Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Hungarikum: Makói hagyma

2008. május 4., vasárnap
Forrás: hungary.com

A hagyma évezredek óta az emberiség egyik legfontosabb táp- és gyógynövénye. "Nincs még egy olyan növény, amelyhez annyi legenda, mitikus történet, vallási hiedelem fűződne, mint a vöröshagymához és a fokhagymához.

A vöröshagyma az egyiptomi sírkamrák hieroglifái között a növekedés, a termékenység szimbólumaként jelenik meg. A fokhagymát Kínában már több, mint 5000 éve termesztették, s a sumerok ékírásos szövegei is említik. Hérodotosztól tudunk róla, hogy az egyiptomi piramisokat építő rabszolgák között munkaképességük fokozására rendszeresen nagy mennyiségű fokhagymát osztottak ki." (Pákozdi Judit)

A világtörténelem legnagyobb orvosai írták le a hagymák kedvező hatását. Louis Pasteur 1858-ban antibakteriális tulajdonságát, Albert Schweitzer vérhas elleni alkalmazását mutatta be. Napjaink tudományos közleményei a természetes gyógymódok egyik legfontosabb szereként írják le. Különös gyógyszer a hagyma, hiszen mielőtt kifejtené kedvező élettani hatásai egész sorát az ember szervezetére, megízesíti ételeinket: a leveseket, főzelékeket, köreteket, főtt és sült húsokat. Sokan ugyan magas illóolaj tartalma miatt csak este fogyasztják, lemondani azonban nem kívánnak róla. A világ talán legelterjedtebb kultúr(kultusz)növénye sajátos termelési eljárás következtében érdemelhette ki a megtisztelő hungarikum besorolást. Szerte a világban a vöröshagymát magról termesztik. A tavasszal elvetett magvak őszre megérlelik gumóikat - elegendő víz, tápanyag és napfény esetén. A Makó környéki talajok vízellátása azonban szűkös (évi 580 mm csapadék), ezért a hagyma kicsire nőne. Kidolgozták hát a kétéves termelési ciklust. Mivel az első évben termelt apró hagyma a második évben felmagzana, s nem hozna tömör, jól tárolható gumókat, ezért sajátos hőkezelésnek vetik alá. Makón a ház tiszta szobájában a kemence fölé hagymaszárítót szerelnek.

Talán furcsa, hogy a tiszta szobában a helye, de hát a hagyma életet adó, kultikus növény! Makón szobra, háza, fesztiválja is van... A kétéves termelési technológiának köszönhetően a makói hagyma bioaktív anyagtartalma minden más, vizsgált fajtáénál magasabb. Élénkvörös külső héjazat (belőle sok helyütt ma is gyógyteát főznek), s alatta csontfehér belső levelek vitamin- és aromaanyagokkal, 52 féle bioaktív anyaggal - ezek jellemzik a makói hagymát. És az a sajátosság, hogy nemcsak jól tárolható, hanem a tárolás 190. napjáig az aromatartalom folyamatosan növekszik.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkekrobull.blog.kulinarisvilag.hu
lassuetel.blog.kulinarisvilag.hu
bluefish.blog.kulinarisvilag.hu
bella.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu


KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

információ szolgáltatásainkról:
06 (70) 311 61 25

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.