hem | kultur & nöje | vetenskap Regioner

För att kunna se denna sida korrekt behöver du installera ett Flash-plugin i din webbläsare. Information om hur du går tillväga finner du på svt.se/hjalp.

Facebook censurerar kyss - igen

Publicerad 5 maj 2011 - 10:45
Uppdaterad 5 maj 2011 - 15:53

Bara två veckor efter att Facebook bett om ursäkt för att man censurerat en bild av två kyssande män händer det igen. Den här gången är det en bild av två kyssande kvinnor som inte får publiceras på den populära sajten.

Bilden ingår i lanseringen av den bioaktuella filmen Attenberg, och föreställer två kvinnor som kysser varandra. Trots att distributionsbolaget TriArt Film tidigare fått använda bilder av män och kvinnor som kysser varandra i sin marknadsföring, så blev det nej den här gången. Bilden ansågs olämplig.

- Vi är förbryllade över att den här bilden censureras, säger Eva Esseen Arndorff, vd på TriArt Film AB i ett pressmeddelande.

- Facebook är visserligen ett privat företag, men för många står de för yttrandefrihet och öppenhet. Vi ställer oss undrande inför vilka kriterier som använts då man väljer att inte godkänna Attenberg-bilden, säger Eva Esseen Arndorff.

Bad om ursäkt
I mitten av april tog Facebook ner en bild av två kyssande män, med motiveringen att naket eller sexuellt innehåll inte tillåts på sajten. Men efter en proteststorm bland användarna vek sig företaget och drog tillbaka censuren.

- Det var ett misstag. Facebook vill verkligen be om ursäkt för det. Facebook står för öppenhet, och den bilden skulle aldrig ha tagits bort, sa Jan Fredriksson, talesman för Facebook Norden till Kulturnyheterna då.

Även tidigare har bilder tagits bort från sajten. Ett fotografi föreställande en naken man från en utställning på Fotografiska museet i Stockholm, och nakna dalkullor målade av Anders Zorn till exempel.

Kim Veerabuthroo Nordberg

Toppnyheterna - Kultur & Nöje

Sif Ruud är död

Sif Ruud (1916-2011) avled i går, måndagen den 15 augusti.

Sif Ruud gjorde sitt första framträdande på Dramaten 1934. Från och med 1953 tillhörde hon ensemblen och gjorde sin sista roll där 2001. Hon gjorde över 100 filmroller.

Annika Östbergs biografi blir film

Annika Östbergs självbiografi "Ögonblick som förändrar livet" har just kommit ut i bokhandeln. Nu kommer den att göras om till film.

Street art-konstnären Fairey skyller misshandel på Politiken

Shepard Fairey blev för en dryg vecka sedan nedslagen i Köpenhamn. Han tycker att danska tidningen Politiken fick det att verka som han var i lag med Köpenhamns kommun.

Filmplaner för Patti Smith

Patti Smith ska själv skriva filmmanus av sin prisbelönade bästsäljare "Just Kids". Till sin hjälp har hon John Logan som skrivit allt från "Gladiator" till "Sweeney Todd".

Morjärvmannen och Säpo

Boken om en av vår tids största rättsskandaler - om Sanfrid Eriksson i Morjärv - som blev oskyldigt anklagad för spioneri. Morjärvmannen och Säpo av Karin Eriksson och Sanfrid Eriksson.

Felix Herngren gör tre säsonger till av Solsidan

TV 4 har beställt inte bara en, utan ytterligare tre säsonger av den populära komedi serien "Solsidan" om de priviligerade skikten på Stockholms fashionabla gräddhylla i Saltsjöbaden.

Art of the Streets slog publikrekord(S) svänger i synen på grafitti

Gatukonstkonventet Art of the Streets slog publikrekord i helgen och fördubblade antalet besökare jämfört med förra året. Och nu svänger Socialdemokraterna i Stockholm i frågan om stadens unikt stränga syn på gatukonst.

Protester mot Bollywoodfilmen "Aarakshan" i IndienTill försvar för positiv diskriminering av lågkastiga

Kraftiga protester mot Bollywoodfilmen "Aarakshan" har har lett till att regissör och skådespelarna har fått polisskydd. Filmen handlar om kvoteringspolitiken inom utbildningsväsendet som är till fördel för lågkastiga. Men kvoteringen framställs i dålig dager och flera delstater i Indien har förbjudit filmen.

Digitala musikförsäljningen går om den fysiska i Sverige

För första gången säljer strömmade tjänster och så kallade downloads mer än fysiska format i Sverige.

Veckans filmrecensioner

Det blir godkänt för en superhjälte och ett par komedier från Frankrike och USA, samt en fyra till ett kanadensiskt drama.

Djurrättsaktivister stödjer hollywoodfilm

"Apornas planet: (R)evolution" får PETA:s gillande.

MTV fyller 30

I år är det 30 år sedan The Buggles inledde MTV:s sändningar med "Video Killed the Radio Star" vilket blev starten för ett popkulturfenomen och mediagigant.

Grace Coddington skriver memoarer

Tidningen Vogues Grace Coddington, ansedd av många som världens främsta modestylist, har sålt sina memoarer för 1,2 miljoner dollar

Fint deckarpris till svenskduo

Den svenska deckarduon Anders Roslund och Börge Hellström har vunnit det prestigefyllda deckarpriset International Dagger för sin roman "Tre sekunder".

Björk släppte första app-albumet

Björks "Bibliophilia" är det första albumet att släppas i form av en iPad-app.

Filmcigaretten på utdöende

En studie visar att antalet cigaretter som syns på vita duken har sjunkit med 70 procent de senaste sex åren.

"Fler lyssnar på Dylan än politiker"

Kulturnyheterna pratade politik med människorättsaktivisten, politikern och pastorn Jesse Jackson som vill sprida fred och kärlek Borlänge.

Håkan Hellström.

En smygtitt på nya Håkan Hellström-filmen

Se trailern för den nya filmen "2 steg från Håkan"!

Viktigast i augusti

Varje månad listar Kulturnyheterna det bästa och det viktigaste inom kulturlivet. Denna månad toppar...

Troells trollspegel

I år fyller Jan Troell 80 år och med anledning av detta visar K special en porträttfilm från 2008 om en av Skandinaviens mest berömda regissörer.

Dokumentärfavoriter

Dox visar uppmärksammade "The Cove", en dokumentär utöver det vanliga som skildrar den årliga slakten på tusentals delfiner i japanska Taiji.

TV Heads # 8 är här!

TV Heads # 8 handlar om tv-eventet LA Screenings och dubbning av utländska tv-serier för barn. Gäst: Henrik Bennetter.

Daniel Sjölin

Sommarlov och 11 h ren litteratur

Babelredaktionen ligger öde här på SVT, men hela vårsäsongens program ligger uppe i Play. Missade du något program? Dags att rätta till det nu!

Kortfilm

Animerad action

På äldreboendet Tuvan går livet sin gilla gång. Ända tills Janne en dag vinner på en trisslott och han kidnappas av Ulla och Bror som vill åt hans pengar.

Skrivmaskin. Foto: SVT Bild.

Kontakta redaktionen!

Kulturnyheterna på webben och i tv utgörs av en redaktion på ungefär 20 personer. Har du några funderingar eller åsikter som du vill dela med dig av? Hör av dig!

Kulturprogram

Kultur i rutan

Förutom kulturprogram som Kobra, Babel och Kulturnyheterna sänder SVT en lång rad kulturprogram.

Alternativ bild för flash innehåll.
Foto: SR

Ger dig allt som är viktigt Du brunchar och brunchrapporten rapporterar. Enkelt va!

Senaste nyheterna