MASSIV / NORGES STØRSTE GRATIS LIVSSTILSMAGASIN

 
 
 
 
Klar for take-off - Åtte barn etter "Take on Me"og fire år etter siste plate er er a-ha tilbake. Denne gangen skal ikke yngstemann Magne Furuholmen være så innmari beskjeden

Klar for take-off

Åtte barn etter "Take on Me"og fire år etter siste plate er er a-ha tilbake. Denne gangen skal ikke yngstemann Magne Furuholmen være så innmari beskjeden

MASSIV - Redaksjonen
Magnus S. Rønningen
magnus@massiv.no
 

Følg MASSIV på Facebook


Tekst: Magnus S. Rønningen

Foto: Sigve Aspelund

Make-up: Eva Marie Nilsen

Fotoassistent: Christian Aas

Retusj: Jørgen Ødegaarden


Jeg har lest meg opp på gamle artikler om a-ha. Der fant jeg beskrivelsen: "Magne tar seg nok en heisatur i svømmebassenget" - var det du som levde mest ut rockestjernedrømmen av a-ha-gutta?
- I den grad svømmebasseng har noe med rockedrøm å gjøre, så ja, jo. Jeg var nok generelt mer utadrettet og grådig på den type opplevelser enn de andre to. I bakspeilet synes jeg egentlig jeg var for beskjeden.

- Når vi først er i fortiden. I et intervju med VG i september 1985 tar du virkelig bladet fra munnen. "Pill råttent! Slik opplevde vi deler av popbransjen i USA, forteller Magne Furuholmen i a-ha til VG." Hva var så råttent?
- Nææ, det var vel egentlig bare det at det var en overraskelse for uerfarne og idealistiske norske gutter at musikkbransjen i så stor grad var så kynisk. Vi trodde det var nok å spille bra musikk. Vårt første brutale møte med virkeligheten var da vi takket nei til å holde backstage-parties for lokale radio-dj’s på turné i USA. Game over. Glem a-ha.

- “Fristelser som narkotika, jenter og lettjente millioner har Magne og hans to kamerater i a-ha, Paul Waaktaar og Morten Harket blankt avvist”, sto det i et tidlig intervju.  Styrte dere virkelig unna alt?
- Haha. Ingen har egentlig tilbudt meg lettjente
millioner! Det er vel heller ikke noe man styrer unna. Ellers var vi aldri i et miljø der alkohol eller dop florerte. Vi seilte gjennom livet i popbransjen uten varige mén, men med tildels svekkede sjelsevner. Jenter hadde vi jo også fra før, så vi nøt medbrakt.

- “I New York fikk de tre norske guttene tilbud om over en million kroner for å lage en tredve-sekunders TV-reklame for hårspray. Det hadde vært prostitusjon om vi hadde blitt med på en slik PR for hårspray. Vi er ingen produkter. Vi er ikke modeller. Vi er musikere, gjentar Magne.“ Hadde dere takket nei til noe slikt i dag også?
- Hovmod står for fall. Vi gjorde jo faktisk en tilsvarende idiotisk reklame i Japan omtrent på de tider, så jeg har ihvertfall ingen grunn til å sitte på noen høy hest. Det er noen ting jeg lever greit med, og noen jeg angrer på, men aller stoltest er jeg selvsagt av vår "Manndom" hårprodukt-kampanje iført golfklær fra 1930-tallet. En klassiker! Håret mitt har aldri sett jævligere ut.

- “I New York opplevde de også en sensasjonell sak som ble fortiet i amerikansk presse. En av a-has konkurrenter på toppen av listene, Wham, som i dag også er et av USAs mest populære popband, ble kastet ut av en restaurant fordi de satt og dopet seg.  "George Michael og Andrew Ridgeley i Wham er uærlige. De kjører «et image», en fasade om to friske, sunne gutter. Egentlig er de pill råtne, sier Magne.” Kan du fortelle denne historien?
- Har jeg virkelig brukt uttrykket "pill råtne" to ganger i løpet av mitt liv? Ikke bra.
Jeg var vel ung og kompromissløs og forarget. Må innrømme at jeg i dag er mindre opptatt av hva Wham eller andre gjør eller ikke gjør av selvskading. Folk får gjøre som de selv vil. Overdreven ærlighet har igrunnen alltid vært et problem hos meg, men jeg lærer da.

- Er musikken dere lager med a-ha kunst?
- Spørsmålet ditt forutsetter at begrepet ‘kunst’ har noe med kvalitet å gjøre, og det mener jeg ikke er en relevant definisjon. Vi lager ambisiøs, underfundig, og forhåpentligvis underholdende musikk, ment å fremkalle undring, begeistring, forvirring og irritasjon.
Det er nok.

- Soloalbumene dine har fått gode kritiker, men har ikke vært noen utpreget kommersiell suksess?
- Hehe! How dare you! Begge soloalbumene mine er jo utsolgt! De ble bare laget i et veldig lite opplag. Neida, når man har skapt seg et så stort maskineri som a-ha er det faktisk veldig ok å gjøre ting som er i et mindre og mer personlig format. Å få gode kritikker er nå en ting - langt viktigere er at platene nå faktisk eksisterer og dermed vil kunne finne en lytter om tre generasjoner fra nå som de vil kunne ha en betydning for.

- Hvordan ble du og Chris Martin kompiser?
- Vi møtte Coldplay i Barcelona for mange herrens år siden og har holdt kontakten. Jeg er gudfar for dattera til bassisten Guy Berryman, som med tiden har blitt av mine beste venner. Jeg synes Chris er en inspirerende fyr som har et utpreget talent og en hyggelig kone.

- Blir det mer samarbeid mellom dere?
- Ja.

- Jeg hørte Gwyneth Paltrow var superfan av a-ha?
- Jo, hun sa så.

- Hva med å få med henne på en skive. Eller i en musikkvideo?
- Nei. Det kunne ikke falle meg inn å spørre. Jeg vet hvordan jeg hadde følt det om noen hadde spurt meg i samme situasjon.

- Har du startet band med Coldplay-bassist Guy Berryman og Mew-vokalist Jonas Bjerre?
- Du sikter til Apparatjik? Vel, foreløpig er vi først og fremst et ski-kollektiv. Men det er i ferd med å vokse frem et spennende musikalsk samarbeid. Fjerdemann er produsent-virtuos Martin Terefe. Det blir grisefett.

- Øver dere mye sammen?
- Hey, keep your pantyhose on! Nå er det a-ha, så får vi ta Apparatjik senere. Til forskjell fra de andre bandene vi er i, er Apparatjik et band med minimalt med bagasje og maksimalt med oppdrift. Vi har allerede laget masse kule ting sammen, fra musikk til amatørvideoer, til mer eller mindre forståelige kunst-prosjekter og nettlabyrinter. Det morsomme med dette prosjektet er at det lader alles batterier, og vi har allerede et tilbud fra internasjonalt plateselskap, samt et killer management på plass.

- Når a-ha er på turne, reiser dere gutta sammen eller hver for dere?
- Det spørs hva som er praktisk. Men det er jo merkelig hvordan det som regel er mest praktisk å være hver for oss.

- Henger dere sammen utenom konsertene?
- Morten henger endel etter armene, men det er en form for trening av øvre kroppsdeler. Ellers er samværsformen uforutsigbar. Det er også hyggelig med små pauser.

- Så det er med skrekkblandet fryd dere drar i gang igjen a-ha-maskineriet før hver skive?
- Ja.

- Hvor lenge vil dere holde på som band, tror du?
- Helt til juli i år, kanskje enda lenger.

- Er du kunstner eller rocker først?
- Først og fremst er jeg hunde-eier, deretter far og sønn, så lett ubrukelig husbond, så arbeidsnarkoman mentaltattovør.

- Hva er den storyen med at Michael Jackson sendte brev til dere etter Hunting High and Low-skiva? Møttes dere noen gang? Var det snakk om et samarbeid?
- Michael Jackson eide låtene vår i en periode og inviterte oss opp til Neverland. Vi takket nei. Så teite var vi.

- Dagbladet skriver at "«Foot of the Mountain» er bandets første plate der de innrømmer at de er en liten samling middelaldrende menn." Innrømmer dere virkelig det?
- Jeg skjønner ikke hvor de har det fra! Hva mener de med “innrømmer”?

- Aner ikke.  
- Dersom de mener musikken høres middelaldrende ut er jeg uenig. Middelaldersk, kanskje. Samtidig er det helt poengløst å prøve å høres ut som man er 18. Perspektivet man ser ting fra er annerledes.

- Hvor viktig er den finansielle biten av a-ha sånn rent motivasjonsmessig?
- Det er lett å venne seg til å tjene mer og mer. Ikke fullt så lett å venne seg til å tjene mindre og mindre.

- Hva er det beste med å være kjendis?
- At folk stopper deg på gata og vil ta bilder når du er sur og flat på håret.

- Haha. Du har tidligere sagt at det beste er at folk endelig ler av vitsene dine.
- Ja, ikke sant?

- Har dere gitt opp USA, eller lever drømmen videre?
- Det er ikke vi som har gitt opp USA, det er USA som har gitt opp oss.

- Du omtalte en gang Morten som en "sperm-fabrikk". Da hadde han tre barn. Nylig fikk han sitt femte barn - hva kaller du han nå?
- Det sitatet vil jeg gjerne se! Det hadde ihvertfall ingenting med hans barn eller familier å gjøre. Jeg kan derimot med hånden på hjertet si at jeg ikke kjenner noen som er så opptatt av jenter og dertil tilhørende detaljer som Morten. Det kan ha vært noe sånt jeg mente å si, om enn på en flåsete måte. Morten er veldig opptatt av, og svært omhyggelig i sine observasjoner rundt egne barn. Jeg tror for eksempel ikke barna hans er klar over hvor mye jeg vet om dem.

- Kan du beskrive Morten og Paul? Og deg selv.
- Vi er tre godt brukte fyrstikker som fremdeles kan antennes i nærheten av flammer.

- Er ambisjonene fortsatt like store?
- De er annerledes.

- Bjørn Eidsvåg viet deg, er dere fortsatt kompiser?
- Jeg er på lista over folk Bjørn sender sms-er til når livet hans smiler eller gråter. Bjørn er en kompleks og interessant fyr som til stadighet insisterer på å være enkel og folkelig.

- Godt sagt. Et ukebladspørsmål, men likevel - hva er hemmeligheten? Du og kona har vært sammen siden videregående, overlevd en av Norges mest suksessfulle artistkarrierer i utlandet, noen tips?
- Finn en som Heidi.

- Den amerikanske komikeren Chris Rock er kjent for sitt sitat: "A man is only as faithful as his options", det gjelder kanskje ikke alle?
- Jeg kan ikke si jeg kjenner meg igjen her, nei.

- Se tilbake på din karriére i a-ha. Hva er det beste og det verste den karriéren har gitt deg?
- Magesår, hjerteflimmer, stressnakke og kronisk øresus. Det var det beste. det verste snakker vi ikke om.

- Jeg skjønte du hang med en jeger som het Phil, mens dere spilte inn album hos Prince - fikk du skutt noen dyr?
- Morten og jeg kjøpte piler og buer av Phil. Vi lå og blåste i andefløyter, men vi skjøt aldri noe. Phil døde senere av kreft, tragisk nok. Det er vanskelig å si om dette hadde noe med den forferdelige kaffen han drakk å gjøre, men det som er sikkert, er at jeg tenker uforholdsmessig mye på Phil og hans skjebne i forhold til de få dagene som jeg kjente ham. Sånn er vel livet; noen mennesker og deres skjebne rører oss på måter vi ikke aner rekkevidden av før det er for sent.

 
Klar for take-off -
Klar for take-off -

MAGNE FURUHOLMEN (46)

Keyboardist og låtskriver i Norges største band noensinne, a-ha. Gruppen har gitt ut ni album og toppet listene i en rekke land etter gjennombruddet med "Take on Me" i 1985. En singel som førte de til topps på listene i 14 land, blant annet USA. Det totale platesalget anslås til mellom 80 og 100 millioner eksemplarer. Har gitt ut to soloalbum med profilerte musikanter fra blant annet Coldplay og Travis. Som kunstner er han innkjøpt av Norsk Kulturråd, utstillinger på Henie Onstad kunstsenter og Lillehammer Museum. Hans keramiske arbeider ble nylig innkjøpt av Damien Hirsts manager i London. Gift med barndomskjæresten Heidi Rydjord, sammen har de to barn.
Klar for take-off -
Klar for take-off -
Klar for take-off - Dette bildet ble tatt i et øyeblikk av lediggang på musikkvideoinnspilling av "The Sun Always Shines on TV" i 1985.
<b>Foto:</b> Hege Duckert/All Over Press
Dette bildet ble tatt i et øyeblikk av lediggang på musikkvideoinnspilling av "The Sun Always Shines on TV" i 1985.
Foto: Hege Duckert/All Over Press
 
 

EMERIO MEDIA AS
NYDALEN ALLÉ 37 A
0484 OSLO
21 09 58 00

COPYRIGHT

©2009-2011
EMERIO MEDIA AS