Гоним Мачу Пикчу по енергия Германка пребори бактерията убиец 100 минути пълно лунно затъмнение на 15 юни Влак прегази глуха жена

Започва добив на флуорит в Чипровци Фирма “Н и Н” е получила мината на концесия за 20 години  

Снимка: Първолета Цветкова
 
неделя, 07 септември 2008

Монтана

В края на октомври започва добив на флуорит от единственото известно засега  находище в Европа – край Чипровци.

Българската фирма “Н и Н” е спечелила конкурс за експлоатацията му чрез концесия за срок от 20 години, съобщи управителят и Явор Евтимов.

Фирмата е изградила подземни галерии, флотационна фабрика, възстановила е хвостохранилището на закритите железни мини в района и е оборудвала социален комплекс за миньорите. Досега са назначени 73, но броят им ще достигне 150. Всички са бивши миньори от закритите рудници в района.

Добиването на флуорита ще става с модерни машини с компютърно управление. Годишно ще се копаят по 150 000 т. Суровината се използва за производство на флороводородна киселина, необходима за инертни газове, заместители на фреоните в хладилните и климатичните инсталации.

Флуоритът повишава здравината на пластмасите, намира приложение и при производството на прибори за нощно виждане, лещи и обективи.

Находището няма аналог в Европа. Съществуващите във Франция и Италия  са закрити поради изчерпване на количествата. По същата причина са закрити  и двете други находища в нашата страна.

Първолета Цветкова

Преглеждания:
2203
Коментари:
0
Последни новини Популярни новини