1300-tals kyrka påträffad vid Kungsträdgården

 Den kvarstående västgaveln till Sankt Jakobs medeltidskyrka syns vid den grå pilen till vänster i bild. Detalj av Hogenbergs bild över Stockholm från Brunkeberg cirka 1585
 Gropen där delar av den medeltida Sankt Jakobs kyrka framkom ligger strax intill den nuvarande Sankt Jakobs kyrka som började uppföras under 1580-talet.
Foto: J. Hedlund
 Plan som visar de uppmätningar som gjordes i samband med undersökningarna 1948
Delar av föregångaren till Sankt Jakobs kyrka vid Kungsträdgården har hittats i samband med schaktningar för nya gasledningar på Jakobs torg. Det var en del av kyrkans södra långvägg som dokumenterades.

Den äldre Jakobs kyrka låg söder om den nuvarande kyrkan och omtalas första gången 1311 som det nyuppförda "kapellet på Norrmalm i Stockholm". Det revs av Gustav Vasa i samband med reduktionen 1527. Västgaveln revs dock inte vid detta tillfälle då den finns avbildad på ett kopparstick av Frans Hogenberg från omkring 1585. Delar av kyrkans grundmurar dokumenterades redan 1948.

På grundval av undersökningen gjordes en rekonstruktion av kyrkan vilken visade att den varit mycket liten, inte mer än 8 x 13 meter, vilket var mindre än de flesta landsortskyrkorna vid samma tid. Vid den nu gjorda undersökningen noterades ett avsnitt i muren med blankslitna stenar vilka troligen markerar ingången. I övrigt framkom omrörda skelettdelar efter begravningar vid kyrkan. Som kuriositet kan nämnas att den gasledning som byttes ut var från 1853 och tillika den första i Stockholm. Gasen användes bland annat till gatlyktor i Kungsträdgården.