Jesper Mathisen klinker til og sender Start til cupsemifinale.
Jesper Mathisen klinker til og sender Start til cupsemifinale. Foto: Scanpix

Drømmen om cupfinale på Ullevaal lever videre på Sørlandet etter Starts 1-0 over Alta i kvartfinalen i NM i fotball lørdag. Og Aalesund slo følge til semifinalen med triumf over Rosenborg.

KRISTIANSAND: Bunnlaget i eliteserien og trener Mons Ivar Mjelde fikk en kjærkommen oppmuntring med semifinaleplass. I cupfinale har laget aldri vært. Semifinalene trekkes onsdag.

– Endelig så vi ut som et lag, men fortsatt skaper vi for lite. Alle holder heller ikke hele kampen, sa trener Mons Ivar Mjelde, som var imponert over seiersmålet.

– Jesper har en utrolig venstreslegge, sa Mjelde, som syntes det er en stor prestasjon av laget å nå en semifinale.

– Iallfall er det fremgang for laget, la han til. Det trengs etter den bedrøvelige serieinnsatsen så langt i år.

Drømmetreffet

Igjen var Start tannløse foran mål. Scoringen lot vente på seg til det gjensto 20 minutter av kampen.

Da tok midtstopper Jesper Mathisen kommandoen. Sønnen til Start-spiller over alle «Startere», Svein Mathisen, dundret et frispark direkte i mål.

– Drømmetreff har gitt oss massevis av selvtillit. For det trenger vi i høstinnspurten. Vi hadde full kontroll, men skapte for lite, sa Jesper Mathisen, som håper på hjemmekamp i semifinalen.

– Det er viktig for laget og byen, sa Mathisen, som ikke tok av etter scoringen.

– Jeg var så sliten, sa han. Litt irritert var han også over noen som står og slenger dritt med leppa gjennom hele kampen.

Det ble med den ene scoringen Jesper Mathisen selv om det oppsto litt dramatikk foran begge målene i sluttminuttene.

Et gjesp

Første omgang var et eneste langt gjesp. Innledningsvis var det et massivt Start-press uten at det ble skapt all verden av sjanser. Alta yppet seg litt uten at det var farlig foran Alexander Lund Hansen.

Han fikk tillit fra start av trener Mons Ivar Mjelde etter at Kenneth Høie har vært temmelig rufset mellom stengene i Starts seriekamper i år.

Espen Søgård debuterte i starttrøyen lørdag sentralt på midtbanen. Den tidligere Lillestrøm-veteranen var involvert da Start skapte et par store sjanser rett før hvilen.

Heller ikke i 2. omgang satte Alta eliteserielaget på alvorlig prøve. Det raske gressteppet passet ikke finnmarkingene som spiller innendørs hjemme i Alta.

De håpet at raske angripere skulle løpe fra litt trege Jesper Mathisen og Bård Borgersen i Starts midtforsvar. Det skjedde aldri.

– Vi var for unøyaktige i denne kampen, mente Alta-trener Rune Berger, som ikke så situasjonen som ga frispark før scoringen.

Han ønsket heller ikke å kommentere dommerens innsats. Noen av spillerne mente dommeren blåste litt for ofte i hjemmelagets favør.

Finnmarkingenes cupeventyr stoppet i Kristiansand. Men laget ble historisk som det første fra fylket som nådde kvartfinalen i NM i fotball.

Aalesund slo RBK

Aalesund er på vei mot ny cupsuksess etter seier 3-1 over Rosenborg i kvartfinalen lørdag. Rojas Michael Barrantes sørget for seiersjubel med en lekker scoring 56 minutter ut i kampen. Skrått på mål og alene mot RBK-keeper Daniel Örlund på halvdistanse, lobbet costaricaneren inn 2-1-målet.

Demar Phillips satte spikeren i kista 76 minutter ut i kampen.

Før det hadde Rosenborg tatt ledelsen med Mikael Dorsin etter ti minutter. 26 minutter ut i kampen var RBK-stopper Simen Wangberg uheldig da han styrte inn selvmål og utligning for hjemmelaget.

To formkurver

Aalesund, som kun har fem lag bak seg i eliteserien, hadde et godt grep på Rosenborg gjennom det meste av kampen og tok seg fortjent til semifinale.

– Begge lag leverte en tøff kamp med voldsom innsats. RBK var klart best de første 25 minuttene, og fikk også målet sitt da. Etter selvmålet tok vi over kommandoen. Mål preger som kjent kamper, sier AaFK-trener Kjetil Rekdal.

Oransjetrøyene har hatt en snodig formutvikling de siste ukene med solide prestasjoner i Europa og NM, som er fulgt opp med svake opptredener i eliteserien.

– Nå må vi se å ta med oss cupinnsatsen inn i seriespillet, sier Rekdal. Han var mektig imponert over eget lag, som ønsket å vinne for enhver pris.

– Kjenner igjen feilene

Etter 59 minutter hadde Rosenborgs Mohammed Awal-Issah pådratt seg to gule kort, og han ble kommandert av banen med rødt kort. Utvisningen svekket gjestene betydelig.

De oransje ble norsk mester i fotball første gang i 2009 etter seier i straffesparkkonkurranse mot Molde i cupfinalen. Før det hadde sunnmøringene kun vært i NM-semifinale én gang (2002).

Sist Rosenborg var i cupfinalen var i 2003, da laget tok sin 8. NM-tittel. I fjor ble det 2-3-tap for sølvvinner Follo i semifinalen. Jan Jönsson var tydelig skuffet etter å ha sett RBK ryke ut av cupen atter en gang.

– Dagens feil kjenner jeg igjen fra tidligere i sesongen, spesielt i eget forsvar. Vi har ikke gjort slike feil på en stund, mener RBK-treneren.

– Selvmålet var skjebnesvangert. Det ga Aalesund blod på tann, samt at utvisningen selvsagt ikke var gunstig for oss. Vi ønsket virkelig en cupfinale i år, men nå må vi gjøre alt for å kvalifisere oss til europaligaen, sier Rosenborg-back Mickael Dorsin.

Trønderne har slitt i eliteserien hele sesongen og er midt på tabellen blant de 16 lagene.

PS! I eliteserien vant Stabæk 2-0 hjemme mot Strømsgodset.

Håner opprørerne

Libyske opprørssoldater leter etter Gaddafi-soldater i Abu Salim-nabolaget i Tripoli. Muammar Gaddafi hånet opprørerne som jakter på ham og ikke finner ham. Kommentarer

Vil ha terrorsak før sommeren

Riksadvokat Tor Aksel Busch håper rettssaken skal komme i gang allerede rundt påsketider neste år. Riksadvokat Tor-Aksel Busch ønsker at rettssaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik kommer opp før sommeren. Kommentarer

Japans statsminister går av

Japans statsminister Naoto Kan har fått tøff kritikk etter jordskjelvet og tsunamien i mars. Nå går han av. Her har han akkurat talt til partifeller i det regjerende Demokratipartiet, som nå skal velge Kans etterfølger. Vedkommende blir Japans sjette regjeringssjef på fem år. Japans statsminister Naoto Kan holdt sitt løfte og går av. Kommentarer

Klar for limfabrikken

Ida (Julie Nordhuus) møter hingsten Kehilan. Kun for livstidsmedlemmer av Penny-klubben. Kommentarer

Der de blå ikke finnes

Ordfører Rune Øygard (Ap) er godt likt i bygda og på hils med de fleste. I Vågå finnes det ingen blå partier, og Ap har 70 prosent av stemmene. En drømmekommune, mener Hanne Blåfjelldal (Frp). Kommentarer

Kjærlighetsbudskapet på armbånd

Helle Gannestads verdensberømte kjærlighetsbudskap kommer på armbånd. Inntektene skal gå til kampen mot rasisme. Kommentarer

Færre lag i eliteserien?

Etter at norske lag igjen skuffet i europacupene, ønsker toppfotballsjef Nils Johan Semb ny debatt om antall lag i eliteserien. Kommentarer

To år på rad har Birken-syklistene fått mye regn og kaldt vær over fjellet. For to år siden resulterte gjørmesyklinga i omgangssyke for mange.
Nytt drittvær for birkebeinere

For tredje år på rad blir det risiko for gjørmebad for de 25.000 Birken-syklistene som i helgen skal sykle 95 kilometer over fjellet fra Rena til Lillehammer. Kommentarer

Etter seieren avanserer Suzann Petersen én plass og overtar annenplassen på verdensrankingen for kvinner.
Tutta nestbest i verden

Suzann Pettersen er nå ranket som netbeste kvinnelige golfspiller i verden. Målet er å bli den beste. Kommentarer