Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

100-Vuotisjuhla - Suomen suurlähetystö, Buenos Aires : Suomi Argentiinassa : 100-Vuotisjuhla

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Buenos Aires

Embajada de Finlandia
Avenida Santa Fé 846, 5to. piso
1059 Buenos Aires, Argentina
Puh. +54-11-4312 0600, Sähköposti: sanomat.bue@formin.fi
Español | Suomi | Svenska
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Suomalaisen siirtolaisuuden 100-vuotisjuhla

Suomalainen siirtolaisuus Argentiinaan täyttää sata vuotta vuonna 2006. Ensimmäiset suomalaiset siirtolaiset perustivat Colonia Finlandesan Oberán kaupungin läheisyyteen Misionesin osavaltioon vuonna 1906.

RyhmäSuomen poliittiseen historiaan tiukasti kytkeytyvä ja harvinaislaatuinen "eksoottinen" siirtolaisuus ei ole Suomessa enää kovin tunnettu ja toisaalta suomalaisten jälkeläisilläkään ei ole tarkkaa kuvaa mm. isovanhempiensa lähdön taustoista. Juhlavuoden yhteydessä panostetaan sekä historian muistamiseen ja tallentamiseen että nykypäivän kontaktien vahvistamiseen ja luontiin.

Suomalais-argentiinalaista yhteyttä muistetaan lähes jokaisen Suomeen liittyvän tapahtuman yhteydessä vuoden 2006 aikana. Vuoden päätapahtuma on maaliskuun viimeisellä viikolla pidettävä Suomi-viikko Oberássa, jolle tulee osallistujia niin Suomesta, Argentiinasta kuin Espanjasta.

Tärkeää: Koska Oberá on pieni kaupunki ja majoituksen järjestämisessä tarvitaan koordinaatiota, pyydetään kaikkia maaliskuun tapahtumaan osallistuvia ilmoittamaan Suomen kunniakonsuli Hugo Sandille ja Suomen suurlähetystölle matkasuunnitelmansa ja arvioimaan tarvitsemansa majoituspäivien määrä Oberássa.

Juhlavuoden aikana suurlähetystön verkkosivuilla kerrotaan siirtolaisuuden historiasta, päivitetään juhlavuoden kalenteria sekä uutisia.

Historiaa ja kuvia

PerheVuosisadanvaihteeseen asti suomalainen siirtolaisuus Argentiinaan oli vähäistä ja rajoittui merimiehiin ja esim. joihinkin rautatietyöläisiin. Suomalaisen siirtolaisuuden Argentiinaan voidaan laskea alkaneen v. 1906, jolloin n. 120 perhettä asettautui Colonia Finlandesaksi kutsumalleen alueelle Misionesin pohjoiseen osavaltioon.

Siirtolaisuuden tausta liittyy tiiviisti suomalaiseen poliittiseen historiaan. MuutonInmigrantes alullepanijoita olivat Venäjän sortoa ja jopa salaliittosyytteitä pakeneva ryhmä suomenruotsalaisia aktivismiin taipuvaisia nuoria miehiä (mm. Herman Gummerus, J.N. Reuter ja E.A. Fabritius). Venäläisten sortotoimenpiteiden tahdin tiivistyessä ja lopulta Eugen Schaumannin suorittaman Bobrikofin murhan jälkeen (1904) maa alkoi sananmukaisesti olla liian kuumaa heidän jalkojensa alla. Ryhmä oli tiettävästi alunperin ajatellut perustaa "Uuden Suomen" esimerkiksi Etelä-Afrikkaan, mutta Tukholmassa suunnitelmaa hioessa ryhmä tutustui Argentiinan lähettämiin värväysagentteihin ja päätti lähettää tutkimuskomission alueelle v. 1905.

Perhe 2 Tutkimuskomission johtaja Arthur Thesleff pettyi Patagoniaan mutta löysi unelmiensa täyttymyksen Misionesin kukkuloilta. Maaperä vaikutti hyvin hedelmälliseltä ja maa muutenkin suurten lupausten lunastajaksi sopivan kehittyneeltä. Argentiinan valtio puolestaan halusi kansoittaa ulokkeenomaisen alueen, jota reunusti Paraguay ja Brasilia ja joka oli vain niukasti kiinni Argentiinan alueessa.

LapioRyhmän värväystoiminta tuotti suhteellisen nopeasti tulosta, varsinkin kun ottaa huomioon, että sillä oli aluksi tiukahkot kriteerit osallistumiselle esim. koulutuksen ja vaurauden suhteen. Uudisasukkaan elämä osoittautui kuitenkin vaikeaksi, erityisesti ryhmän kaupunkilaisen ja maanviljelykseen tottumattoman taustan vuoksi.

PeltonenJuuri Colonia Finlandesan alue oli vähemmän hedelmällinen kuin uskottiin, alueelle aikaisemmin tulleet eurooppalaiset näyttivät elävän varsin alkeellisissa oloissa (missä oli luvattu vauraus?), keskinäinen eripuraisuus alkoi vaivata yhteisöä ja heinäsirkatkin vierailivat.

SeurojentaloAlueella yhä asuvat suomalaisten jälkeläiset haluavat toisaalta muistuttaa siitä, miten hauskaa oli seurojentalolla, kuinka mukavaa oli omassa koulussa ja kuinka hanurin soiton kuuli iltaisin mutta toisaalta he kertovat, kuinka kaikki joilla vain oli mahdollisuus lähtivät vähitellen takaisin Suomeen.

Saman siirtolaisuuden peruina Argentiinassa on muuallakin ollut hajanaisesti asettautuneena suomalaisperheitä. Patagoniassa perustettiin jopa Estancia Helsingfors, yhä toiminnassa oleva, mutta ei enää suomalaisten jälkeläisten hallussa oleva historiallinen tila. Lisäksi perheitä on ollut mm. Corrientesin, Córdoban ja Buenos Airesin provinsseissa ja niitä on siirtynyt jonkin verran Brasilian (Penedo) ja Argentiinan välillä.

Eräänlainen kuriositeetti on myös Paraguayn puolelle asettautuneet suomalaiset. Lähellä Misiones-provinssin rajaa sijaitsee yhä kolmen suomalaisen iäkkään miehen "suomalaiskylä". Raunio

Buenos Airesin kaupungin suomalaista siirtolaisuutta hallitsi monien vuosien ajan kaupankäynti, Suomi-Etelä-Amerikka -linja ja merimiehet. San Telmon kaupunginosassa sijaitsi Merimieskirkko (Av. San Juan 234), joka toimi niin siirtokunnan kuin lyhyempiä aikoja vierailleiden kiintopisteenä.

LippuEntinen Merimieskirkko on nykyisin n.s. Suomi-talo, jota pyritään kunnostamaan kulttuurikeskukseksi. Suomen suurlähetystö Buenos Airesissa perustettiin jo vuonna 1929 ja se oli ensimmäinen Suomen suurlähetystö Latinalaisessa Amerikassa.

Juhlavuoden ohjelma

Osa tiedoista on vielä alustavia ja kalenteri tarkentuu ja muuttuu vuoden 2006 aikana.

Purjelaivasäätiön kuunari Helena, Buenos Aires, 5.-9.2.2006.

Vuoden aloitustapahtuma. Suomen Joutsenen jalanjälkiä seuraava opiskelijamiehistöinen kuunari pysähtyy myös Ushuaiassa ja Mar del Platassa.

Buenos Airesissa kuunarin vastaanottaa Oberasta maahanmuuttajien jälkeläisistä koostuva nuorisoryhmä.

Vastaanotto kuunarin yhteydessä 7.2.2006 toimii juhlavuoden aloitustapahtumana ja se näkyy erityisesti vastaanoton kutsuvieraslistassa ja ohjelmassa.

Suomi-viikko, Oberá, Misiones, 27.3.-2.4.2006.

Vuoden päätapahtuma. Ohjelmassa näyttelyitä, kiertoajeluja, teatteria, historialliset paikat luotsaava osittain yöllinen kulkue, juhlavastaanotto jne.

Mukana Suomen valtion virallinen valtuuskunta.

Päätapahtumat perjantaina 31.3. ja lauantaina 1.4.2006.

Tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden tutustua suomalaiseen siirtolaisuuteen Argentiinassa, luoda yhteyksiä nyky-Suomen ja nyky-Argentiinan välille ja saada ainutlaatuisia kokemuksia argentiinalaisen viidakon keskellä.

Ensimmäisten siirtolaisten saapumispäivä, Oberá/Bs Aires, 10.7.2006.

Juhlajumalanpalvelus Oberássa ja Buenos Airesissa, entisessä Merimieskirkossa. Suomi- viikolle tuotettu siirtolaisuusnäyttely esillä Buenos Airesissa ja Suomen eduskunnan 100- vuotisjuhlanäyttely Argentiinan kongressissa.

Vuosittainen kaikkien maahanmuuttajien festivaali, Oberá, 2.-16.9.2006.

Suomi esillä aikaisempaa enemmän Oberán perinteisillä suurilla maahanmuuttajajuhlilla. Suomalaisia pelejä ja kilpailuja, suomalaista ruokaa ja musiikkivierailuja.

Suomi ja Tulimaa, Ushuaia, n. 10.-15.10.2006.

Geologi Väinö Auerista kertovan dokumenttielokuvan esittäminen ja nykypäivän tutkimusyhteistyöstä kertova seminaari. Väinö Auerista kertovan materiaalin liittäminen paikallismuseoon.

Edustuston raportit

Linkkejä

rtfSuomi-viikon ohjelma, Oberá, Misiones (RTF, 1 sivu, 68 kt)

rtfHotellit Oberassa (RTF, 1 sivu, 61 kt)

TulostaJaa kirjanmerkki

Päivitetty 13.3.2008


© Suomen suurlähetystö, Buenos Aires | Tietoa verkkopalvelusta | Yhteystiedot