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Amendments to the Laws of the Game - 2008

Dear Sir or Madam,
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The 122 �d Annual General Meeting of the International Football Association Board (IFAB) took place in
Scotland an 8 March 2008. The amendments to the Laws of the Game approved at this meeting and
the various instructions and directives issued are listed below .

Amendments to the Laws of the Game and Decisions of the Board

General revision

While the modification of Law 2 indicated below is the only amendment in the substance of the Laws
of the Game this year, the overall wording and structure has been reviewed and revised in order to
consolidate and reorganise the content for the sake of consistency, simplification and clarification . As
part of this process, some of the Decisions of the International Football Association Board from the
2007/2008 edition of the Laws of the Game have now been either incorporated in the Law to which
they were previously appended or otherwise added to the section previously known as Additional
Instructions and Guidelines for Referees . For the 2008/2009 edition of the Laws of the Game, this
section has been renamed "Interpretation of the Laws of the Game and Guidelines for Referees" The
reason for this change is to underline that, while the content of thls section Is intended to
complement the Laws of the Game themselves, its application Is Indeed a compulsory requlrement .

In addition, certain principles that were implicitly understood throughout the game but did not
explicitly feature in the Laws of the Game have been added to the new edition for completeness, for
example, Law 4 now expressly states that "The two teams must wear colours that distinguish them
from each other and also the referee and the assistant referees"

Law 1 - The Field of Play

At a special meeting of the IFAB an 8 May 2008, it was ruled that the decision passed at the Annual
General Meeting an 8 March to standardise the dimensions of the field of play for "A" international
matches would not be implemented until the IFAB had reviewed the matter at next year , S 123,4
Annual General Meeting in Northern Ireland .
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Law 2 - The Ball

Decisions of the Intemational F.A. Board

Decision 1

Current Text

In competition matches, only footbalis which
meet the minimum technical requirements
stipulated in Law 2 are permitted for use.
In FIFA competition matches, and in
competition matches organised under the
auspices of the confederations, acceptance of a
football for use is conditional upon the football
bearing one of the following three
designations :

"

	

the official "FIFA APPROVED" logo, or
"

	

the official "FIFA INSPECTED" logo, or

"

	

the reference "International Matchball
Standard"

FIFA
INTERNATIONAL
MATCHBALL
STANDARD.

Such a designation an a football indicates that
it has been tested officially and found to be in
compliance with specific technical
requirements, different for each category and
additional to the minimum specifications
stipulated in Law 2 . The list of the additional
requirements specific to each of the respective
categories must be approved by the
International F.A . Board. The institutes
conducting the tests are subject to the
approval of FIFA .

Member association competitions may also
require the use of balls bearing any one of
these three designations .
In all other matches, the ball used must satisfy
the requirements of Law 2 .
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New Text
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In addition to the requirements of Law 2,
acceptance of a ball for use in matches played
in an official competition organised under the
auspices of FIFA or the confederations is
conditional upon the ball bearing one of the
following :

"

	

the official "FIFA APPROVED" logo
"

	

the official "FIFA INSPECTED" logo
"

	

the "International Matchball Standard"
logo

FIFA

INTERNATIONAL
MATCHBALL
STANDARD

Such a logo an a ball indicates that it has been
tested officially and found to be in compliance
with specific technical requirements, different
for each logo and additional to the minimum
specifications stipulated in Law 2 . The iist of
the additional requirements specific to each of
the respective logos must be approved by the
International F.A . Board . The institutes
conducting the tests are subject to the
approval of FIFA .
Member association competitions may also
require the use of balls bearing any one of
these three logos.
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Directives and instructions issued by the IFAB

Dealing with injured players

Pitchside monitors

Goal line technology

Additional assistant referees

Implementation
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In view of the differing practices applied in various competitions around the world by the team in
possession when the ball remains in play after a player has been injured and the confusion that this
can cause, the IFAB wishes to reiterate that Law 5 states that the referee has the power to stop the
match if, in his opinion, a player is seriously injured, but he may allow play to continue if the player is,
in his opinion, only slightly injured .

Furthermore, the IFAB also calls for the football family to unite in denouncing simulation and working
to eradicate this scourge from the game in order to assist the referee's identification of serious injuries
and, more generally, to uphold the fundamental principles of fair play and preserve the integrity of the
game.

As a result of the increasing presence of monitors around the boundaries of the field of play for
broadcasting purposes, the IFAB underlines that it is forbidden for occupants of the technical area to
have access to or be in a position to view pitchside monitors .

The IFAB has decided that all experiments involving goal line technology are to be put an ice until
further notice .

The IFAB has granted FIFA permission to conduct an experiment with two additional assistant referees
in a forthcoming tournament .

The decisions of this year's Annual General Meeting of the Board regarding changes to the Laws of
the Game are binding for confederations and member associations as from 1 July 2008 but
confederations or member associations whose current season has not ended by 1 July may delay the
introduction of the adopted alterations to the Laws of the Game in their competitions until the
beginning of their next season .



Yours faithfully,

FEDERATION INTERNATIONALE
DE FOOTBALL ASSOCIATION

cc :

	

FIFA Executive Committee
FIFA Referees Committee
Confederations
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