Friday, April 22, 2011

Company trip 2011...

bismIllah...


Kalau korang ikuti blog aku ni since aku bekerja di KL... mesti tahu yang aku ada pergi company trip ke Pulau Redang last year...

Leh usya sini, sini dan sini.

Tahun ni, ada trip jugak... tapi orang dalam confinement mane leh ikut... cuti plak tu kan? HUHU... Sedih aku...

Yang buatkan aku lega sikit cos diorang pergi ke negeri PERAK. kehkehkeh... :P

Tapi still... terasa seih jugak cos tak dapat ikut... Dahle lama gile tak jumpa kawan-kawan sekerja di KL.. serius aku rindu bangat sama mereka... Kat sana ramai staff, aku kat Marina Island just berdua je ngan Ganesh... Kalau aku ikut trip kali ni, dapat jumpa diorang...

And yang paling terkilan, aktiviti-aktiviti yang diorang buat. Benda yang aku memang takkan buat la kalau sendiri-sendiri... :(

Pagi tadi diorang akan ber'white river rafting' di Gopeng... Waaaa... Mesti best kan? I can only imagine! Keterujaan tu mesti macam masa aku nak pergi snorkeling di Pulau Redang dulu...


Teringinnye!! huhu
Gambar dicilok dari sini.

Ni nampak cambest...
Dulu pernah gak usya orang ber'white river rafting' masa di Sg Sedim (ke Ulu Sedim? lupe dah namanya) di Kedah... tapi cam tak best. Ahh.. kalau pergi ngan kawan-kawan sekepala, konfem best punye la kan? Well... orang dalam pantang cam aku ni gigit jari jela... >:(

Then, petang ni diorang akan ke Pulau Pangkor... Of cos la akan melawat branch Marina Island kan? Too bad I couldn't even be there. Kalau tak, leh jugak bersua muka walaupun sekejap... :(

Aktiviti kat Pangkor aku tak tau... Dok hotel mane pun tak tau... Sama ada Pangkor Laut Resort or Pangkor Island Beach Resort la kot? Itu jer yang kira antara paling mahal kan? (And hotel-hotel tu jugak yang foreigner customer kitorang selalu stay)

Dengar-dengar ada RAC Idol (RAC=Rent-A-Car as in Sime Darby Rent-a-car)? Ganesh akan nyanyi! wakakaka... sian budak tu kena buli... Yang wakil KL aku tak tau la sape... tapi dak Nurul tu eksaited beno bercerita. Jeles jeles...


Bab Pangkor ni tak jeles mane sangat la cos pulau ni sekangkang kera je dari ofis.
ekekeke... Kalau Pulau Sipadan ke, Manukan ke.. or Langkawi, memang aku terkilan gile!

TAPI... rugi jugak tak ikut cos kalau pergi sendiri kena kuar duit.
Trip ni company bayar weh!
Rugi... rugi...


Takpela... anggap jela takde rezeki nak join benda alah ni. Lagipun aku tak join cos baru pas beranak... bukan kena blacklist macam sesetengah orang tu... ;p

Dear colleagues,
Have fun k... I miss u guys so much! :')

Anyway, ISNIN ni merdeka!
(berapa kali nak ulang daaa... last entry pun tulis benda yang same -___-")

Tak sabar wehhhh...

Aku nak bedal aiskrim KFC puas-puas. =D



alhamdulIllah...

www.tips-fb.com

Thursday, April 21, 2011

Bentan?

bismIllah...


Tahu bentan tu ape? Mmm.. in my own words, bentan tu adalah akibat negatif yang berlaku jika melanggar pantang larang. Contoh: Mak suruh aku duduk umah diam-diam sebab masih dalam pantang (lepas beranak) tapi aku gatal nak merayap ke umah Wan Chor. Masa on the way balik tersepak pasu bunga and kuar darah/tumpah darah dari bahagian sulit. Haaa... tumpah darah itu dipanggil bentan. Tak paham lagi? Ahh lantak mike la. Sila google.


Anyway... tentang bentan ni... actually aku tak tau la aku kena bentan ke idak masa mulanya.

Jom bace... pastu korang rase aku bentan ke idak?

Ingat tak entry aku ke Lumut untuk amik kereta laki aku tu? Haaa... well, masa kat sana memang la aku ada ngemas umah sikit-sikit bla bla bla and balik ke Beruas pun aku sendiri drive kereta sorang-sorang. Lepas sampai Beruas, aku mendapati banyak pulak darah yang keluar. Macam darah period. Untuk makluman, dah beberapa hari before tu aku memang tak pakai pad dah. Pakai pantiliner jer... sebab darah nifas dah sikit...kejap ada, kejap takde...

So, aku macam pelik jela bile tetiba banyak kuar darah...tapi wat bodo... kot2 darah jadi banyak tetiba cos minum nescafe masa kat Lumut ke... (umah Beruas takde nescafe... aku minum cos nak bagi berak... sejak beranak ni, susah betul nak berak hari-hari)

Esoknyer, waktu pergi klinik for Razin's one month jab, nurse tanya darah banyak lagi ke? Aku jawab la yer. Then dia tanya, darah camne? Aku cakap la banyak macam darah period. The aku citer la dah beberapa hari aku tak pakai pad (and kekadang tak pakai panties pun) cos darah nifas cam sikit and kering... alih-alih since balik Lumut kena pakai pad cos memang kuar banyak.

Nurse kata, "Darah period la tu.. Ada orang memang cepat period"

Time ni aku dah pelik. Cos selalunya breastfeeding mom lambat datang period kan? Ini... habis pantang pun belum lagi, dah period??

Nurse kata lagi, "Tunggu lagi beberapa hari... kalau cukup 5,6 hari kuar darah and then stopped, betul la period."

Well, pas balik Klinik... hari Jumaat gerak balik Pahang...

Balik dari Pahang, aku mula rasa pedih bila kencing... luka ke ape tak tau la kan... I told hubby, hubby suh berurut (kot-kot peranakan jatuh lagi ke ape ke). So, balik Beruas aku gitau Mak.

I told Mom and Opah and also Mak Cik yang ngurut aku tu.. Then they all sume pandang sesama sendiri. "Bentan la tu... tumpah darah kan?" kata Opah.

"Ntah... nurse kata period"

"Hisy.. takkan la period... aku rasa kamu ni kena bentan. Bawak kereta sendiri... pastu duduk dalam kereta lama-lama masa ke Pahang tu..." kata Mak plak.

"Hang bawak kereta? Ya rabbi budak ni... aku rasa betui la kena bentan. Tu yang berdarah banyak tu... Orang time nak habis pantang ni lagi nak jaga... Ibu jari tu kalau tersepak ape-ape pun leh turun darah" tambah Mak Cik Timah plak sambil urut-urut badan aku.

Hmmm... ntahla. Semalam dah takde dah kuar darah banyak tu. Semalam jugak first time aku bertangas. Mak risau so dia bakar la ranting semalu and halba untuk aku bertangas. huhu

I did asked them "Abis, kalau bentan camne? Kena pantang balik 44 hari ke?"

"Isy... takdela kena pantang balik... mampoih la nak ulang balik 44 hari" jawab Mak Cik Timah.

"Takde ape la... dah jadi... orang nak elak dari tumpah darah tu... kot-kot nanti tak cukup darah ke... ni dah jadi, sudah laa" kata Opah.

Pengajarannya di sini: Time berpantang tu toksah le ke sana ke mari je kejenye... Ramai yang nak beranak sikit lagi kan (to mommy to be yang nyinggah bace blog ni)... so jadikan ni pengajaran masa berpantang nanti eh... huhu

Akhir kata, sekian...

Isnin ni aku merdeka! ho yeahhhh!


UPDATED!

-Lupe nak tulis kat sini yang since balik Pahang, bila aku nak kencing je mesti pedih... that's why la Mak, Opah n Mak Cik Timah tu ingat aku bentan.

- Tapi bila bace balik pengalaman orang and komen-komen di entry ni and twitter, aku rase betul la aku period.

- As for rasa pedih masa kencing tu, well itu sebab kencing aku kotor. Masa pergi klinik tu pun nurse dah kata kencing aku kotor.. patutla lame-lame pedih... mesti tak bersih lagi air kencing aku... huhuh... so sekarang tengah nak minum air masak banyak-banyak supaya jangkitan bakteria (yang buatkan aku pedih tu) akan hilang... and aku plan nak pergi jumpa doktor mintak antibiotik kalau tak ok lagi dalam sehari dua ni... huhu


alhamdulIllah...

www.tips-fb.com

Monday, April 18, 2011

Freaking tired

bismIllah...

Akhirnya Razin tidur... Lame gile nak tidurkan dia... Sebabnye, ini malam pertama dia tidur di Lumut. Tak biasa gamaknye... Dari pukul 6 petang tadi tak tidur sampai ke 11 malam baru dia tidur. Mencabar keimanan betul... huhu... Dahle dalam kereta tadi pun dia tak berapa nak lena... sian anakku... Travel jejauh...

Well, Jumaat lepas aku gerak balik Pahang... kampung hubby. Suamiku la yang tak sesabar sangat nak tunjuk anak dia kat kampung. So... walaupun aku ni masih dalam pantang, walaupun aku tahu Razin baru sebulan (kecik lagi nak travel jejauh) dahle tu carseat for baby pun tak mandang lagi... demimu suami, aku ikutkan jer...

Takde carseat, so dok dalam ring sling Mak je la eh Razin oi...
(I have yet to master the skill of babywearing... aritu pakai Moby wrap, arini ring sling plak... saje test cos baru beli... hehehe)


Tilam kekabu pun angkut jugak... hehe
Ni masa baru lepas tukar pampers Razin sementara hubby benti solat kat masjid...



Yela, dah excited sesangat nak balik. Tak sampai hati aku nak membangkang. But as I predicted, Razin meragam macam hape lagi time malam pertama tidur di kampung. Yela, sampai pun time Maghrib, mane taknye... huhu... Menangis je kerjanya... aku sampai sakit kepala and stress. Darah dah mendidih naik kepala cos anak tak nak diam/tidur and bapaknye plak lagi la tak tau nak pujuk. Aku jugakkkk yang kena handle. Dalam hati memang aku dok blame laki aku la cos gatai sangat nak balik kampung... kan anak meragam takmo tidur. Eiii... memang mencabar giler... Akhirnye, tengah malam baru tidur.

Aku stress and risau pun sama cos Razin baru pas kena cucuk kat klinik Khamis lepas... Risau la dia demam ke ape ke kan... Tapi nasibaik la tak (aku asyik dok check ngan thermometer btw). Syukur...

And pagi esoknye aku bantai bangun tidur kul 10 pagi. Lantak... Anak menantu Mak ni penat melayan anak kecik. HAHAHA.

Nasib baik malam kedua ok. Razin tidur awal and tak banyak ragam. Phewww...

Antara sebab utama hubby nak balik Pahang...
Which was: nak bagi Razin jumpa moyang dia (hubby's grandmother) sebelah Pahang...



Malam ni tidur Lumut, malam esok pun tidur Lumut.

Selasa ni baru balik Beruas since Selasa cuti (Perak je).

Aku ingat nak dok Lumut je seminggu sampai hubby sailing next week, tapi... susah plak tak bertungku bagai... hmmm...

Esok pas hubby balik kerja, ingat nak menyinggah ke Giant or Tesco or Manjaku... camne la agaknye kalau bawak baby kuar sekali? Nak guna Moby or ring sling? errr...

Sebabnye nak cari baby cot or playpen for Razin... balik kampung aritu dapat duit agihan sikit cos Tok Razin jual lembu 5 ekor (Tok Razin tokey lembu :P). So... kita anggap tu hadiah dari Tok untuk Razin... kita beli la barang Razin yer... hehehe... (Tok Razin cam tau-tau je Mak Ayah Razin dah bengkrap tengah-tengah bulan ni ek... kehkehkeh...

Well, masa untuk mengemas...

Time camni la baru aku dapat nak mengemas umah... Tadi Razin asyik nak bergayut jer...

p.s: Bile bace balik entry ni, macam ngan orang dah habis pantang punyer entry jer... padahal ada lagi lebih kurang 2 minggu camtu... dah siap dok Lumut berdua je ngan anak bile hubby keje...haishh... nak wat camne kan... demi SUAMI... (abang, sila consider yer...)


Salam...



alhamdulIllah...

www.tips-fb.com

Wednesday, April 13, 2011

Beruas-Lumut-Beruas

bismIllah...


Subuh-subuh tadi kelam-kabut aku bangun cos nak ikut hubby balik Lumut. Sebabnye esok nak pergi klinik untuk Razin dicucuk sebulan (aritu pergi salah hari rupanya haha) and transport takde... Nini bawak Kancil pergi keje... Mak bawak Vios pergi sekolah. Dua-dua orang takleh nak kuar jap amik aku pegi klinik esok.. So, kena la ikut hubby balik Lumut then bawak semula kereta hubby balik Beruas. Sedih jer tinggal Razin yang nangis-nangis pagi tadi. Nasib baik la stok EBM banyak la jugak dalam freezer.

Sampai jer umah, aku terus lepak-lepak jap and then pam susu... Dapat dalam 3 oz plus... Alhamdulillah... :)

Hasil dari first pump session today
(8 am-8.45 am)



Pastu aku terus kumpul cloth diapers (cd) yang belum pre-wash dan extra soakers GroVia yang baru dapat masuk mesin... Ada lagi cd yang belum sampai lagi ni... takpela, sementara free, aku pre-wash la sumer tu dulu... Tak sabar nak pakaikan Razin cds... aku rasa elok-elok abis pantang je dia muat la cd-cd yang ku beli tu. Sekarang ni pun newborn disposable diapers yang Razin pakai macam tunggu masa jer untuk 'tak muat'. :D

Atas sekali ada lah CD GroVia AI2
Yang lain sumer CD Babyland plain... beli borong 8 pieces.
Tapi 2 pieces dah pre-wash dulu sekali ngan CD Autumnz and Littledoodlez...

Wahh tak sabar nak tunggu pre-order GroVia CDs lain yang on the way...
This time aku order 2 pcs AIO*, 1 pc AI2* dan 1 set soakers utk AI2.
Pastu takmo beli dah. (leh caye ke...)
Cukup lar 13 pocket CDs, 3 AI2 dan 2 AIO kan?
Extra soakers ada 2 set untuk yang AI2...
Cukup ahh...
Nanti order tu sampai aku tempek kat blog. :D


*Please refer here on what is AI2 and AIO.

Aku dah bajet yang pocket CDs untuk bagi bekalan pada babysitter, yang AI2 dan AIO tu aku jer leh handle.
Mahal ler katakan... (itu jela cd plg mahal yg mampu beli kehkehkeh)



Settle pre-wash and sidai CDs+inserts+soakers, aku rebus botol lak.

Aku baru dapat storage bottles Safety Plus 8 pcs (untuk isi susu ibu) yang ku order kelmarin so kena la sterilkan kan...

Takde periuk besar so guna periuk untuk kukus hadiah kahwin... :P


Sambil tunggu botol-botol direbus (aku guna api sederhana), aku online + tengok tv... Settle botol direbus, aku melipat kain yang dah bertimbun di tingkat atas plak... Hubby bukan nak tolong lipat! Cis...

Menyampah betul nak lipat kain...


Settle lipat kain and simpan dalam almari, aku mandi... Then turun bawah pump susu lagi...
Kali ni dapat 4 oz!! Gembira gila... syukur alhamdulillah...

Cukup-cukup dapat 4 oz. haha...
Ni 2nd session pumping
(12.35 pm-1pm)


Sebelum pulang ke Beruas, aku sempat pam lagi untuk kali ke-3. Dapat 2.5 oz jer... Jadi la kan... Asalkan ada...

Bila time nak balik and drive kereta, sangat la cuak... 1st, risau sebab orang kata pompuan dalam pantang mane leh bawak kereta. So... aku cam risau la kan... And memang awkward gile nak drive selepas sebulan lebih tak drive! Alhamdulillah tak jadi apa-ape...

Hari ni dalam sejarah la aku bawak kereta 80 km/j jer dari Lumut-Beruas.
Paling maksimum pun 100 km/j... tu pun cos nak overtake lori je...
Cam tak caye je.. ahaks...


Akhirnya around 4 pm tadi sampai umah... Tengok budak comot bawah ni minum susu ebm peket yang ke-6 (1 peket mostly dalam 2 oz, 2.5 oz and 3 oz) dah...



Huhu... Razin kuat minum susu... Memang aku kena bekalkan kat babysitter nanti dalam 6, 7 botol kot?? 1 botol (brand Safety Plus) muat 4 oz... so ok la kot? :|

Next month punyer shopping adalah cooler bag kit untuk hantar umah babysitter. Hopefully di penghujung-penghujung pantang, susu pun bertambah la lagi... Amin.


p/s: Sian hubby tido Lumut sorang-sorang malam ni.. nak wat camne... beli kete lagi sebijik eh? hehe


alhamdulIllah...

www.tips-fb.com

Tuesday, April 12, 2011

Bila jari-jemari menari... (banyak le pulak yang ditaipnya!)

bismIllah...


Hubby dah tidur.. Razin pun dah tidur. Mulanya hubby kata maybe tak balik Beruas cos esok ada parade pagi-pagi. Nanti kena rush.. tapi nampaknya orang lelaki kalau dah ada anak ni dia lain... ingat anak lebih gamaknye... Tup tup petang tadi dah sampai dah hubby ke Beruas. Padahal dia baru je balik sailing tu... Alhamdulillah...

Masuk-masuk umah terus terkam Razin. Maknye pun haram nak kiss ke ape... cubit pipi je... ade ke patut? Cehh. Tapi takpela... Aku paham. Hubby memang suka budak since bujang... rajin melayan anak sedara... so no wonder dah ada anak ni dia hepi bangat. Sorila bang kalau pernah cakap "Sorang cukup la" ek... Tu masa baru peh beranak. Rasa fobia and tak sanggup lagi nak lalui sakit beranak tu. But that is too selfish kan? Insya Allah.. ade rezeki kita bagi Razin adik ya... (tapi tunggu 2,3 tahun lagi laaa... fobia sakit beranak masih tak hilang okee)

Kekadang bile pikir-pikir balik, aku kagum betul ngan wanita-wanita yang beranak ramai ni. Giler kental... fuhhh sakitnye bila ingat balik! Ok. stop. kang ubah fikiran untuk bagi Razin adik lak.

And sekarang baru ku faham kenapa sesetengah wanita takmo ada anak pun. Badan memang berubah ar... Nak bagi macam sebelum beranak kena kuar duit riban-riban (macam celebs2 tu)... Tapi tetap takkan sama kot. Nama lagi dah beranak... huhu

Aku baru pas mengepam breasts lagi... Kali ni 2.5 oz jer.. jenuh aku dok urut-urut and perah-perah tapi still dah takmo kuar dah. Well... 45 minit dapat 2.5 oz. Takpela.. tu je rezeki Razin kali ni... lagipun setiap kali Razin dibagi botol (time aku kuar ke Lumut aritu and time aku mandi+berak tapi dia dah lapar sangat), dia memang minum 2 oz jer. Tu pun kekadang ade lebih sikit.. I guess sebab tu susu aku pun kuar banyak tu jer kot? :)

Well.. lately aku banyak fikir hal duit. Duit duit duit. Tak pernah cukup kan? Bagi la berapa ribu pun... mesti tak cukup. Ade je benda nak beli, nak tambah, nak bayar itu ini... Sekarang aku tengah pikir nak jimat jer... Tapi of cos la kena kuar duit dulu untuk jimat. Nak jimat tang pampers and susu tin. KALAULAH susu aku masih tak meriah and tak cukup untuk dibuat stok hantar ke babysitter (mintak simpang sangat) bila aku start keje nanti, my last resort would be formula milk a.k.a susu tin jugak la. Aku nak buat style Kak Yana (my cousin's wife)... anak dia masa dengan babysitter minum susu tin, kat umah jer breastfeed. Well, kalau Razin flexible camtu, alhamdulillah la.. aku risau nanti bila dah start bagi susu tin, dia takmo susu aku je... frust oo camtu. Mmm kita tunggu dan lihat k. Buat masa ni, aku rasa aku mampu lagi.... insya Allah tak payah kena beli susu tin...

Bab pampers, aku harap aku dapat fully cloth diaper Razin lepas abis pantang nanti. Or at least, bila dia dah muat CDs yang ku beli. HAHA... cos sekarang dia tak muat! Did I tell you my baby is skinny?? Kalau pakai CD, takut bocor jer.. well, dapat jimat kat pampers la.. I pray to God that my future babysitter can tolerate CDs and EBM (Expressed Breast Milk) stock... >__<

Hmm... semalam (ke kelmarin?) ada chatting ngan Tiger (boipren tak jadi... wakaka). He mentioned "Lecehnya ada anak" when I told him how I am looking for a suitable babywearing options and how I think I'm going to skip buying a stroller etc...

Leceh?

Well.. that is not entirely true. Tengok la camne penerimaan kita. As for me, I am ready to have kids. And I don't think it's 'leceh' to have a child... True, memang banyak benda la kena beli and prepare. Baby clothes, carseats, botol susu, breastpumps etc... Ala, nama lagi nak jadi mak dan bapak orang kan? Bertambah la tanggungjawab kita. Kebajikan anak perlu la dijaga... Itu jugak ape yang mak bapak kita buat dulu (minus the breastpump. :P) kan? Kalau memang tak sedia nak ada anak, up to you... Like I wrote in previous entry before, tak sume orang kejar benda yang sama. Kalau rasa tak puas enjoy single, silakan enjoy puas-puas... supaya nanti anda tak rasa 'leceh' menguruskan anak sendiri. :)

Kekadang, memang macam tak percaya dah ada anak sendiri. Serius. Ahh tapi hati sangat gembira... aku rasa lengkap. We are a family. Abah (or Ayah? Aku nak panggilan 'Abah' tapi hubby asyik la bahasakan diri 'Ayah'... so Ayah it is la, I guess), Mak dan Razin. Tak sabar nak balik rumah Lumut dan biasekan Razin dengan OUR HOME.

Oh.. our house.. Ade je lagi tak complete. Tapi more to 'accessories' la kot? Nak letak waterpump kat bilik air aku, nak letak kolah kecik (yang bentuk 1/4 tu) kat bilik air bawah, nak pasang aircond, nak beli katil double bed king sized so that our bed yang sekarang leh letak bedroom bawah, nak beli set meja makan yang leh dok 8@10 orang... dan macam-macam lagi lah! huhu... Duit jer takde...

Sebab tu la aku diam jer bila kekadang mention kat hubby, "Abang, nak tukar handset la... nak pakai BB or Iphone". Hubby pun ceramah... Duit beribu tu leh beli oven, dining set baru, aircond, leh beli baby cot (oh kami takde baby cot lagi!), beli itu beli ini...bla bla bla...

Well, memang betul pun. Aku ni pun gate nak berhenfon baru bagai pasal per? Tak sedar diri dah jadi mak orang and bajet pun bukannya banyak. Lagipun online dah almost 24 jam ngan broadband, so what's a new smartphone for ek? Main game pun idak (tak minat and frankly, kalau ada anak mmg takde masa la nak men game kan?) so.. nak watpe je? Nafsu je sumer tu Ana... prioritise!!

And seriously, aku rasa dari beli henpon baru, baik beli camera DSLR ke... kan? erk. Tadi kata nak jimat. Ok ok tak jadi... tak jadi...

K lah... banyak dah membebel memalam buta ni... I think I better go to sleep.

Tapi sebelum tu!

Jom tengok Razin's latest pic... (lame tak letak gambar Razin kat blog ni)



Hai!!
Yer.. caye memang hisap puting tiruan.
Mak saya pemalas nak bagi puting dia cos saya kuat nyonyot..
Nasib baik saya tak keliru puting mak dengan puting tipu.
Dan tiada gangguan untuk menyusu susu mak saya... hehe

Don't worry, kalau saya jongang, saya ugut mak saya pakaikan braces pada saya!
Saya nak braces yang paling mahal!
(sape suruh Mak malas sangat kan?)




That's all for now.

Salam.



alhamdulIllah...

www.tips-fb.com

Monday, April 11, 2011

Kumpulan Ibu-ibu Menyusukan

bismIllah...


Hari ni aku hepi sangat! Mana taknya, first time pump susu dapat 3.5 oz (actually 3.8 kot? cos nk dekat-dekat 4 oz dah). Alhamdulillah... rezeki anak... :)




Maybe 3.5 oz tu tak banyak macam sesetengah mommy yang sekali pam dapat berkoyan-koyan susu, tapi bagi aku itu improvement besar la dari 1 oz!

And aku dah malas nak banding-banding kuantiti susu aku ngan other mommies cos itu akan buat aku lagi down and sakit hati. Bila stress camtu, lagi la susu kurang kan...

Thanks to Kump. Ibu2 Menyusukan di Facebook. Banyak sangat yang aku belajar... and the most important thing is, tak give up untuk pam lagi. Ramai ibu-ibu bagi sokongan and tips... diorang takde nak downkan kita cos susu kita sikit ye. Walaupun some of them tu sekali pam berbotol-botol leh dapat, diorang still bagi sokongan. Siap gitau supaya jangan banding susu kita ngan susu orang lagi (cos itu akan buat ko lebih stress!).

Toksah nak heran kenapa sesetengah orang tak banyak susu ya... Mungkin orang tu bila bagi susu kat anak secara direct breastfeeding, ada je susunya. Bila pam plak tak banyak... Semua orang TAK SAMA.

So lantak... malas dah nak down sebab hal susu (walaupun sebenarnya aku down jugak kalau pengeluaran merudum). Ape-ape hal, I have a support group now.

Bagus betul group-group sebegini di Facebook. Baru la banyak benda aku tau... yela, nama lagi 1st time mother kan... mane la nak tau banyak benda kalau tak bergaul ngan ibu-ibu juga...
Kat sini jugak baru tau milk booster yang boleh dimakan untuk tingkatkan susu hasil perkongsian group members... :)

Aku dapat hasil di atas setelah 3x pump cara 'power pumping'*( iaitu aku pam sebelah kanan 10 minit, then tukar ke belah kiri. Pam lagi 10 minit. Then tukar balik, pam belah kanan 10 minit... camtu aku selang-selang sampai dekat sejam... (or sampai dah tak kuar ape laa)

3x cos hari sebelum2 ni aku ada dah try 'power pumping' ni.. bukanla arini smpai 3x buat power pumping ye..

Sebelum tu aku ade jer try 'tandem pumping'* (sebelah bagi baby, sebelah lagi pam) tapi hasilnya takdela banyak sangat... dalam 1 oz camtu. So aku terus bagi kat baby jer... heheh... Bagus Razin, semua dia bedal. Bagi botol pun tak banyak ragam... (botol Spectra 3 je, bukan Tommee Tippee cos aku malas nak salin ke botol TT) :P

So, hari ni punyer hasil power pumping dapat almost 4 oz. Ok la kan? Kalau lagi kerap kita pam, lagi banyak la susu pasni. Malas ngan rajin jer... hehehe...

*belajar term-term ni kat group KIM tu la


Pada new mothers like me yang nak breastfeed anak (or baru start breastfeeding), sila join group ini di Facebook. Serius tak rugi join!

Yang mana belum beranak pun boleh join cos mane tau ada members yang nak let go breastpump ke ape... leh la beli ngan harga yang lebih murah! hehehe...



Klik gambar di atas untuk ke group KIM.


Oklah... tu je nak update.

Salam... ;)



alhamdulIllah...

www.tips-fb.com

Friday, April 8, 2011

Askarku

bismIllah....


Rindu kat suami daaa...

Ini adalah first sailing yang dia tak call aku langsung... heran gak... takde line langsung ke pun? hisy... btw, beliau sailing area Langkawi lagi kali ni... tapi kali ni tak turun. So, tak dapek la teman nak pesan ape-ape.. huhu

Boring-boring, so aku pun belek la gambar dia kat laptop. Ni laptop dia tp aku jarang dapat usya sangat... well, nak tergelak pun ada bila tengok gambar masa beliau bujang... kurus weh! beza gile ngan sekarang. hak hak hak..

Masa form 5. Hubby is the one in red circle.
Yep, belajo kat sekolah teknik di Bentong


Look at this!
Kurus giler...
haaa... ni masa training.. patut le kurus kan?
;p


Kurus jugak.
And hensem. Bluwekkkk :p
Actually, hensem cos pakai uniform putih ni kot? hehehe
Ohh aku memang suke tengok hubby pakai uniform navy yang putih ni.
Smart! :P


KD Seri Inderapura yang terbakar dulu...


Lagi gambar kapal tu terbakor...



Ni le kot rupe deme baris pagi-pagi?



Ehh?
Gambo awok pun ade juge? hehehe...
ni masa zaman student mechy btw... berzaman dah tu!


Masa dating ke Genting... naik skyway...
time ni nak exam ke ape tah. sempat lagi... :P



Masa tengok F1 tahun lepas.
time ni dah chubby dah

Gambar lame gak ni...
Dengan Odenk, otw nak pergi sword barrel kawan kahwin


Masa dok Perantau.
Merasa la aku masuk kabin pegawai kat kapal tu... dok lepak bilik Kak Farah (dalam pic) sementara nak tunggu main bowling kat Pernama... :P


Well, cukup la sikit-sikit. Isnin nanti baru hubby balik.
Isnin jugak nak bawak Razin ke klinik for his 1-month-old-jab
Today is the fourth Friday since his birth. So more or less, he's 1 month old today!
:)


That's all now.
Salam


alhamdulIllah...

www.tips-fb.com
 
template by suckmylolly.com but edited by Ryehana