, Voor het laatste nieuws van elke sport

In de ban van de lijst

Uitgegeven: 6 augustus 2009 07:45
Laatst gewijzigd: 6 augustus 2009 07:45

Augustus is de mooiste honkbalmaand. De Amerikaanse honkbalcompetitie, begonnen in april, komt dan echt tot bloei. April, mei, juni en juli tellen niet echt mee.

Tot de All Star Break, halverwege het seizoen in de eerste week van juli, vallen doorgaans alleen de afvallers op. Clubs die na drie maanden spelen zo'n grote achterstand hebben opgelopen dat ze die menselijkerwijs niet meer kunnen inhalen.

Dit jaar zijn dat de Baltimore Orioles, de Oakland Athletics en de San Diego Padres, in hun verschillende competities.

Recht te zetten

Vanaf augustus wordt het menens aan de andere kant van de ranglijst. Voor teams als de Boston Red Sox en de New York Yankees - rivalen in de American League East - telt dan iedere overwinning of nederlaag.

Eind deze week ontmoeten ze elkaar in de Bronx, voor een belangrijke serie. De Yankees hebben daarin wat recht te zetten. Ze hebben dit jaar nog geen enkel duel van de Red Sox gewonnen.

Big Papi

Helaas wordt het duel overschaduwd door recente ontwikkelingen van het dopefront. Eind vorige week meldde de New York Times dat David Ortiz van de Red Sox, alias Big Papi, behoort tot de 104 honkballers die op de lijst staan.

Iedereen die Amerikaans honkbal volgt weet wat dat inhoudt: Ortiz is een van de 104 honkballers die in 2003 positief testten op het gebruik van stimulerende middelen, het eerste jaar waarin de honkbalbond daartoe overging.

Anoniem

Die test in 2003 was anoniem. Honkballers die positief waren werden bovendien niet gestraft. Doel was te bepalen hoeveel spelers uit de hoogste honkbalcompetitie onder invloed van dope speelden. Omdat het resultaat tegenviel werd het jaar daarop, in 2004, het gebruik van stimulerende middelen strafbaar gesteld.

Sindsdien is het antidope beleid steeds strenger geworden. Wie nu positief test wordt vijftig wedstrijden geschorst. Dit jaar overkwam dat Manny Ramirez van de Los Angeles Dodgers.

In 2003 kwam hij nog uit voor de Red Sox. Ook zijn naam, bleek vorige week in het bericht van de Times, komt voor op de lijst van 104 uit dat jaar. Begin dit seizoen werd bekend dat ook Alex Rodriguez, de bekendste honkballer van Amerika en spelend voor de Yankees, op de lijst staat.

Knuffelbeer

David Ortiz is het gezicht van de Red Sox. Hij doet zijn bijnaam eer aan: Big Papi is een gevreesde knuffelbeer met een artistieke baard. Altijd goed op dreef tegen de Yankees, een van de weinige spelers die de Bronx stil krijgen.

Maar daar zal nu geen sprake meer van zijn. Yankee Stadium zal hem een warmer welkom bieden dan hem lief is. Tijdens elke slagbeurt zal hij aan zijn dopeverleden worden herinnerd.

Besmet

Honkbal in augustus is dit jaar besmet. Amerika is in de ban van de lijst. Wie staan er nog meer op, waarom zijn tot nu toe alleen de namen van Ortiz, Ramirez en Rodriguez gelekt?

Wie schendt de privacy van de honkballers die in 2003 meewerkten aan het onderzoek onder belofte van anonimiteit, en wat is de agenda van degene of de personen die dat doen? Nu leven 101 andere (voormalige) honkballers in constante vrees dat ook zij aan de schandpaal zullen worden genageld.

Er zit niets anders op dan hun namen zo snel mogelijk openbaar te maken. Het alternatief is hun druppelsgewijze outing via de pers. Een feest voor de journalistiek, maar een ramp voor het honkbal.

© NUsport/Menno de Galan
Reageren? Ga naar NUjij.nl Mail/tip de redactie
Foto bij dit bericht? Stuur hem op! Zoek nieuws over dit onderwerp
Afdrukken

nusport.nl is onderdeel van het netwerk van de ilse media groep bv. 2009