland. Volgens dominee Middelkoop is Nederland zelfs in absolute aantallen één van de landen met de meeste mensen in een buitenlandse cel.

Vergeten
Middelkoop en zijn protestantse, rooms-katholieke en islamitische collega's bezoeken de Nederlandse gedetineerden. Dat zijn vaak mensen om wie niemand zich bekommert. 'Deze groep mensen heeft vaak het gevoel dat ze vergeten zijn, dat er niemand naar ze omkijkt', aldus Middelkoop.

'Wij willen duidelijk maken dat dat niet zo is, dat ook zij die misschien door iedereen worden afgeschreven naar ons idee niet afgeschreven mogen worden', vervolgt de dominee. 'Wij gaan ervan uit dat ook zij méér zijn dan alleen wat ze fout gedaan hebben.'

De gedetineerden staan vaak afwachtend tegenover een bezoek van Epafras, maar later zijn ze er meestal blij mee. Al is het maar om eens rustig te kunnen praten in hun eigen taal.

Joran van der Sloot
Eén van de bekendste Nederlandse gevangenen in het buitenland, is Joran van der Sloot. Volgens Middelkoop krijgt Van der Sloot in de gevangenis in Peru een voorkeursbehandeling. Middelkoop had in de gevangenis in Lima een openhartig gesprek met Joran, die is beschuldigd van moord op Stephany Flores.

'Hij is een heel bekende persoonlijkheid, dus de Peruaanse autoriteiten zullen er alles aan doen om te zorgen dat hem niets gebeurt voordat hij voorkomt. Hij wordt goed en veilig bewaakt, ook om te zorgen dat andere gevangenen hem niets aandoen', aldus Peter Middelkoop.

Verstandhouding
Middelkoop sprak in november vorig jaar met Van der Sloot. Hij zegt dat hij rustig de tijd kreeg voor het gesprek. Joran van der Sloot sprak met de geestelijke over zijn gevoelens, maar over de inhoud van dat gesprek zegt Middelkoop niets. 'Dat behoort tot de privacy van het gesprek.'

Wel beschrijft Middelkoop de sfeer: 'Hij kende mij niet, dus hij moest ook een beetje de kat uit de boom kijken. Maar op een gegeven moment heb je toch een goede verstandhouding en probeer je over dingen te praten die voor hem belangrijk zijn.'

Europa
De Nederlanders die in Europa in de cel zitten, zijn opgepakt voor een veelheid aan delicten. Maar Nederlanders die buiten Europa vastzitten, met name in Latijns-Amerika, zijn bijna allemaal veroordeeld wegens drugssmokkel, vooral in de Dominicaanse Republiek en in Peru. 

Deze Nederlanders zijn geen grote spelers in de drugshandel, maar koeriers die een kleine hoeveelheid drugs in hun bagage of op hun lichaam vervoeren. Ze worden vaak op het vliegveld opgepakt als ze de drugs naar Europa willen brengen.

Schulden
Frank Miedema en Sabine Stoltz deden voor het ministerie van Justitie onderzoek naar Nederlandse gedetineerden gevangenschap in het buitenland. Ze onderzochten wat voor soort mensen het zijn en waarom juist zoveel Nederlanders in het buitenland in de cel belanden.

Het blijken vooral mannen te zijn, met een gemiddelde leeftijd van 41 jaar. Meestal hebben ze een gezin; veelal hebben ze schulden; hun opleiding is laag. De meesten smokkelden drugs zonder een idee te hebben hoe groot de pakkans is en hoe streng de straffen in andere landen zijn. Een deel is van Surinaamse of Antilliaanse herkomst, vooral onder degenen die in de Dominicaanse Republiek vastzitten.

Middelkoop bevestigt dat beeld. Hij voegt eraan toe dat het vaak mensen zijn die al op hun eerste drugsvlucht worden betrapt, geen doorgewinterde smokkelaars dus. Verder zijn het volgens hem vaak mensen met een uitkering of met onregelmatige inkomsten. Meestal zijn de drugskoeriers zelf geen verslaafden.

Stompzinnig
Wij spraken met een Nederlandse vrouw die net terug is, na jaren in Peru in de cel te hebben gezeten. Deze vrouw, die anoniem wil blijven, zegt: 'Mijn toenmalige vriend had me gevraagd of ik met hem mee wilde gaan, we hadden schulden, ik was wanhopig en de relatie was slecht. Daarom ben ik met hem meegegaan. Gewoon een stompzinnige fout.'

Ze waarschuwt andere Nederlandse meisjes dat ze vooral niet dezelfde fout moeten begaan. 'Als er door mijn relaas ook maar eentje minder gaat, dan is het al goed.'

Nederland Distributieland
Waarom kiezen juist Nederlanders zo vaak voor het smokkelen van drugs? Nederland is toch niet armer dan andere landen. Miedema en Stoltz leggen een verband met de 'rol die Nederland speelt op de internationale drugsmarkt'.

Kennelijk ligt het in Nederland voor de hand drugs te gaan smokkelen om uit de schulden te komen. Nederland is een distributieland, ook voor verdovende middelen. 

Gerelateerde artikelen

Discussie

Peter Veldman 30 maart 2011 - 7:57 pm / Paraguay

Blijkbaar denken ook veel Nederlanders dat het wel meevalt met de strafmaat in vreemde landen (maw dat jhet hetzelfde is zoals in NL)....welnu..bijdeze NOT!!!
Nederlanders hebben idd een stigma ivm drugs...overal waar je komt wordt je erg goed gecontroleerd vooral op Drugsbezit....hoe stom kun je dan zijn om alsnog drugs te gaan smokkelen???
En in landen zoals Peru,Bolvia,Paraguay of Ecuador wil je echt NIET in de cel gaan!!
Voor sommige "beesten" (een ander woord heb ik er niet voor) is het jammer dat de doodstraf afgeschaft is...mn voor die freak van van der Sloot die nu in Peru vastzit.

Peter Veldman
Paraguay

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Annuleren

Wereldomroep op Facebook

Aanbevolen video's

Cruijff ontketent 'voetbaloorlog' bij Ajax
Een ordinaire scheldpartij of een smerige voetbaloorlog: betrokkenen zoeken...
Máxima brengt passie in koninklijke familie
Tien jaar geleden verloofde de Argentijnse Máxima Zorreguieta zich...

Radio Nederland Wereldomroep © 2011