« vissza


Takács Nikolas: Semmi sem történik véletlenül Nyomtatás E-mail Megosztás az iWiW-en!
Megosztás a Facebookon!
Írta: Ordódy Eszter   
2011. április 07. csütörtök, 11:00

Nem lehetett nem észrevenni őt. Ahogy mosolyogva besétált, és - nem törődve a fáradt és addigra szkeptikus és enyhén undok zsűri előítéleteivel -, kezébe vette a mikrofont és nekikezdett Leonard Cohen Hallelujah című számának.


A mai napig szeretem újra és újra megnézni ezt a felvételt: egyrészt könnyfakasztóan szép, már-már éteri, másrészt szívmelengető látni a zene és a tehetség ilyen mélységes, mindent elsöprő hatalmát. ... Elkezdődik a dal, a zsűri pedig oda sem figyel, ki következik. Azt gondolják, egy újabb borzalmas, fals Hallelujah, az ezredik horror ezen a napon. Aztán Nikolas mosolyogva belekezd, és néhány másodperc múlva Feró csodálkozva felpillant. A dal szárnyalni kezd, és láthatjuk, amint Geszti az arcát eltakaró keze mögül érdeklődve előbújik, majd Malek Miki pozitív döbbenettel az arcán felvonja a szemöldökét, és Keresztes Ildikó széles, kislányos mosolyra húzza a száját. Nikolas hangja betölti a teret, és a tömeg odavan érte: tapsolnak, tombolnak, a zsűri pedig a szám végén együtt "csápol" az emberekkel... Azt hiszem, abban a pillanatban mindannyian éreztük, hogy ez nem "csupán" egy tökéletes előadás volt, hanem Nikolas varázslatos kisugárzása, amely igen csak friss fuvallat Magyarország könnyűzenei palettáján.

Takács Nikolas (Leonard Cohen) Hallelujah című számát itt nézheti meg >>>

Nikolassal az X-Faktor óta nagyot fordult a világ: igazi, körülrajongott sztár lett. Egymást érik a fellépései, a média pedig nyomon követi minden lépését, hiszen a rajongói - azaz szinte az egész ország -, tudni szeretné, merre jár, mit csinál a kedvence? Takács Nikolassal a kezdetekről,  a tanulásról, a zenéről, valamint a hamarosan megjelenő albumáról beszélgettünk.


- Mi volt az első, zenével kapcsolatos emléked, amire vissza tudsz emlékezni? Arra gondolok, mi volt például az első dal, amit kisgyerekként (tehát nem színpadon) énekeltél?

- Több dal is volt, amit dúdolgattam... az anyukámék viszonylag fiatalok, így az az időszak, amikor kicsi voltam, még funky-korszak volt, ők pedig nagyon sok funky zenét hallgattak. A Kool and the Gangnek volt egy Johanna című dala, és a Get Down on it, ezeknek próbáltam leírni a szövegét, és eldúdolni a dallamát.

- ... tehát akkor nem a Mókuska felmászott a fára - típusú gyermek dalocskákkal kezdted, hanem az akkoriban divatos funky dalokkal?

- (nevet)... igen, belevágtam, világslágerekkel kezdtem.

- Hogyan kerültél kapcsolatba a színpaddal, mikor léptél fel először?

- Kisgyerekként mindig azt játszottam, hogy a fésű a mikrofonom. Próbáltam énekelni, és közben remekül éreztem magam. Mindezt látta az egész család... 8 éves voltam, amikor otthon, Galántán elindult egy megyei tehetségkutató verseny, ahova anyukám benevezett engem. Igazából ő volt a kezdeményező. Igaz, nem kellett nagyon rábeszélni, hogy próbáljam meg, mert mindig nagyon jól éreztem magam, ha énekelhettem. Ez volt az első színpadi fellépésem élő zenekarral, és nagyon pozitív emlékeim vannak ezzel kapcsolatban. Ráadásul - hiszen ez egy verseny volt - még meg is nyertem. 

- Szép kezdés.

- Igen, ez mindenképp jó löket volt arra, hogy érezzem, ez az, amivel foglalkozni szeretnék.

- Nem is volt lámpalázad?

- Dehogynem, persze, hogy volt, de a zene valahogy átsegített ezen. Amikor a színpadon álltam, és elkezdődtek az első hangok, már nem gondoltam arra, hogy jajj, most mennyien vannak, mennyien néznek, semmi nem számított, csak a zene.


Fotó: RTL Klub/Sajtóklub/Bársony Bence

- Konzervatóriumot végeztél, hegedű és klasszikus ének szakon. Hogyan igazoltál át innen a jazz és a funky stílusra? 

- Nyolc éves voltam, amikor elkezdtem színpadon énekelni, ám ezzel párhuzamosan a szüleim beírattak egy zenei iskolába, ahol hegedülni tanultam. A hegedülés és az éneklés is az életem része volt sok-sok éven át. Szerintem a klasszikus zene az alap, abból indul ki minden. Ezért is gondoltuk, hogy jó lenne, ha először klasszikus zenét tanulnék, azzal foglalkoznék, és nyilván amellett hallgathatok mást is, amit egyébként szeretek. Aztán a Konziba felvételt nyertem, és klasszikus zenét tanultam hegedű szakon, orkeszterben játszottam, hangversenyeket, hegedűversenyeket játszottam. Mellette klasszikus opera éneket tanultam, ám idővel rájöttem, hogy bár nagyon szeretem az operát, és imádom Pavarottit, én nem leszek Pavarotti. Ettől kezdve pedig kevésbé érdekelt az egész. A klasszikus zene nagyon kötött, kottához kötött, és azt éreztem, jó lenne úgy énekelni, hogy érzem a dalt, a hangokat. Szerencsére Magyarországon van egy iskola, a Kőbányai Zenei Stúdió, ahol az egész világon elismert zenészek és művészek tanítanak, és ahol aztán tovább tanultam. Próbáltam magamévá tenni a jazzt, a popot, és gyakorlatilag mindent, ami nem klasszikus zene - és nagyon tetszett, hogy ezekben nincsenek kötöttségek.

-  Mi lett a tanítványaiddal lett, akikkel a verseny előtt foglalkoztál? 

- Nagyon szeretném folytatni velük az órákat. Úgy gondolom, tudnék nekik segíteni. Négy emberről van szó, de sajnos egyetlen órát sem tudtam még velük foglalkozni. Megígértem nekik, hogy amint egy kicsit lecsitul ez az őrület, belövünk egy napot vagy egy időpontot, és folytatjuk ott, ahol abbahagytuk. Szeretek tanítani, pont azért, mert nem gondolom magamról, hogy hú mekkora tanár vagyok, hanem próbálom őket rávezetni azokra a dolgokra, amiket én tanultam. Rengeteg tanárom volt, Szlovákiából és Magyarországról is, és mindenkitől mást kaptam, ezt szeretném továbbadni nekik - így nem kell különböző tanárokhoz járniuk. 

- Megváltoztatott az X-Faktorban eltöltött idő?

- Úgy gondolom, hogy emberileg egyáltalán nem. Talán csak abban, hogy önbizalmat kaptam a visszajelzések által. Már látom és érzem, hogy van rám igény, és van igény talán arra is, amit képviselek. Abban változtam, hogy végre merek olyan dolgokat csinálni, amit régebben nem mertem. Kilépek a színpadra, kommunikálok az emberekkel, és kiélem magam.

- Spirituálisan nyitottnak tartod magad? Hiszed, hogy mindennek most kellett megtörténnie veled?

- Igen, szoktam is mondogatni, hogy mindennek megvan az oka, és semmi sem történik véletlenül. Sokszor rádöbbenek az összefüggésekre, hogy mi, miért úgy történik, ahogy. Abban a pillanatban persze nem értem a miérteket, pláne, ha negatív dolog ér, de utána mindig rájövök, hogy cserébe kaptam ezt is, azt is, és hogy mennyire szerencsés vagyok, és hogy pont tavaly, ilyenkor kellett, hogy megtörténjen az, hogy végre felfigyelnek rám, és megismernek az emberek, hogy azzal foglalkozhatok, amit szeretek és megmutathatom, ami vagyok. Lehet, hogy ha korábban történt volna velem ez az egész, nem lett volna ilyen nagy sikerem, és nem tudtam volna magamból átadni mindazt, amit szerettem volna. 

Takács Nikolas- Mit lehet tudni az új albumodról? 

- Hamarosan megjelenik róla az első dalom. Már nagyon-nagyon közel van ez az időpont.

- Magyar nyelvű lesz? 

- Igen, magyar lesz, de lesznek dalok angol nyelven is. 

- Mekkora önrészed van bennük? 

- Szerintem akkor lesz a legjobb egy dal, és csak akkor lesz olyan, amilyet én szeretnék, ha én is ott vagyok, tudok segíteni, és az ötleteimmel közreműködök. Szerencsés vagyok abból a szempontból, hogy zenét tanultam, zenészekkel voltam körülvéve, és jó kapcsolataim vannak. Kardos Norbikával írtuk közösen az első számot. Róla azt kell tudni, hogy nagyon jó zongorista, és igen tehetséges zeneszerző. Ő írta például a Lélekdonort, és Király Viktornak a dalokat. Sok minden kötődik a nevéhez. Nagyon régóta ismerem őt, korábban sokat zenéltünk együtt. Biztos vagyok benne, hogy jó lesz az album, mert csak olyan dalok lesznek a lemezen, amelyekben hiteles tudok lenni, és amelyek értékesek. Számomra nagyon fontos a minőség. 

- Mennyi idő még a megjelenés? 

- Csak akkor fog megjelenni, ha mindannyian elégedettek leszünk az összes számmal. 

- Hogy tudod összeegyeztetni a számtalan fellépésedet és az utazást a stúdió munkával? 

- Meg tudom oldani, épp tegnap voltam stúdióban. 

- Budapesten? 

- Igen. 

- Mit lehet tudni a nagy koncertedről? Összefügg az új lemezed megjelenésével? 

- Nem feltétlenül. Sok tényezője van. Tervezzük, de a pontos időpontot egyenlőre nem szeretném elmondani... olyan koncert lesz, amilyen talán még nem volt Magyarországon. Nagy zenekaros koncert, színpadi show-val... már nagyon várom.

- Nézed a rajongói oldalakat? 

- A sajátomat szoktam. 

- A facebookon és a neten egy csomó olyan Nikolas club van, amihez közöd sincs... igaz?

- Sajnos így van, és ezekbe nagyon sok ember belefut. Próbálom őket figyelmeztetni, de ez sokszor nem elég. Vannak a facebookon és a neten is a nevem alatt futó privát oldalak, több fan klub is van, de csak egy hivatalos van, a Nikoas Fan Club, amit egy barátom kezel. 

- A fél ország szerelmes beléd, érthető, hogy sokan szeretnének a neved alatt szerelmes leveleket kapni.

- Ezzel semmi baj nincs addig, amíg a nevemben nem szédítik az embereket, és nem árulnak kalapokat.

- Egy személyes kérdés: anyukád süteményei közül melyek a kedvenceid? 

- Nemrég voltam otthon, és anyukám csomagolt nekem hazai finomságokat. A túrós kalácsa világbajnok, azt nagyon szeretem, és túrós rétest, illetve a kakaós kalácsa a kedvencem. 

- Ki a zenei példaképed? 

- Több is van. Mindig a régi nagy énekesek voltak a példaképeim. Az egyik Luther Vandross, aki nagy ikon volt Amerikában, és akit a mai napig elismernek, és nagyon tisztelnek a művészek. Szakmailag a topon volt, eszméletlen jó énekes volt. Sosem játszotta meg magát, és mindig azt adta, ami volt. Nem lehetett megjátszani azt, amit ő a színpadon csinált. Jackónak is ő volt a kedvence. 

- Őt is szereted?

- Igen, Jacksont is szeretem. Sajnos csak a halála után - sokszor van ez így - értettem meg az ő üzenetét. Nagyon nagy művész volt, nagyon tisztelem őt. 

- Nemzetközi karrieren gondolkozol? 

- Abszolút gondolkozom, pont azért, mert nincsenek határok, és nem lehet tudni, hátha a zeném, illetve ami vagyok, tetszhet külföldön is? Miért ne? Építjük a Szlovák és a Cseh piacot is, és próbáljuk lassan terelgetni a dolgokat Nyugat felé is. Remélem, majd összejön, és ott is megszeretik a zenémet, többek között ezért is készült el az első dalom angol nyelven is. 

Takács Nikolas: Crazy >>>

Fotók: Höltzl Gergely-Arteriadesign

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
HASZONITS ÉVA  - Takács Nikolas hangja   |2011-04-10 01:49:52
Tisztelt Ordódy Eszter Úrhölgy!
Köszönöm az ISTEN ADTA hangú Nikolasszal készített riportot, továbbá kérem, hogy az alábbi sorokat juttassa el legyen szíves Nikolas részére – nagyon köszönöm:

Kedves Nikolas!

Biztos emlékszel, amikor a Halleluját először elénekelted (az RTL Klub honlapján), megírtam Neked, hogy a Brodwayon van a helyed!!!

Minden Általad előadott dalt az eddigi összes énekes előadásában meghallgattam.
TE vagy a nyerő!!! Cohen úr, elsírná magát, ha a TE elődásodban meghallgatná fent említett számot, de Alexandra Burke, és a kedvencem Jon Bon Jovi is megdöbbenne azon, hogy ilyen hang létezik, bár ők is csodálatosan bánnak a hangjukkal, és rendkívüli művészek (a két említett úrnak küldd meg a DVD-et!!!) (Kérlek maradj mindig ilyen, sohase bízd el Magad!!!! És akkor mindig mindenki szeretni fog továbbra is!!!- elnézést, de ezt TE is biztos tudod)

A csodálatos hangú (fiatalon, tragikusan eltávozott) Luther Vandross, és Mariah Carey előadásában elhangzott Endless love című szám (Nika &) a TE előadásodban ISTENI!

A Crazy eredeti előadójának is gyönyörű hangja van, de TE, ne tudom hogy, hogy nem utolérhetetlenül, minden nagy művészt leköröztél; Frank Sinatra, Crosby és a többi nagy énekes, forognak a sírjukban (nyugodjanak békében). Jacko ha élne, ő is büszke lenne Rád!!!

A hangod egyszeri, csak a Tied, és más számára megismételhetetlen, nagyon vigyázz erre a KINCSRE!!!!

Kedves Nikolas!

Mivel a zene összehozza a legádázabb ellenségeket is, a művészeteddel, csodálatos hangoddal békét tudsz teremteni a Földön, ez lebegjen mindig a szemed előtt. A kibékíthetetlen ellentétek megszűnnek, ha TE el kezdesz énekelni.

Úgy gondolom, hogy A BÉKE NAGYKÖVETE LEHETSZ HAMAROSAN!!!

Utadat kísérje végig életedben erő, egészség, boldogság, szeretet, és BÉKE!!!

A TE HANGOD UTÁN MÉG A SZÉL IS MEGFORDUL!!!!

Üdvözlettel:
Éva

Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Hirdetés
Hirdetés
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hirdetés

Friss

2011.04.09.
Kép

A hollókői Húsvéti Fesztiválon a falu apraja- nagyja díszes népviseletet ölt magára, s...   Tovább »
2011.04.09.
Kép

Volt egyszer egy férfi, aki nagyon belefáradt a mindennapi munkába. Ő mindennap dolgozni járt,...   Tovább »
2011.04.08.
Kép

A Szépasszony-völgyi Húsvéti programok keretében a hazai hagyományok szinte mindegyikével...   Tovább »
2011.04.06.
Kép

Noszvaj festőien szép környezetben található falucskája ismét fergeteges programokkal,...   Tovább »
2011.04.05.
Kép

- Nagyon helyes, hogy a tetemet már előkészítették a boncoláshoz. Örülök, hogy végre rend...   Tovább »

Népszerű

2011.04.07.
Kép

Nem lehetett nem észrevenni őt. Ahogy mosolyogva besétált, és - nem törődve a fáradt és addigra szkeptikus és enyhén undok zsűri...   Tovább »
2011.02.16.
Kép

A Franciaországból származó, egyre szélesebb körben ismert és kedvelt Dukan-diéta segítségével 20-30-40 kilós feleslegektől is...   Tovább »
2011.02.18.
Kép

Akinek gyereke van, pontosan tudja, milyen jó dolog olyan kreatív játékot kieszelni, amit a kicsivel együtt csinálhatunk otthon, és aminek...   Tovább »
2011.03.17.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.02.09.
Kép

A Velencétől nem messze található Murano városa a XIII. század óta az üveggyártás központja - itt készülnek a világ legszebb...   Tovább »
2011.01.24.
Kép

A 112 karátos mélykék drágakő nem csak szépsége miatt híres, hanem a róla keringő baljós legendák miatt. Úgy hírlik ugyanis, hogy aki a...   Tovább »
2011.03.17.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »
2011.02.05.
Kép

Az első brossokat vélhetően még a görögök és a rómaiak viselték: köpenyeiket, ruháikat és kendőiket fogták össze a többnyire...   Tovább »
2010.10.18.
Kép

A rózsakvarcból készült gyöngysorokat és karkötőket minden nő előszeretettel viseli, de szívesen veszik anyukák is kisbabáiknak e ...   Tovább »