B92 Lica

Zaharije Trnavčević

Rođen u Šapcu 2.januara 1926 godine. Školovao se da bude seoski učitelj, ali posle povratka iz partizana, otišao u Beograd.

Novinar je od 1.decembra 1948.godine. Najpre u listu »Zadruga», potom u «Glasu» a od 1.novembra 1964. godine u Televiziji Beograd.

„Uvek sam posmatrao zbivanja na selu i u poljoprivredi, bio svedok i hroničar brojnih (neuspelih!) pokušaja da se, pomoću političke sile i pritiska, izvede «socijalistički preobražaj sela i poljoprivrede». Selo se zaista preobrazilo ali, na drugi način:ostarilo je, imanja i njive su u parlogu jer su mladu otišli za većom, i sigurnijom zaradom - u naše i tuđe gradove...“

Pratio je i pisao i o nebrojenim investicionim promašajima koji su ličili na «graditelja» koji počinje od «krova», pa troši mnogo pozajmljenih para da se sagradi još neka klanica, fabrika šećera..., a gubi iz vida da je za prehrambenu industriju važan temelj: da zemljište bude uređeno, plodno, da se usevi navodnjavaju, da rod ne zavisi od dodola.

Uređivao i emisije koje su se bavile i neagrarnim temama. Takav je bio «Reflektor» (1971 -1973), potom »Nešto četvrto».

Od 1979. do odlaska u penziju uređivao emisiju «Znanje imanje» i nastojao da ona bude samo «emisija» već m i s i j a koja će da budi energiju meštana sela da ih urede, da uče, da se udružuju. U toj emisiji je pisao satirično– humorističke tekstove za «Živojka i Radojka», koje su na maestralan način tumačili Milutin Butković i Taško Načić.

Uređivao i izdavao i «Poljoprivredni kalendar» (1972 -1980.) koji je bio najtiražnija knjiga usmerena ka selu.

U penziji je od 1.aprila 1987. godine, ali kako novinari, kao ni poljoprivrednici, ne mogu da se potpuno penzionišu, nastavio da radi.

U Televiziji Politika uređivao je emisiju «Četvrta dimenzija» koja je gledaocima pružala zaštitu od pravnog i drugog nekažnjenog nasilja, ponajviše od  države.

„Davno sam shvatio da je novinar, pretežno, očevidac i  p o s r e d n i k  između onih koji znaju i onih kojima su potrebne informacije i instrukcije kako i čime da povećaju svoj učinak, njime i dohodak, i da bolje žive.“

Taj stav je potpuno ostvaren u emisiji «Znanje na poklon» koju uređuje i izvodi u TV B 92 od 1999 godine. Najpre u vidu video kaseta koje su emitovale članice ANEM -a, a od 2001. godine kao stalnu emisiju na programu TV B92.

Dobitnik novinarskih, republičkih i saveznih nagrada kao i godišnje nagrade za «životno delo».

Ostala B92 lica