Flotele aeriene private au trecut prin furtună în 2009

de Georgian Stoica in Companii pe 12 Februarie 2010, 21:00

După ce anul trecut cererea s-a prăbuşit, în 2010 companiile aşteaptă o creştere a cifrelor de afaceri

Declinul economic i-a afectat puternic şi pe proprietarii flotelor private de transport aerian, această piaţă resimţind, după unii operatori, un recul de până la 70% în 2009. De suferit au avut nu numai transportul VIP şi „business“, ci şi celelalte componente, pe segmentul de agrement şi pachete turistice.
Companiile ce deţin flote private de avioane pe care le în­chiriază pentru transpor­tul de business - în re­gim charter sau corporate - sau pentru ob­s­ervaţii aeriene, lucrări agricole ori agrement au avut greutăţi în 2009. Cererea a scăzut dramatic pe anumite componente, unele firme fiind chiar nevoite să vândă aparate de zbor pentru a supravieţui. Tari­fe­le au scăzut, iar firmele au fost ne­voite să-şi diversifice ofertele şi să în­cheie alianţe cu alte companii, în spe­cial cu organizatorii de evenimente.

O oră de zbor, de la 180 de euro
Acest tip de servicii sunt relativ noi pe piaţa locală, cele mai multe companii operând de mai puţin de 15 ani. Pentru că „timpul costă bani“, oamenii de afaceri începuseră să folosească intens „taxi-ul aerian“ înainte de criză. Dar anul 2009 a fost marcat de reducerea bugetelor şi aus­teritate, iar flotele private de avioane şi elicoptere au decolat mai rar.
Printre cele mai afectate au fost fir­mele care operau pe piaţa tran­spor­tului de business, punând la dispo­ziţia oamenilor de afaceri sau com­paniilor avioane şi elicoptere. Heni Haidar, proprietarul compa­niei Efly, care se ocupă de intermedierea închirierilor de aeronave, spu­ne că pe piaţa locală cererea a scă­zut în 2009 cu aproximativ 70% pe segmentul de business. „Înainte de 2009, cele mai solicitate servicii erau cele de transport pentru oamenii de afaceri, în special pe ruta Bucureşti-Constanţa, urmate de cererile pentru fotografiere aeriană a unor obi­ec­tive imobiliare, în special în jurul Capi­ta­lei“, spune Haidar. Spre fina­lul anului a crescut numărul solici­tărilor pe zona de agrement.
Reducerea cererii a avut şi efecte mai dure. „Unele firme s-au văzut nevoite chiar să vândă aeronave şi s-a observat o tendinţă de diminua­re a preţurilor practicate de operatori“, a adăugat Gabriela Grigores­cu, re­pre­zentanta firmei PrivateJets Europe.
Regional Air Services (RAS), o firmă ce oferă servicii pe această pia­ţă din 1998, a încercat să stimuleze anul trecut vânzările în re­gim aerotaxi sau pentru agrement. „Am lan­sat oferte promoţionale, am investit în dotări şi am optat pentru reînnoi­rea flotei“, afirmă Cristina Mitchie­vici, reprezentanta RAS. Pen­tru anumite aeronave, ora de zbor a scăzut la 1.200 de euro faţă de 1.800 de euro, cât costa la începutul anului. Anul trecut, doar 15% din veniturile fir­mei au fost asigurate de transportul VIP. Un avion Cessna de 3 pa­sageri poate fi închiriat acum cu 180 de euro/oră, la care se adaugă TVA, iar un elicopter care să transporte tot atâtea persoane costă 700 de euro/ oră, fără TVA.
Tarifele pentru o oră de zbor prin Efly variază între 200 şi 1.500 de euro pentru avioane şi sunt cu­prinse în plaja 660-1.750 de euro pen­tru elicoptere. Survolarea Capi­ta­lei costă 450 de lei de persoană, iar un tur pe Valea Prahovei ajunge la 400 de euro de persoană. Managerul firmei Efly estimează menţinerea trendului descendent pentru segmentul de transport „point to point“.
Deşi era aşteptat cu multă spe­ranţă de operatori, începutul anului încă nu a revigorat cererea pe seg­men­tul business. În februarie „încă se mai simte amorţeala concediului de iarnă“, arată Nicu Bita, general ma­nagerul Alfa Air Services, care rea­li­zează circa 90% din cifra de afa­ceri doar din transportul VIP.

Companii

Şeful Cosmote, Stefanos Theocharopoulos, preia şi conducerea Romtelecom

Grecii fac primul pas către unificarea operaţiunilor celor două companii şi listarea la bursă a entităţii rezultate. Numirea lui Theocharopoulos la şefia ambelor companii vine în...

Caroli închide fabrica de preparate din carne de la Tulcea

Grupul Caroli Foods a închis fabrica de preparate din carne de la Tulcea, preluată anul trecut în urma fuziunii cu subsidiara locală a grupului spaniol Campofrio. Astfel,...

Agenţiile de evaluare financiară au retras ratingurile pentru RCS & RDS

Două dintre cele mai mari agenţii de evaluare financiară au retras ratingurile de credit acordate firmei RCS & RDS după discuţiile de preluare a UPC de către firma controlată de Zoltan...

Grecii de la Olympus investesc în sectorul românesc de lactate

Producătorul elen Olympus a deschis o fabrică de procesare a laptelui în localitatea Halchiu, în apropiere de  Braşov, în urma unei investiţii greenfield de 55 milioane de euro....

Dedeman continuă extinderea în vestul ţării

Reţeaua românească de magazine de bricolaj Dedeman deschide vineri, 1 iulie, un nou magazin la Baia Mare, ca parte a strategiei de extindere în vestul ţării începută anul trecut de compania...

Marii „consumatori“ au tăiat costurile
Şi în plan regional piaţa a marcat un declin semnificativ anul trecut. VIP Air, o companie cu capital româ­nesc ce deţine o aeronavă Bombar­dier Challenger 300, capabilă să efec­tueze zboruri intercontinentale, a văzut toate simptomele crizei. „În pri­mul rând, am constatat scăderea importantă a cererii de curse charter către operatorii existenţi. Apoi s-a sim­ţit o creştere importantă a pieţei de avioane uzate, precum şi a celei de avioane noi. Dacă până în 2008 se putea cumpăra un avion nou cu o perioadă de aşteptare de până la 2-3 ani, în 2009 toţi producătorii au rămas cu ceea ce se cheamă «white tails» - avioane fără proprietar. În a­cest context, s-au putut cumpăra - în condiţiile în care s-a găsit finanţare, aceasta fiind o altă restricţie majoră pe piaţă - avioane noi cu reduceri de 15 până la 25%, în funcţie de model“, spune Paul Gurău, reprezentantul companiei VIP Air. Anul 2009 a fost marcat şi de reduceri de personal, văzute prin disponibilitatea piloţi­lor, a personalului de zbor care până în 2008 era greu de găsit.
Corporaţiile care utilizau aerona­ve pentru transportul managementului au renunţat la ele ori au redus semnificativ numărul de curse. Cele mai afectate au fost aeronavele de ca­pacitate mică, din categoria „Small Jets“, precum şi cele foarte mari, din clasa „Heavy Jets“. Cei care au re­nun­ţat prima oară la curse business au fost cei din managementul fir­me­lor occidentale, care s-au orientat că­tre cursele de linie, ca urmare a re­du­cerilor de costuri. De asemenea, oa­menii de afaceri ruşi şi cei din Orientul Mijlociu, în principal din Emirate, au tăiat masiv de pe lista cheltuielilor cursele efectuate. „Piaţa a fost într-o scădere semnificativă până în al treilea trimestru şi a înce­put să-şi revină în perioada septembrie-decembrie 2009, dar rămåne încă mult sub nivelul din 2008. Din păcate, nu există date statistice pentru 2009 care să poată fi menţionate. Informaţiile sunt cele percepute de pe piaţă în urma observaţiilor noastre“, a precizat Paul Gurău.
Anul 2010 ar putea aduce o creş­tere pe această nişă. În opinia specia­liştilor, segmentul cel mai solicitat este cel al „Medium Jets“. Acest lucru se datorează unei reveniri pe piaţa rusă, care este cel mai mare client pe acest segment. În celelalte segmente vor apărea creşteri în 2010, dar sub nivelul lui 2008.



Adauga comentariu:

caractere disponibile
capcha

EDITORIAL

de Gabriela Vranceanu Firea

Tăcerea i-ar fi fost de aur

Numai conflicte interetnice nu mai izbucneau la noi, în rest le aveam pe toate! După ce ne-am lămurit cum stăm, din punct de ve­de­re prezidenţial, cu: profesorii, judecătorii, ban­­cherii, pensionarii, şomerii, mamele în post-natal, iată că a venit şi rândul preşedin­ţi­lor de consilii judeţene şi, mai nou, şi al regelui Mihai, să intre în tocătorul de la Cotroceni.

»continuare

Computeriada

Cursurile  “Computer şi Internet” apar în fiecare luni, în perioada 9 mai - 22 august. Primul pachet, care include suportul de curs şi CD-ul, vă este oferit luni, 9 mai, la un pret promoţional de 9,9 lei. Cei care cumpără cursul pot participa la concursul desfăşurat pe site-ul nostru, pe pagina http://www.sfin.ro/computeriada, cu premii săptămânale, premii BRONZE, SILVER, GOLD şi Marele Premiu, un TV LCD şi un Home Cinema.

Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC Saptamana Financiara SRL. Preluarea şi reproducerea informaţiilor şi imaginilor publicate pe site-ul www.sfin.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor şi Condiţiilor.

© Copyright Saptamana Financiara S.R.L. 2005-2009
"Sfin" si "Saptamana financiara" sunt marci inregistrate ale S.C. Saptamana Financiara S.R.L.
® Powered by Gazeta Online & 3Waves Net

Televiziune Ziare Reviste Radio Business Cariere
Antena 1
Antena 2
Antena 3
EuforiaTV
GSP TV
Financiarul
Saptamana Financiara
Jurnalul National
Gazeta Sporturilor
Felicia
Cultura
GoodFood
TopGear
RadioZU
Romantic FM
Tipografia INTACT
INTACT Production
Open Media Network
INTACT Interactive
Euroexpo Trade Fairs
Seed Consultants Branding & Design
Oportunitati in cadrul INTACT
CSR
FUDV
Fundatia Mereu Aproape
Internet
NEWS ENTERTAINMENT FINANCE WOMEN SPORT MOBILE
antena1.ro
antena3.ro
jurnalul.ro
videonews.ro
antena2.ro
vdtonline.ro
fin.ro
sfin.ro
revistafelicia.ro
euforia.tv
goodfood.ro
gsp.ro
gsptv.ro
mysport.ro
pariori.ro
m.gsp.ro
m.antena1.ro
m.antena3.ro
m.fin.ro
AUTO SERVICII
topgear.ro totulredus.ro
meteoplus.ro
logicons.ro
© Acest site este parte a INTACT MEDIA GROUP