Partea I

Minciuni si mistificare, adevaruri partiale si injuraturi - adversarii Stelei au incercat tot timpul sa condamne modul in care clubul nostru ar fi fost adus pe tancurile rusesti. "Clone comuniste", zbiara cei care aveau nu mai putin de 16 (!!!) clone in diviziile A si B in momentul aparitiei ASA-ului: CFR Timisoara, CFR Brasov, Grivita CFR Bucuresti, CFR Craiova, CFR Caracal, CFR T. Severin, CFR Buzau, Gloria CFR Galati, CFR Iasi, CFR Targoviste, CFR Arad, Locomotiva Resita, CFR Tg. Mures, CFR Simeria, CFR Turda, CFR Cluj... asta ca sa nu mai vorbim de alte "Lokomotive" de pe meleaguri straine... In cele ce urmeaza va voi prezenta o serie de articole din presa vremii, mai exact din ziarul "Sportul Romanesc". Nu e cazul sa ne ascundem, respectivul ziar era unul comunist, si, in articolele scrise, "democrat" are sensul de "comunist" (ca in cazul "R.D.G.").

Cei mai putin preocupati dintre noi nu au habar de modul in care a aparut AS Armata pe prima scena a fotbalului romanesc. Cei care s-au documentat macar un pic, stiu despre desfiintarea echipei Carmen, care nu corespundea noului regim. Ceea ce nu se stie insa e ca Steaua nu a aparut direct in Divizia A, ci a fost inscrisa in prima faza in Divizia B (adica ultima, in afara de diviziile regionale, si nu stiu cine isi poate inchipui ca ditamai asociatia Armatei ar fi putut evolua pe maidanele din vreo divizie sateasca). De asemenea, nu este cunoscut faptul ca Steaua a fost promovata in prima Liga de-abia dupa ce Carmen a fost desfiintata, si nu invers, asa cum sustin anumite voci ("Steaua a calcat pe mormantul Carmen-ului", "ati desfiintat o echipa", etc.). In acea perioada, toate cluburile anti-comuniste au fost desfiintate sau marginalizate, si clubul industriasului Mociornita nu putea fi o exceptie. Cu toate ca atat ASA cat si Carmen fusesera programate pentru intreg sezonul 1947-1948 in Divizia B, respectiv Divizia A, dupa ce s-a hotarat desfiintarea Carmen-ului, s-a hotarat ca locul vacant sa fie ocupat de ASA, locul ASA-ului din Seria I a Diviziei B sa fie ocupat de BNR, iar locul BNR-ului din Seria III, de catre AS Ferdinand Caransebes. Toate acestea se petreceau intr-o epoca zbuciumata, cand promovarile sau retrogradarile se faceau tinand cont atat de rezultatele din editia precedenta, cat si de importanta oraselor sau a institutiilor implicate.

21 Iulie 1947

Formula divizionara a fost hotarata pe 2 ani

In 1947-1948

Divizia A: 16 echipe
Divizia B: 4 serii a 14
Divizia C: desfiintata

In 1948-1949

Divizia A: 14 echipe
Divizia B: 2 serii a 14
Divizia C: 4 serii a 14


6 August 1947


Unirea Tricolor se antreneaza azi, Juventus Miercuri, Ciocanul Joi, CFR incepe la 12 August iar Ciocanul la 15 August.

[...]
Braun pleaca
Asadar, noul antrenor al CFR-ului este Ronnay dela Dermata, care a si venit Duminica in Capitala, pentru a se inapoia la Cluj si de acolo sa se duca la Predeal in vederea inceperii antrenamentelor. Ronnay a fost angajat in locul lui Braun, al carui contract expira la 22 August. De comun acord insa, CFR si Braun au convenit ca acest contract sa nu mai fie prelungit si sa fie expirat la 1 August. Astfel ca Braun este liber in prezent...


7 August 1947

ASCA, Asociatia Sportiva Centrala a Armatei a luat fiinta si a cerut sa fie introdusa in Divizia A
=Noua formatie va dispune de un lot numeros de jucatori divizionari=

Din viata noastra sportiva nu putea lipsi Armata si asa cum in alte tari - URSS, Jugoslavia, etc. - o echipa reprezentativa a Armatei ia parte activa in diverse campionate nationale (TDKA la Moscova si Partizanii la Belgrad), la noi a luat fiinta o asociatie similara care poarta numele de ASCA (Asociativa Sportiva Centrala a Armatei) club care va aborda toate ramurile sportive si care va avea o activitate din cele mai laborioase. Noua asociatie Poli-sportiva se bucura de sprijinul nelimitat al d-lor generali Petrescu D. si Haput Mircea si are ca presedinte de onoare pe d. ministru de razboiu gen. Lascar Mihail. Desigur, ASCA va pune accentul pe toate ramurile sportive in egala masura, dar activitate speciala va avea echipa de football pentru a carei constituire (a fost afiliata, ca si celelalte sectii) se va proceda zilele acestea la transferarea urmatorilor jucatori: Lazareanu, Tr. Ionescu, Farmati, Demetern, Jivan, Panait, Tablonsky, Catana, Gica Popescu, P. Mihaiescu, Buiculescu, Kuhn, Gall, Astileanu, Colty Bernhardt, Ardeleanu, Fl. Marinescu, Fatu, etc.
Echipa - cu tricouri ros-galben si chiloti albastri - urmeaza sa joace in campionatul divizionar, in acest sens inaintandu-se un memoriu federatiei de football. Prin acest memoriu, ASCA are sa fie introdusa in Divizia Nationala A.


Dupa cum se va vedea totusi, acest demers este unul nereusit. ASCA nu este introdusa in Divizia A, ci in Divizia B. Promovarea are loc de-abia in urma desfiintarii echipei Carmen (si nu invers). Insa aceasta se va vedea prea bine in continuare.

10 August 1947

ULTIMA ORA: ASOCIATIA SPORTIVA CENTRALA A ARMATEI A FOST INTRODUSA IN DIVIZIA B

In cadrul unei sedinte a biroului federal, s'a hotarat introducerea echipei ASOCIATIEI SPORTIVE A ARMATEI (ASCA) in Divizia B seria I in locul Spartei din Bucuresti. Deasemeni, formatia STICLA din Tarnaveni a fost introdusa in locul VICTORIEI din Sighisoara, constatandu-se ca aceasta nu s'a clasat bine in campionat, iar STICLA fiind reprezentanta judetului Tarnava Mare.


10 August 1947

Primii sportivi ai Armatei au fost cantonati

Duminica dimineata a avut loc la ANEF prezentarea sportivilor din unitatile Armatei cari vor activa in noua formatie alcatuita a Asociatiei Sportive Centrale a Armatei. D-nii generali Oreste Alexandrescu, presedintele activ al Asociatiei si General Haupt M., Subinspector general al armatei pentru educatie au facut recomandarile necesare primilor jucatori de football ai noui asociatii.
In cadrul acestei festivitati a fost cooptat ca membru activ al Asociatiei, cunoscutul sportiv militar, d. Col. Isacescu Ion. Asociatia Sportiva Centrala a Armatei a trimis un prim lot de sportivi pentru antrenament si conditie fizica la Sinaia, sub conducerea lt. Septville, licentiat al ANEF, acestia fiind cantonati in frumosul nostru local de repaos, Sanatoriul Militar Sinaia.
Se porneste astfel la munca, cu entuziasm, incredere si hotarare pentruca ASCA sa fie printre primele asociatii sportive ale Armatei.


19 August 1947

Buletin de participare

1. Carmen - Dermata
2. Ciocanul - Unirea Tricolor
3. CFR (T) - Libertatea
4. Universitatea - Jiul
5. FC Ploiesti - Karres
6. Dermagant - CFR (B)
7. Otelul - Juventus
8. Sporting (Pit.) - Grivita CFR
9. FC Craiova - ASCA (Armata)
10. CAMT - BNR
11. Venus - Ripensia
12. Textila (Buh.) - Textila (Sf. Gh.)


Din acest talon de concurs care contine 7 meciuri din Divizia A, respectiv 5 meciuri din Divizia B din prima etapa a sezonului 1947-1948, se pot trage cateva concluzii utile. Situatia se limpezise: Carmen continua in prima Liga, iar ASCA urma sa dispute primul meci in compania formatiei FC Craiova. Nimeni nu banuia ca se va mai schimba ceva, de altfel ziarul anuntase importante premii pentru noul concurs de pronosticuri, concurs pe care a trebuit sa-l refaca inca din prima sa etapa in urma schimbarii survenite in structura primului esalon. Mai mult, in aceeasi zi, SR anunta:


Pregatiri febrile in Ardeal, liniste la Bucuresti, dar o liniste prevestitoare de furtuna

[...] Dupa cum se stie, CARMENUL a fost echipa despre care se spunea ca se... desfiinteaza ! Iata insa ca totul nu a fost decat un svon, pentruca astazi galbenii, si-au convocat jucatorii la antrenament. Ba mai mult chiar este posibil ca numai Stefan Ionescu sa fie acela care pleaca, pentruca Panait nu a primit aprobarea, iar Costica Marinescu desi a demisionat, se pare ca va reveni. [...]


Articolul, mult mai lung, vorbea despre pregatirile principalelor echipe din Bucuresti (Venus, Juventus, Carmen, CFR), iar "furtuna" se referea la iminenta incepere a noului sezon competitional. Am selectionat partea care ne priveste, cea legata de Carmen.

20 August 1947

Programul jocurilor divizionare pentru Duminica 24 August 1947

Divizia Nationala A
Carmen - Dermata Cluj, la Bucuresti, arbitru d. Vartolomeu V., Constanta

[...]

Divizia Nationala B
Seria I

[...]

FC Craiova - ASCA Bucuresti, arbitru d. Copia Ioan, Sibiu

[...]Insa inevitabilul se produce. Si nu oricum, ci anuntat cu litere de-o schioapa, pe prima pagina.

21 August 1947

EXCLUDEREA CARMENULUI DIN DIVIZIA NATIONALA A
FRFA A CERUT ORGANIZATIEI SPORTULUI POPULAR RADIEREA GRUPARII CARMEN DIN TOATE FEDERATIILE


Aseara a avut loc la FRFA o importanta sedinta la care au participat toti membrii Comitetului diriguitor al footballului romanesc. Dupa desbateri de 2 ore in care s'a studiat situatia actuala a footballului, s'a comunicat presei EXCLUDEREA GRUPARII CARMEN DIN CADRELE FRFA, CERANDU-SE OSP-ULUI SI RADIEREA SUSNUMITEI GRUPARI DIN ORGANIZATIA SPORTULUI POPULAR.
D. deputat Emilian Anghelu, presedintele FRFA a facut urmatoarea expunere de motive: <<Federatia Romana de Football Asociatie a decis excluderea gruparii Carmen din cadrele sale si masura aceasta nu surprinde pe niciun adevarat prieten al sportului, care nu ne-ar putea face decat reprosul ca ea trebuia sa fie mai devreme. Consideram masura luata ca una care duce la lichidarea unui cuib de dusmani ai sportului sub denumirea de grupare sportiva.
Masura este cu atat mai necesara acum cand masele largi ale poporului se bucura de realizarile regimului democratic prin realizarea reformei monetare, cand cu totii suntem martori ai manifestarii masselor largi cu guvernul democratic, in sport noi nu avem voie sa lipsim dela aceasta manifestare. Facandu-ne datoria si eliminand din sport aceasta ramasita reactionara care prin gura conducatorilor Mociornita si Vizante nu se sfiesc sa afirme ca ei nu tin aceasta grupare si pentru ei nu conteaza campionatul national decat lupta pe care o duc impotriva Ciocanului si impotriva echipelor ceferiste declarand `cu una ne rafuim rasial, cu celelalte ne rafuim politic`. >>
Nu odata am asistat la jocurile echipei Carmen cand reactiunea din tribune transforma arena sportiva in mijloc de incercare sa se reinvie un trecut dureros pentru poporul nostru.
De asemenea, muncitorul minier din Valea Jiului, batranul stimat si iubit de toti muncitorii din aceasta regiune va putea spune ca fiul lui FARCAS, in sfarsit va putea merge pe urmele lui.
Toti jucatorii din aceasta grupare incepand cu Iordache si terminand cu Gica Popescu, nu era zi prin care sa nu se incerce otravirea lor. Toti acestia sunt fii de muncitori sau tarani deci sunt ai poporului si de asta data ii vom ajuta pe toti ca astazi, talentul si puterea lor de munca sa o puna in slujba sportului si a poporului. Din oameni fara de vointa asa cum a vrut sa-i transforme conducatorii acestei echipe, din oameni ce ar fi fost aruncati ca inutili societatii, atunci cand picioarele lor nu ar mai fi produs arta, aceasta masura le va deschide perspective noi de a fi nu numai utili in sport dar utili si in vieata sociala a tarii.
Prin masura luata seara aceasta suntem convinsi ca vom reda sportului si vom reda societatii cu totul un alt om pe fiul muncitorului din Uioara care este Marian.
Toti jucatorii sunt deslegati din oficiu de orice obligatie fata de aceasta grupare si grija FRFA va fi de a le asigura viitorul corespunzator posibilitatilor fiecaruia.
Masura noastra nu se opreste aici si hotararea noastra este sa se inainteze OSP si Resortului Rural Urban o adresa prin care Comitetul FRFA cere radierea din randul echipelor sportive a acestui club.

Intr'o sedinta speciala care va avea loc asta seara Comitetul FRFA, dupa ce se va cunoaste si avizul OSP, va numi gruparea care inlocuieste Carmenul in Divizia Nationala A.


Pentru cei care nu stiu inca, Ciocanul, fost Maccabi, viitor Dinamo, era clubul evreilor. Nu au convenit declaratiile conducatorilor Carmenului care luptau rasial impotriva evreilor de la un Dinamo in stadiu embrionar si politic impotriva echipelor ceferiste, echipe agreate de noua putere comunista, reprezentate in primul si in primul rand prin CFR Bucuresti, viitoarea Rapid.
Asadar, Carmenul dispare subit. Si oare ce club ar fi putut umple cel mai bine golul lasat ?