Consell Asessor

El Consell Assessor de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya està format per 26 personalitat de reconegut prestigi de diverses disciplines. El Consell Assessor es reuneix dues vegades a l'any per reflexionar sobre les qüestions de fons del Tercer Sector Social, les polítiques socials i el paper de les entitats socials catalanes en la societat.

 El Consell Assessor de la Taula del Tercer Sector està format per:

Carles Barba: És llicenciat en Ciències de l’Educació (UAB), Diplomat en Pedagogía del Lleure i Animació Sociocultural pel Centre d’Estudis de l’Esplai (CEE), i Diplomat en Funció Gerencial de les Administracions Públiques (FGAP) per ESADE.

Va treballar entre 1979 i 1986 a l’Ajuntament de l’Hospitalet com a Cap del Servei de Joventut i Relacions amb les entitats d’esplai. Entre el 1987 i el 1996, va assumir la gerència de MOVIBAIX. Va ser un dels impulsors de la Fundació Catalana de l’Esplai essent el seu Director General de 1996 al 2002. Des de 2003 n’és el seu Vicepresident i responsable de Relacions Institucionals. Ha estat promotor i treballat com a voluntari, des de l’any 1982, al Club d’Esplai Pubilla Cases-Can Vidalet. Actualment és el president de l’entitat.

Ha participat des dels seus inicis en el procés de constitució i desenvolupament de la Plataforma de ONGs de Acción Social de Espanya i de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya de la qual en va ser president entre 2007 i 2009.

Víctor Bayarri: Empresari i consultor d’empreses, va ser gerent de Mans Unides entre 1987 i 1989. Va ser Secretari General de la Federació Catalana de Voluntariat Social i Membre de l’Associació Internacional del Voluntariat (1988-1989).

Des del 1990 treballa en el Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya, ocupant diversos càrrecs i sent durant els anys 1997 a 1999 Director General de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials del Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya.

Consultor associat al Consorci Hospitalari de Catalunya, Consultoria i Gestió S.A. desenvolupant projectes en l’àmbit sociosanitari (1999-2003).

És President del Consell Sectorial de la Vellesa de Catalunya, i del Consell Sectoria d’Atenció a les persones amb Discapacitat de Catalunya. És President del Consell Sectorial d’Atenció Primària de Catalunya i Vicepresident del Consell Assessor d’Immigració.

Des de l’any 2000 és Director d’ALTER CIVITES, empresa dedicada a la consultoria en l’àmbit social.

Des de l’any 2001 és Fundador i President de la Fundació Koiné-Aequalitas, Fundació per a la Qualitat i el desenvolupament social.

Núria Carrera: Diplomada en Treball Social per la UB. Ha exercit d’assistent social i de Directora de diversos departaments en diferents administracions públiques i de docent a l’Escola de Treball Social de la Universitat de Barcelona.

Ha sigut coordinadora general de la Creu Roja de Catalunya així com també Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i Diputada de Benestar Social a la Diputació de Barcelona. Actualment és Cap de Gabinet de Creu Roja Catalunya, Directora de Responsabilitat Social Corporativa i Presidenta del Col·legi Oficial de Diplomats en Treball Social i Assistents Socials de Catalunya.

Ignasi Carreras: Enginyer industrial (UPC) i diplomat en organització i direcció d'empreses (EAE). Ha realitzat postgraus de desenvolupament directiu a ESADE (Senior Executive Program) i en Babson Business School i de lideratge i gestió d'organitzacions no lucratives a la Universitat de Stanford (Executive Program for nonprofit Leaders) ia la Universitat de Harvard (Strategy and Performance Measurement for NGO's).
És el director d'Institut d'Innovació Social d'Esade. També és professor del Departament de Política d'Empresa d'ESADE, on les seves àrees d'especialització són l'estratègia, el lideratge i la gestió del canvi de les organitzacions, i director dels Programes d'Esade d'Executive Education: "Direcció i Gestió de les ONG "i" Lideratge i Innovació en les organitzacions de la societat civil ".

Així mateix col·labora com a voluntari amb diferents organismes internacionals, ONG i fundacions. És membre de la junta directiva internacional del Global Reporting Initiative, una de les organitzacions més rellevants a escala mundial en la promoció de la RSE. També és membre del patronat de la Fundació Jaume Bofill i de la Fundació Cristianisme i Justícia i ho ha estat de la Fundació Lleialtat i de la Fundació Borja de Bioètica. Participa en el consell assessor d'altres ONG i organitzacions de la societat civil (Fundació Fes-ho Possible, Fundació Accenture, Fundació Formació i Treball, Programa de Cooperació al Desenvolupament de la Fundació La Caixa, Programa Cuida’m de Sant Joan de Déu, Programa Consultors solidaris de ESADE Alumni i Fundació Príncep de Girona). Ha estat el director general d'Intermón Oxfam, una de les principals ONG internacionals dedicades a la cooperació al desenvolupament, on va treballar de 1988 al 2005, i també component del Comitè de direcció d'Oxfam Internacional. Anteriorment (1981-1988) va treballar a la Generalitat de Catalunya i a la Universitat (UPC) com a responsable de diferents programes relacionats amb l'estalvi energètic. També va realitzar tasques de consultoria sobre aquest tema per a diverses empreses.

Té una llarga trajectòria de col.laboració com a voluntari amb diverses ONG de diferents àmbits d'activitat (infància, tercera edat, marginats, persones amb discapacitats, immigració, cooperació internacional ...). Va ser fundador del Casal dels Infants del Raval i de l'organització Recollim (vinculada a Càritas). Autor de tres llibres "Viure solidàriament", "Líders per al canvi social" i "Transformar amb èxit les ONG" i d'altres capítols de llibres i múltiples articles.

Francesc Escribano:

va nèixer el 1958 a Vilanova i la Geltrú i és periodista. Llicenciat en Ciencies de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Ha estat professor associat de Comunicació Audiovisual de la Universitat Autònoma des de l’any 1994 fins l’any 2002 i ha dirigit diversos cursos de post-grau a l’Institut d’Educació Continua de la Universitat Pompeu Fabra.

Ha treballat a la premsa i a la ràdio però des del 1983 es dedica preferentment a la televisió. Va començar a Televisió Espanyola i després a Televisió de Catalunya, on va entrar pocs mesos després de la seva posta en marxa. Va ser membre de l'equip inicial del programa 30 minuts on va estar-hi vuit anys.

Després ha estat el creador i director dels programes de TV3 Ciutadans, El Cangur, Les Coses Com Són, Generació D, Vides Privades, Bellvitge Hospital, Veterinaris, Jutjats i Dies de Transició. Ha dirigit l’adaptació internacional de la sèrie documental Les Coses Com Són, coproduïda amb cinc televisions europees i una canadenca. Ha estat el creador del Departament de Nous Formats de Televisió de Catalunya, liderant durant quatre anys un equip que s’ha distingit per la seva capacitat d’innovació en els diferents gèneres de la realitat. L’any 2000 va ser nomenat Cap de Programes de TV3 i des del dia 26 de gener del 2004 fins al maig de 2008 va ser Director de Televisió de Catalunya. Del setembre de 2008 a l’agost de 2009 va ser director de continguts de Notro TV del grup Vertice 360º, a Madrid, i en aquest període va dirigir la sèrie “A la presó” a TV3. Actualment és el director de la productora Minoria Absoluta.

Des del 2004 és el Coordinador Nacional d’Input a Espanya on s’encarrega de coordinar la representació espanyola en el marc de la Conferència internacional més important que celebren cada any les televisions públiques. És membre del board de l’Acadèmica Internacional de les Arts i les Ciències de la Televisió (Emmy).

En l’àmbit editorial ha publicat diversos llibres dels que cal destacar "Descalç sobre la terra vermella. Vida del bisbe Pere Casaldàliga" pel que va rebre l’any 1999 el premi Gaziel de Biografies i Memòries. El llibre s’ha publicat en català, castellà, portuguès, italià i alemany. L’any 2001 va publicar “Compte Enrere. La història de Salvador Puig Antich”, publicat en català, castellà i japonès. L’any 2006 es va estrenar la pel.lícula “Salvador” dirigida per Manuel Huerga i basada en llibre “Compte Enrere”. El guionista de “Salvador”, Lluís Arcarazo, va rebre el Goya al millor guió adaptat.

Actualment està treballant en el guió i l’adaptació al cinema del llibre “Descalç sobre la terra vermella, vida de Pere Casaldàliga”

Al llarg d'aquests anys ha rebut entre d'altres premis, l'Òmnium Cultural de Televisió, el premi Ciutat de Barcelona, dos premis Ondas Internacionals en les edicions dels anys 1994 i 1996, el premi nacional de periodisme de l’any 2000 i l’Academia Espanyola de la Televisión li ha atorgat el Premi Talento l’any 2006 per la seva trajectòria professional.

Jaume Funes: Psicòleg, educador, periodista. Des de 1974 ha treballat professionalment en l’atenció social de l’Administració Local, en la renovació pedagògica, la intervenció educativa a les escoles de secundària, la protecció de menors i la justícia juvenil i l’abordatge dels problemes generats per l’ús de les drogues, l’acompanyament en els processos d’incorporació social. És especialista en temes d’educació i d’atenció als conflictes socials en l’adolescència, qüestions sobre les que ha treballat habitualment per a diferents administracions.

És autor de nombrosos estudis, llibres i informes sobre aquests temes, d’entre els que recentment ha escrit “El lugar de la infancia. Criterios para seguir ocupándose de los niños y niñas de hoy”(2008). “Educar en la adolescencia. 9 Ideas Clave” (2010).

Ha estat Adjunt del Síndic de Greuges per a la defensa dels Drets dels Infants (2004-2006) i Secretari de Famílies i d’Infància del Departament de Benestar i Família (2006)

En l’actualitat treballa com a professional lliure, dedicat a la docència, la investigació, l’orientació, la supervisió i l’atenció als adolescents i joves.

A la Universitat Ramon Llull és professor de: “Intervenció socioeducativa amb adolescents i joves”, “Intervenció en el àmbit de la Justícia”.

Carme Gómez-Granell: És psicòloga i doctora en psicologia per la Universitat de Barcelona.

Des de fa 10 anys és directora de l’Institut d’Infància i Món Urbà. Ha estat directora dels Serveis Educatius de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona i coordinadora general del Projecte Educatiu de la Ciutat de Barcelona. Ha estat professora de psicologia evolutiva a la Universitat Autònoma de Barcelona i directora del Institut Municipal d’Investigació Aplicada a l’Educació (IMIPAE).

Ha desenvolupat la seva recerca en el camp de la psicologia de l’educació i actualment de la sociologia de la infància.

Entre els seus llibres més recents es troben: Acompanyament a l’escolaritat. Pautes per a un model local de referència. Diputació de Barcelona. Barcelona 2010. (en premsa); Infants i famílies a Barcelona. Ajuntament de Barcelona. Àrea d’Acció social i Ciutadania. Barcelona 2010; Informe de la Inclusiò Social a Espanya 2009. Barcelona: Obra Social de Caixa Catalunya.

 Oriol Homs i Ferret: (Barcelona, 1949) és Sociòleg investigador. Director General de la Fundació Centre d’Iniciatives i Recerques Europees a la Mediterrània (CIREM) i President de la Fundació FIAS i de la Consultora Impuls al Benestar S.L..

Dedicat inicialment a l’ensenyament de la Sociologia, com a professor titular, a l’Escola Universitària de Treball Social adscrita a la Universitat de Barcelona es dedica desprès a la sociologia aplicada i a la investigació.

Dóna cursos com a professor en diferents Universitats i imparteix nombroses conferències. Participa en seminaris i taules rodones sobre temes de formació professional i qualificació, igualtat d’oportunitats, ocupació i mercat de treball, polítiques de desenvolupament local i social, tant a nivell nacional com internacional.

Col·labora habitualment amb el CEDEFOP (European Centre for the Development of Vocational Training) i amb la ETF (Fundació Europea per a la Formació), i amb diferents programes de la Comissió Europea, cosa que el converteix en un dels principals especialistes en temes de formació i ocupació. És membre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de Catalunya.

Ha realitzat nombroses investigacions en l’àmbit del món del treball, la formació i política socials, sobre els quals ha publicat nombrosos articles i estudis. Autor de l’estudi de la Fundació La Caixa “La formació professional a Espanya. Cap a la societat del coneixement'”

Ha sigut President de l’Associació Catalana de Sociologia de l’Institut d’Estudis Catalans (de 2004 a 2009), i director de la Revista de temes de formació i ocupació “Herramientas”.

 Joan Majó i Cruzate: Doctor Enginyer Industrial per la UPC. Va ampliar estudis amb estades a Grenoble, París i New York. Té el títol de “ Ingenieur Euroopeen” atorgat per la FEANI (Federació Europea d’Enginyers )

Va ser fundador (1964) i President de TELESINCRO S.A., la primera empresa que va fabricar ordinadors a Espanya. Als anys 70, va ser Degà del Col·legi d’Enginyers Industrials i President del Consejo de Colegios a nivell espanyol.

Alcalde de Mataró i després Ministre de Indústria en el segon govern de Felipe González. Van ser els anys de la Reconversió Industrial, el “ Plan Electrònico e Informàtico “ i la preparació de l’entrada d’Espanya a la CEE ( anys 80 ). Després va ser President de Olivetti Espanya.

Va ser membre del COOB i President de NISA, l’empresa que va construir la Vila Olímpica.

“Conseiller” de la Comissió Europea en l’àrea de Telecomunicacions i Informàtica, President del WG INFORMATION SOCIETY FORUM ( Brussel·les ) i President del EUROPEAN INSTITUT FOR THE MEDIA ( Düsseldorf ) ( anys 90 ).

Va presidir l’avaluació de la política europea de recerca i d’innovació a l’any 2000, i va presidir la Comissió promotora del SINCROTÖ ALBA a Catalunya.

Darrerament ha estat President de la societat BCN 22@ i després Director General de la CORPORACIÓ CATALANA DE RADIO I TELEVISIÓ.

Actualment, és Vice-president de la FUNDACIÓ JAUME BOFILL i President del CERCLE PER EL CONEIXEMENT. És President de dues empreses en l’àrea de l’electrònica i les comunicacions.

És Acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i membre del Grup de Reflexió d’Alt Nivell sobre el futur de la UE.

Autor de “ Xips, cables i Poder” ( Ed. Planeta/ Proa-UOC 1997 ) , de “ No m’ho crec” (Ed. La Magrana/ RBA 2009) i de “ Després de tocar fons” ( Ed. La Magrana/RBA 2010)

 Pilar Malla Escofet: Nada a Pont d’Armentera(Alt Camp). Resideix a Barcelona. És Mestre i Treballadora Social

Durant onze anys treballà a França, amb els emigrants espanyols, en Centres de Salut, al “Servei Social de la Mà d’Obra Estrangera” i al Servei Social Internacional.

He exercit la docència a l’Institut Catòlic d’Estudis Socials de Barcelona (ICESB)

Ha estat cap dels Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya (1978-1981); i entre 1989 i 1998 ha estat membre del Consell General de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya en representació de les entitats d’iniciativa social.

Ha format part del Consell Municipal de Benestar Social de l’Ajuntament de Barcelona i ha estat responsable de la Comissió de Pobresa d’aquest consell. Va presidir la Comissió Tècnica de Desequilibris Socials del Pla Estratègic Barcelona 2000.

Va treballar a Càritas Diocesana de Barcelona, com a responsable del departament d’Acció Social entre els anys 1974 i 1978. L’any 1981 es reincorpora a Càritas de Barcelona, com a Secretària General i en va ser Directora entre 1993 i 1998.

Ha coordinat diferents publicacions de treball social i ha publicat articles en diverses revistes de treball social i ha promogut treballs que recullen i denuncien la realitat de la pobresa a Catalunya.

Va ser Diputada al Parlament de Catalunya i fou Presidenta de la Comissió de Política Social del Parlament durant la VI legislatura.

Ha estat la primera Síndica de Greuges de Barcelona, nomenada per unanimitat de tots els grups polítics municipals des de novembre de 2004 i per un mandat de cinc anys.

És vice-presidenta del patronat del Centre Català de Solidaritat, CECAS, des de fa uns 15 anys. Aquesta fundació treballa amb drogodependents i està formada per diferents membres de Càritas Catalunya.

 Teresa Montagut: Llicenciada en Ciències Econòmiques i Doctora en Sociologia. És professora de Sociologia de la Universitat de Barcelona. Ha treballat en diverses recerques nacionals i internacionals sobre el tercer sector i ha publicat diversos treballs sobre aquesta temàtica. Forma part de la xarxa europea Third Sector European Policies (TSEP) i dels Comités de Redacció de les revistes: RES (Revista Española de Sociología), RIS (Revista Intenacional de Sociología) i Documentación Social.

 Isabel Montraveta: Llicenciada en Dret , Assistent Social  i Diplomada en Treball Social.

Va ser Funcionaria de la Generalitat de Catalunya (1981-1991); directora de Programes Socials de la Fundació La Caixa (1991-1996);  sòcia directora de l’empresa de consultoria Projecció Mecenatge Social S.L (1996-2007) i Subdirectora de Gestió de Recursos de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) de la Generalitat de Catalunya fins a finals del 2008. 

 Júlia Montserrat: Júlia Montserrat Codorniu és doctora en Ciències econòmiques per la Universitat de Barcelona, professora de polítiques socials a la Universitat de Girona i experta en l’anàlisi socio-econòmic de les Polítiques del Benestar.

Els seus darrers treballs estan relacionats en l’estudi de l’impacte econòmic de la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i atenció a la Dependència i la dimensió econòmica de les organitzacions del Tercer Sector. Té diverses publicacions en llibres, revistes tècniques i mitjans de comunicació.

Antoni Mustera: Soci de l’Àrea Tributària d’Addvante Economistes & Advocats, posseeix una experiència de més de 30 anys en Dret tributari i en especial en planificació d’operacions empresarials amb implicacions fiscals, te molt coneixement de les operacions de fusions, reestructuracions i empreses en crisis i ha desenvolupat una amplia activitat en l’assessorament d’entitats de caràcter social. Va ser Gerent del Departament Fiscal de Peat Marwick (actualment KPMG) a Barcelona.

Així mateix, és membre del Comitè Permanent de la Comissió d’Assessors Fiscals del Col·legi d’Economistes així com de la Comissió d’Assumptes Fiscals de la Càmera de Comerç de Barcelona.

És llicenciat en Econòmiques per la Universitat de Barcelona, Diplomat en Tributs per la Universitat de Barcelona i Censor Jurat de comptes inscrit en el Registre Oficial d’Auditors de Comptes.

Pertany a diverses associacions empresarials com la Comissió Fiscal del Col·legi d’Economistes de Catalunya, el Col·legi de Censors de Comptes de Catalunya, i el Registre d’Economistes Assessors Fiscals.

  Josep Maria Pascual:  És economista i sociòleg, director d'Estratègies de Qualitat Urbana, coordinador del moviment de ciutats i regions que promou la governança democràtica AERYC (Amèrica-Europa de Regions i Ciutats) i professor convidat en diferents universitats espanyoles.

Ha participat en l'assessorament, elaboració i avaluació d'estratègies urbanes en més de 100 ciutats grans, intermèdies i àrees metropolitanes d'Europa i Amèrica Llatina.

Ha pogut analitzar des de ciutats que han tingut un desenvolupament molt notable partint d'unes condicions molt desfavorables, ciutats que han aconseguit transformar la seva estructura productiva i dinàmica urbana aprofitant les seves oportunitats, i també ciutats que han entrat en declivi després d'una època d'important desenvolupament.
Entre els factors analitzats, tant d'auge i decadència de les ciutats, destaca el model de governació de la ciutat i el paper que la ciutadania i la societat civil en general, adquireix en els diferents escenaris.


També ha participat en l'elaboració de més de 20 estratègies regionals generals i sectorials en l'àmbit llatinoamericà i europeu.
Fruit d'aquests treballs de recerca i acció ha publicat vuit llibres i ha coordinat altres deu sobre planificació i gestió estratègica de ciutats i regions i elaboració de polítiques públiques, entre els quals destaquen:
- La gestió estratègica de les ciutats: un instrument per governar les ciutats en l'era info-global (2002).
- Estratègia regional i governança territorial: la gestió de xarxes de ciutats (2004).
- L'estratègia territorial com a inici de governança democràtica (2007).
- Govern relacional i Cohesió social (2008).
- Estratègia territorial i govern relacional: manual de planificació estratègica de segona generació (2009).
- Governança democràtica: Construção colectiva do desenvolvimiento das ciudades (2009).
- El bon govern 2.0: La governança democràtica territorial (2010).

Jordi Porta i Ribalta: Nascut a Barcelona el 1936. Després de fer els estudis elementals es posa a treballar el 1950 i cursa el batxillerat superior nocturn en tornar del servei militar el 1959. Es llicencia en filosofia per la Universitat de Barcelona del 1963 al 1967. Mercès a una beca, amplia estudis de filosofia a Nanterre (França) del 1967 al 1970. Director de la Fundació Jaume Bofill del 1971 al 2001. Antic dirigent de l’Escoltisme Català. Actualment és membre del Consell Editorial del diari Avui i del Consell Editorial d’Edicions 62. Ha estat president d’Omnium Cultural (2002-2009), president de l’Opinió Catalana, president de la Coordinadora Catalana de Fundacions, membre del Consell Assessor del Patronat Català Pro Europa i coordinador d’activitats de l’associació Cristianisme Segle XXI. Ha estat també síndic de greuges de la Universitat Autònoma de Barcelona des del 2000 fins el 2009. És l’autor del llibre Anys de referència (Columna 1997) amb el qual va guanyar el premi d’assaig de la Fundació Ramon Trias Fargas, i del llibre El català, o ara o mai (Angle Editorial 2005). A l’abril del 2010 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

 Joan Recasens: Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona (1976) i advocat de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona.
Ha desenvolupat durant molts anys funcions de direcció en diferents serveis jurídics de les Administracions Públiques. Entre 1987 i 1993 va ser assessor del Gabinet de la Presidència del Govern de l'Estat, essent el responsable de l'àrea d'Administracions Territorials del Departament d'Afers Institucionals en l'esmentat Gabinet. Així mateix, ha estat Cap de l'Assessoria Jurídica de la Diputació de Barcelona des de l'any 1998 fins l'any 2000. Des d'aquesta data fins l'any 2008 ha estat Director del Departament de Dret Administratiu de la firma Jiménez de Parga, Abogados. Des de la fundació de Bel Advocats és soci director del seu Departament de Dret Administratiu.

Des de 1997 és professor de Dret administratiu de la Universitat de Barcelona, havent impartit conferències organitzades per diferents universitats o entitats públiques o privades sobre dret autonòmic, règim local, urbanisme, procediment administratiu, contractes públics, dret processal administratiu, sectors regulats, o règim dels mitjans de comunicació.

Joaquim Sabater: És Llicenciat en Ciències de l’Educació i Diplomat en Direcció d’Empreses per ESADE.

Actualment és director de l’àrea de polítiques socials i de planificació estratègica de la consultora IMPULS AL BENESTAR, del grup CIREM.

Treballa en projectes de consultoria i assistència tècnica per a organitzacions del tercer sector i per a l’administració pública en l’àmbit dels serveis socials, la immigració, la inclusió social, la infància, la gent gran...

Ha estat Secretari General de Càritas Diocesana de Barcelona.

Ha estat President de la Taula del Tercer Sector Social.

Ha realitzat funcions com a tècnic i directiu en l’administració municipal en les àrees de serveis personals, cultura, joventut, participació i urbanisme.

Es membre de diferents patronats i associacions.

 Joan Subirats: És Doctor en Ciències Econòmiques; Catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat director de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques des de la seva creació fins juliol del 2009. Actualment és responsable del Programa de Doctorat del IGOP. Especialista en polítiques públiques i en temes de gestió i innovació democràtica. Col·labora habitualment a diversos mitjans de comunicació.

 Rosa Suñol: És Directora de l’Institut Universitari Avedis Donabedian de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Directora de la Càtedra Donabedian d’Investigació Qualitat de la Facultat de Medicina.

A la UAB és Directora del Diploma i Màster de Metodologia d’Avaluació i Millora de la Qualitat des de fa 18 anys. És editora de la revista International Journal for Quality in Health Care i responsable de la traducció espanyola dels abstracts i el suport per a la seva publicació a autors llatinoamericans i espanyols. Coordina un projecte d’investigació europeu del 7è programa marc DUQuE, Deeping our Understanding of Quality Improvement in Europe) en el que participen vuit països, i ha estat membre dels grups d’investigació de 12 projectes d’investigació europeus i nombrosos projectes espanyols.

 Va ser membre del Board de la Joint Commission Internacional (JCI) entre el 1998 i el 2008. Té 4 premis internacionals per articles i treballs de millora de la qualitat. Té més de 20 anys d’experiència en àrees relacionades amb la millora de la qualitat en organitzacions sanitàries i socials on ha dissenyat o posat en marxa més de 150 programes de qualitat en tot tipus de centres de serveis socials, hospitals, centres d’atenció primària, centres sociosanitaris, atenció domiciliària, centres de salut mental i drogues, etc. L’Institut Donabedian ha realitzat en els seus 20 anys d’existència projectes d’implantació de sistemes de qualitat en les àrees de seguretat (més de 100 centres), efectivitat, atenció centrada en la persona i atenció social (més de 800 centres).

 Núria Terribas:  Llicenciada en Dret, és jurista, especialitzada en bioètica

Directora de l’Institut Borja de Bioètica (Universitat Ramon Llull) des de 1999. És coordinadora i docent del Màster Universitari en Bioètica de la URL; Directora de la Revista Bioètica & Debat (1995-2008); Membre del Comitè de Bioètica de Catalunya (Generalitat de Catalunya) – 2009; autora de nombrosos articles i capítols de monografies sobre bioètica i dret; ponent en diferents congressos i jornades sobre bioètica i dret sanitari, nacionals i

Internacionals.

És membre i assessora legal dels Comitès d’Ètica Assistencial de:

• Sant Joan de Déu – Serveis Salut Mental (Sant Boi de Llobregat)

• Althaia Xarxa Assistencial de Manresa

• Hospital de l’Esperit Sant (Santa Coloma de Gramenet)

• Benito Menni – Salut mental (Sant Boi de Llobregat)

• Grup Mutuam (Barcelona)

• Consorci Sanitari de l’Anoia (Igualada)

També és membre del Comitè d’Ètica d’Investigació Clínica del Centre de Medicina

Regenerativa de Barcelona (CMRB) i Presidenta del Comitè Ètic de la Xarxa de Bancs de Tumors de Catalunya.

 Ricard Valls: Va treballar al Departament de Salut i Serveis socials: 1981/1989: darrer càrrec Cap de Servei de Planificació de Serveis Socials.

Entre el 1989-1993 va ser director de serveis a la Família Paralímpica al COOB’92; responsable de relacions institucionals, inscripcions, acreditacions, allotjament, operació aeroport i protocol.

Posteriorment va ocupar el lloc de Director de Serveis a la Família Paralímpica y Captació de Fons del Comitè Organitzador Jocs Paralímpics Atlanta 1993.

Consultor free-lance entre el 1994-1996, treballant per a administracions públiques, fundacions I obres socials en temes d’estratègia.

Soci-Director de la Consultora “Projecció Mecenatge Social” entre 1996-2007, consultoria en serveis socials, sector no lucratiu i obres socials.

És President i Soci de Entropia, Soluciones para ONG; 2001 fins a l’actualitat, empresa de serveis de bases de dades, telemarketing i captació de fons per a ONG

Actualment és Director de Area social i tercer sector a Antares Consulting des del 2007.

Va ser Fundador i menbre de la Junta de la Asociación Española de Fundraising, 1995-2008, i Tresorer de l’Associació Europea de Fundraising, 2001-2008.

 Pau Vidal: Fundador i Coordinador de l'Observatori del Tercer Sector. A l'OTS des d'inicis, al 2004. Expert en funcionament d’organitzacions no lucratives. Carrera de Direcció d’Empreses i MBA a ESADE.

Ponent habitual en cursos i postgraus sobre el tercer sector i temàtiques socials, així com a congressos i jornades d’àmbit nacional i internacional. Ha sigut codirector de les set primeres edicions del Postgrau de Funció Gerencial de les ONG ESADE-Fundació La Caixa i professor convidat de planificació estratègica a l’UCA (El Salvador).
En els darrers anys, des de l’OTS, ha dirigit nombrosos projectes d’investigació sobre el tercer sector, en temes varis com la seva estructura i composició, àrees de funcionament de les organitzacions i les àrees d’interès de les organitzacions no lucratives. Ha escrit una gran varietat d’articles, papers i quaderns sobre el funcionament de les organitzacions no lucratives i és coautor de diversos llibres sobre el tercer sector entre els quals destaquen La gestión de las organizaciones no lucrativas (1998), el Llibre blanc del tercer sector cívico-social a Catalunya (2003), El movimiento asociativo juvenil: escuelas de ciudadanía (2005), Interès del Tercer Sector i l’Economia Social per a una banca ètica (2007), L’estat de la qualitat a les ONG Socials (2008), La transparència i la rendició de comptes al tercer sector (2009) i l’Anuari del Tercer Sector Social a Catalunya (2009).

Tanmateix, participa habitualment a projectes de consultoria en el món de les organitzacions no lucratives, en àmbits com la reflexió estratègica, el govern de les entitats, la captació de fons, gestió i desenvolupament de persones, responsabilitat social, direcció de projectes, transparència i rendició de comptes,...
Col·labora en diversos Consells Assessors d’organitzacions del tercer sector com la Fundació Adsis, la Fundació Esplai, la Fundació Comtal o FEPA.

Ma. Assumpció Vilà i Planas: Neix a Barcelona l’any 1944. Estudia Batxillerat i Secretariat d’empresa a la Escuela de Altos Estudios Mercantíles de Barcelona.

Entre 1961 i 1980 va dedicar la seva activitat professional a la gestió administrativa i comptable i com a Secretària de direcció de diferents empreses nacionals i internacionals.

L’any 1980 treballa com a Secretària Executiva i Tècnica a l’Associació Espanyola Contra el Càncer AECC fins el 2001

L’any 2003 s’incorpora professionalment a la Fundació Lliga Catalana d’ajuda Oncologica, Oncolliga, com a responsable de voluntariat i expansió. L’any 2006 es nomenada Gerent d’aquesta Fundació.

Des de l’any 1978 i fins l’any 2002 va gestionar diferents àrees de voluntariat oncològic a Barcelona, i d’atenció a la gent gran a centres socio- sanitaris i residències.

Va ser Coordinadora de la Unitat Territorial de Barcelona de la Federació Catalana de Voluntariat Social i membre del Consell Directiu de la Federació Catalana de Voluntariat Social.

Va ser membre del Consell de Ciutat de Barcelona des de l’any 2004 fins a l’actualitat.

Entre 2002 i 2010 , ha ocupat diversos càrrecs a entitats i federacions de Barcelona, com són, entre d’altres:

- Presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. 2005-2007.

- Presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social. 2002-2010

- Membre de la Comissió Reguladora del Codi Ètic, de l’Ajuntament de Barcelona,  promoguda pel Consell Municipal d’Associacions.

- Membre de la Junta Directiva de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer des de l’any 2005 fins a l’actualitat.

- Vocal de la Comisión Permanente de la “Plataforma del Voluntariado de España” - 2009

Actualment és la Síndica de Greuges de Barcelona.

 Eulàlia Vintró: Nascuda el 30 d’agost de 1945, és llicenciada i Doctora en Filologia clàssica per la Universitat de Barcelona.

Ha exercit la docència en ensenyament secundari i universitari des del curs 1967-68. Actualment Catedràtica de Filologia grega a la Universitat de Barcelona.

També ha estat Vice-degana i Degana en funcions del Col.legi de Doctors i Llicenciats del D.U. de Catalunya i Balears, anys 1973-79. Tresorera del Consejo General de Colegios de Doctores y Licenciados, anys 1977-81. Vice-degana de la Facultat de Filosofia i Lletres, anys 1977-78. Secretaria General de la Universitat de Barcelona, anys 1978-79. Diputada al Parlament espanyol, anys 1979-82. Diputada al Parlament de Catalunya, anys 1984-87. Regidora i Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, anys 1983-1999, responsable de benestar social i educació.

Ha publicat articles, traduccions i monografies en el camp de la filologia grega, especialment en literatura, ciència i medicina gregues. També ha publicat articles en diaris, revistes especialitzades i llibres sobre educació i política social. Conferències, simposis, taules rodones, tertúlies radiofòniques i debats en televisió sobre els mateixos temes.

Ha obtingut la Gran Cruz de Alfonso X el Sabio per la seva contribució a l’educació en la transició política; la Medalla de l’UNICEF per la seva actuació política en defensa de la infància; i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.