Press  |  Företag  |  Unga på Operan  |  Om Operan  |  In English  |  Webbkarta  |  A-Ö />

Gustav III:s operahus

Nya kungliga operahuset invigs

Den 30 september 1782 invigdes det nya Kungliga Teaterhuset, ritat av arkitekten Carl Fredrik Adelkrantz. Invigningen skulle ha skett med en föreställning av Kraus opera Aeneas i Carthago, men den kvinnliga solisten som skulle gjort rollen som Dido, hade lämnat landet med sin man för att fly från fordringsägare. Istället framfördes Naumanns Cora och Alonzo med text av G J Adlerbeth. Både operan och det nya operahuset fick stående ovationer, och under 1800-talet blev byggnaden betraktad som en av de vackraste i Stockholm.

Liksom operakonsten fick också dansen sin givna plats på Kungliga Operan. Den första baletten som sattes upp var Louis Gallodiers Tillfälle gör Tjufven, ett verk som Kungliga Baletten för några år sedan dansade igen efter nära 200 år.

Gustav III mördas i sin egen teater

Knappt tio år efter invigningen, den 16 mars 1792, sköts kungen vid en maskeradbal på "sin" opera och avled några dagar senare. Det gustavianska operahuset skulle dock stå kvar och fungera som stockholmarnas musikaliska tempel och kultplats för opera och balett i precis 100 år till. Huset revs 1892 för att lämna plats för det operahus som nu står på samma plats och som, efter den då regerande monarken Oscar II, skulle komma att benämnas den oscarianska Operan.

Arkitekt den gången var Axel Anderberg, som arbetade i en nyklassisk stil, och det skulle ta nästan sju år att färdigställa den nya Operan. Under dessa år hystes Kungliga Teaterns ensemble in i Svenska Teatern på Blasieholmen som långt senare skulle jämnas med marken i en förödande brand.

Fortsättning: Det nya operahuset


Uppdaterad: 2008-12-30
Publicerad av: Martin Bondeman
Kontakta oss

Kungliga Operan AB
Box 160 94
103 22 STOCKHOLM

Fler kontaktuppgifter
Biljettbokning

Telefon 08-791 44 00
Vardagar 9-18, lör-sön,
helger och röda dagar 10-14

Mer om biljettförsäljning
Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer varannan vecka till din
E-postadress.

Bli prenumerant
Samarbetspartners

Unik möjlighet att associeras till en av Sveriges främsta scener.

 

Läs mer