Finlandssvenska är lättare att förstå än sverigesvenska

Det är inte bara i Sverige som man talar svenska. I Finland bor ungefär 290 000 personer som också har svenska som modersmål. Det är cirka 5,5 procent av Finlands befolkning. Svenskan som talas i Finland låter lite annorlunda än svenskan i Sverige. Den kallas "finlandssvenska".

– Många tycker det är lättare att förstå finlandssvenska än sverigesvenska, säger Charlotta af Hällström-Reijonen som är finlandssvensk språkvårdare och forskare.

Jag träffar Charlotta af Hällström-Reijonen på hennes jobb i Helsingfors för att diskutera finlandssvenska och finlandssvenskar. Hon är språkvårdare och chefredaktör för tidskriften Språkbruk.

Charlotte af Hällström-Reijonen. Foto: Martina Huhtamäki
Charlotte af Hällström-Reijonen framhåller att svenskan i Finland och svenskan i Sverige är ett och samma språk. Foto: Martina Huhtamäki


På väggen utanför hennes arbetsplats finns det en skylt på tre språk: på finska står det Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, på svenska Forskningscentralen för de inhemska språken och på engelska Research Institute for the Languages of Finland.

Förstår den som kan svenska finlandssvenska?

– Helt säkert, fast man behöver kanske vänja sig lite. Många andra nordbor tycker det är lättare att förstå finlandssvenska än sverigesvenska. Det beror på att finlandssvenskar uttalar alla ljud och på att vi talar långsammare än sverigesvenskar.

Olikheter mellan finlandssvenska och sverigesvenska

På vilka sätt är finlandssvenskan och sverigesvenskan olika?

– Man hör direkt att det är en finlandssvensk som talar, på samma sätt som man känner igen en skåning på uttalet. Uttalet är alltså den största skillnaden.

Finlandssvenska är inte finska med svensk brytning, lika lite som skånska är danska med svensk brytning.

I högermenyn finns länkar till språkprov där du kan få höra hur två finlandssvenskar talar (språkprov från Språkarkivet, Svenska Litteratursällskapet i Finland).

En del ord är också olika, berättar Charlotta af Hällström-Reijonen. De kallas finlandismer. Många av finlandismerna är ord som bara används i finlandssvenskan. Andra är ord som används i annan betydelse i Finland än i Sverige.

– Dessutom kan ordböjningen och ordföljden vara annorlunda. Vi använder prepositioner på ett annat sätt. Till exempel säger vi i misstag i stället för av misstag. Ibland kan de här skillnaderna leda till missförstånd. Men man skriver ändå finlandssvenska på samma sätt som sverigesvenska.

Finlandssvenskan inget eget språk

Är finlandssvenskan ett eget språk?

– Skillnaderna mellan finlandssvenska och sverigesvenska är trots allt mycket små. Det skulle vara absurt att anse att de är två olika språk. I tidningstexter är finlandismerna bara runt 0,41 procent av alla ord. Det är ju en politisk fråga vad som är ett språk.

Finland har en lång gemensam historia med Sverige. Landet var i flera hundra år en del av Sverige och svenskar har under olika tider flyttat till Finland. Svenska har länge talats i det som i dag är Finland, kanske ända sedan 1200-talet.

Finland slutade vara en del av Sverige år 1809, då landet blev en del av Ryssland. Alla som talar svenska i Finland har ändå inte flyttat från Sverige. En del finnar, balter, tyskar och andra nationaliteter som bor här har med tiden blivit svenskspråkiga.

Tvåspråkig gatuskylt i Helsingfors. Aleksanterinkatu/Alexandersgatan.
På skyltarna i Helsingfors står gatunamnen på både finska och svenska.
Foto. Martina Huhtamäki


Ett land med två nationalspråk

Det är inte bara på Charlotta af Hällström-Reijonens arbetsplats som det finns skyltar på flera språk. När man går på stan i Helsingfors ser man att gatunamnen på alla skyltar finns på både finska och svenska. Det står Aleksanterinkatu – Alexandersgatan och Pohjoisranta – Norra kajen.

En del affärer skyltar på två eller flera språk: oftast någon kombination av finska, engelska, svenska och ryska. Finskan är förstås det dominerande språket i gatubilden, eftersom det är det språk som har flest modersmålstalare.

Att gatskyltarna är på två språk beror på Finlands grundlag. I grundlagen står det att Finland har två nationalspråk: svenska och finska. Så har det varit ända sedan 1919, två år efter att Finland blev självständigt. Finland var länge det enda land i världen där svenska var officiellt språk. Sverige fick sin språklag först i juli 2009 och då fastställdes det att svenska språket är landets huvudspråk.

Att leva på svenska i Finland

I Finland kan man mer eller mindre ”leva på svenska”. Det beror på var man bor och vad man jobbar med. De svenskspråkiga bor bara i en liten del av landet, på västkusten, sydvästkusten och på Åland. Det är i den delen av landet som man, åtminstone delvis, kan ”leva på svenska.

I Finland kan man gå i svenskspråkig skola – från förskola till högskola. Det finns inhemska dagstidningar på svenska, en svenskspråkig tv-kanal och två svenska radiokanaler. Man kan gå på svenskspråkig teater, delta i en gudstjänst på svenska eller vara med i någon svenskspråkig förening eller kör. I bästa fall kan man tala svenska i affären och med läkaren.

De bästa bitarna av finskt och svenskt

– Vår kultur är en blandning av finskt och svenskt, säger Charlotta af Hällström-Reijonen. Vi har kunnat välja de bästa bitarna. Vi firar lucia och äter fastlagsbullar (semlor) som i Sverige. Men vi badar gärna bastu som de finskspråkiga. Om man vill generalisera kan man säga att finlandssvenskar är pratsamma och de finskspråkiga tystlåtna.

Ser du dig som svensk eller finländare?

– Jag ser mig utan tvekan som finländare. Jag känner mig ändå främmande för vissa finska drag, till exempel en del maträtter. I ett finländskt perspektiv känner jag mig däremot mer som finlandssvensk än som finskspråkig.

Av Martina Huhtamäki
2009-10-08 

Martina Huhtamäki

Martina Huhtamäki är finlandssvensk och bosatt i Helsingfors. Hon är språkvetare och har just börjat forska i prosodi i finlandssvenska samtal.

Åsikterna som framförs i artikeln är skribentens egna.

Kommentera!
Det finns 0 kommentarer till den här artikeln

Skriv en kommentar

Signatur:
Land:
Kommentar: 
 
Skriv in den kod du ser här nedan
 
 Jag har läst och godkänner villkoren
2009.10.02
xltw%tzE%s%vp%uK%st6%sp%s%vp%uK%st6%sp