Framtagning av flygblad

Sara-Josefina Holby föklarar symboliken i bilden för överste Fredrik Bergman
Foto: Försvarsmakten

Flygblad över Libyen

Publicerad: 10 augusti 2011 kl 18.37
Libyen

De tio svenskar som arbetar med informationsoperationer i Libyeninsatsen har nu jobbat en månad i Italien. Redan samma dag som de anlände var de med och tog fram flygblad som senare släpptes från ett flygplan över Tripoli i syfte att påverka befolkningen.

Överste Fredrik Bergman informeras om arbetet med flygblad av förvaltare Sara-Josefina Holby.

Överste Fredrik Bergman informeras om arbetet med flygblad av förvaltare Sara-Josefina Holby.
Foto: Försvarsmakten

I FL02 ingår 10 personer som jobbar med informationsoperationer. Åtta av dessa svenskar är baserade utanför Rimini på Psyops Support Element, PSE. Här produceras produkter för psykologiska operationer i Libyen.
– Det är fantastiskt kul att vår kompetens var så efterfrågad. Vår kunskap kunde omedelbart ge effekt i Libyen, säger kapten Lucas Linne, chef för det svenska produktionsteamet.
Personalen arbetar med att påverka utvecklingen i Libyen med hjälp av olika kommunikationsinsatser. De gör exempelvis flygblad, affischer samt radio- och TV-program.
– Att få med informationsoperationer som en komponent i den svenska insatsen är bra. Vi visar för våra internationella kollegor att Försvarsmakten har en bred kompetens och att vi med kort varsel kan hjälpa till att fylla Nato:s vakanser i Operation Unified Protector, säger överste Fredrik Bergman, chef FL 02.
Flygbladen som har producerats tillsammans med Nato-personal sprids av F16-flygplan över Libyen. Radio och teve sänds från Commando Solo som är ett modifierat amerikanskt C-130 Hercules, för att ge libyerna ett alternativ till statskontrollerad media i Libyen.
– Vi arbetar i ett högt tempo och vi har redan hunnit med flera kampanjer. Samarbetet med de andra nationerna går bra och vi har mycket att lära av varandra. Det är en häftig känsla att ta fram en produkt som trycks i över en miljon exemplar och sedan sprids som ett regn från himlen istället för en brevbärare, säger förvaltare Sara-Josefina Holby.

Högkvarteret
Informationsstaben
08 - 788 75 00
webbredaktionen@mil.se

Fler nyheter från Libyen

Musikalisk energi på väg

Ellinor Asp och bandet förmedlar kraft och glädje från scenen. 12 augusti 2011 kl 09.30
Libyen

– Nu rockar vi loss, uppmanar fältartist Ellinor Asp sina bandmedlemmar under onsdagens pressträff på Falsterbo kursgård. Energin och glädjen flödar på scenen. Snart är de på väg för att ge den svenska personalstyrkan på Sicilien en stunds avkoppling och kraft med sin musik.

Internationell samverkan

Major Patrik Haraldsson kontrollerar ordningen på plattan. 10 augusti 2011 kl 19.47
Libyen

Den italienska basen 41 STORMO på Sicilien ligger vid foten av Etna och här finns för närvarande 8 länder baserade. Det är en härlig blandning språk och kulturer och utbytet är enormt givande.

Intresse för svenska Libyeninsatsen

Under två dagar fick pressbesöket bland annat se några av de svenska Gripen-planen som finns på Sigonellabasen. 4 augusti 2011 kl 14.46
Libyen

I två dagar har representanter för några av Sveriges största medier besökt Sigonellabasen på Sicilien där de flesta svenskarna är baserade.

Nästan som hemma

Motorbyte JAS 39 22 juli 2011 kl 14.52
Libyen

Om man tar en förbandsenhet från Sverige och flyttar till ett annat land drygt 400 mil från ordinarie grupperingsplats borde man kunna se en påverkan på effektiviteten. Men icke…..

Full leverans med färre antal plan

3 JAS på platta 3 Sigonella 15 juli 2011 kl 12.11
Libyen

FL 02 fortsätter att leverera Recceexrep (analyserade spaningsrapporter) med samma frekvens som tidigare trots att antalet JAS-plan har minskat från åtta till fem.

Fler nyheter