• Mange la blomster og hilsener i Breiavatnet

    FOTO: Anders Minge

  • Mange viste sin solidaritet på ulike måter i Stavanger i går.

    FOTO: Anders Minge

  • Kim Erlend Kvalsund, maren østbø, Karine Melhus og Marte Marie Nordal syntes det var sterkt å delta på gårsdagens markering.

    FOTO: Anders Minge

  • Elisabeth Gjestvang syntes det var en høytidelig stemning i sentrum i går

    FOTO: Anders Minge

  • Christopher Espeland Aitken og Marte Ravn Tovik gjorde som mange andre, og ga hverandre en klem

    FOTO: Anders Minge

  • Bjarne Fosse og Martha Svendsen

    FOTO: Anders Minge

  • AUF Rogaland ledet an i fakkeltoget

    FOTO: Anders Minge

  • Arbeiderpartiets Kristine Gramstad sørget sammen med venninnen Karen Marie Amdal

    FOTO: Anders Minge

  • AUF Rogaland ledet an i fakkeltoget rundt Breiavatnet, etterfulgt av Norsk Folkehjelp
  • Biskop Erling Pettersen gir Andreas Bjelland, leder i Rogaland AUF, en god klem.

    FOTO: Lars Kristian Aalgaard

  • Det ble flagget på halv stang.

    FOTO: Kent Skibstad

  • Mange sørgende deltok under fakkeltoget mandag.

    FOTO: Anders Minge

  • Ordfører Leif Johan Sevland deltok i fakkeltoget.

    FOTO: Anders Minge

  • En stor menneksemengde samlet seg på domkirkeplassen.

    FOTO: Anders Minge

  • AUF-ere i fakkeltoget i Stavanger.

    FOTO: Anders Minge

  • Mange la blomster på Breiavatnet.

    FOTO: Anders Minge

  • Summer Ejaz, talsmannen for Muslimsk fellesråd i Rogaland, var blant de mange som deltok.

    FOTO: Kent Skibstad

  • Folk la ned roser utenfor domkirken og ved Breiavatnet.

    FOTO: Pål Christensen

  • Flere titusen mennesker gikk i fakkeltog i Stavanger.

    FOTO: Tommy Ellingsen

  • Så mange stilte i Fakkeltoget at ruten ble endret til å gå gjennom Klubbgata.

    FOTO: Janne Hagen

  • Gatene var fulle av folk.

    FOTO: Kent Skibstad

75.000 i fakkeltog i Stavanger

- Ikke vært så mange i sentrum siden fredsdagene i 1945.

Les også:

Før toget begynte å gå, strakte folkemassen seg fra Klubbgata til Olavskleiva, og inn i Domkirken. Likevel kom det nesten ikke en lyd fra mengden. Stillheten i den enorme folkemassen var slående.

Også samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) deltok i fakkeltoget.

Politiet melder at det ble anslått til å være rundt 75 000 fremmøtte og i følge eldre frammøtte så har det ikke vært så mange i sentrum siden fredsdagene i 1945.

- Ble voksen i løpet av et sekund

Det er en varm sommerkveld. Men folkemengden varmer mer enn sola. Foran scenen på domkirkeplassen, midt i folkehavet, stod tydelig pregede ungdommer fra AUF. Høyt hevet over mengden holdt de tre røde flagg.  På scenen talte initiativtaker for toget, Nadia Sheikh, ordfører Leif Johan Sevland og biskop Erling J. Pettersen. Den mest rørende talen stod nok imidlertid Andreas Bjelland Eriksen, leder av AUF Rogaland, for.

- På fredag opplevde jeg og 33 andre rogalendinger at våre liv ble snudd på hodet. Jeg opplevde å bli jaktet på som et dyr. Jeg hørte skudd, og følte meg fanget. Jeg opplevde å bli voksen i løpet av et sekund. Men hvis noen tror at noen har tatt fra oss verdiene vi står for; frihet, likhet og brorskap, tar de feil. At dere er samlet med oss her i dag, vitner om at uansett hva som skjer framover, står vi sammen, sa en beveget Bjelland Eriksen til de fremmøtte.

Etter appellene på Domkirkeplassen, ledet de oppøtte fra AUF Rogaland an fakkeltoget, akkurat idet solen tittet frem. Overalt langs ruten mottok ungdommene applaus fra folk på sidelinjen. I toget gikk også representanter fra Norsk folkehjelp og politiet. Sevland og biskop Pettersen gikk også med fakler og roser i hendene, fulgt av barn, ungdommer, voksne og eldre som hadde møtt opp for å vise sin støtte.

De fleste butikkene i Stavanger var mandag ettermiddag tomme for fakler, men de som ikke hadde fakler, bar isteden på lys, roser og blomsterbuketter. Etter toget la stod mange i kø for å legge roser i Breiavatnet, for å minnes ofrene etter fredagens tragedie. Langs Kongsgårdsiden lå en meter bredt med roser i vannkanten.

Så mange møtte opp for å gå i toget, at når de første var tilbake igjen på Torget,  var det fortsatt folk på Domkirkeplassen som ikke hadde begynt å gå. Det var etter at ruten var blitt forlenget til å gå ikke bare rundt Breiavatnet, men også inn i Klubbgata og rundt Havneringen.

-Jeg er rørt

Hele Norge gikk i dag samlet i fakkeltog i kveld for å minnes ofrene og pårørende etter fredagens terroraksjon. Viktoria Bjelland, Kristina Bjelland og Nadia Sheikh var initiativtakere til fakkeltoget i Stavanger sentrum klokken 18.00 mandag. Fakkeltoget skulle være en minnemarkering for terrorofrene og for å vise medfølelse og kjærlighet til hverandre.

-Det er helt ubeskrivelig at så mange møtte opp, jeg har ikke ord.  Jeg hadde ikke forutsett at så mange ville komme . Det gjør så godt å se at vi står samlet og at folk i Stavanger er så engasjerte. Det viser hvor gode hjerter vi har, at vi har et bånd oss imellom, sier Nadia N. Sheikh

Hun talte med stødig stemme foran nesten hundre tusen mennesker.

-Det gikk så mange tanker gjennom hodet, det var utrolig trist å se AUF-ere stå rett foran meg og ha det så vondt, sier Sheikh.

På grunn av at så mange møtte opp ble de nødt til å forlenge ruten ned mot Vågen etter å ha tatt runden rundt Breiavannet. Før toget svingte opp mot domkirken, stoppet alle opp slik at ungdommene fra AUF fikk kaste blomster i vannet til minne om partifellene som nå er borte.

-Alt gikk kjempeflott, selv etter så kort tid med planlegging. Folk oppførte seg bra og fulgte instruksene som ble gitt, sier Sheikh.

Hun er takknemlig for all hjelp hun, Viktoria og Kristina Bjelland har fått til å arrangere og gjennomføre fakkeltoget.

-Jeg er så rørt over all hjelp vi har fått. Både fra kommunen, Amnesty International og ordfører Leif Johan Sevland. Uten dem, og uten alle menneskene som møtte opp ville dette aldri ha vært mulig, sier hun.

Eksemplarisk

Også i Haugesund og Egersund ble det arrangert fakkeltog i kveld.

Ivar Nøttestad, leder for Rovernes beredskapsstyrke, som bistod under fakkeltoget, sier at folkemengden oppførte seg eksemplarisk.

- Arrangementet ble gjennomført uten problemer, selv om det aldri har vært så mange folk i Stavanger siden krigens slutt i 1945. Det ble en verdig markering, sier han.

Send inn dine bilder

Hele landet markerer i dag sin avsky for terroraksjonen på Utøya og i Oslo. Send oss dine bilder fra minnemarkeringen der du befinner deg. Slik gjør du det:

Send e-post til nettavis@aftenbladet.no eller en MMS til 05150 med kodeord tips.

Skriv gjerne et forslag til bildetekst og navnet på fotografen.

Stengte tidligere

Hele tolv kjøpesentere i Stavanger-regionen stengte klokken 17.30 i dag for at ansatte og kunder skulle få mulighet til å delta i fakkeltoget i Stavanger sentrum. Blant dem var Stadionparken kjøpesenter og Kilden

- Ledelsen i Sektor EiendomsUtvikling som eier Stadionparken og Kilden kjøpesenter i Stavanger, ønsket ved å stenge kjøpesentrene tidligere enn vanlig å oppfordre alle ansatte til å delta i fakkeltoget, sier senterleder Inger Ognedal Egeland ved Stadionparken.

Alle butikkene på kjøpesenteret stengter klokken 17.30 i dag istedenfor 20.00 (dagligvare stenger 21.00).

- Vi føler oss maktesløse i denne situasjonen og vil gjerne vise vår medfølelse overfor pårørende og ofre etter terrorangrepene, sier Ognedal Egeland.

Her er hele talen til ordfører Leif Johan Sevland:

Kjære alle sammen,

Norge er rammet av en nasjonal tragedie. Det som ikke kunne skje, skjedde allikevel. På Utøya var unge mennesker samlet for å forme morgendagens samfunn. I regjeringskvartalet jobbet menneskene for det velferdssamfunnet som vi alle er stolte av.

Det uvirkelige skjedde. Tragedien er ufattelig og vi har det alle vondt, fryktelig vondt. Norge er i sorg. Vi bærer sorgen med oss her, når vi kommer hjem, når vi prøver å sove og når morgenen igjen kommer. Vi tenker på alle de som har mistet en av sine kjære, de som var på Utøya og deres familie og venner.

Marianne Sandvik på 16 år reiste fra Stavanger til sommerleir på Utøya. Skoleplassen på Jåttå videregående skole var sikret, men først var det tid for politisk skolering, debatt og samvær med andre fra AUF. Marianne er fortsatt savnet. Jamil fra Egersund og Sondre fra Haugesund er også blant de savnede. Kjære familie og venner til Marianne, Jamil og Sondre : Vi sørger og gråter i lag med dere.

Mange andre ungdommer fra Rogaland var på Utøya. Vi har hørt og lest om det dere har opplevd. Det er hjerteskjærende historier som møter oss. Beretningene om heltmodige redningsdåder har også nådd oss. Fellesskapet dere har og styrken dere viser imponerer oss alle.

Jeg er stolt over å være norsk. I disse dager mer enn noensinne. Jeg er stolt av hvordan vår konge og hans hus, statsministeren og den øvrige politiske ledelse står frem i den tragedien vi er en del av. Jeg er også stolt over hvordan det tverrpolitiske miljøet og hele folket står samlet, viser omsorg og lever opp til Arnulf Øverlands ord: «Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv.»

Angrepet sist fredag var et angrep på det norske demokrati. I fredelig samkvem over hele landet forteller vi nå at vi står fast på våre verdier. Vi tror på friheten, et åpent demokrati og muligheten til å leve fritt og trygt i eget land.

Jeg vil oppfordre alle til å slåss for disse verdiene, ta vare på hverandre og vise omsorg overfor hverandre.

Kommentarer

På forsiden nå

Siste saker

Mest lest

Siste fra BT

Siste fra Adressa

Siste fra fevennen

Siste fra aftenposten

Siste fra aftenbladet